Life for Life
"Το θαύμα δεν είναι πουθενά
παρά κυκλοφορεί μέσα
στις φλέβες του ανθρώπου!!!"


"The marvel nowhere is not,
despite it circulates in
the veins of the pesrson!!!"


ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ
Εμείς στο χωριό μας έχουμε ακόμα αυλές. Εκεί μαζευόμαστε, αμπελοφιλοσοφούμε, καλαμπουρίζουμε, ψιλοτσακωνόμαστε
μέχρι τις... πρώτες πρωινές ώρες
! Κοπιάστε ν' αράξουμε!!!

-Χτυπήστε στην ΑΥΛΟΠΟΡΤΑ να σας υποδεχτούμε!
-Aναζητείστε το"Ποίημα του μήνα" στο τέλος της σελίδας.

26.11.16

Ναυσικά, Περικτιόνη, Πυθαγόρας και Αλέξανδρος άλλα 4 επίλεκτα μέλη της ΟΜΑ.Σ. Συνέντευξη μέρος πρώτο και δεύτερο..

Φίλες και Φίλοι αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου σας καλημεροκαλησπερίζω από την συνοικία των Θεών. Σήμερα θα σας παρουσιάσω τη συνέντευξη των υπολοίπων μελών της ΟΜΑ.Σ. Η συνάντηση έγινε φυσικά ξανά στον μαγευτικό χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης, και συγκεκριμένα στον 2ρο όροφο εκεί που βρίσκεται ο φιλόξενος χώρος του καφέ-εστιατορίου. Η ευγενέστατη Ελένη μας παραχώρησε ξανά το ίδιο τραπέζι, -Ελένη σ' ευχαριστούμε- αυτή τη φορά ήταν μαζί μας η Ναυσικά, ο Πυθαγόρας, ο Αλέξανδρος, ο Αρκάς ως Επίκουρος συντονιστής, η Περικτιόνη  μέσω τηλεδιάσκεψης μας έστειλε τις απαντήσεις της, και η Καλλιρρόη που δεν μπόρεσε τελικά να παραβρεθεί λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων. Με το Αλέξανδρο που είναι στο πέμπτο έτος Μαθηματικός και πολύ καλός μουσικός, είχαμε συναντηθεί το καλοκαίρι και γνώριζα το πόσο ταλαντούχος και χαρισματικός είναι, επομένως δεν με εξέπληξε γιατί είχα ήδη διαγνώσει την ποιότητά του. Η Περικτιόνη είναι σταθερή και γνωστή αξία, επομένως ούτε κι από αυτήν εξεπλάγην. Τα δυο παιδιά που με εξέπληξαν ευχάριστα ήταν η Ναυσικά και ο Πυθαγόρας, πιο πολύ η Ναυσικά -το φαινόμενο όπως την αποκαλούσε ο παππούς της όταν ήταν στο λύκειο- γιατί με τον Πυθαγόρα είχα την ευκαιρία να τον συναντήσω στην παρουσίαση του βιβλίου που έκανε ο Χρυσοβαλάντης Αργυρίου, και άλλη μια φορά ξανά στο Μουσείο και κατάλαβα πως είναι πολύ αξιόλογο άτομο. Παρεμπιπτόντως να πω πως η Ναυσικά είναι από το Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι και πως το 2007 είχε λάβει μέρος στην αξέχαστη βραδιά ποίησης που έκανα στην αυλή των θαυμάτων. Η Ναυσικά και ο Πυθαγόρας είναι στο δεύτερο έτος φοιτητές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η ερωτήσεις σε σχέση με την προηγούμενη ομάδα ήταν λίγο διαφοροποιημένες, δύσκολες ερωτήσεις και γι' αυτό αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά γιατί θα το διαπιστώσετε κι εσείς παρ' ό,τι μικρά στην ηλικία ο λόγος τους και η απαντήσεις τους είναι για βραβείο. Κάπου εδώ εγώ θα σας αφήσω και τον λόγο θα πάρουν τα παιδιά. Απολαύστε λοιπόν την Ναυσικά, την Περικτιόνη εξ αποστάσεως, τον Πυθαγόρα και τον Αλέξανδρο. Αρκά σ' ευχαριστώ για την παρουσία σου και την βοήθειά σου. Με σεβασμό και Επικούρεια διάθεση ο Επικούρειος Πέπος.
Ποιά είναι η γνώμη σας για την παιδεία μας, και ποιος ο ρόλος των κομμάτων στα Ελληνικά Πανεπιστήμια;
Αρκάς και Πυθαγόρας ο ΤρικαλινοΣαμιώτης
Πυθαγόρας: Η παιδεία μας στην Ελλάδα γενικότερα πάσχει, ειδικότερα θα έλεγα πως υπάρχουν κάποιες φωτεινές εστίες απ' όπου μπορούν κάποιοι να ανοίξουν τους ορίζοντές τους, αυτό όμως δεν αρκεί. Ως αναφορά τον ρόλο των κομμάτων, αν και συμμετέχω σε μια παράταξη, θα έλεγα πως δεν με βρίσκει σύμφωνο ο ρόλος τους με την υπάρχουσα μορφή. Θεωρώ πάντως πως έχουν κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
Αλέξανδρος: Παιδεία στη Ελλάδα; Δυστυχώς μπάζει από παντού, με αποτέλεσμα να μην βοηθάει την καλύτερη προοπτική της χώρας. Για τον ρόλο των κομμάτων είμαι κι εγώ αρνητικός, όλα αυτά τα χρόνια δεν έχω δει κάτι καλό από την παρουσία τους στους χώρους των πανεπιστημίων.
Ναυσικά: Σχετικά με την παιδεία θα συμφωνήσω κι εγώ πως υπάρχει μεγάλο έλλειμμα, π.χ. τα 6 χρόνια στο γυμνάσιο και στο λύκειο το μόνο που μας διδάσκουν είναι το πως θα πετύχουμε στις πανελλήνιες, αυτό είναι παιδεία; όχι βέβαια; κάποια βήματα έχουν γίνει αλλά δεν αρκούν. Για τον ρόλο των κομμάτων δεν έχω κάτι θετικό να πω, δεν είμαι εντελώς αρνητική, η άποψή μου είναι πως τα πολιτικά κόμματα δεν θα έπρεπε να αναμιγνύονται στους χώρους της εκπαίδευσης, τουλάχιστον με τον τρόπο που γνωρίζουμε σήμερα γιατί προσπαθούν να επηρεάσουν τους φοιτητές με αρνητικό τρόπο και όχι θετικό.
Περικτιόνη: Δυστυχώς με μια ματιά που θα ρίξει κάποιος γύρω μας, στο περιβάλλον, στους δημόσιους χώρους, στα κτίρια, στα πάρκα, στις παιδικές χαρές, στους χώρους εκπαίδευσης, στους αρχαιολογικούς χώρους, στις συμπεριφορές μας όταν βρισκόμαστε σε κάποια ''ουρά'' και γενικότερα, θα καταλάβει αμέσως πως αυτή την λέξη την αγνοεί το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων αυτής της χώρας. Μόνο σε επίπεδο οικογένειας υπάρχει αυτή την περίοδο η γνώση και η έννοια αυτής της λέξης. Για το ρόλο των πολιτικών κομμάτων ρωτήστε την κυρία Αρβελέρ να σας πει το αποτέλεσμα που έκανε επί της θητείας της σε όλα τα Γαλλικά πανεπιστήμια για τις επιδόσεις των Ελλήνων σπουδαστών. Σας πληροφορώ πως βρισκόμασταν στην τελευταία θέση. Ένα τεράστιο μέρος αυτής της κατάντιας οφείλεται στον ρόλο των κομμάτων.
Ποια είναι η γνώμη σας για την πολιτική και τους πολιτικούς μας;
Πυθαγόρας: Η πολιτική είναι στην καθημερινότητά μας, ό,τι κάνουμε είναι θέμα πολιτικής, από κει και πέρα υπάρχει ένα τεράστιο θέμα για το πως και το γιατί. Τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει μια συζήτηση για τους πολιτικούς και το κατά πόσο είναι όλοι τους κακοί, η κάποιοι καλοί, στην πλειοψηφία τους πιστεύω πως οι πιο πολλοί έχουν μπει με κάποιον ρομαντισμό στο ν' αλλάξουν κάποια πράγματα, στην πορεία αρκετοί απ' αυτούς είτε επειδή δεν μπορούσαν είτε επειδή αλλοτριώθηκαν κατέληξαν κάπου αλλού, με αποτέλεσμα να κάνουν εντελώς διαφορετικά πράγματα απ' αυτά που μας έλεγαν. Και δυστυχώς αυτοί είναι που αμαυρώνουν την εικόνα για όλους.
Αλέξανδρος=Φοιτητής Μαθηματικός, Μουσικός κ.ο.μ.
Αλέξανδρος: Ακόμα και να πεις το απέχω από την πολιτική είναι μια πολιτική πράξη, το τι σε οδήγησε εκεί είναι κι' αυτό θέμα πολιτικής, γενικότερα από την στιγμή που ξυπνάμε έως και την ώρα που θα κοιμηθούμε θα μιλάμε για πολιτική, θα πράττουμε πολιτικά, η θα διαμορφώνουμε την πολιτική μας παιδεία, και την παιδεία μας γενικότερα. Το θέμα είναι το πως, και με ποιον τρόπο κάνουμε αυτά τα βήματα. Θέλω να πιστεύω πως υπάρχουν ακόμα αξιόλογοι πολιτικοί, το μείζον πρόβλημα είναι αν εμείς οι πολίτες επιλέγουμε τους αξιόλογους, και αν οι αξιόλογοι είναι στις κατάλληλες θέσεις.
Ναυσικά: Πολιτική ασκούμε όλοι στην καθημερινότητά μας, το θέμα είναι σ' ένα πιο υψηλό επίπεδο, εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις το τι πολιτικές ασκούνται για τους πολίτες, και κατά πόσο είναι οι πιο ικανοί αυτοί που ασκούν αυτές τις πολιτικές. Όσο για τους πολιτικούς πιστεύω πως οι πιο πολλοί κάνουν αυτό που κάνουν από ιδιοτελείς σκοπούς, τις πιο πολλές φορές εξυπηρετούν συμφέροντα που δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα της χώρας και του λαού.
Περικτιόνη: Θα ξεκινήσω από τους πολιτικούς, για την πλειονότητα είναι η χειρότερη, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια έχουμε φθάσει στο σημείο όταν μιλάμε για πολιτικούς αμέσως το μυαλό μας να πάει σε συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, σε μεγάλες ψευτιές, και σε προσωπεία. Για την πολιτική έχουν φροντίσει οι πολιτικοί να απομακρύνουν τους πολίτες, θα έλεγα ίσως σκόπιμα ώστε να μπορούν καλύτερα να εφαρμόζουν τα όποια αντικοινωνικά και σκοτεινά τους σχέδιά.
Ποιοι είναι οι ήρωες σας και ποια τα ινδάλματά σας;
Πυθαγόρας: Δεν έχω κάποιον συγκεκριμένο, απλά θα σταθώ σε όλους αυτούς που έχουν καταγραφεί στη μνήμη μας μέσα από το σχολείο, τις διηγήσεις των γονιών μας, της μυθολογίας μας και των διάφορων βιβλίων. Εξάλλου να μην ξεχνάμε πως κάποιος ήρωας είχε γύρω του πολλούς αφανείς ήρωες, σε πολλές περιπτώσεις. Όχι δεν έχω κάποιο ίνδαλμα, ίσως λόγω ηλικίας, ακόμα ψάχνομαι.
Αλέξανδρος: Εγώ θα σταθώ σ' αυτούς που ήταν παραστάτες του ήρωα και που τις περισσότερες φορές δεν μάθαμε τίποτα γι' αυτούς, αυτοί είναι οι ήρωες μου. Θαυμάζω αρκετούς αλλά όχι ως ινδάλματα.
Ναυσικά: Αρκετούς από τους προγόνους μας είτε στην αρχαιότητα, είτε στην νεώτερη ιστορία μας, και φυσικά όπως είπε και ο Αλέξανδρος τους αφανείς ήρωες. Ανθρώπους που με εμπνέουν έχω αρκετούς, ινδάλματα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχω.
Περικτιόνη: Στην προηγούμενη συνέντευξη, νομίζω πως ήταν η Διοτίμα που είχε αναφέρει κάτι για τους αφανείς ήρωες, συμφωνώ κι εγώ μαζί της, αυτοί είναι οι ήρωες μου, το ίνδαλμα μου είναι η κάθε μητέρα που μεγαλώνει τα παιδιά της με θαυμαστό τρόπο ώστε να γίνουν χρήσιμοι πολίτες της κοινωνίας μας.
Αν συναντούσα τε τον Θεό και τον Διάβολο τι θα τους ρωτούσατε;
Πυθαγόρας: Λόγω αμαρτιών δεν νομίζω πως ο Θεός θα δεχόταν να μ' ακούσει, αν ωστόσο μ' άκουγε θα τον ρωτούσα, που είσαι; γιατί επιτρέπεις να συμβαίνουν αυτά τα αίσχη στον πλανήτη μας; γιατί δεν προστατεύεις το δημιούργημά σου; Τον διάβολο θα τον ρωτούσα γιατί σπέρνει αυτόν τον όλεθρο γύρω μας, τι εισπράττει απ' αυτό, και ποιο είναι το κίνητρό του.
Αλέξανδρος: Τον Θεό θα τον ρωτούσα, γιατί αφού υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που σε λατρεύουν δεν εμφανίζεσαι να τους πεις το τι ακριβώς ζητάς απ' αυτούς ώστε να μην τους εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι; Και αν είχα το δικαίωμα μιας δεύτερης ερώτησης θα τον ρωτούσα ποιος τον δημιούργησε. Τον διάβολο θα τον ρωτούσα, ως μουσικός, αν ήθελα να του παίξω το τραγούδι που λέει ''έβαλε ο διαβολάκος την ουρά του πάλι''.
O Mr Pepos εντυπωσιασμένος από την Ναυσικά.
Ναυσικά: Υπό την προϋπόθεση πως υπάρχει, και επίσης με την προϋπόθεση πως είμαστε δημιουργήματά του, θα τον ρωτούσα για ποιον λόγο μας δημιούργησε, και αν το τελικό αποτέλεσμα τον ικανοποιεί. Τον διάβολο θα τον ρωτούσα αν αληθεύει πως υπάρχουν καζάνια στην κόλαση και ποια η χρησιμότητά τους.
Περικτιόνη: Εδώ και αρκετά χρόνια σε κάποια συζήτηση που είχα με τον Mr Pepo μου είχε πει κάτι που του το είχε αναφέρει κάποιος Πατροκοσμάς στην συνοικία των Θεών, να εύχομαι στη ζωή μου α') να μην αγαπήσω και ν' αγαπηθώ υπερβολικά, και β') να μην συναντήσω ούτε τον θεό ούτε τον διάβολο. Αν παρ' αυτά τους συναντούσα θα προσπαθούσα να περάσω απαρατήρητη και από τους δύο. 
Πόσα χρήματα ξοδεύετε το χρόνο για το σώμα σας και πόσα για το πνεύμα σας;
Πυθαγόρας: Σίγουρα πιο πολλά για το σώμα μου, ελπίζω κάποια στιγμή να καταφέρω να ανεβάσω το ποσό υπέρ του πνεύματος.
Αλέξανδρος: Ίσως να αποτελώ εξαίρεση  αλλά ξοδεύω πιο πολλά για το πνεύμα μου και πιο λίγα για το σώμα μου χωρίς αυτό να σημαίνει πως το παραμελώ, κάθε άλλο, απλά δίνω προτεραιότητα στον πνεύμα μου.
Ναυσικά: Ανήκω κι εγώ δυστυχώς στην κατηγορία του σώματος, αναλογικά ξοδεύω αρκετά πιο πολλά για το σώμα, και παραμελώ το πνεύμα μου, θα έλεγα πως η αναλογία είναι 70-30 υπέρ του σώματος. Ίσως κάνω μια προσπάθεια να ανεβάσω κι εγώ λίγο το ποσό υπέρ του πνεύματος.
Περικτιόνη: Εδώ και μια δεκαετία περίπου ξεκίνησα ώστε σιγά σιγά από το 70σώμα 30πνεύμα να φέρω το ισοζύγιο στα σημερινά δεδομένα, που είναι περίπου 50-50 βέβαια, μου πήρε αρκετά χρόνια, αλλά τώρα κατάλαβα το πόσο σημαντικό είναι. Ειλικρινά ήταν για μένα ένας θρίαμβος, τώρα πια θέλω να παραμείνω εκεί, και αν είναι δυνατόν να μειώσω κι άλλο την διαφορά υπέρ του πνεύματος.
Αν ήταν στο χέρι σας ν' αλλάξετε τρια πράγματα στην Ελλάδα ποια θα ήταν αυτά;
Πυθαγόρας: Α') την αντίληψή μας για την πολιτική, β') τον τρόπο σκέψης για την ζωή μας, γ') τις συμπεριφορές μας απέναντι στον συνάνθρωπό μας.
Αλέξανδρος: Α') τη θρησκεία μας γιατί θεωρώ πως έχει παίξει ανασταλτικό ρόλο στην πρόοδο της χώρας μας και της νοοτροπίας μας, β') την εκπαίδευσή μας, γ') τον ρατσισμό που υπάρχει για διάφορες κοινωνικές ομάδες, αυτό βέβαια θα μπορούσε να γίνει και με την αλλαγή της παιδείας μας.
Ναυσικά: Α') Την παιδεία μας, β') τον πρωτογενή τομέα παραγωγής για να γίνουμε ως χώρα πιο αυτάρκης, γ') τις νοοτροπίες μας
Περικτιόνη: Με μόνο 3 δεν αρκεί. α') το εκπαιδευτικό μας σύστημα, β') τη θρησκεία μας, γ') την μαϊμού Δημοκρατία μας.
Αν μπορούσατε να διαλέξετε πως να επιστρέψετε στη ζωή, τι θα θέλατε να είστε;
Πυθαγόρας: Ξανά άνθρωπος, αλλά τις γνώσεις που θα είχα αποκτήσει από την πρώτη μου ζωή, να τις είχα από τη γένεσή μου.
Αλέξανδρος: Πάλι άνθρωπος, αλλά με τις γνώσεις και τις εμπειρίες που θα είχα αποκτήσει στην προηγούμενη ζωή, ώστε να αποφύγω τα λάθη στη νέα ζωή.
Ναυσικά: Θα συμφωνήσω με τον Πυθαγόρα και τον Αλέξανδρο, πάλι άνθρωπος κρατώντας όλα τα θετικά από την προηγούμενη ζωή μου.
Περικτιόνη: Ως η Υπατία της αρχαιότητας με την προϋπόθεση πως δεν θα βασανιζόμουν όπως η γνωστή Υπατία.
Ποιο τραγούδι τραγουδάτε στο μπάνιο, και ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας καλλιτέχνης.
Πυθαγόρας: Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο τραγούδι, ανάλογα με τον καιρό, με την διάθεσή μου, με το τι θα έχω ακούσει πριν μπω στο μπάνιο, η με το τι τραγούδι ακούει η γειτόνισσά μου στο δικό της μπάνιο γιατί είναι μεσοτοιχία με το δικό μου μπάνιο. Αγαπημένος μου τραγουδιστής, αφού πρέπει να επιλέξω έναν μόνο, είναι ο Γιώργος Νταλάρας.
Αλέξανδρος: Ως μουσικός που είμαι συνήθως τραγουδώ αυτό που έπαιζα -λίγο πριν μπω στο μπάνιο- στο μπουζούκι, η στο λαούτο, η στο πιάνο. Αγαπημένος μου καλλιτέχνης είναι ο Στέλιος Καζαντζίδης, ίσως επειδή είμαι εγγονός μεταναστών παππούδων. Ο Καζαντζίδης έχει τραγουδήσει όσο κανένας άλλος τον καημό και τον πόνο του Έλληνα μετανάστη. Μ' έχει σημαδέψει από πολύ μικρό.
Ναυσικά: Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο, ίσως αυτό που θα έχει κολλήσει στο μυαλό μου εκείνη την ημέρα, η την εβδομάδα. Αγαπημένος μου καλλιτέχνης είναι ο Δημήτρης Μητροπάνος.
Περικτιόνη: Άγνωστο γιατί εδώ και αρκετά χρόνια με το που θα βρεθώ στο μπάνιο τραγουδώ πάντα, μα πάντα το τραγούδι ''άστα τα μαλάκια σου ανακατεμένα'' αγαπημένος μου καλλιτέχνης είναι ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.
Υ.Γ. Σ' αυτή την ερώτηση απάντησε και ο Αρκάς και ανέφερε κάποιον Μαζοκοπάκη!!!!!!!!!!!!
Τι σημαίνει για σας η λέξη φιλία; 
Πυθαγόρας: Ό,τι είναι το οξυγόνο στο αίμα είναι και η φιλία στον άνθρωπο, να είμαι εκεί ακόμα και όταν δεν με χρειάζεται ο φίλος μου, και να είναι εκεί ακόμα και όταν δεν τον χρειάζομαι.
Αλέξανδρος: Η φιλία είναι ένα αέναο πάρε δώσε προσφοράς, αλληλοσεβασμού, κατανόησης, εκτίμησης, αγάπης είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δυο σώματα.
Ναυσικά: Σπάνιο είδος, και μοναδική σχέση στο ανθρώπινο είδος, ο ορισμός της φιλίας για μένα είναι το μοιράζομαι τις χαρές και τις λύπες με κάποιον που τον έχω επιλέξει και μ' έχει επιλέξει. Σε γενικές γραμμές να δίνεις και να παίρνεις.
Περικτιόνη: Ό,τι σημαίνει η αναπνοή μου, κάτι αντίστοιχο σημαίνει και η φιλία, και πάντα θα θυμάμαι αυτό που μας είχε πεί ο Mr Pepos στα σκαλιά του Ηρωδείου πριν αρκετά χρόνια, ''Η φιλία είναι αρετή ή προϋποθέτει την αρετή, και επιπλέον είναι εντελώς απαραίτητη για τη ζωή''. Από τότε δεν έχω ξεχάσει αυτή τη φράση, που όπως μας είχε πει ήταν του Αριστοτέλη.
10) Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας: συγγραφείς, ποιητές, ζωγράφοι;
Πυθαγόρας: Θα ξεκινήσω από τους ποιητές για να αναφέρω τον νέο ποιητή με το λαμπρό μέλλον, σας μιλάω φυσικά για τον Χρυσοβαλάντη Αργυρίου!!!!!!! επίσης θα αναφερθώ στον Ελύτη, στον Καβάφη και στον Ρίτσο. Από συγγραφείς ο αγαπημένος μου είναι ο Παπαδιαμάντης, δεν σας κρύβω πως δεν έχω και τόσο καλή σχέση -κακώς βέβαια- με την λογοτεχνία και την ζωγραφική, από τους ζωγράφους θα έλεγα το Γύζη.
Αλέξανδρος: Δυστυχώς κι εγώ δεν έχω καλή σχέση με την ζωγραφική και την λογοτεχνία -δεν σας κρύβω πως νιώθω πολύ αμήχανα γι' αυτές μου τις κακές επιδόσεις- από ποιητές οι αγαπημένοι μου είναι ο Ελύτης και ο Ρίτσος.
Ναυσικά: Δυστυχώ κι εγώ βρίσκομαι στην ίδια κατάσταση, από ποιητές είναι ο Καβάφης και ο Ελύτης, από συγγραφείς ο Παπαδιαμάντης και ο Ουμπέρτο Έκο. 
ΥΓ. Επικούρειου Πέπου: Ήταν η μόνη φορά που ένιωσα εγώ αμήχανα γιατί διαπίστωσα πως αυτά τα πολύ αξιόλογα παιδιά ήταν κάτω από τη βάση σε θέματα λογοτεχνίας, Ποίησης και Ζωγραφικής, θα προτείνω στα παιδιά το έξης, να τους δανείζω κάθε μήνα από ένα βιβλίο και μια φορά τον μήνα να επισκεπτώμαστε κάποια έκθεση ζωγραφικής. 
Περικτιόνη: Συγγραφείς: Ντοστογιέφσκι, Ρόμπερτ Γκαίηβς, Jacqueline de Romilly, Ποιητές: Όμηρος, Ευριπίδης, Καβάφης, Ζωγράφοι: Γύζης, Λύτρας, Πικάσο, Ρούμπενς, Μανέ, Ματίς και φυσικά όλοι οι Φλαμανδοί.
Φίλες και Φίλοι κάπου εδώ θα σταματήσω, ίσως αύριο η μεθαύριο να σας παρουσιάσω τις υπόλοιπες απαντήσεις. Σας χαιρετώ με σεβασμό και Επικούρεια διάθεση ο Επικούρειος Πέπος.
Φίλες και Φίλοι καλημέρα από την συνοικία των θεών, σήμερα θα θα σας παρουσιάσω το δεύτερο μέρος της συνέντευξης των μελών της ΟΜΑ.Σ. Επειδή χθες σε μια αγαπημένη φίλη και μέλος της ΟΜΑ.Σ. συνέβη ένα μικρό δυσάρεστο το οποίο το ανακάλυψε σήμερα σας υπενθυμίζω πως όταν βρίσκεστε στο ΜΕΤΡΟ η στον ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ κ.λ.π. μην αφήνεται στην τσάντα που έχετε μαζί σας το πορτοφόλι στο οποίο υπάρχουν μέσα χρήματα, ταυτότητες κ.λ.π. Επιτέλους ας προστατεύσουμε εμείς τα διάφορα πράγματα αξίας που κουβαλάμε μαζί μας, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε ούτε λεπτό, αν μη τι άλλο οι γυναίκες ας έχουν την τσάντα τους μπροστά τους, και τα χρήματα, κάρτες, και ταυτότητες πάνω τους. Ειλικρινά έχω βαρεθεί ν' ακούω τέτοιες ιστορίες. Ας βάλουμε λίγο μυαλό γιατί όταν βρισκόμαστε στα Μ.Μ.Μ όπου μερικές φορές ήμαστε σαν σαρδέλες το μόνο εύκολο για τα κλεφτρόνια είναι να παραμένουμε εμείς βλάκες. 15 και σήμερα για τον Αρκά, Αρκαδούλι πάμε δυνατά όπως αρμόζει στα μέλη της ΟΚΡΑ. Αυτά τα ολίγα για σήμερα, σας χαιρετώ με σεβασμό και Επικούρεια διάθεση ο Επικούρειος Πεπος. Συνεχίζω με τις ερωτήσεις.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο και ποια η αγαπημένη σας ταινία;
Πυθαγόρας: Είναι ένα βιβλίο που κουβαλάω μαζί μου από το δημοτικό, τότε ήταν που το διάβασα για πρώτη φορά και παραμένει το αγαπημένο μου. Ο τίτλος ήταν «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ” ένα γλάρο να πετάει», του Λουίς Σεπούλβεδα. Αγαπημένη μου ταινία που ήταν και βιβλίο, είναι ο Άρχοντας των δαχτυλιδιών του Τόλκιν.
Αλέξανδρος: Αγαπημένο μου βιβλίο είναι '' ο μικρός Νικόλας'' που κι εγώ κουβαλάω μαζί μου από το δημοτικό. Από ταινία η αγαπημένη μου είναι αυτή που ανάφερε ο Πυθαγόρας, ο Άρχοντας των δαχτυλιδιών ήταν και παραμένειει κάτι ξεχωριστό.
Ναυσικά: Το βιβλίο είναι ''Περηφάνια και Προκατάληψη'' της Τζαίην Ώστιν, αυτό το βιβλίο ήταν ανάμεσα σ' αυτά που μας είχε χαρίσει σε όλα τα παιδιά της έκτης δημοτικού ο Mr Pepos. H αγαπημένη μου ταινία είναι ''η θεωρία των πάντων'' που αναφέρεται στη ζωή του Στήβεν Χόκιγκς.
Περικτιόνη: Το αγαπημένο μου βιβλίο είναι ''ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας'' του Márquez Gabriel García και αγαπημένη μου ταινία ''ο ερωτευμένος Σαίξπηρ'' με την καταπληκτική Γκουίνεθ Πάλτροου, την ταινία την πρωτοείδα μετά από πρόταση του Mr Pepou. 
Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας;
Πυθαγόρας: Εκτός από τον φόβο ενός πρόωρου θανάτου, ο άλλος μεγάλος φόβος μου είναι το να σπαταλήσεις τη ζωή σου για κάτι και στο τέλος να συνειδητοποιήσεις πως όλα αυτά που έκανες δεν εκτιμήθηκαν, η το χειρότερο δεν άξιζαν γιατί δεν είχαν κανένα νόημα.
Αλέξανδρος: Εμένα, άγνωστο γιατί αν και δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα είναιι το να διαπιστώσω κάποια στιγμή πως είμαι τυφλός, αυτό θα ήταν για μένα τραγικό, και μόνο που το σκέφτομαι δεν νιώθω καθόλου καλά.
Ναυσικά: Η υψοφοβία, και ο ξαφνικός θάνατος γιατί, δεν θα έχω την ευκαιρία να αποχαιρετήσω αγαπημένα μου πρόσωπα.
Περικτιόνη: Από μικρή με σημάδεψε το εξής γεγονός, στην έκτη δημοτικού η πιο καλή μου φίλη από κάποια παράξενη αρρώστια έχασε την όρασή της. Από τότε αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος μου. 
Ποια είναι η αγαπημένη σας απασχόληση; 
Πυθαγόρας: Το να βρίσκομαι με τους φίλους μου.
Αλέξανδρος: Για μένα είναι τα Μαθηματικά, η μουσική, και  συνάντηση με φίλους.
Ναυσικά: Τα ταξίδια, και ενασχόλησή μου με φιλικά πρόσωπα, και η ανάγνωση βιβλίων.
Περικτιόνη: Είναι η ζωγραφική, και η ανάγνωση. 
Ποιο είναι το αγαπημένο σας απόφθεγμα;
Πυθαγόρας: Είναι του Μαχάτμα Γκάντι το ''Να γίνεις εσύ η αλλαγή που προσδοκάς από τους άλλους''.
Αλέξανδρος: Έρωτας, Ποίηση και Μουσική η Αγία τριάδα του Έρωτα, και το να είσαι ο εαυτός σου.
Ναυσικά: Ζήσε τη ζωή που σου ανήκει.
Περικτιόνη: Είναι δυο, το ''Μηδέν Άγαν'' και το ''Μηδένα προ του τέλους μακάριζε''.
Ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σας; 
Πυθαγόρας: Η κοινωνικότητά μου και ο σεβασμός της άλλης άποψης.
Αλέξανδρος: Αγχώδης και φιλόδοξος.
Ναυσικά: Είμαι καλή ακροάτρια.
Περικτιόνη: Αυτοί που με γνωρίζουν καλά λένε πως με ξεχωρίζουν για την διορατικότητά μου, και την υπέρμετρη δοτικότητά μου.
Τι θεωρείτε πιο σημαντικό στους φίλους σας; 
Πυθαγόρας: Η αφοσίωσή τους.
Αλέξανδρος: Η αποδοχή τους και η εχεμύθειά τους.
Ναυσικά: Η αληθινή τους φιλία.
Περικτιόνη:  Την αφοσίωσή τους, την ειλικρίνειά τους, την εχεμύθειά τους και κυρίως την καλοσύνη τους.
Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει;
Πυθαγόρας: Να έχω γεμάτο το πορτοφόλι ώστε να είμαι αυτάρκης μη εξαρτώμενος, και για να μπορώ να συμπαραστέκομαιαι σε κάποια ανάγκη φίλου.
Αλέξανδρος: ''Μπορείς να γίνεις ό,τι θέλεις αρκεί να το πιστέψεις, και να εργασθείς γι' αυτό''.
Ναυσικά: Μου την είχαν δώσει οι γονείς μου και είναι η εξής, ''όπου κι αν βρεθείς να μην υποκύπτεις σε εθισμούς, εθισμούς πάσης φύσεως''.
Περικτιόνη: Μου την είχε δώσει ο Mr Pepos και ήταν η εξής: Κάνε το χόμπι σου επάγγελμά σου και για όλη σου τη ζωή θα ξυπνάς ενθουσιασμένη. Αυτό και έκανα, διδάσκω και ζωγραφίζω. Άλλη μια συμβουλή που μου είχε δώσει ήταν σχετική με τα ταξίδια, κι αυτή την έχω κάνει πράξη. 
Διαλέξτε 5 λέξεις που να περιγράφουν τον εαυτό σας. 
Πυθαγόρας: Κοινωνικός, Διοικητικός, Φιλικός, Εργατικός, και ''Κυνηγός'' με την ευρεία έννοια, δηλαδή του ωραίου φύλου.
Αλέξανδρος: Ειλικρινής, Δημιουργικός, Δραστήριος, Κοινωνικός, Αγχώδης.
Ναυσικά: Μετριόφρων, Αγχώδης, Φιλική, Εσωστρεφής, Ισχυρογνώμων.
Περικτιόνη: Ενθουσιώδης, Συναισθηματική, Παρορμητική, Δημιουργική, Χαρισματική.
Ποιο ταλέντο θα θέλατε να είχατε; 
Πυθαγόρας: Το ταλέντο του νηφάλιου και ορθά συγκροτημένου πολίτη.
Αλέξανδρος: Να ήμουν μουσικός, που είμαι, και να ήμουν πιο ταλαντούχος στα Μαθηματικά.
Ναυσικά: Να έχω μεγαλύτερο IQ!!! και να είχα το ταλέντο της μικρής μου αδερφής η οποία είμαι σίγουρη πως θα γίνει πολύ καλή ζωγράφος, ήδη τα έργα της μ' ενθουσιάζουν.
Περικτιόνη: Αυτό της ζωγραφικής το έχω από μικρή, ένα άλλο που θα ήθελα να έχω είναι αυτό του μουσικού, και συνθέτη.
Αν μπορούσατε να διαλέξετε να επιστρέψει στη ζωή ένα ιστορικό πρόσωπο, ποιο θα ήταν και τι θα το ρωτούσατε; 
Πυθαγόρας: Θα διάλεγα τον Αδόλφο Χίτλερ και θα τον ρωτούσα, προς τι όλα αυτά που έκανε, το τι είχε στο μυαλό του και ποιοι κρύβονταν πίσω απ' αυτόν.
Αλέξανδρος: Θα διάλεγα τον Βενιζέλο και θα τον ρωτούσα γιατί επέλεξε να προχωρήσει κι άλλο ο Ελληνικός στρατός στα βάθη της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να πάθουμε ό,τι πάθαμε, και αν αυτό ήταν ιδέα δική του η κάποιων άλλων κύκλων. Επίσης θα τον ρωτούσα ποια είναι τα κριτήρια για να αποκαλούμε κάποιον Εθνάρχη.
Ναυσικά: Εγώ θα επέλεγα τον Χίτλερ για τους ίδιους λόγους που ανάφερε ο Πυθαγόρας, αλλά μιας και με πρόλαβε ο Πυθαγόρας θα διάλεγα κάποιον σοφό της αρχαιότητας απλά για να τον ρωτήσω να μου περιγράψει το κατά πόσο ισχύουν όλα αυτά που διαβάζουμε σήμερα γι' αυτούς και για το πως ζούσαν εκείνη την περίοδο, ποιες ήταν ας πούμε οι προτεραιότητές τους.
Περικτιόνη: Θα ήταν ο Σωκράτης και θα τον ρωτούσα αν συμφωνεί μ' αυτά που έγραψε ο Πλάτωνας γι' αυτόν.
Αν μπορούσατε μ' ένα μαγικό ραβδί ν' αλλάξετε κάτι στον εαυτό σας, τι θα ήταν αυτό; 
Πυθαγόρας: Θα άλλαζα την τρομερή ανασφάλειά μου,  όσο παράξενο και αν σας φαίνεται αυτό.
Αλέξανδρος: Την αγχώδη έγνοια για το μέλλον μου, και την πολύωρη ενασχόληση του πατέρα μου με την δηλωτή.
Ναυσικά: Την ευαισθησία που έχω για το τι μπορεί να σκέφτωνται οι άλλοι για μένα.
Περικτιόνη: Θα άλλαζα την υπέρμετρη αγαθοσύνη μου, και τα πράσινα μάτια μου που έχουν γίνει αφορμή πολλών ''πονοκεφάλων''.
Αν υποθέσουμε πως έπρεπε να επιλέξετε 2 πράγματα που θα έπρεπε να στείλουμε σε κάποιον άλλον πλανήτη ώστε όταν τα δουν  να καταλάβουν κάτι για τους κατοίκους του πλανήτη μας, τι θα στέλνατε; 
Πυθαγόρας: Κάποια τεχνολογικά επιτεύγματα π.χ. ένα κινητό και ένα λάπτοπ το οποίο να περιείχε την ιστορία του πλανήτη μας.
Αλέξανδρος: Το μπουζούκι μου και το λαούτο μου.
Ναυσικά: Φωτογραφίες από το ανθρώπινο είδος και φωτογραφίες του πλανήτη μας.
Περικτιόνη: Θα επέλεγα μια φωτογραφία ενός ωραίου γυμνού ζευγαριού ώστε να δουν τις διαφορές μας η τις ομοιότητές μας, και μουσικές των Μπετόβεν και Μότσαρτ.
Μετά από ένα ναυάγιο βρισκόσαστε στο νησί των επιθυμιών όπου δεν υπάρχει επιστροφή, μπορεί όμως να εκπληρωθούν 2 επιθυμίες σας. Ποιες θα ήταν αυτές; 
Πυθαγόρας: Α') Μία σύντροφο ερωτική, και β') να υπάρχουν στο νησί τα προς το ζην. Εδώ βέβαια προκύπτει ένα τεράστιο ηθικό θέμα, εφόσον η σύντροφος θα είναι ερωτική τι θα γίνει με τους απογόνους; αν υπάρξουν 2 αγόρια και δυο κορίτσια τι θα γίνει; αν συνεχίσουν για περαιτέρω απογόνους πως θα ξεπεραστεί η αιμομιξία; Εφόσον αποδεχθώ την ερωτική σύντροφο αυτόματα αποδέχομαι και την αιμομιξία; Έχω ήδη προβληματιστεί πάρα πολύ. Τελικά δεν είναι εύκολη απάντηση η ερωτική σύντροφος.
Αλέξανδρος: Μία σύντροφο ερωτική θα ήταν η πρώτη μου επιθυμία, αλλά με προβλημάτισε λίγο ο Πυθαγόρας με το σκεπτικό του, τελικά όμως αυτή θα ήταν η πρώτη μου επιθυμία, απλά δεν θα κάναμε παιδιά, αν παρ' αυτά ερχόταν κάποια παιδιά θα τους έλεγα... παίξτε μπάλα!!  και η δεύτερη θα ήταν να μου στείλουν πολλά βιβλία.
Ναυσικά: Επειδή θα είχα τεράστιο πρόβλημα με το θέμα της αιμομιξίας, θα επέλεγα μια καλή μου φίλη έστω και γνωρίζοντας πως μετά από μας δεν θα υπήρχε συνέχεια. Και η β' επιθυμία μου θα ήταν να έρθουν στο νησί από ένα νέο ναυάγιο 2 ναυαγοί άνδρες για ευνόητους λόγους.
Περικτιόνη: Α') να υπάρξει σύντομα ένα ναυάγιο με κάποιους επιζώντες, και Β') να υπάρχει στο νησί αφθονία τροφής και νερού.
Αν έπρεπε να ζωγραφίσετε την ευτυχία με κάποιο χρώμα, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί; 
Πυθαγόρας: Το πράσινο για ευνόητους λόγους. ΥΓ. αυτό που δεν μας διευκρίνισε ο Πυθαγόρας, -άλλωστε τι Πυθαγόρας θα ήταν- ποιοι ήταν οι ευνόητοι λόγοι. Κάτι ανάφερε για τη φύση αλλά δεν μπήκε στην ουσία.
Αλέξανδρος: Εγώ θα επέλεγα το κίτρινο, -προς στιγμήν ο Αρκάς αναθάρρησε γιατί νόμισε πως ο Αλέξανδρος ήταν κι αυτός Αεκόπουλο, όταν όμως συνέχισε κατάλαβε πως δεν ήταν ομοιδεάτης του και απογοητεύτηκε- γιατί μου θυμίζει τον ήλιο, την πηγή ζωής στον πλανήτη γη, όλα αρχίζουν και ξεκινούν από τον ήλιο.
Ναυσικά: Με το γαλάζιο τ' ουρανού γιατί είναι για μένα ό,τι πιο χαλαρωτικό υπάρχει.
Περικτιόνη: Με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, γιατί εμπεριέχει όλα τα βασικά χρώματα.
Έχετε καταλάβει τι είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο να βρει τον δρόμο του στη ζωή; Γιατί ας πούμε κάποιος επιλέγει να ακολουθήσει αυτή την κατεύθυνση στη ζωή του και όχι μια άλλη; 
Πυθαγόρας: Τα βιώματα και οι οικογενειακές επιρροές, και φυσικά η παιδεία του καθ' ενός.
Αλέξανδρος: Η οικογένεια, το σχολείο, η φίλοι μας, και ο κοινωνικός μας περίγυρος-περιβάλλον, και γενικότερα οι ανησυχίες μας.
Ναυσικά: Κάποια ιδέα, κάποιο οικογενειακό βίωμα, και το ένστικτο του κάθε ανθρώπου.
Περικτιόνη: Α') Αυτό που έχουμε στο DNA μας, Β') Τα βιώματα που έχουμε μέσα από την οικογένεια, Γ') Οι επιρροές που δεχόμαστε είτε από τους φίλους μας, είτε από τους δασκάλου μας, και αρκετές φορές νομίζω ο παράγοντας τύχη.
26) Αν άνοιγε κάποιος αυτή την περίοδο την πόρτα της ψυχής σας και του μυαλού σας τι θα έβλεπε μέσα; 
Πυθαγόρας: Στην ψυχή μου θα έβλεπε όνειρα, φιλοδοξίες, σχέδια, ανησυχίες και στο μυαλό μου θα έβλεπε τα εργαλεία και τους τρόπους πραγματοποίησης τους.
Αλέξανδρος: Στο μυαλό μου θα έβλεπε νέους στόχους που περιμένουν στη σειρά για να γίνουν πράξη, και στη ψυχή μου ένα τεράστιο κύμα που θέλει να με παρασύρει σε νέες δημιουργίες, σε νέους μουσικούς, και μαθηματικούς δρόμους.
 Ναυσικά: Στο μυαλό μου θα έβλεπε το Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι, τους γονείς μου, τους έμπιστους φίλους μου και στην ψυχή μου θα έβλεπε τον πραγματικό μου εαυτό, και τις πραγματικές μου δυνατότητες.
Περικτιόνη: Στο μυαλό μου θα έβλεπε πολλά πλάνα, σχέδια για νέους πίνακες, για νέες φιλίες, για νέα ταξίδια με υπέροχους φίλους, για νέους έρωτες, νέες φιλοσοφικές αναζητήσεις, αγάπη και σεβασμό για τους διαχρονικούς και πιστούς φίλους, και στην ψυχή μου θ' αντίκριζε όνειρα, όνειρα που δεν κατάφερα να πραγματοποιήσω, και όνειρα που περιμένουν κάποιο κίνητρο για να υλοποιηθούν.
Φίλες και Φίλοι κάπου εδώ κλείνει και το δεύτερο και τελικό μέρος από την συνέντευξη των μελλών της ΟΜΑ.Σ. Ελπίζω πως εσείς που κάνατε τον κόπο να φθάσετε έως εδώ να βρήκατε ενδιαφέρουσες τις απαντήσεις των παιδιών. Κατι που χρωστάω είναι σχετικά με την Περοκτιόνη, είναι φιλαράκι από 15ετίας, είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια φιλοσοφίας στο Παρίσι και ήδη έχει δεχθεί προτάσεις για να παραμείνει εκεί, επίσης είναι ερασιτέχνης ζωγράφος -έτσι λέει η ίδια- εγώ λέω πως είναι πάρα πολύ καλή, και πως υπάρχει πιθανότητα να μας φιλοξενήσει ίσως την περίοδο των γιορτών στο κουκλίστικο σπίτι που διαθέτει στην περιοχή Πασι; που βρίσκεται κοντά στον Πύργο του Αϊφελ. Κάπου εδώ σας αποχαιρετώ με σεβασμό και Επικούρεια διάθεση ο Επικούρειος Πέπος. Ναυσικά, Αλέξανδρε, Πυθαγόρα, Αρκά σας ευχαριστώ, ελπίζω την επόμενη φορά να έχουμε μαζί μας και την Κορνηλία, και την Καλλιρρόη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: