Life for Life
"Το θαύμα δεν είναι πουθενά
παρά κυκλοφορεί μέσα
στις φλέβες του ανθρώπου!!!"


"Στης σκέψης τα γυρίσματα μ’ έκανε να σταθώ
ιδέα περιπλάνησης σε όμορφο βουνό.
Έτσι μια μέρα το ’φερε κι εμέ να γυροφέρει
τ’ άτι το γοργοκίνητο στου Γοργογυριού τα μέρη !!!"


ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ
Εμείς στο χωριό μας έχουμε ακόμα αυλές. Εκεί μαζευόμαστε, αμπελοφιλοσοφούμε,
καλαμπουρίζουμε, ψιλοτσακωνόμαστε μέχρι τις... πρώτες πρωινές ώρες! Κοπιάστε ν' αράξουμε!!!
-Aναζητείστε το"Ποίημα για το Γοργογύρι " στο τέλος της σελίδας.

20.9.20

Μπέρτραντ Ράσελ: «Μια καλή ζωή είναι αυτή που εμπνέεται από την αγάπη και καθοδηγείται από τη γνώση». Μαγευτικό, Υπέροχο και Πανέμορφο Γοργογύρι Σεπτέμβριος 2020

Πάντων κτημάτων κράτιστον εστί φίλος σαφής και αγαθός.
Φίλες και Φίλοι μ' αυτό το μότο πορεύθηκα σε όλη μου τη ζωή, στάθηκα τυχερός γιατί ο δικός μου πλούτος είναι οι πιστοί - εκλεκτοί και διαχρονικοί φίλοι οι οποίοι προσθέτουν κι άλλα χρώματα στην παλέτα μου με αποτέλεσμα ο καμβάς να μεγαλώνει και το έργο να γίνετε πιο συναρπαστικό. Τα τελευταία χρόνια δε, με την παρουσία της Αφροδίτης, της Αρμονίας, του Ηλία, του Διόνυσου, του Ζήνωνα, και φέτος με την Αμαρυλλία, τον Γιάννη, τον Ντίνο και την Στέλλα προστέθηκαν ανεξίτηλα χρώματα που έχουν ήδη διευρύνει τον ορίζοντα και αρχίζει ο πίνακας να αποκτά άλλη γοητεία και φωτεινότητα. Ειλικρινά είμαι ευγνώμων στον Θεό των μικρών πραγμάτων. Σας χαιρετώ με σεβασμό και Επικούρεια διάθεση ο δόκιμος Επικούρειος και δόκιμος άνθρωπος Επικούρειος Πέπος. 

Ο Μπέρτραντ Άρθουρ Γουίλιαμ Ράσελ (Bertrand Arthur William Russell, 18 Μαΐου 1872 – 2 Φεβρουαρίου 1970), υπήρξε σπουδαίος φιλόσοφος, μαθηματικός και ειρηνιστής. Ως ένας εκ των διαπρεπέστερων προσωπικοτήτων του 20ου αιώνα, ο Ράσελ τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1950 ενώ άσκησε έντονη κριτική στα πυρηνικά, όπως και στην εισβολή των ΗΠΑ στο Βιετνάμ.

Ο Ράσελ έμεινε ορφανός και από τους δύο γονείς του όταν ήταν τεσσάρων ετών, με την ανατροφή του ίδιου να την αναλαμβάνει η γιαγιά του. Ξεκίνησε τις σπουδές του με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ενώ τις συνέχισε το 1890 στο Κολλέγιο Τρίνιτι (Trinity College) ώστε να σπουδάσει μαθηματικά. Το 1893 τελείωσε τις σπουδές του και το 1902 παντρεύτηκε. Η προσωπική του ζωή απασχολούσε και εκείνη τη δημοσιότητα, καθώς τα ερωτικά του σκάνδαλα υπήρξαν περιβόητα.

Υπήρξε φανατικός πολέμιος κάθε είδους φανατισμού, λαμπρό μυαλό και σπουδαίος επιστήμονας, με μαθητές όπως το φιλόσοφο Λούντβιχ Βιτγκενστάιν. Απεβίωσε από γρίπη στην οικία του στην Ουαλία στις 2 Φεβρουαρίου του 1970. Ας δούμε μερικές από τις σπουδαιότερες ρήσεις του μεγάλου φιλοσόφου:

10 από τις σπουδαιότερες ρήσεις του μεγάλου φιλοσόφου και μαθηματικού


«Αν στον κόσμο σήμερα υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που επιθυμούσε τη δική του ευτυχία περισσότερο απ’ ό,τι επιθυμούσε τη δυστυχία των άλλων, σε μερικά χρόνια θα είχαμε έναν παράδεισο»

«Δεν θα πέθαινα ποτέ για τα πιστεύω μου, γιατί μπορεί να είναι λάθος»

«Μια καλή ζωή είναι αυτή που εμπνέεται από την αγάπη και καθοδηγείται από τη γνώση»

«Τρία πάθη, απλά, αλλά κατακλυσμιαία, εξουσιάζουν τη ζωή μου: Η λαχτάρα για αγάπη, η αναζήτηση της γνώσης και η αβάσταχτη θλίψη για τα βάσανα του ανθρώπινου είδους»

«Δεν ξέρω γιατί, όμως κανένας δεν κουτσομπολεύει για τις αρετές των άλλων»

«Είναι σπατάλη ενέργειας να θυμώνεις μ’ έναν άνθρωπο που συμπεριφέρεται άσχημα, όπως είναι να θυμώνεις με ένα αμάξι που δεν παίρνει μπροστά»

«Οι άνθρωποι γεννιούνται αμόρφωτοι, όχι ηλίθιοι. Γίνονται ηλίθιοι με την εκπαίδευση»

«Η μεγάλη δυστυχία του κόσμου είναι πως οι ανόητοι είναι τόσο σίγουροι και οι έξυπνοι τόσο διστακτικοί»

«Είδα μια μέρα ένα παιδί στο σχολείο να κακομεταχειρίζεται ένα μικρότερο αγόρι. Αγανάκτησα, αλλά μου απάντησε: «Οι μεγαλύτεροι με χτυπούν και εγώ χτυπώ τους μικρότερους. Είναι δίκαιο». Με αυτά τα λόγια συνόψισε την ιστορία του ανθρώπινου είδους»

«Μη φοβάσαι να έχεις εκκεντρικές απόψεις, γιατί κάθε άποψη που σήμερα είναι γενικά αποδεκτή, κάποτε ήταν εκκεντρική» Πηγή:https://enallaktikidrasi.com/


Αποφθέγματα σοφίας από τον Μαχάτμα Γκάντι. Μαγευτικό Υπέροχο και Πανέμορφο Γοργογύρι 2020 Η επιλογή έγινε από τον Επικούρειο Πέπο.

Φίλες και Φίλοι αγαπητοί Επικούρειοι και όχι μόνο σας καλημερίζω από το Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι. Πλησιάζουν οι μέρες της αναχώρησης για επιστροφή στα χειμαδιά που έλεγαν και οι πιο παλιοί και λόγω του καιρού που κρύωσε λιγουλάκι, αποφάσισα να ασχοληθώ με την ''αλίευση'' αποφθεγμάτων από τον ωκεανό του διαδικτύου. Από το καλοκαίρι κρατώ την συνάντηση φίλων από την εποχή της θητείας στα Ελληνικά στρατά, 28 μήνες παρακαλω!!! Χαίρε Ντίνο, Χαίρε Γιάννη, Χαίρε Μανδραγόρα, την συνάντηση με την αγαπητή μας Στέλλα από την χρυσή εποχή της περιόδου Μακρυγιάννη, την συνάντηση με την καταξιωμένη ζωγράφο σύζυγο του Γιάννη την διάσημη Αμαρυλλία, και τις συναντήσεις με τον Ζήνωνα, την Αφροδίτη της Πιαλείας, τον Ηλία, την Νίκη, τον Μανδραγόρα, τον πατέρα Γεώργιο, την Κική, την Αρμονία, τον Διόνυσο, τον Αρκά, τον Γενικό, τον δάσκαλο και την Έφη με τα 5!!!!! παιδιά, την επίσκεψη στο πάρκο του Άη Νικόλα στη Νάουσα, το ετήσιο συνέδριο που έγινε στον Άη Νικόλα Δομβραίνας όπου μας φιλοξένησε ο πειρατής Μανδραγόρας με την καπετάνισσα σύζυγό του, και φυσικά την βάπτιση του Απόλλωνα του γιού της Διοτίμας. ΥΓ. Πριν λίγα λεπτά δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από Κοζάνη, ήταν ο Γιάννης και είχε κοντά του αγαπημένα πρόσωπα, φίλε Γιάννη σας περιμένουμε ξανά στο Μαγευτικό. Χαιρετισμούς σε όλη την παρέα. Επικούρειος Πέπος.

Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι (2 Οκτωβρίου 1869 – 30 Ιανουαρίου 1948) ήταν Ινδός πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης ακτιβιστής. Υπήρξε η κεντρική μορφή του εθνικού κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία και εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών.

Η διδασκαλία του επηρέασε το διεθνές κίνημα για την ειρήνη και μαζί με τον ασκητικό βίο του συνέτειναν στο να καταστεί παγκόσμιο σύμβολο και ορόσημο της φιλοσοφικής και κοινωνικοπολιτικής διανόησης του 20ού αιώνα. Έγινε ευρύτερα γνωστός με την προσωνυμία Μαχάτμα, που φέρεται να του απέδωσε στα 1915 ο Ινδός νομπελίστας ποιητής και φιλόσοφος Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ και στα σανσκριτικά σημαίνει Μεγάλη Ψυχή.

  1. Μ’ αρέσει ο Χριστός σας. Δεν μ’ αρέσουν οι χριστιανοί σας. Οι χριστιανοί σας είναι τόσο διαφορετικοί από τον Χριστό.
  2. Πρέπει να ζούμε σαν να πρόκειται να πεθάνουμε αύριο και να μελετάμε σαν να πρόκειται να ζήσουμε για πάντα.
  3. Ο Θεός δεν έχει θρησκεία.
  4. Πρέπει να είσαι η αλλαγή που θέλεις να έρθει.
  5. Ένας δειλός είναι ανίκανος να δείξει αγάπη. Αυτό είναι προνόμιο των γενναίων.
  6. Τη μέρα που η δύναμη της αγάπης θα υπερνικήσει την αγάπη της δύναμης, ο κόσμος θα γνωρίσει την ειρήνη.
  7. Η ικανότητα να συγχωρείς είναι προσόν του δυνατού. Οι αδύναμοι ποτέ δεν συγχωρούν.
  8. Κανείς δεν μπορεί να με πληγώσει χωρίς τη συγκατάθεσή μου.
  9. Ένας άνθρωπος είναι το σύνολο των πράξεών του. Τι έχει κάνει, τι μπορεί να κάνει. Τίποτε άλλο.
  10. Το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει το «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» είναι ότι θα καταλήξει να κάνει όλον τον κόσμο τυφλό.

  11. Ο ελεύθερος άνθρωπος μπορεί να είναι ελεύθερος και στο κλουβί της φυλακής του
  12. Ένα «όχι» που βγήκε από μια βαθιά πεποίθηση, είναι πολύ καλύτερο -και πιο μεγαλειώδες- από ένα «ναι» που ειπώθηκε για να ευχαριστήσει ή, χειρότερα, για να αποφύγει φασαρίες.
  13. Ευτυχία είναι όταν αυτά που σκέφτεσαι, αυτά που λες και αυτά που κάνεις, βρίσκονται σε αρμονία.
  14. Σχεδόν ό,τι κάνεις είναι ασήμαντο, αλλά είναι σημαντικό να το κάνεις.
  15. Ο φόβος έχει κάποια χρησιμότητα, η δειλία όμως δεν έχει καμία.
  16. Είναι καλύτερα να στέκεσαι όρθιος με σπασμένο και μπανταρισμένο κεφάλι, από το να σέρνεσαι με την κοιλιά για να γλιτώσεις το κεφάλι σου.
  17. Είναι λάθος να παίρνεις υποχρεωτικά για λάθος εκείνο που δεν καταλαβαίνεις
  18. Αυτοί που λένε πως η θρησκεία δεν έχει σχέση με την πολιτική, δεν ξέρουν τι είναι η θρησκεία.
  19. Μια θρησκεία που δεν λαμβάνει υπόψη της πρακτικά ζητήματα και δεν βοηθάει στη λύση τους, δεν είναι θρησκεία.

  20. Η γη παράγει αρκετά για να ικανοποιήσει τις ανάγκες όλων των ανθρώπων, αλλά όχι την πλεονεξία όλων των ανθρώπων.
  21. Η μη-βία προϋποθέτει διπλή πίστη: πίστη στο Θεό και πίστη στον άνθρωπο.
  22. Είμαι έτοιμος να πεθάνω, αλλά δεν υπάρχει σκοπός για τον οποίο να είμαι έτοιμος να σκοτώσω.
  23. Η δράση δηλώνει τις προτεραιότητες.
  24. Η χειρότερη μορφή βίας είναι η φτώχεια.
  25. Μπορεί να μην ξέρεις ποτέ τα αποτελέσματα όπου οδηγούν οι πράξεις σου. Αλλά αν δεν κάνεις τίποτα, δεν πρόκειται να υπάρχει κανένα αποτέλεσμα.
  26. Η αλήθεια ποτέ δεν βλάπτει έναν σκοπό που είναι δίκαιος.
  27. Είναι καλύτερα να είμαστε βίαιοι, αν έχουμε βία μέσα μας, παρά να φοράμε το μανδύα της μη-βίας για να καλύψει την ανικανότητά μας.
  28. Η χρήση βίας μπορεί να φαίνεται καμιά φορά ότι κάνει καλό, το καλό αυτό όμως είναι προσωρινό, ενώ το κακό που προξενεί είναι μόνιμο.
  29. Τι γνώμη έχω για το Δυτικό πολιτισμό; Νομίζω πως θα ήταν καλή ιδέα.
  30. Ο θυμός και η έλλειψη ανοχής είναι εχθροί της ορθής κρίσης.
  31. Να χάνεις την υπομονή σου σημαίνει να χάνεις τη μάχη.
  32. Δικαιώματα που δεν προκύπτουν από ένα καθήκον που επιτελέσαμε καλά, δεν αξίζουμε να τα έχουμε.
  33. Ένας αδύναμος άνθρωπος είναι δίκαιος μόνο κατά τύχη. Ένας δυνατός, μη-βίαιος άνθρωπος είναι άδικος μόνο κατά τύχη.
  34. Οι υπερβολικοί έπαινοι προσβάλλουν. Είσαι αναγκασμένος να πεις πως δεν τους αξίζεις.
  35. Αυτοί που ξέρουν πώς να σκέφτονται δεν χρειάζονται δασκάλους.
  36. Η υγιής δυσαρέσκεια είναι προάγγελος της προόδου.
  37. Ο μόνος τύραννος που δέχομαι είναι η σκληρή φωνή μέσα μου.
  38. Η ελευθερία δεν αξίζει τίποτα αν δεν συμπεριλαμβάνει την ελευθερία να κάνεις λάθη.
  39. Τα εφτά που δεν πρέπει να έχεις: Πλούτο χωρίς μόχθο, Γνώση χωρίς χαρακτήρα, Πολιτική χωρίς αρχές, Απόλαυση χωρίς συναίσθημα, Εμπόριο χωρίς ήθος, Επιστήμη χωρίς ανθρωπιά, Αγάπη χωρίς θυσία.
  40. Ένα λάθος δεν γίνεται αλήθεια επειδή είναι ευρέως διαδεδομένο, ούτε η αλήθεια γίνεται λάθος επειδή δεν τη βλέπει κανείς.

Πηγή: enallaktikidrasi.com

ΦΙΟΝΤΟΡ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι 2020 Η επιλογή έγινε από τον Επικούρειο Πέπο.

Φίλες και Φίλοι, αγαπητοί Επικούρειοι και όχι μόνο σας στέλνω την καλημέρα μου από το Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι όπου το φετινό καλοκαίρι είχαμε την τιμή και χαρά να υποδεχθούμε και να φιλοξενήσουμε πολλούς εκλεκτούς φίλους. Θ.Θ. αν του χρόνου είμαστε καλά ελπίζω να φιλοξενήσουμε πιο πολλούς γιατί δεν έχει νόημα η ζωή χωρίς φίλους στην αυλή των θαυμάτων και στον κήπο του Επίκουρου. Το μενού σήμερα έχει Ντοστογιέφσκι.

Ο Fyodor Dostoyevsky είναι ένας από τους πιο διάσημους συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Τα  αριστουργηματικά έργα του ερευνούν  ερωτήματα  γύρω από την ζωή και τον θάνατο.

Διαβάστε παρακάτω 25 από τα πιο διορατικά ρητά αυτού του μεγάλου συγγραφέα. Σίγουρα θα σας δώσουν πολλή τροφή για σκέψη.

  1. Πρέπει να αγαπάς την ζωή περισσότερο από το ίδιο το νόημα της ζωής.
  2. Ένα καινούργιο βήμα, μια καινούργια λέξη είναι ότι οι άνθρωποι φοβούνται.
  3. Υπάρχουν όρια στο μυαλό του κάθε ενός, που πέρα από αυτά είναι επικίνδυνο να περάσεις. Μόλις περάσεις την γραμμή, είναι αδύνατο να γυρίσεις πίσω.
  4. Η ευτυχία δεν βρίσκεται στην ευτυχία αλλά στην προσπάθεια για αυτήν.
  5. ‘Όταν σταματάς να διαβάζεις βιβλία, παύεις να σκέφτεσαι.
  6. Η ευτυχία δεν βρίσκεται στο να περιορισμό αλλά στον έλεγχο το εαυτού σου.
  7. Η ευτυχία δεν αποκτάται με τα εύκολα πλούτη αλλά όταν μοχθήσεις για να τα αποκτήσεις.
  8. Σε μια καρδιά που αγαπά πραγματικά ή η ζήλια θα σκοτώσει την αγάπη ή η αγάπη θα σκοτώσει την ζήλια.

  9. Δεν χρειάζεται πολύ για να καταστρέψεις έναν άνθρωπο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τον πείσεις ότι η δουλειά που κάνει στερείται εντελώς και αναμφισβήτητα  κάθε χρησιμότητα και νόημα.
  10. Η σιωπή είναι πάντα όμορφη και το σιωπηλό πρόσωπο είναι πάντα όμορφο από αυτό που μιλάει.
  11. ‘Ένα πρόσωπο μπορεί να είναι σοφό αλλά για να ενεργήσει σοφά, μόνο η εξυπνάδα δεν φτάνει.
  12. Δεν θα φτάσεις ποτέ στον προορισμό σου αν σταματάς και ρίχνεις πέτρες σε κάθε σκυλί που γαβγίζει.
  13. Θέλω να μιλήσω για όλα με ένα τουλάχιστον πρόσωπο όπως μιλάω για τα πράγματα με τον εαυτό μου.
  14. Είναι απίστευτο τι μπορεί να κάνει μια αχτίδα του ήλιου στην ψυχή σου.
  15. Κανείς πρέπει να μιλά ανοιχτά με τους άλλους ώστε να αποκαλύπτει τις σκέψεις του μέσα από το πρόσωπό του, που δείχνει την ανησυχία που κρύβει η καρδιά του. Μια λέξη που λέγεται με πειθώ, με απόλυτη ειλικρίνεια και χωρίς κανένα δισταγμό, ενώ κοιτάς τον άλλον μέσα στα μάτια σημαίνει πολλά περισσότερα από ότι πολλές σελίδες από ένα βιβλίο.
  16. Κανείς αισθάνεται να πνίγεται χωρίς ένα σκοπό στην ζωή.
  17. Η ψυχή γιατρεύεται όταν είσαι κοντά σε παιδιά.
  18. Ακόμη και με τα χέρια δεμένα μπορεί κανείς να κάνει το καλό, αν το θέλει.
  19. Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο.
  20. Οι άνθρωποι μερικές φορές μιλάνε για  θηριώδη κακία αλλά αυτό είναι μεγάλη αδικία για τα θηρία. Ένα θηρίο δεν μπορεί ποτέ να είναι τόσο κακό όσο ο άνθρωπος, τόσο επιδέξια κακό.
  21. Οι μεγάλοι δεν ξέρουν ότι ένα παιδί μπορεί να δώσει μια πολύ καλή συμβουλή ακόμη και για την πιο σοβαρή περίπτωση.
  22. Μην γεμίζεις την μνήμη σου με όλες εκείνες τις φορές που αισθάνθηκες να σε προσβάλλουν. Ίσως καταλήξεις να μην έχεις χώρο για τις υπέροχες στιγμές που πέρασες.
  23. ‘Ένας άνθρωπος που ξέρει πως να αγκαλιάσει έναν άλλον,  είναι καλός άνθρωπος.

Πηγή: tilestwra.com

ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΕΚΟ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΤΑ Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι 20 Αυγούστου 2020 Η επιλογή έγινε από τον Επικούρειο Πέπο.

Φίλες και Φίλοι αγαπητοί Επικούρειοι και όχι μόνο καλημέρα από το Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι. Το μενού σήμερα έχει ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΕΚΟ αποφθέγματα, σας εύχομαι καλή ανάγνωση. Όλοι οι πίνακες είναι του Μίτσιγκαν.

Ο Ουμπέρτο Εκο αγαπήθηκε και διαβάστηκε όσο λίγοι σύγχρονοι διανοητές και συγγραφείς. Κάθε του νέο βιβλίο αποτελούσε τεράστιο εκδοτικό γεγονός και χωρία από τα έργα του απαντώνται πάντα στις συλλογές με γνωμικά και αποφθέγματα. Ακολουθούν μερικά από τα πιο διάσημα:

Κάθε φορά που ένας ποιητής, ένας ιεροκήρυκας, ένας αρχηγός, ένας μάγος ξεστομίζει ασυναρτησίες, η ανθρωπότητα ξοδεύει αιώνες αποκρυπτογραφώντας το μήνυμα.

Σήμερα μόνο οι ηλίθιοι κάνουν δικτατορίες με τανκς, από τη στιγμή που υπάρχει η τηλεόραση.

Μου φτάνει που ξέρω να διαβάζω, γιατί έτσι μαθαίνω αυτά που δεν ξέρω, ενώ όταν γράφεις, γράφεις μόνο αυτά που ξέρεις ήδη.

Τίποτε δεν δίνει σ’ έναν φοβισμένο άνθρωπο περισσότερο κουράγιο από το φόβο ενός άλλου.

Η τέχνη του διαβάσματος έγκειται στο να ξέρεις ποιες σελίδες να πηδήξεις.

Να φοβάσαι τους προφήτες κι αυτούς που είναι έτοιμοι να πεθάνουν για την αλήθεια, επειδή κατά κανόνα κάνουν και άλλους να πεθάνουν μαζί τους, μερικές φορές πριν από αυτούς και καμιά φορά αντί για αυτούς.

Ο πολιτισμός δεν ακυρώνει τη βαρβαρότητα, αλλά, πολλές φορές, την επικυρώνει. Όσο πιο πολιτισμένος είναι ένας λαός, τόσο πιο βάρβαρος και καταστροφικός μπορεί να γίνει.

Όταν οι άνθρωποι σταματούν να πιστεύουν στο Θεό, δεν είναι ότι δεν πιστεύουν πια τίποτα. Πιστεύουν στα πάντα.

Η μαζική κουλτούρα είναι αντι-κουλτούρα.

Οι κρίσεις πουλάνε καλά.

Κωμικό είναι η κατανόηση του αντιφατικού. Χιούμορ είναι η υποψία γι’ αυτό.

Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις στην Ελλάδα.

Η υπερβολική συσσώρευση στοιχείων κιτς αποτελεί μια αξιοσημείωτη υφολογική πρόταση.

Το ρόδο είναι τόσο πλούσιο σε νοήματα, που δεν του έχει μείνει πια σχεδόν κανένα νόημα.

Η μετάφραση είναι η τέχνη της αποτυχίας.

Έχω φτάσει να πιστεύω ότι ολόκληρος ο κόσμος είναι ένα αίνιγμα, ένα άκακο αίνιγμα που γίνεται τρομερό λόγω της δικής μας μανιώδους προσπάθειας να το ερμηνεύσουμε σαν να είχε δήθεν κάποια βαθύτερη αλήθεια.

Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν το δικαίωμα να μιλάνε σε λεγεώνες ηλιθίων που άλλοτε δεν μίλαγαν παρά μόνο σε μπαρ, αφού είχαν πιει κανένα ποτήρι κρασί, χωρίς να βλάπτουν την κοινότητα. Τους αναγκάζαμε αμέσως να σωπάσουν, αλλά σήμερα έχουν το ίδιο δικαίωμα λόγου με ένα βραβείο Νόμπελ. Είναι η εισβολή των ηλιθίων.

«Τι όμορφο που είναι ένα βιβλίο, που επινοήθηκε για να πιάνεται στο χέρι, ακόμη και στο κρεβάτι, ακόμη και μέσα σε μία βάρκα, ακόμη και εκεί όπου δεν υπάρχουν ηλεκτρικές πρίζες, ακόμη κι αν έχει αποφορτιστεί κάθε μπαταρία και αντέχει τα σημάδια και τα τσαλακώματα, μπορεί να αφεθεί να πέσει καταγής ή να παρατηθεί ανοιγμένο στο στήθος ή στα γόνατα όταν μας παίρνει ο ύπνος, μπαίνει στην τσέπη, φθείρεται, καταγράφει την ένταση, την επιμονή ή τον ρυθμό των αναγνώσεών μας, μας υπενθυμίζει (αν φαίνεται πολύ καινούργιο ή άκοπο) ότι δεν το διαβάσαμε ακόμη…»

Πηγή: kserolas.com