Life for Life
"Το θαύμα δεν είναι πουθενά
παρά κυκλοφορεί μέσα
στις φλέβες του ανθρώπου!!!"


"Στης σκέψης τα γυρίσματα μ’ έκανε να σταθώ
ιδέα περιπλάνησης σε όμορφο βουνό.
Έτσι μια μέρα το ’φερε κι εμέ να γυροφέρει
τ’ άτι το γοργοκίνητο στου Γοργογυριού τα μέρη !!!"


ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ
Εμείς στο χωριό μας έχουμε ακόμα αυλές. Εκεί μαζευόμαστε, αμπελοφιλοσοφούμε,
καλαμπουρίζουμε, ψιλοτσακωνόμαστε μέχρι τις... πρώτες πρωινές ώρες! Κοπιάστε ν' αράξουμε!!!
-Aναζητείστε το"Ποίημα για το Γοργογύρι " στο τέλος της σελίδας.

20.8.23

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΠΑΛΑΤΣΟΥΚΑΣ ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΣ Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι 20/08/23

Φίλες και φίλοι καλησπέρα, όλοι θα θυμόσαστε την πιο κάτω φράση «κανένας προφήτης στον τόπο του»,  είναι μια φράση της Καινής Διαθήκης η οποία χρησιμοποιείται για να δηλώσει ότι η αξία ενός ανθρώπου συνήθως δεν αναγνωρίζεται στον τόπο του, αυτή η φράση μου ήρθε σήμερα 20 Αυγούστου 2023 στο μυαλό μου όταν με πληροφόρησε ο συγχωριανός μας Λεωνίδας Κωτούλας για την τιμητική διάκριση που έγινε από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στον επίσης συγχωριανό μας κ. Σωτήρη Μπαλατσούκα. Το τι σημαίνει αυτή η διάκριση μας το λέει ο σοφός διδάσκαλος κ. Δημήτρης Παπαγιαννόπουλος από την ιστορική Πιάλεια.


Η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας (ΑΕΑΑ) είναι παραγωγική σχολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, ανήκει στην Ανώτατη Εκπαίδευση, παρέχει εκπαίδευση και χορηγεί πτυχία ισότιμα με εκείνα των ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης και εποπτεύεται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με το Νόμο 3432/2006.

Ο Πρωτονοτάριος ήταν πολιτικό αξίωμα του Βυζαντίου. Ήταν ο πολιτικός άρχοντας του θέματος. Λεγόταν επίσης κριτής και δικαστής.


Φίλες και φίλοι θα ξεκινήσω πρώτα από τον εαυτό μου, λυπάμαι που δεν γνώριζα κάτι για την τιμή που έγινε από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο σε ένα τέκνο του χωριού μας, μιλάω για τον κ. Σωτήρη Μπαλατσούκα. Άραγε ο πρόεδρος και οι σύμβουλοι της κοινότητας πρωτίστως και δευτερευόντως η δημοτική αρχή γνώριζαν κάτι; Αν γνώριζαν και δεν έχουν πράξει τα δέοντα είναι λυπηρό, ποτέ δεν είναι αργά, ας το πράξουν τώρα. Επιτέλους ας ξεκινήσουμε εδώ στο Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι να τιμούμε κάποιες και κάποιους συγχωριανούς μας που το αξίζουν.


Χειροθέτηση του Καθηγητή Σ. Μπαλατσούκα με τον τίτλο του Άρχοντος Πρωτονοταρίου

Ο Καθηγητής Αγιολογίας της ΑΕΑΑ κ. Σωτήριος Μπαλατσούκας χειροθετήθηκε απο τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ κ Βαρθολομαίο με τον τίτλο του Άρχοντος Πρωτονοταρίου.


Η χειροθεσία έλαβε χώρα στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, αμέσως μετά τον εσπερινό της ημέρας. Παρέστησαν Αρχιερείς του Οικουμενικού Θρόνου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ηγούμενοι και Μοναστικές αδελφότητες, κληρικοί και λαϊκοί αδελφοί.


Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε πρωτίστως στην τιμή να λαμβάνει κάποιος το οφφίκιο του Άρχοντος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προσωπικότητα και το έργο του κ. Μπαλατσούκα.


Στην αντιφώνηση του ο κ. Καθηγητής ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο για τη μεγάλη τιμή που επεφύλαξε στο πρόσωπο του δίδοντας του το υψηλό οφφίκιο του Άρχοντος Πρωτονοταρίου, ενώ αναφέρθηκε σε πρόσωπα που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή του με πρώτο τον Ποιμενάρχη μας κ. Ιερώνυμο.


Φίλες και φίλοι όπως καλά γνωρίζετε δεν ανήκω στους θρησκόληπτους, κάνω αυτή την διευκρίνιση για να μην βρεθεί κάποιος και πει πως αυτή την αναφορά - παρουσίαση στον κ. Σωτήρη Μπαλατσούκα την κάνω για ειδικούς λόγους, για να είμαι ειλικρινής ούτε καν τον γνωρίζω. Απλά πληροφορήθηκα την τιμή που του έγινε από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και ως Γοργογυραίος ένιωσα μεγάλη χαρά γιατί τελικά το Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι δεν βγάζει μόνο καρκατζάλια όπως μας κατηγορούν κάποιοι, έχει μεν την παράδοση αλλά ταυτόχρονα έχει και ανθρώπους που διαπρέπουν σε διάφορους τομείς της κοινωνίας μας και ένας από αυτούς τους ανθρώπους είναι προφανώς και ο κ. Σωτήρης Μπαλατσούκας. Απλά εμείς δεν τους γνωρίζουμε γιατί αυτές οι αξίες δεν προβάλλονται. Θέλω με την ευκαιρία να ρωτήσω τον πρόεδρο και τους συμβούλους του χωριού αν έχουν υπόψιν τους την τιμή που έγινε στον συγχωριανό μας και αν έχουν σκεφτεί με κάποιον τρόπο να τιμήσουμε αυτό το άξιο τέκνο του χωριού μας. Ας μου επιτρέψει όμως ο συγχωριανός μας κ. Σωτήρης Μπαλατσούκας να τον ρωτήσω το εξής: αγαπητέ συγχωριανέ εσύ που είχες τον τρόπο τι έκανες για το χωριό μας ή τι προτίθεσαι να κάνεις; Το αναφέρω αυτό γιατί όλοι μας, και ειδικότερα άτομα με τέτοια προσόντα κάτι θα πρέπει να προσφέρουμε στον γενέθλιο τόπο μας. Αν τυχόν αγαπητέ συγχωριανέ διαβάσεις αυτό το άρθρο ελπίζω να συμφωνήσεις  με το θέμα της προσφοράς μας.

Φίλες και φίλοι εις ότι με αφορά θεώρησα καθήκον μου εδώ στο ιστολόγιο της Λογοτεχνικής Ομάδας Γοργογυρίου να κάνω αυτή την μικρή αναφορά στον συγχωριανό μας κ. Σωτήρη Μπαλατσούκα, ελπίζω να πράξουν το ίδιο και οι καθ' ύλην αρμόδιοι. Σας χαιρετώ με σεβασμό και επικούρεια διάθεση Επίκουρος ο Γοργογυραίος, κατά κόσμον Σπυρίδωνας Γκοβίνας.