Life for Life
"Το θαύμα δεν είναι πουθενά
παρά κυκλοφορεί μέσα
στις φλέβες του ανθρώπου!!!"


"Στης σκέψης τα γυρίσματα μ’ έκανε να σταθώ
ιδέα περιπλάνησης σε όμορφο βουνό.
Έτσι μια μέρα το ’φερε κι εμέ να γυροφέρει
τ’ άτι το γοργοκίνητο στου Γοργογυριού τα μέρη !!!"


ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ
Εμείς στο χωριό μας έχουμε ακόμα αυλές. Εκεί μαζευόμαστε, αμπελοφιλοσοφούμε,
καλαμπουρίζουμε, ψιλοτσακωνόμαστε μέχρι τις... πρώτες πρωινές ώρες! Κοπιάστε ν' αράξουμε!!!
-Aναζητείστε το"Ποίημα για το Γοργογύρι " στο τέλος της σελίδας.

28.9.24

Οδός Τριπόδων: Τι κάνει αυτό τον δρόμο τόσο μοναδικό; [Μα είναι απλό, εκεί μεγάλωσε ο Επικούρειος Πέπος!!!!] Οδός Τριπόδων στην συνοικία των Θεών.

Αρεοπαγίτου 18
Φίλες και Φίλοι καλησπέρα από την Κάντζα, οι διακοπές - γαστρονομικές αναζητήσεις και οι φιλοσοφικές συζητήσεις στο Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι, στην ιστορική και πνευματική Πιάλεια και στις όμορες περιοχές έλαβαν τέλος. Τις 80 ημέρες περίπου που παραμείναμε εκεί, είχαν φροντίσει οι εκλεκτοί μας φίλοι, να τις ομορφύνουν με τον καλύτερο τρόπο και τους χρωστάμε ευγνωμοσύνη. Κάποια στιγμή όμως ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στην βάση μας. Κατά την εκεί παραμονή μας οι μπαταρίες μας φορτίστηκαν στο φουλ και αυτό θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες του χειμώνα. Σήμερα λοιπόν θα σας πω δύο λόγια για τον αρχαιότερο - ιστορικό δρόμο όχι μόνο της Ελλάδας μας, αλλά και της Ευρώπης. Την ιστορία του δρόμου θα την διαβάσετε πιο κάτω, εγώ απλά θα ήθελα να σας πω πως είχα την τύχη να μεγαλώσω σ' αυτόν τον δρόμο, σ' αυτόν τον δρόμο και συγκεκριμένα στο νούμερο 18, εκεί γνώρισα την Φρύνη, την πανέμορφη Φρύνη, την πιο ερωτική κοπέλα εκείνης της εποχής, [1970] την θεά Φρύνη. Στην Τριπόδων 18 ο Επικούρειος Πέπος έζησε αξέχαστες και ανεπανάληπτες στιγμές που θα τις κουβαλάει στη μνήμη του για πάντα. Όσοι από εσάς έχετε διαβάσει στο ιστολόγιο της Λογοτεχνικής Ομάδας Γοργογυρίου την ιστορία που είχα αναρτήσει σχετικά με την Φρύνη θα έχετε καταλάβει τι εννοώ. Να γιατί κάθε φορά που επισκέπτομαι το Μουσείο, την Ακρόπολη, την Πνύκα, τον Άρειο Πάγο, το Ηρώδειο, το θέατρο του Διονύσου, τον λόφο των Μουσών,  πηγαίνω πάντα, μα πάντα, στην οδό Τριπόδων 18 και στην Αρεοπαγίτου 18 για προσκύνημα, μόλις έρθουν στην Αθήνα οι αγαπημένοι μας φίλοι από την Πιάλεια, εννοείται πως θα τους πάω στην οδό Τριπόδων 18 και όχι μόνο. Ήδη, δύο εκλεκτά μας φιλαράκια, την Αφροδίτη και τον Ηλία τούς έχω ξεναγήσει στην Αρεοπαγίτου 18 μαζί με την Λόλα πριν έναν χρόνο. Φίλες και Φίλοι σας προτρέπω να βάλετε κι εσείς στο πρόγραμμά σας μία επίσκεψη στην οδό Τριπόδων και νοερά να περπατήσετε εκεί που περπατούσαν οι: Πλάτωνας, Σωκράτης, Περικλής, Ευριπίδης, Αισχύλος, Σοφοκλής, Αριστοφάνης, Φειδίας, Μνησικλής, Σόλωνας και πολλοί άλλοι. Σας χαιρετώ και σας εύχομαι να πραγματοποιήσετε τα δίκαια όνειρά σας. Και όπως λέει ο σοφός διδάσκαλος της Πιάλειας Έρρωσθε και Ευδαιμονείτε όσο είναι νωρίς. Καλή Ανάγνωση.


Αρεοπαγίτου 18
Οδός Τριπόδων. Ένας δρόμος στην καρδιά της πόλης που η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων, ενώνοντας την αρχαιότητα με το σήμερα. Μια εντυπωσιακή χαραμάδα στη ζωή του παρελθόντος συνιστά ένα ακόμα ολοζώντανο πέρασμα σε μια από τις πιο ατμοσφαιρικές συνοικίες του κόσμου, την Πλάκα. Τι όμως κάνει αυτό τον δρόμο τόσο μοναδικό και ιδιαίτερο;

Ο δρόμος και το όνομά του έχουν έμμεση σχέση με το θέατρο. Ο θεσμός της χορηγίας κατείχε ιδιαίτερη θέση στην αρχαία αθηναϊκή κοινωνία, καθώς ήταν συνδεδεμένος με την πολιτισμική ανάπτυξη αλλά και τα θεατρικά δρώμενα.

Όπως επισημαίνει η αθηναιογράφος κ. Άρτεμις Σκουμπουρδή, μιλώντας στην ATHENS VOICE, «οι χορηγοί προσέφεραν κατά κύριο λόγο τις υπηρεσίες τους με μεγάλη χαρά, καθώς με αυτό τον τρόπο γίνονταν δημοφιλείς και θεωρούνταν ευεργέτες της Αθήνας. Μάλιστα, στον χορηγό νικητή των δραματικών αγώνων η πόλις, μεταξύ άλλων τιμών, προσέφερε και ένα ορειχάλκινο τρίποδα με λέβητα. Το έπαθλο αυτό στηνόταν πάνω σε ένα μνημείο. Κατά μήκος, λοιπόν, της οδού Τριπόδων υπήρχαν βάθρα με χορηγικά μνημεία που προσέδιδαν στον συγκεκριμένο δρόμο λαμπρότητα και αίγλη. Από αυτά τα αναμνηστικά έργα των χορηγών-νικητών, που κοσμούσαν κατά μήκος τον δρόμο, προέρχεται το όνομα της οδού Τριπόδων».

Το περίφημο Μνημείο Λυσικράτους, το σωζόμενο χορηγικό μνημείο της αρχαιότητας, βρίσκεται επί της αρχαίας οδού Τριπόδων. Χτίστηκε από τον Λυσικράτη γύρω στο 334 π.Χ., προκειμένου να στηρίζει και να αναδεικνύει τον χάλκινο τρίποδα που του είχε δοθεί ως έπαθλο για τον ρόλο του ως χορηγού-νικητή.

ΟΔΟΣ ΤΡΙΠΟΔΩΝ
«Αναμνηστικά έργα των χορηγών-νικητών κοσμούσαν τον εν λόγω δρόμο, με αποτέλεσμα η οδός Τριπόδων της αρχαιότητας να είναι άκρως εντυπωσιακή. Ο δρόμος τότε, για τα δεδομένα της εποχής, ήταν φαρδύς και εκτεινόταν σε μια απόσταση που ένωνε την Αρχαία Αγορά με τη Νότια Κλιτύ», σημειώνει η κ. Σκουμπουρδή και προσθέτει: «Ήταν ένας ιδιαίτερα προσφιλής δρόμος για τους Αθηναίους της εποχής, καθώς, όταν περνούσαν από εκεί, θαύμαζαν τα χορηγικά μνημεία της οδού».

Μπορεί τόσοι αιώνες να έχουν μεσολαβήσει μέχρι σήμερα, ο δρόμος αυτός όμως εξακολουθεί να έχει μια αύρα υποβλητική. Πολλοί από εμάς έχουν περάσει επανειλημμένως από εκεί χωρίς να γνωρίζουν καν, όπως τονίζει η κ. Σκουμπουρδή, «ότι περπατούν πάνω σε έναν δρόμο ο οποίος θεωρείται ο αρχαιότερος δρόμος της Αθήνας και της Ευρώπης που βρίσκεται σε χρήση και κατοικείται».

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι η μαγευτική χρονοκάψουλα της Πλάκας που γοητεύει ταξιδιώτες από όλα τα μήκη και πλάτη της Γης έχει ατελείωτες ιστορίες να διηγηθεί και μνήμες που, όσο και αν χάνονται στα βάθη των αιώνων, δεν σβήνουν το αποτύπωμά τους. Η διαδρομή της οδού Τριπόδων καταφέρνει να μας ταξιδέψει νοερά με μόλις λίγα βήματα σε θεατρικούς αγώνες και μουσικές, σε μνημεία και οικοδομήματα ιδιαίτερης πολιτισμικής αξίας, ένα μονοπάτι που παρά τις εποχές που αλλάζουν, παραμένει αναλλοίωτο
«Πηγή: https://www.athensvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: