Life for Life
"Το θαύμα δεν είναι πουθενά
παρά κυκλοφορεί μέσα
στις φλέβες του ανθρώπου!!!"


"Στης σκέψης τα γυρίσματα μ’ έκανε να σταθώ
ιδέα περιπλάνησης σε όμορφο βουνό.
Έτσι μια μέρα το ’φερε κι εμέ να γυροφέρει
τ’ άτι το γοργοκίνητο στου Γοργογυριού τα μέρη !!!"


ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ
Εμείς στο χωριό μας έχουμε ακόμα αυλές. Εκεί μαζευόμαστε, αμπελοφιλοσοφούμε,
καλαμπουρίζουμε, ψιλοτσακωνόμαστε μέχρι τις... πρώτες πρωινές ώρες! Κοπιάστε ν' αράξουμε!!!
-Aναζητείστε το"Ποίημα για το Γοργογύρι " στο τέλος της σελίδας.

21.2.17

«Ανεπίτρεπτη, υβριστική συμπεριφορά Αμερικανών προς Έλληνες»


Φίλες και Φίλοι καλησπέρα από τη συνοικία των Θεών, το πιο κάτω δημοσίευμα μου το έφερε ο Mr Alex και είναι από την εφημερίδα ΕΒΔΟΜΗ που κυκλοφορεί στην ΝοτιοΑνατολική Αττική. Στην πρόσφατη συνάντηση που είχα με τα μέλη της ΟΜΑ.Σ. στο Μουσείο της Ακρόπολης αυτό το δημοσίευμα ήταν που κυριάρχησε στη συζήτησή μας, ελπίζω να έχει και για σας το ίδιο ενδιαφέρον και προβληματισμό που είχε για μας. Πολύ θα ήθελα να μάθαινα την άποψη του μεγαλοκαθηγητή από την πόλη των Φαρσάλων σχετικά με την απάντηση που δίνει η κ. Φαίδρα Φραγκομανώλη-Κοκόλα. Σας ευχαριστώ για τον κόπο που θα κάνετε διαβάζοντας το πιο κάτω άρθρο, με σεβασμό και Επικούρεια διάθεση ο Επικούρειος Πέπος. ΥΓ. Κύριε καθηγητά από την ιστορική πόλη των Φαρσάλων αυτά που αναφέρει η απαντητική επιστολή να τα γνωρίζουν άραγε οι μαθητές σας; Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να τους το διαβάζατε για να δείτε πόσα ελληνόπουλα γνωρίζουν τα αυτονόητα, και αν δεν τα γνωρίζουν ποιοι φταίνε; Σε αντίστοιχη περίπτωση στην Ιαπωνία ένα μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών θα είχαν κάνει χαρακίρι, απλά το αναφέρω, προς θεού δεν σας προτρέπω να κάνετε κι εσείς το ίδιο.
Από τον αναγνώστη Δημήτριο Μανωλάτο (Βούλα) ελάβαμε την παρακάτω επιστολή που απευθύνεται στους συνεργάτες της “Εβδόμης” Κώστα Βενετσάνο και Φαίδρα Φραγκομανώλη - Κοκκόλα. Το θέμα του είναι «Ανεπίτρεπτη, υβριστική συμπεριφορά Αμερικανών προς Έλληνες».
Παραθέτουμε την επιστολή σχεδόν στο σύνολό της και την απάντηση που δίνει η Φαίδρα Φραγκομανώλη - Κοκκόλα:
«Αξιότιμοι και αγαπητοί κα Φαίδρα και κε Κώστα σας χαιρετώ και ζητών συγνώμη για την όποιαν και εκ νέου ενόχληση. Εις την παρούσαν - έστω και σκοπτική - αναφορά μου προβαίνω επιθυμώντας να σας γνωρίσω τα ακόλουθα, τα οποία, απαιτούν γνωστοποίηση όλων των Ελλήνων συμπατριωτών μας, καθώς αποτελούν την πιο επαίσχυντη - μοναδική ειδεχθή και σιχαμερή πράξη, νομικά ανεπίτρεπτη συκοφαντία, ως ακολούθως, εν συντομία αναφέρομαι.
Από δεκαετίες πριν στην Αμερική (Η.Π.Α.) - θεωρητικά σύμμαχος χώρα - έχει εκκινηθή μιά ντροπιαστική συμπεριοφoρά κατά των Ελλήνων τους οποίους είχαν αρχίσει να αποκαλούν «βλάκες», «ηλίθιους» (idiots - unintel- ligent). Όντας ανενόχλητοι από τους Έλληνες συνέχισαν αυτή την τακτική, και έχουν φθάσει σε σημείο, ώστε, ― όλους όσους έχουν πράξει, ενεργή- σει κατά λάθος τρόπο ή ― όλους όσους δεν καταλαβαίνουν κάτι, δεν τους αποκαλούν ”βλάκες” ή “ηλίθι- ους” αλλά “Greeks”.
Και όταν κάποιοι ομιλώντας εκφρά- ζονται λάθος, ή ότι λέγουν είναι δυσνόητο, τότε τους απαντούν: «αυτό φαίνεται σαν ελληνικό για μένα» [it sounds Greek to me]. Οντας ανενόχλη- τοι, συνέχισαν, με αποτέλεσμα η τοι- αύτη συμπεριφορά τους να έχη εξαπλωθή και έτσι εφαρμόζεται σε όλες τις πολιτείες τους από Καναδά έως Μεξικό και από Ατλαντικό έως Ειρηνικό.
Και δεν περιορίζονται πια μόνο σε τέ- τοιες λεκτικές αναφορές αλλά, μετά άρχισαν και συνεχίζουν να αναφέρονται έτσι ακόμη και στα λεξικά τους, έχοντας πια, ανεμπόδιστα, υιοθετήσει αυτό τον επαίσχυντο και υβριστικό τρόπο, έκφρασης, χωρίς να νοιάζονται εάν έτσι, θίγουν την ηθική και πνευματική υπόσταση των Ελλήνων. Ωστε, είτε φραστικώς ή γραπτώς, προβαίνουν ανεμπόδιστα σε τέτοια ανεπίτρεπτη συκοφαντία - καθώς φάινεται και έτσι αποδεικνύεται από τις γρα- πτές αναφορές σε όλα τα Αμερικάνικα Λεξικά μεταξύ των οποιών τα « The American College Dictionary» στην 5η επεξήγηση της λέξης “Greek” σελ. 530 καθώς και στ ο WEBSTER’S New World College Dictionary” σελ. 623. Το ερώτημα είναι πως και γιατί ούτε ο Αμερικάνικες μα ούτε και οι Ελληνικές κυβερνήσεις δεν λαμβάνουν μέτρα διόρθωσης αυτών των γραπτών υβρι- στικών αναφορών έως τώρα;
Οι Ελληνες που ζουν στην Αμερική, και φυσικά η Πρεσβεία μας και το Προξενείο, φυσικά θα γνωρίζουν, μα πώς και γιατί δεν ενημερώνουν την ελλη- νική κυβέρνηση;;; Ετσι ώστε έχουμε φθάσει στο σημείο, όποιος από εμάς τους ‘Ελληνες πάει στην Αμερική και ερωτηθείς από πού είναι ή τί εθνικό- τητα έχει, απαντώντας ότι είναι “Greek ”, δηλώνει “ βλάκας ”!!! και οι Αμερικανοί που τους ακούν γελούν! Έως πού θα πάει αυτό;;; Τέλος πάντων, έτσι έγινε και πι- στεύοντας ότι αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να αποκαλυφθεί για να διορθω- θεί απευθύνομαι προς εσάς κάνοντάς σας το γνωστό επαφιέμενος στη δυνατή ανταπόκρισή σας, μέσω δημοσιεύσεως ή και ενημερώνοντας τις κατάλληλες ελληνικές αρχές / γραφεία, ακόμα και πολιτικούς και τον Πρόεδρό μας.
Δημ. Μανωλάτος
Υ.Γ. Απευθύνομαι προς αμφοτέρους υμάς τους αναφερόμενους παραλήπτες εκτιμώντας τον τρόπο έκφρασής σας, σε κάθε φύλλο της Εβδόμης.


Απάντηση στην επιστολή του κ. Δημ. Μανωλάτου.

Αξιότιμε κ. Δημ. Μανωλάτε Θα ήθελα να ευχηθώ τα καλύτερα για τον μήνα Φεβρουάριο, που βιαστικά πρόβαλε στο νέον έτος που διάγουμε!
Με μεγάλη μου ευχαρίστηση θα αναφερθώ πολύ περιληπτικά στα ιστορικά γεγονότα που είναι συνδεδεμένα με το όνομα ‘’Γραικός’’, μήπως μπορέσουμε να ερμηνεύσουμε ... .τις παρερμηνείες της λέξης.- Ο γιος του Τιτάνα Ιαπετού, ο Προμηθέας είχε γιο τον Δευκαλίωνα, ο οποίος διασώθηκε από τον μεγάλο κατακλυσμό από το λιώσιμο των πάγων της κεντρικής Ευρώπης, τότε που η Μέση Γη έγινε Μεσόγειος Θάλασσα και οι περισσότεροι πρόγονοι των Ελλήνων, οι ονομαζόμενοι Πελασγοί πνίγηκαν, αλλά ο Δευκαλίωνας ακούγοντας την συμβουλή του προνοητικού πατέρα του, του Προμηθέα σώθηκε μαζί με την οικογένειά του μέσα σε μια κιβωτό που προσάραξε την 9η ημέρα σε μια ψηλή κορυφή του όρους Παρνασσού, την Λυκώρεια, η οποία σήμερα λέγεται Λυάκουρα. Τα παι- διά του Δευκαλίωνα και της Πύρρας ήταν ο Αμφικτύονας και ο Έλληνας, που με την Ορσηίδα γέννησαν τον Αίολο, γεννήτορα των Αιολών, τον Δώρο, γεννήτορα των Δωριέων και τον Ξούθο, που έμοιαζε της γιαγιάς του της Πύρρας και γέννησε ξανθιά παιδιά, τον Αχαιό, γεννήτορα των Αχαιών και τον ́Ιωνα, γεννήτορα των Ιώνων. Η Πανδώρα η νεότερη, (Πανδώρα λέγανε και την πρώτη γυναίκα, την οποία παντρεύτηκε ο αδελφός του Προμηθέα ο Επιμηθέας), εγένησε από τον έρωτά της με τον Δία, τον Γραικό. Είναι η ίδια που της έδωσαν οι Θεοί το περίφημο ‘’κουτί’ με τα δώρα. Όταν ο Γραικός έγινε βασιλιάς της περιοχής μεταξύ Πίνδου και Ολύμπου, ανάγκασε όλους τους διασωθέντας Πελασ- γούς να λέγονται Γραικοί. Γραικός, σημαίνει παλαιός, επειδή ήταν οι πιο παλιοί και αυτόχθονες κάτοικοι της περιοχής. Η μικρότερη κόρη του Δευκαλίωνα η Θυία μαζί με το Δία έκανε τον Μακεδνό, τον γεννήτορα των Μακεδνών ή Μακεδόνων και τον Μάγνη τον γεννήτορα των κατοίκων της Μαγνησίας! Όταν βασιλιάς της Φθίας (Φθιώτιδας) έγινε ο ξάδελφος του Γραικού, ο Έλληνας απαίτησε όλοι οι λεγόμενοι Γραικοί να ονομαστούν Έλληνες. (Έλληνας σημαίνει αυτός που σκορ- πίζει το φως της Γνώσης προχωρώντας μπροστά).
Ο Αριστοτέλης , το Πάριο χρονικό, ο Απολλόδωρος κ.α. αναφέρουν ότι οι Έλληνες πριν λέγονταν Γραικοί, πρβ: «πρώτον μεν Γραικοί νυν δε Έλληνες» (Πάριο Χρονικό). Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους το 1204 και ιδίως από τους Οθωμανούς το1453, επικρά- τησε σε λαούς που είχαν εγκατασταθεί στην Ευρώπη όπως οι Κέλτες, οι Σάξονες, οι Σκανδιναβοί, οι Νορμανδοί, καθώς και τα βάρβαρα γερμανικά φύλα, τα οποία ονομάστηκαν μ’ ένα όνομα Φράγκοι και είχαν ασπασθεί τον Χριστιανισμό, επειδή είχαν κατακτήσει τα τεράστια πλήθη της ανατολικής Ρωμανίας, για να τα ξεχωρίσουν απ’ αυτούς αλλά και για να δείξουν ότι είναι υπόδουλά τους, ονόμασαν όλους αυτούς τους κατοίκους Γραικούς με την αιρετική -όμως- σημασία της λέξης από το λατινικό Γραικύλος ( Graeculus ) , που δηλώνει τον αιρετικό, τον αγύρτη, τον κλέφτη, τον αλήτη και τον απατεώνα. Κράτησαν την ονομασία Ρωμαίος για τον εαυτό τους και ονόμασαν την Παπική Φραγκική εκκλησία Ρωμαιοκα- θολική! Ο Αδαμάντιος Κοραής ονόμαζε τους Έλληνες Γραικούς, επειδή δεν μπορούσε να τους πει Έλληνες, αφού από την εποχή του Ιουστινιανού καταδιώκονταν οι Έλληνες σαν ειδωλολάτρες και από την εποχή των Ρωμαίων κατακτητών τούς είχε επιβληθεί να λέγονται Ρωμαίοι πολίτες για να σφετεριστούν οι κατακτητές τις γνώσεις του μοναδικού ελληνι- κού μεγαλείου και κάθε τι ελληνικό να μετονομασθεί σε Ρωμαϊκό! Έτσι η λέξη έγινε μπαλάκι στα μιαρά χέρια των ‘’πάσης φύσεως’’ σφετεριστών, αρπάγων και κακοποιών για δικό τους όφελος.
Τα συμπεράσματα δικά σας .
Φαίδρα Φραγκομανώλη -Κοκκόλα

Πηγή: Εφημερίδα Εβδόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: