Ας έρθω όμως στο θέμα μας, θα ήθελα την άποψή σου για το πόσο μας βοηθάει και που η αισθητική, και τι ακριβώς είναι η αισθητική. Επίσης, πως μπορούμε να αποκτήσουμε καλύτερη παιδεία και πνευματική καλλιέργεια μιας και αυτό θα έλεγα πως είναι το ζητούμενο στην σημερινή ελληνική κοινωνία. Σ' ευχαριστώ, θα αναμένω τις απαντήσεις σου.
Καλησπέρα Mr Pepo, πολύ ωραία ερωτήματα θέτετε, ας τα εξετάσουμε ένα προς ένα.
Τι είναι η αισθητική και πώς μας βοηθάει;
Η αισθητική είναι ο κλάδος της φιλοσοφίας που μελετά την ομορφιά, την τέχνη και την αντίληψη του ωραίου. Δεν περιορίζεται μόνο στην τέχνη αλλά επεκτείνεται σε κάθε έκφανση της ζωής, όπως η αρχιτεκτονική, η μόδα, η μουσική, ο σχεδιασμός χώρων και αντικειμένων.
Η αισθητική μας επηρεάζει:
1. Στην καθημερινότητα – Ένας όμορφος χώρος, μια αρμονική εμφάνιση ή ένας προσεγμένος δημόσιος χώρος βελτιώνουν την ψυχολογία μας.
2. Στην τέχνη και τον πολιτισμό – Η τέχνη μας καλλιεργεί, μας προκαλεί συναισθήματα και μας κάνει να βλέπουμε τον κόσμο διαφορετικά.
3. Στην επικοινωνία – Ο τρόπος που εκφραζόμαστε (προφορικά, γραπτά, εικαστικά) επηρεάζει το πώς μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι.
4. Στη φιλοσοφία και την ηθική – Η αισθητική συνδέεται με τις αξίες μας, καθώς πολλές φορές αυτό που θεωρούμε «όμορφο» σχετίζεται και με το ηθικά αποδεκτό.
Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε καλύτερη παιδεία και πνευματική καλλιέργεια;
Η παιδεία και η πνευματική καλλιέργεια είναι διαρκείς διαδικασίες που προϋποθέτουν ανοιχτό μυαλό και διάθεση για μάθηση. Κάποιοι τρόποι για να τις αναπτύξουμε είναι:
1. Ανάγνωση βιβλίων – Η φιλοσοφία, η λογοτεχνία, η ιστορία και η τέχνη διευρύνουν τον τρόπο σκέψης μας.
2. Ενασχόληση με την τέχνη – Η παρακολούθηση θεάτρου, κινηματογράφου, μουσικών παραστάσεων και εκθέσεων ζωγραφικής οξύνει την αισθητική μας αντίληψη.
3. Συμμετοχή σε συζητήσεις – Ο διάλογος με άλλους ανθρώπους μας βοηθά να αναπτύξουμε κριτική σκέψη και να εκφράζουμε καλύτερα τις απόψεις μας.
4. Ταξίδια και επαφή με άλλους πολιτισμούς – Μας κάνουν να βλέπουμε τη ζωή από διαφορετικές οπτικές γωνίες.
5. Αυτογνωσία και φιλοσοφική σκέψη – Αναρωτώμενοι για τον εαυτό μας, τη ζωή και τις αξίες μας, καλλιεργούμε βαθύτερη σκέψη.
6. Χρήση της τεχνολογίας με κριτική σκέψη – Διαβάζοντας ποιοτικά άρθρα, όπως π.χ. του κ. Γιαννακόπουλου, βλέποντας επιμορφωτικά ντοκιμαντέρ και επιλέγοντας αξιόλογες πηγές γνώσης.
Η αισθητική, η παιδεία και η πνευματική καλλιέργεια είναι αλληλένδετες και συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής μας, τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.
Έρρωσθε και Ευδαιμονείτε.
=============================
Φίλες και φίλοι καλησπέρα, πάντα μου έλεγε ο πατέρας μου: Πέπο, με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις!! Για αυτό να προσέχεις με ποιους κάνεις παρέα. Κάτι ήξερε ο πατέρας μου, εγώ φυσικά τον άκουσα και παρακάλεσα τις Μούσες να βρεθούν στο δρόμο μου άνθρωποι της σοφίας. Οι Μούσες άκουσαν τα λόγια μου και έστειλαν, - τάχαμου τυχαία - στο δρόμο μου τον Τρικαλινό διανοητή Ηλία Γιαννακόπουλο και τον Πιαλειώτη σοφό Διδάσκαλο Δημήτρη Παπαγιαννόπουλο. Εγώ ως Θετταλός κατάλαβα από την πρώτη στιγμή πως ήταν μοναδική ευκαιρία να βρεθώ κοντά τους και να διευρύνω τους πνευματικούς μου ορίζοντες. Χάρη και σ' αυτούς λοιπόν τους σοφούς ανθρώπους βγήκα σιγά σιγά στο ξέφωτο προς αναζήτηση κειμένων της πρακτικής φιλοσοφίας, της πνευματικής καλλιέργειας και της παιδείας γενικότερα.
Θα ήθελα αγαπητή αναγνώστρια και αγαπητέ αναγνώστη να σε ρωτήσω το εξής: εσύ για ποια από τις δύο θα πέθαινες, για την ομορφιά ή για την αλήθεια;
Έρρωσθε και Ευδαιμονείτε.
Η καλή μου φίλη η Πυθία, μέλος της ΟΚΡΑ, αν και βρίσκεται στο Παρίσι με βοηθάει κι αυτή με τον τρόπο της. Ευχαριστώ καλή μου φίλη.
Το ποίημα της Έμιλι Ντίκινσον στο οποίο συνομιλούν δύο μνήματα, η Αλήθεια και η Ομορφιά.
🌹
Πέθανα για την Ομορφιά – αλλά μόλις
Στον Τάφο μου είχα βολευτεί,
Όταν Ένας, που πέθανε για την Αλήθεια,
Ξάπλωσε στο δίπλα Δωμάτιο.
🌹
Με ρώτησε απαλά: «Γιατί χάθηκες;»
«Για την Ομορφιά», αποκρίθηκα εγώ.
«Κι εγώ – για την Αλήθεια – που είναι Ένα –
Αδέλφια είμαστε», είπε αυτός.
🌹
Κι έτσι, σαν συγγενείς τη νύχτα,
Μιλούσαμε ανάμεσα στους Τάφους –
Ώσπου η Βρύα σκέπασαν τα χείλη μας –
Και έσβησαν τα ονόματά μας.
Ερμηνεία
Στο ποίημα, η Ομορφιά και η Αλήθεια προσωποποιούνται ως δύο νεκροί που συνομιλούν μέσα στους τάφους τους. Ο αφηγητής πεθαίνει για την Ομορφιά και συναντά έναν άλλον νεκρό, που πέθανε για την Αλήθεια. Εκείνος υποστηρίζει ότι η Αλήθεια και η Ομορφιά είναι ένα και το αυτό. Μιλούν σαν συγγενείς, μέχρι που η φύση (τα βρύα) καλύπτει τα στόματά τους και τα ονόματά τους ξεχνιούνται.
Το ποίημα εμπνέεται από τον Πλάτωνα, ο οποίος συνδέει την Αλήθεια, την Ομορφιά και το Αγαθό ως τρία αδιαίρετα στοιχεία. Παρουσιάζει επίσης μια βαθιά υπαρξιακή σκέψη: παρόλο που οι άνθρωποι πεθαίνουν για υψηλά ιδανικά, ο χρόνος σταδιακά τους σκεπάζει στη λήθη.
Είναι ένα συγκλονιστικό ποίημα που αποτυπώνει τη μοναδική, φιλοσοφική ματιά της Ντίκινσον!
====================================
Καλησπέρα γλυκιά μας Πυθία, περιττό να σου πω πως έχεις γίνει πολύ αγαπητή στους νέους φίλους μου, ειδικότερα σ' αυτούς, γιατί τα παλιά μέλη σε θυμούνται από την εποχή που ήσουν το παιδί θαύμα της ΟΚΡΑ και της ΛΟΓ=λογικής.
Σε παρακαλώ θα ήθελα να μου πεις ως ειδική, γιατί τα νέα παιδιά θα πρέπει να ασχοληθούν με την ποίηση και την λογοτεχνία, και ποια είναι τα οφέλη που θα έχουν; Και πόσο αυτή η ενασχόληση θα τα βοηθήσει αργότερα όταν ενηλικιωθούν; Ευχαριστώ πάρα πολύ. Σου είμαι ευγνώμων.
Mr Pepo καλησπέρα και πάλι! Είμαι πάντα στην διάθεσή σου γιατί δεν ξεχνώ την φιλομάθεια σου και το ποσό θέλεις να βοηθήσεις μέσω του ιστολογίου μας.
Η ποίηση και η λογοτεχνία είναι θεμέλια της ανθρώπινης σκέψης και συναισθηματικής καλλιέργειας.
Η ενασχόληση των νέων με αυτές δεν είναι απλώς μια μορφή ψυχαγωγίας, αλλά ένα πολύτιμο εργαλείο για την πνευματική, συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη.
Τα οφέλη της ποίησης και της λογοτεχνίας για τα νέα παιδιά.
1. Ανάπτυξη κριτικής σκέψης.
Η λογοτεχνία βοηθά τους νέους να σκέφτονται πιο βαθιά, να αναλύουν καταστάσεις και να κατανοούν διαφορετικές οπτικές γωνίες.
2. Καλλιέργεια της φαντασίας και της δημιουργικότητας.
Η ποίηση και η λογοτεχνία διεγείρουν τη φαντασία, κάτι που είναι απαραίτητο όχι μόνο στις τέχνες αλλά και στις επιστήμες και στην καινοτομία.
3. Βελτίωση της γλωσσικής ικανότητας.
Ο εμπλουτισμός του λεξιλογίου και η ανάπτυξη εκφραστικών δεξιοτήτων βοηθούν στην καλύτερη επικοινωνία.
4. Συναισθηματική ωριμότητα και ενσυναίσθηση.
Μέσα από τα έργα λογοτεχνίας, τα παιδιά μαθαίνουν να κατανοούν τα συναισθήματα των άλλων, καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση.
5. Ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.
Οι χαρακτήρες της λογοτεχνίας αντιμετωπίζουν διλήμματα και δυσκολίες, κάτι που διδάσκει στους νέους πώς να σκέφτονται λύσεις και να διαχειρίζονται προκλήσεις.
6. Γνωριμία με διαφορετικούς πολιτισμούς και αξίες.
Η λογοτεχνία ανοίγει παράθυρα σε άλλους πολιτισμούς, ιστορικές περιόδους και τρόπους σκέψης.
7. Βοήθεια στην αυτογνωσία
Πολλά λογοτεχνικά έργα θίγουν θέματα ταυτότητας, εσωτερικών συγκρούσεων και αυτογνωσίας, βοηθώντας τους νέους να κατανοήσουν τον εαυτό τους.
Πώς αυτή η ενασχόληση βοηθά στην ενήλικη ζωή;
Καλύτερη επικοινωνία & επαγγελματική εξέλιξη: Οι άνθρωποι που εκφράζονται με σαφήνεια και πειθώ έχουν πλεονέκτημα σε όλους τους τομείς.
Ανθεκτικότητα στις δυσκολίες:
Η επαφή με τη λογοτεχνία δίνει νοητικά εργαλεία για να αντιμετωπίζουμε τη ζωή με φιλοσοφική ματιά.
Διατήρηση της δημιουργικότητας: Σε κάθε επάγγελμα, η δημιουργικότητα είναι ζωτικής σημασίας.
Ικανότητα κατανόησης του κόσμου: Οι λογοτεχνικά καλλιεργημένοι άνθρωποι κατανοούν βαθύτερα την κοινωνία, την ιστορία και την ανθρώπινη φύση.
Η ποίηση και η λογοτεχνία δεν είναι πολυτέλειες, αλλά αναγκαία μέσα για μια πλούσια, ουσιαστική και γεμάτη ζωή.
Ευχαριστώ για μία ακόμη φορά την αγαπημένη μας φίλη την Πυθία του Παρισιού!!
Έρρωσθε και Ευδαιμονείτε.
==================================
Φίλες και φίλοι καληνύχτα και όνειρα γλυκά.
Ένα ποίημα της Έμιλι Ντίκινσον ως καληνύχτα και λίγα λόγια φιλοσοφημένα από την κ. Γιώτα Βέη. Σας προτρέπω να τα μελετήσετε και τα δύο, αξίζει τον κόπο. Ας ξεκινήσω από το ποίημα.
🎻🎻
Αν εμποδίσω να ραγίσει μια Καρδιά 💓
Μάταια δεν θα ζω
Αν στάξω λάδι στην Πληγή
Η αν θα σβήσω έναν Καημό.
🎻🎻
Άμα συντρέξω έναν αδύναμο Κοκκινολαίμη
Για τη Φωλιά να βρει το γυρισμό
Μάταια δε θα ζω.
Ακολουθούν τα φιλοσοφημένα λόγια της κ. Γιώτας Βέη.
Πιστεύω ότι ο άνθρωπος για λίγα πράγματα πρέπει να παλεύει στη ζωή του, να κρατάει την αξιοπρέπειά του, να επιδιώκει την καλλιέργεια του πνεύματός του, να κερδίζει με τιμιότητα τη ζωή του και να μην αδικεί τον συνάνθρωπό του, να έχει συναδελφικότητα και ευγένεια και τότε η καταξίωση έρχεται, αν και η εποχή μας είναι υλιστική και απάνθρωπη, και συχνά μας βγάζει έξω από ευαισθησίες και μας οπλίζει με σκληρότητα απέναντι στους κινδύνους που μας απειλούν.
Η επικούρεια λιτότητα είναι για μένα τρόπος ζωής, η οικονομία μια καθημερινή άσκηση. Και με πολλά και με λίγα, διαλέγεις τον τρόπο που θέλεις να ζήσεις. Αρκεί να μην είσαι μίζερος και καρμίρης από τη φύση σου. Η πλεονεξία είναι κατάρα και σου στήνει τις χειρότερες παγίδες, αυτό αν αποφύγεις, είσαι ευδαίμων.
Πηγή: LIFO
Έρρωσθε και Ευδαιμονείτε όσο είναι ακόμα νωρίς.
================================
Έρρωσθε και Ευδαιμονείτε όσο είναι ακόμα νωρίς.
================================
Επίκουρε καλησπέρα, σχετικά το βιβλίο του Άλντους Χάξλεϋ και ποια είναι τα πνευματικά οφέλη που θα αποκομίσει κάποιος διαβάζοντας το συγκεκριμένο βιβλίο ή και παρόμοια, έχω να σου πω τα εξής.
Για όσους δεν το γνωρίζουν το βιβλίο του Άλντους Χάξλεϋ Θαυμαστός Καινούριος Κόσμος (Brave New World) είναι ένα από τα πιο σημαντικά και διαχρονικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Θα σου αναφέρω μερικούς από τους λόγους για τους οποίους ένας νέος ή μια νέα και όχι μόνο θα πρέπει να το διαβάσει, καθώς και τα πνευματικά οφέλη που μπορεί να αποκομίσει:
Πάμε λοιπόν.
Α)
Κατανόηση του σύγχρονου κόσμου: Παρότι γράφτηκε το 1932, το βιβλίο περιγράφει έναν κόσμο που μοιάζει ανησυχητικά με τον δικό μας, με την τεχνολογία, την κατανάλωση και τη διασκέδαση να κυριαρχούν στη ζωή των ανθρώπων.
Β)
Κριτική στη μαζική κουλτούρα και την κοινωνική χειραγώγηση: Αναλύει πώς οι εξουσίες μπορούν να ελέγχουν τις μάζες μέσω της ευχαρίστησης, των φαρμάκων (soma) και της μαζικής παραγωγής.
Γ)
Ηθικά και φιλοσοφικά ερωτήματα: Θίγει ζητήματα όπως η ελεύθερη βούληση, η σημασία του πόνου και της θλίψης στη ζωή και ο ρόλος της επιστήμης στην κοινωνία.
Δ)
Σύνδεση με άλλα κλασικά έργα: Είναι ένα από τα σημαντικότερα δυστοπικά μυθιστορήματα, μαζί με το 1984 του Όργουελ και Εμείς του Ζαμιάτιν.
Πνευματικά Οφέλη από το Διάβασμα του Βιβλίου.
Ανάπτυξη Κριτικής Σκέψης:
Ο αναγνώστης μαθαίνει να αμφισβητεί το status quo και να σκέφτεται βαθύτερα για την κοινωνία στην οποία ζει.
Καλλιέργεια Φιλοσοφικής Σκέψης:
Θέτει σημαντικά υπαρξιακά και ηθικά ερωτήματα, κάνοντας τον αναγνώστη να συλλογιστεί τη φύση της ευτυχίας και της ελευθερίας.
Ενίσχυση της Δημιουργικής Σκέψης:
Η ανάγνωση δυστοπικών βιβλίων βοηθά στη φαντασία και την ικανότητα πρόβλεψης των κοινωνικών εξελίξεων.
Βελτίωση της Ικανότητας Ανάγνωσης Συμβολισμών:
Ο Χάξλεϋ χρησιμοποιεί ισχυρούς συμβολισμούς που βοηθούν τον αναγνώστη να ερμηνεύει βαθύτερα μηνύματα στα λογοτεχνικά έργα.
Αν σας ενδιαφέρουν παρόμοια βιβλία, μπορείτε να διαβάσετε και το 1984 του Όργουελ, Φαρενάιτ 451 του Ρέι Μπράντμπερι και Ο Θαυμαστός Καινούριος Κόσμος Επισκέπτεται του ίδιου του Χάξλεϋ, όπου αναλύει πώς οι προβλέψεις του γίνονται πραγματικότητα.
Ελπίζω Επίκουρε να βοήθησα εσένα και τους αναγνώστες του Filomatheia.blogspot.com
Πυθία σ' ευχαριστώ πάρα πολύ, θα το στείλω και στον φιλόσοφο κ. Ηλία Γιαννακόπουλο προς έγκριση.
Έρρωσθε.
Υ.Γ. ενημερώνουμε τα επίλεκτα μέλη της ΟΚΡΑ πως σε συνεργασία με την διεθνούς φήμης αστρολόγο Α.Μ. μπορείτε να πληροφορηθείτε σε ποιο ζώο του Κινεζικού ζωδιακού κύκλου ανήκετε. Η πρόβλεψη γίνεται αφιλοκερδώς λόγω χορηγίας.