Life for Life
"Το θαύμα δεν είναι πουθενά
παρά κυκλοφορεί μέσα
στις φλέβες του ανθρώπου!!!"


"The marvel nowhere is not,
despite it circulates in
the veins of the pesrson!!!"


ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ
Εμείς στο χωριό μας έχουμε ακόμα αυλές. Εκεί μαζευόμαστε, αμπελοφιλοσοφούμε, καλαμπουρίζουμε, ψιλοτσακωνόμαστε
μέχρι τις... πρώτες πρωινές ώρες
! Κοπιάστε ν' αράξουμε!!!

-Χτυπήστε στην ΑΥΛΟΠΟΡΤΑ να σας υποδεχτούμε!
-Aναζητείστε το"Ποίημα του μήνα" στο τέλος της σελίδας.

3.4.17

«Ο Ωραίος γαλάζιος Δούναβης» του Στράους και ο Έλληνας Νικόλαος Δούμπας

Ποιος δεν ξέρει το περίφημο αυτό βαλς που ξεκινώντας από την Βιέννη κατέκτησε όλο τον κόσμο; Ο Γιόχαν Στράους το συνέθεσε στα 1867 όταν κατοικούσε στην Πράτερστράσσε της Βιέννης στον αριθμό 54 και από τότε μέχρι σήμερα το ακούμε συνεχώς χωρίς να μας κουράζει, σαν να είναι η πρώτη μας φορά.
Κι όμως το βαλς αυτό που ακόμα μας συναρπάζει, δεν είχε σπουδαία επιτυχία στην πρώτη εκτέλεσή του. Παίχτηκε για πρώτη φορά τη βραδιά της 13 Φεβρουαρίου 1867 από την «Ανδρική Χορωδία της Βιέννης» και ζητήθηκε από το κοινό να επαναληφθεί, όπως συνέβαινε με όλα τα έργα του Στράους. Η επανάληψή του μάλλον είχε να κάνει με την αγάπη των Βιεννέζων προς τον συμπατριώτη τους Στράους, παρά για το ίδιο το έργο. Για αυτό λέγεται ότι έφταιγε το κείμενο καθώς οι στίχοι του, δεν έλεγαν κάτι το πραγματικά σπουδαίο «Βιεννέζοι χαρήτε, ω γιατί; Μια λάμψις…Δεν βλέπουμε τίποτα, Ήρθε το καρναβάλι, Α΄έτσι, Α΄ ναι, Τι χρειάζεται η λύπη και η συλλογή; Ας χαρούμε και ας ευθυμήσουμε!».
Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως οι στίχοι, δεν είναι κάτι το πραγματικά σπουδαίο. Ήδη όταν γίνονταν οι πρώτες δοκιμές με την ορχήστρα, οι διοργανωτές πρότειναν να βγει εκτός. Αλλά το βαλς που θα παίζονταν ήταν αφιερωμένο στον αγαπημένο φίλο του Στράους, τον Έλληνα μουσουργό Νικόλαο Δούμπα (σχετική η φωτογραφία της ανάρτησης), που ήταν πολύ γνωστός στην Βιέννη, καθώς ήταν μάλιστα και Πρόεδρος της Ανδρικής Χορωδίας που τότε θα το ανέβαζε, αλλά και Πρόεδρος πολλών άλλων μουσικών συλλόγων της Βιέννης. Ένας ακόμα λόγος ήταν ότι η συναυλία δίνονταν στην εξοχική κατοικία του Δούμπα και κατά συνέπεια ο λόγος του μετρούσε διπλά! Ο Δούμπας δεν ήταν κάποιος τυχαίος μουσικός στην Βιέννη, καθώς στη συνέχεια έγινε μέλος της Ακαδημίας Τεχνών και έλαβε το παράσημο του Σταυρού των Ιπποτών από τον ίδιο τον Αυτοκράτορα. Μάλιστα υπάρχει και δρόμος αφιερωμένος στο όνομά του, Δούμπαστράσσε. 
Έτσι κατά κάποιο τρόπο, το ότι αυτό το βαλς δεν βγήκε εκτός προγράμματος, οφείλεται σε έναν Έλληνα! Κι έτσι παίχτηκε ο «Ωραίος Γαλάζιος Δούναβης» και δεν παραγκωνίσθηκε. Ο Δούμπας δεν βοήθησε μόνο το Στράους αλλά και τον Σούμπερτ καθώς είχε αναγνωρίσει την αξία τους. 
Ο «Γαλάζιος Δούναβης» αφού με τη βοήθεια του Έλληνα Δούμπα κατέκτησε την Βιέννη, πήγε στη συνέχεια στο Παρίσι. Εκεί βρήκε άλλου είδους υποστήριξη, καθώς ήταν η έδρα της Παυλίνας Μέττερνιχ, συζύγου του Πρεσβευτού της Αυστρίας, με τεράστιο κύρος στην Γαλλική Αριστοκρατία. Η Μέττερνιχ πρότεινε στον Αρχισυντάκτη της Γαλλικής εφημερίδας «Φιγκαρό» τον Ενρί ντε Βιλλμεσάν να υποστηρίξει τον Στράους. Και πραγματικά οι αληθινοί ύμνοι που γράφτηκαν από την δημοφιλή εφημερίδα υπέρ του Στράους, οδήγησαν όλο το Παρισινό κοινό να ακούσει την μουσική του! Έτσι η επιτυχία του Παρισιού, οδήγησε τον Στράους αμέσως μετά στο Λονδίνο. Ο «Ωραίος Γαλάζιος Δούναβης» ήταν το μουσικό έργο που είχε κατακτήσει την Ευρώπη. Έκτοτε θα παραμείνει μέχρι και σήμερα μια από τις πιο όμορφες μουσικές συνθέσεις που έχουν γραφτεί ποτέ!
Πηγή:Ωδείο Όπερα Αθηνών.
Ανιχνευτής ο Πεπέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: