Life for Life
"Το θαύμα δεν είναι πουθενά
παρά κυκλοφορεί μέσα
στις φλέβες του ανθρώπου!!!"


"The marvel nowhere is not,
despite it circulates in
the veins of the pesrson!!!"


ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ
Εμείς στο χωριό μας έχουμε ακόμα αυλές. Εκεί μαζευόμαστε, αμπελοφιλοσοφούμε, καλαμπουρίζουμε, ψιλοτσακωνόμαστε
μέχρι τις... πρώτες πρωινές ώρες
! Κοπιάστε ν' αράξουμε!!!

-Χτυπήστε στην ΑΥΛΟΠΟΡΤΑ να σας υποδεχτούμε!
-Aναζητείστε το"Ποίημα του μήνα" στο τέλος της σελίδας.

6.4.17

Οι Έλληνες συνθέτες που απογείωσαν το ελληνικό τραγούδι...

Όταν αναφερόμαστε στις έννοιες συνθέτης ή σύνθεση, πιθανότατα θα συμμετέχουμε σε συζήτηση για κάποια συμφωνία του Μπετόβεν, για κάποια όπερα του Μότσαρτ ή για κάποιο σόλο του Πουτσίνι. Σε κάθε κανόνα, ωστόσο, υπάρχει και η εξαίρεση. Και για όλους τους φίλους του ελληνικού τραγουδιού η έννοια του συνθέτη πάει λίγο παραπέρα και σίγουρα μας φέρνει στο νου πολλά και ιδιαίτερα ονόματα της εγχώριας μουσικής δημιουργίας του 20ού αιώνα. Από τον κορυφαίο Χατζιδάκι, μέχρι τον showman Ζαμπέτα και από τον ''παγκόσμιο'' Παπαθανασίου μέχρι τον ''λαϊκό'' Μανώλη Χιώτη, όλοι τους σπουδαίοι και διαχρονικοί παρουσιάζονται όπως και πολλοί ακόμα αξέχαστοι στο σύντομο αφιέρωμα μας...
Μάνος Χατζιδάκις
Ίσως ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης όλων των εποχών. Γεννήθηκε στην ακριτική Ξάνθη, κατάφερε όμως μέσα από τις νότες και τις συνθέσεις του να γίνει ο πρώτος Έλληνας παγκοσμίου φήμης συνθέτης. Τιμήθηκε με το βραβείο Όσκαρ τραγουδιού όντας ο πρώτος Έλληνας συνθέτης που το επιτυγχάνει. Ανέλαβε τη δεκαετία του '80 σχεδόν εξ ολοκλήρου το Τρίτο πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας, ντύνοντας το με τις υπέροχες συνθέσεις του, παντρεύοντας ιδανικά το έντεχνο είδος με την λαϊκή μουσική και το ρεμπέτικο, το οποίο απενοχοποίησε το 1948 με την ανεπανάληπτη ομιλία του. Δεκάδες ελληνικές ταινίες και θεατρικά έργα έχουν ''ντυθεί'' μουσικά από τις συνθέσεις του ενώ αλησμόνητες θα παραμείνουν οι αντιφασιστικές του τοποθετήσεις. Έφυγε από τη ζωή στις 14 Ιουνίου του 1994.
Μίκης Θεοδωράκης
Ένα ακόμη ''ιερό τέρας'' της ελληνικής σύνθεσης, από τους ελάχιστους μεγάλους εν ζωή μουσουργούς. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου του σπουδαίου συνθέτη είναι πολιτικά στρατευμένο και ειδικά την περίοδο της δικτατορίας ''γεύτηκε'' την εξορία της Μακρονήσου και τα τραγούδια του απαγορεύθηκαν. Ο Μίκης πολιτικοποιήθηκε και μάλιστα διετέλεσε τετράκις βουλευτής και μία φορά υπουργός με το Κ.Κ.Ε. Τιμήθηκε με το βραβείο Ειρήνης Λένιν το 1983, ενώ συνθέσεις του έχουν ερμηνεύσει μεγάλες ελληνικές φωνές αλλά και σπουδαίοι ξένοι καλλιτέχνες όπως οι Beatles και η Edith Piaf. Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι και ο εμπνευστής και συνθέτης της πιο αναγνωρίσιμης ελληνικής μελωδίας στο εξωτερικό, το περίφημο συρτάκι του Ζορμπά.
Σταύρος Ξαρχάκος
Έγινε γνωστός μέσα από την ταινία ''Κόκκινα Φανάρια'' του 1963. Πολλά περίφημα λαϊκά τραγούδια της δεκαετίας του '60, όπως το ''Φτωχολογιά'' ή το ''Άπονη'' ζωή υπήρξαν δικές του συνθέσεις, ενώ ασχολήθηκε και με την κλασσική μουσική, συνθέτοντας συμφωνίες και σουίτες μπαλέτου. Και αυτός πολιτικά στρατευμένος, όπως και ο Θεοδωράκης, διατελώντας δημοτικός σύμβουλος, ευρωβουλευτής και βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία την δεκαετία του 2000.
Βασίλης Τσιτσάνης
Αυθεντικός ρεμπέτης και χαρακτηριστικότατη λαϊκή φυσιογνωμία ο Βασίλης Τσιτσάνης ξεκίνησε από τα ''Μπιζέλια'' και έγινε γνωστός κυρίως μέσα από τις αξέχαστες φωνές της Μαρίκας Νίνου και Σωτηρίας Μπέλλου. Άνοιξε μάλιστα στη Θεσσαλονίκη κέντρο στο οποίο εμφανιζόταν ο ίδιος την δεκαετία του '60, ενώ στις συνειδήσεις χιλιάδων Ελλήνων κατάφερε να απενοχοποιήσει πολεμικά το ρεμπέτικο και να το εντάξει στην κοινωνική και καλλιτεχνική επικαιρότητα της χώρας. Θεωρείται ο θεμελιωτής του ρεφρέν ενώ απομακρύνθηκε από το παραδοσιακό δίστιχο. Έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο του 1984.
Μάρκος Βαμβακάρης
Ο Μάρκος Βαμβακάρης θεωρείται ο γενάρχης του ρεμπέτικου στην Ελλάδα και λογίζεται ως ο προπομπός και πρότυπο του Τσιτσάνης. Γεννήθηκε στη Σύρο και από πολύ νέος ασχολήθηκε με το μπουζούκι, απειλώντας μάλιστα να κόψει τα δάχτυλα του αν δεν καταφέρει να μάθει να παίζει τέλεια το όργανο! Υπήρξε ο καλλιτέχνης που κοινωνικοποίησε στους Έλληνες το μπουζούκι και τον μπαγλαμά, ενώ οι προπολεμικές του δημιουργίες ''Ζιγκοάλα'' και ''Φραγκοσυριανή'' θεωρούνται ορόσημο στην ιστορία του ελληνικού ρεμπέτικου. Μετά το τέλος του πολέμου συνεργάστηκε με ονόματα όπως ο Μπιθικώτσης και η Καίτη Γκρέι, κάνοντας την αρχή για την ''δεύτερη καριέρα'' του, όπως έλεγε ο ίδιος. Πέθανε φτωχός και νικημένος από τον διαβήτη το 1972...
Βαγγέλης Παπαθανασίου
Ο δικός μας Vangelis, αλλά πάντοτε αντισυμβατικός με την ελληνική σύνθεση της εποχής του, άνοιξε νωρίς τα φτερά του για μία σπουδαία διεθνή καριέρα. Υπήρξε ο χαρακτηριστικότερος εκφραστής της λεγόμενης new age, της progressive rock και της κλασικής μουσικής, ντύνοντας πολλές ξένες επιτυχημένες ταινίες όπως το Blade Runner, το Ελ Γκρέκο και το Alexander. Αλησμόνητη θα παραμείνει η περίφημη ''Μυθωδία'',  την οποία συνέθεσε για λογαριασμό της NASA ενόψει της αποστολής στον Άρη το 2001. Υπήρξε αυτοδίδακτος και ολοκλήρωσε την πρώτη του σύνθεση στην τρυφερή ηλικία των 4 ετών μόλις στο Βόλο! Τιμήθηκε με Όσκαρ Τραγουδιού το 1982 για την σύνθεση της ταινίας ''Οι Δρόμοι της Φωτιάς''.
Γιώργος Ζαμπέτας
Τα  λόγια περιττά για τον απόλυτο showman του λαϊκού ελληνικού τραγουδιού! Το έργο του υπήρξε ασυναγώνιστης αξίας για το λαϊκό αίσθημα, μάστερ του μπουζουκιού, ξεκινώντας την καριέρα του από το Μεταξουργείο στα χρόνια της Κατοχής, με ένα ιδιότυπο συγκρότημα που έκανε καντάδες στα κορίτσια της εποχής! Την δεκαετία του '50 ξεκινά την καριέρα του ως ένας αυθεντικός ρεμπέτης, ενώ απογειώνεται καλλιτεχνικά μέσα από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου τις δεκαετίες του '60 και του '70. Έμεινε στην ιστορία για την περίφημη πολιτική του σάτιρα. Γνώρισε την περιθωριοποίηση κατά την δεκαετία του '80 και έφυγε από τη ζωή τον Μάρτιο του 1992 αποτελώντας μία από τις ιστορικότερες  μορφές του ελληνικού τραγουδιού!
Μανώλης Χιώτης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στην οποία και έκανε τα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα. Επινόησε το τετράχορδο μπουζούκι το οποίο γρήγορα καθιερώθηκε στην ελληνική λαϊκή μουσική συνείδηση, ενώ θεωρείται και πρωτεργάτης της εποχής του ''κοσμικού κέντρου''. Έμεινε στην ιστορία ως ο απόλυτος εκφραστής του αρχοντο ρεμπέτικου, ενώ  τόλμησε να εισάγει στο ρεπερτόριο του λατινοαμερικάνικες συνθέσεις όπως το ''Mambo''. Αγαπήθηκε εξ ίσου από τα λαϊκά και αριστοκρατικά στρώματα της εποχής του '50 ενώ φήμες λένε πως πολλοί ξένοι ηγέτες μεγάλων κρατών, μεταξύ άλλων και ο Λίντον Τζόνσον των Η.Π.Α., τον καλούσαν συχνά να τραγουδήσει για λογαριασμό τους! Πέθανε την ημέρα των γενεθλίων του, στις 21 Μαρτίου του 1970, μόλις στα 49 του χρόνια, από ανακοπή καρδιάς, έχοντας όμως προλάβει να συνθέσει περισσότερα από 1500 τραγούδια!
Μάνος Λοϊζος
Κύπριος στην καταγωγή, ο Μάνος Λοΐζος υπήρξε χαρακτηριστική φιγούρα της μεταπολιτευτικής περιόδου στην Ελλάδα. Μουσικό ''τέκνο'' του Μίκη Θεοδωράκη, ανέλαβε τη διεύθυνση της χορωδίας φίλων της Ελληνικής Μουσικής. Χάρη στον σπουδαίο Μίμη Πλέσσας  ήρθε σε επαφή με τη δισκογραφική εταιρεία ''Φιντέλιτυ'', ενώ μετά την πτώση της χούντας τραγούδια όπως το ''Ακορντεόν'' αποτελούν σύνθημα στα χείλη χιλιάδων Ελλήνων. Στις συνθέσεις του εμπνεύστηκε καθοριστικά από την ποίηση του Λόρκα και του Ρίτσου, ενώ με τη βοήθεια του στα πλαίσια της καταπολέμησης της λεγόμενης ''κασετοπειρατείας'' ιδρύθηκε η Ένωση Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδας. Πέθανε στα 44 του το 1982 από καρδιακά προβλήματα...
Ιωάννης Ξενάκης
Χάρη στη διεθνή καριέρα που πραγματοποίησε μεγαλούργησε σαν Iannis Xenakis, επιχειρώντας να παντρέψει το πεντάγραμμο με τις επιστήμες (μαθηματικά, φυσική, αρχιτεκτονική), όντας έτσι ένας από τους πιο δημοφιλείς avante-garde καλλιτέχνες της γενιάς του. Μολονότι Έλληνας στην καταγωγή γεννήθηκε στη Ρουμανία αλλά σπούδασε μουσική στην Αθήνα και τις Σπέτσες.  Συμμετείχε στα περίφημα ''Δεκεμβριανά'' του εμφυλίου με την πλευρά του Δημοκρατικού Στρατού- έχασε το ένα του μάτι από οβίδα- και ύστερα από το τέλος του πολέμου διέφυγε στη Γαλλία. Η μουσική του πρωτοπορία και ευφυΐα έγινε παγκοσμίως δημοφιλής από την δεκαετία του '60 και μετά, μένοντας στην πρώτη γραμμή μέχρι και τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Έφυγε το 2001 σε ηλικία 78 ετών, ενώ κηδεύτηκε με πολιτική τελετή, όπως ήταν άλλωστε και η τελευταία του επιθυμία..
Πηγή: ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΕΚΡΗΣ
Ανιχνευτής ο Πεπέ της Ουτοπίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: