Life for Life
"Το θαύμα δεν είναι πουθενά
παρά κυκλοφορεί μέσα
στις φλέβες του ανθρώπου!!!"


"Στης σκέψης τα γυρίσματα μ’ έκανε να σταθώ
ιδέα περιπλάνησης σε όμορφο βουνό.
Έτσι μια μέρα το ’φερε κι εμέ να γυροφέρει
τ’ άτι το γοργοκίνητο στου Γοργογυριού τα μέρη !!!"


ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ
Εμείς στο χωριό μας έχουμε ακόμα αυλές. Εκεί μαζευόμαστε, αμπελοφιλοσοφούμε,
καλαμπουρίζουμε, ψιλοτσακωνόμαστε μέχρι τις... πρώτες πρωινές ώρες! Κοπιάστε ν' αράξουμε!!!
-Aναζητείστε το"Ποίημα για το Γοργογύρι " στο τέλος της σελίδας.

1.9.16

ΝΙΚΗ ΝΤΑΚΟΥΛΑ-ΜΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΚΥΟΝΗ-ΝΙΚΗ ΜΗΛΙΟΥ μια καταπληκτική γιαγιά, και μια υπέροχη εγγονή. 2016

ΓΟΡΓΟΓΥΡΙ BEACH 01/09/2016 Καλό μήνα και όχι μόνο!
Φίλες και Φίλοι αγαπητοί συναθλητές, φυσιολάτρες, και Μετεωρολάτρες σας καλησπερίζω από το Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι. Η σημερινή ανάρτηση είναι πολύ ξεχωριστή γιατί αφορά μια καταπληκτική γιαγιά, και μια πολύ αξιόλογη εγγόνα. Αναφέρομαι στην Νίκη Ντακούλα-Μήλιου, και στην εγγονή της Αλkυόνη-Νίκη Μήλιου.

Μαζί με τον Θεόφραστο επισκεφθήκαμε σήμερα το Καστράκι προκειμένου να συναντήσουμε την σούπερ-ντούπερ γιαγιά Νίκη. 
Πριν αναφερθώ στη σημερινή επίσκεψη θα μου επιτρέψετε να σας παρουσιάσω το γενεαλογικό δένδρο της γιαγιάς Νίκης. Είναι κόρη της Ελένης και του Αριστοτέλη Ντακούλα και μέλος μιας πενταμελούς οικογένειας, Νίκη, Καλλιόπη, Αντιγόνη, Θανάσης-Βύρωνας, και ο αλησμόνητος Βασίλης-Τσιγαρίδας. Σε κάποια επίσκεψή του στο πανηγύρι του χωριού, πριν περίπου 60; χρόνια, ένας λεβέντης από το Καστράκι, ο αείμνηστος Ηλίας Μήλιος ερωτεύθηκε κεραυνοβόλα!!!! την γλυκοαίματη!!!! Νίκη Ντακούλα, την Νίκη που εκείνη την εποχή γλυκοκοιτούσαν πάρα πολλοί νέοι της ευρύτερης περιοχής. Την επόμενη 08/09/1956; ανήμερα της γιορτής-πανήγυρις κατέφθασε στο σπίτι της Νίκης με μια τεράστια ανθοδέσμη. Για εκείνη την εποχή ήταν πολύ προχώ αυτή η ιπποτική πράξη, η Νίκη είχε εντυπωσιασθεί σφόδρα από την χειρονομία του νεαρού που καλά καλά δεν γνώριζε ούτε το όνομά του. Ο νεαρός Ηλίας μετά τα τυπικά εξήγησε στους γονείς της κοπέλας τον σκοπό της επίσκεψής του. Από την συνάντηση έλειπε ο μικρός αδερφός, ο περιβόητος Τσιγαρίδας. Ο μεγάλος αδερφός ήταν εκεί αλλά δεν συμετείχε στη συζήτηση. Κάποια στιγμή ο πατέρας της Νίκης κοίταξε την κόρη του και από το βλέμμα της κατάλαβε πως ο νεαρός δεν της ήταν αδιάφορος. Ζήτησε από τον νεαρό να τους δώσει λίγο χρόνο προκειμένου να το σκεφθούν, να ενημερώσουν και τον μικρό τους γιο, γιατί παρ' ό,τι ήταν ο πιο μικρός, ήταν όμως ο πιο ζαβός και παράξενος. Τον φοβόντουσαν όλοι στο σπίτι, ήταν ο φόβος και ο τρόμος της οικογένειας, ειδικότερα από τότε που παρουσία όλων έσφαξε έναν κόκορα!!!! ήταν ο γιαγκούλας της οικογένειας.
Όταν επέστρεψε στο σπίτι τον ενημέρωσαν για την επίσκεψη του νεαρού από το Καστράκι, και τον λόγο της επίσκεψης. Ζήτησε κι αυτός λίγες μέρες προκειμένου να μάθει πληροφορίες για τον νεαρό.
Πράγματι επισκέφθηκε το Καστράκι, και από επιτόπια έρευνα που έκανε, διαπίστωσε πως ο νεαρός ήταν από καλή οικογένεια, και αξιόλογος.
Όταν επέστρεψε στο σπίτι άναψε το πράσινο φως στον πατέρα του. Σε μια βδομάδα ο νεαρός κατέφθασε με όλους του τους συγγενείς για να ζητήσουν το χέρι της Νίκης.
Αρχές τις δεκαετίας του 50 έγινε ο γάμος ο οποίος κράτησε 7 μέρες, το γενικό κουμάντο, και τα έξοδα του γάμου τα είχε αναλάβει ο μεγάλος γιος, ο Αθανάσιος-Βύρων.
Χάρη σ' αυτό το γάμο κάποια στιγμή έγινε και η αδελφοποίηση του Γοργογυρίου με το Καστράκι.
Φίλες και Φίλοι αυτή την Νίκη επισκεφθήκαμε σήμερα. Με τον Ηλία απέκτησαν 2 παιδιά, τον Γιώργο-Διόνυσο και την Φωτεινή-Ισμήνη.
Αυτή η γιαγιά, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων μεγάλωσε τα τρία παιδιά του Γιώργου-Διόνυσου, την Αλκυόνη-Νίκη, την Κατερίνα-Θάλεια και τον Ηλιόδωρο.
Όταν φθάσαμε στο σπίτι η γιαγιά Νίκη είχε ήδη βάλει στη γάστρα!!!!!!!!!! την πίτα. Κι όμως υπάρχουν ακόμα υπέροχες γιαγιές που ψήνουν την πίτα στη γάστρα. Μπράβο Νίκη, τυχερά αυτά τα εγγόνια που μεγάλωσαν δίπλα σε μια τέτοια γιαγιά. Αυτή η σούπερ-ντούπερ γιαγιά κατέχει ένα μοναδικό μυστικό, πρόκειται για την συνταγή του σουτζουκιού; είναι αυτό το έδεσμα που το φτιάχνουν με μούστο και καρύδια, και τα μυστικά της γιαγιάς Νίκης. Φίλες και φίλη αν δεν έχετε δοκιμάσει αυτό το επιδόρπιο της γιαγιάς Νίκης κάντε το αμέσως. Αύριο κιόλας πάτε στο Καστράκι και αναζητήστε την οικογένεια του Γιώργου Μήλιου. Σας μιλάω για κάτι ανεπανάληπτο. Όταν η γιαγιά Νίκη παρασκευάζει αυτό το επιδόρπιο επιτρέπει να είναι δίπλα της μόνον η Αλκυόνη-Νίκη, προφανώς μόνο σ' αυτή θα εμπιστευθεί το μεγάλο μυστικό.
Ας έρθω τώρα στην Αρχαιολόγο της οικογένειας, την εγγονή της γιαγιάς Νίκης, την γλυκύτατη και αξιολάτρευτη Αλκυόνη-Νίκη.
Πρόσφατα τελείωσε τις πανεπιστημιακές σπουδές στο τμήμα Αρχαιολογίας και ασκεί ήδη το λειτούργημα της ξεναγού στην περιοχή των Μετεώρων. Όσοι από σας ενδιαφέρεστε να επισκεφθείτε τα Μετέωρα καλό θα είναι να έχετε και κάποια ξεναγό μαζί σας προκειμένου να σας εξηγήσει το ιστορικό και όχι μόνο της κάθε Μονής. Και βέβαια σ' αυτήν την περίπτωση η καλύτερη επιλογή είναι η Αλκυόνη-Νίκη.
Αλκυόνη, Θάλεια, Ηλιόδωρε ελπίζω να κρατήστε τε τον λόγο σας για μια επίσκεψη στην Αθήνα προκειμένου η Αλκυόνη να μας ξεναγήσει στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Αυτά τα τρία υπέροχα και χαρισματικά, -και πάντα με το χαμόγελο στα χείλη- παιδιά έχουν 2 αξιόλογους γονείς, την Χαρούλα και τον Γιώργο. Ο πατέρας τους είναι ίσως ο πιο ποιητικός χορευταράς, σας τον είχα παρουσιάσει όταν έκανα τις αναρτήσεις από τον γάμο του Μίχου.
Αγαπητοί μου, Χαρούλα και Γιώργο-Διόνυσε ραντεβού στο πανηγύρι του χωριού, και τον Ιανουάριο στην Αθήνα.
Σας χαιρετώ, με σεβασμό και Επικούρεια διάθεση ο Επικούρειος Πέπος.
 
Επικούρειος Pepos, Γιαγιά Νίκη, Θεόφραστος.

Η πίτα είναι κάτω από τη γάστρα.

Η γιαγιά Νίκη σκαλίζει τα κάρβουνα.

Η πίτα λίγο πριν ψηθεί.

Ο Θεόφραστος βοηθάει στο σήκωμα της γάστρας.

Αυτή δεν είναι μια απλή πίτα, ειναι έργο τέχνης.

Εγώ και ο Θεόφραστος φάγαμε τη μισή γιατί βοηθήσαμε.

Ιδού η Αρχαιολόγος μας Αλκυόνη-Νίκη Μήλιου.

Βράχος τα Μετέωρα!!!!!!!!!!
Μια άποψη των Μετεώρων.
Καλή τύχη Αλκυόνη στα δίκαια όνειρά σου.

Ιδού ο πρώτος πετράνθρωπος [Λάας] των Μετεώρων.