Life for Life
"Το θαύμα δεν είναι πουθενά
παρά κυκλοφορεί μέσα
στις φλέβες του ανθρώπου!!!"


"Στης σκέψης τα γυρίσματα μ’ έκανε να σταθώ
ιδέα περιπλάνησης σε όμορφο βουνό.
Έτσι μια μέρα το ’φερε κι εμέ να γυροφέρει
τ’ άτι το γοργοκίνητο στου Γοργογυριού τα μέρη !!!"


ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ
Εμείς στο χωριό μας έχουμε ακόμα αυλές. Εκεί μαζευόμαστε, αμπελοφιλοσοφούμε,
καλαμπουρίζουμε, ψιλοτσακωνόμαστε μέχρι τις... πρώτες πρωινές ώρες! Κοπιάστε ν' αράξουμε!!!
-Aναζητείστε το"Ποίημα για το Γοργογύρι " στο τέλος της σελίδας.

16.10.24

ΟΤΑΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΛΟΓ - ΟΚΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΚΥΡΙΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΛΕΖΑ για μία συνέντευξη από καρδιάς.

Φίλες και Φίλοι καλημέρα και καλησπέρα ταυτόχρονα γιατί όπως έχουμε πει σε κάποια σημεία του πλανήτη ξημερώνει και σε άλλα νυχτώνει, μακάρι να συνέβαινε και στα μυαλά των ανθρώπων που δυστυχώς τα πιο πολλά έχουν μεσάνυχτα. Ένυ Γουέυ που λένε και στο Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι ας επανέλθουμε στις αναρτήσεις μας, εννοώ στις επαναδημοσιεύσεις μας μιας και πάρα πολλοί φίλοι αναγνώστες έχουν ενθουσιαστεί με αυτή την πράξη. Το μενού σήμερα έχει έναν αξιόλογο καλλιτέχνη της δημοτικής μας παράδοσης τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΛΕΖΑ τον οποίο όπως θα διαβάσετε τον είχαμε συναντήσει στο ΠΥΛΗΣ ΜΕΓΑΡΟ μαζί με τα μέλη της ΛΟΓ. Σας χαιρετώ με σεβασμό και επικούρεια διάθεση Επίκουρος ο Γοργογυραίος. Έρρωσθε και Ευδαιμονείτε όσο είναι ακόμα νωρίς. Υ.Γ. Γιώτα ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Ημερομηνία συνάντησης: 20/12/08
Τόπος συνάντησης: Τρίκαλα

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, στα πλαίσια του ετήσιου χορού που διοργάνωσε ο μορφωτικός σύλλογος του χωριού μας, είχαμε την χαρά και την ευτυχία, να συναντήσουμε και να συνομιλήσουμε με έναν νέο άνθρωπο, που σε πείσμα των καιρών και κλείνοντας τα αυτιά του στις σειρήνες της εποχής, υπηρετεί με αξιέπαινο τρόπο εδώ και πολλά χρόνια το καλό ελληνικό δημοτικό τραγούδι.
Έχοντας από παιδί ως πρότυπα του τους ήρωες της Επανάστασης του 1821 και εμπνεόμενος από τα έπη, την λεβεντιά και την παλικαριά αυτών, δέθηκε με το δημοτικό τραγούδι με τρόπο μοναδικό, ερμηνεύοντας το, όπως και οι παλαιότεροι του είδους (μεγάλα ονόματα όπως ο Παπασιδέρης, Μηττάκη, Αηδονίδης, Εσκενάζυ κ.α.).
Ένας σεμνός και χαμογελαστός άνθρωπος, αφοσιωμένος σε αυτό που κάνει με μεράκι και αγάπη, μιλάει μαζί μας για την παράδοση, το δημοτικό μας τραγούδι, τους νέους και άλλα πολλά!
Καλή ανάγνωση!

Κύριε Λάλεζα πότε ήταν η πρώτη φορά που τραγουδήσατε μπροστά σε κοινό και τι θυμάστε από αυτή;
Πρώτη φορά ήταν το 1981 σε μια συναυλία στο γήπεδο του Αιγάλεω. Ήταν μια συναυλία αφιερωμένη στο δημοτικό τραγούδι με τραγουδιστές απ’ όλη την Ελλάδα, όπως ο κ. Αηδονίδης, η Ειρήνη Κονιτοπούλου από Ήπειρο ο Σιάτρας, ο Μπέλος και άλλοι τους οποίους αυτή τη στιγμή δεν θυμάμαι. Εγώ βγήκα στον Μοριά και τραγούδησα το καλαματιανό το «Όλα τα πουλάκια ζυγά ζυγά», σε ηλικία 8 ετών. Ποτέ ξανά δεν είχα τραγουδήσει με συνοδεία ορχήστρας και μικρόφωνο.
Σαν ξεκίνησα και άκουσα τη φωνή μου, ήταν η πρώτη φορά που άκουγα τη φωνή μου στα ηχεία, σε ένα στάδιο γεμάτο από κόσμο ένιωσα ένα δέος και τρακ αλλά το ξεπέρασα γρήγορα και όλα πήγαν μια χαρά. Υπάρχει και ηχητικό ντοκουμέντο από αυτό.
Ποιο ήταν το ερέθισμα ώστε να ασχοληθείτε με το δημοτικό τραγούδι;
Ο πατέρας μου τραγουδούσε. Δεν ήταν επαγγελματίας αλλά είχε μεράκι από παιδί και γνώριζε πάρα πολλά τραγούδια, είχε μεγάλο ρεπερτόριο με δημοτικά τραγούδια, είτε από δισκογραφία (Παπασιδέρης, Μηττάκη) είτε άλλα παραδοσιακά από παλαιότερους της περιοχής. Ο πατέρας μου λοιπόν ήταν το πρώτο μου ερέθισμα γιατί από την κούνια μου αυτό άκουγα κάθε μέρα που τραγουδούσε σε ανάπαυλα της δουλειάς και στις γιορτές. Έτσι ξεκίνησα κι εγώ, αυτόν είχα δίπλα μου.

Ποιο είναι το βασικό γνώρισμα του χαρακτήρα σας;
Δεν θα ήθελα να περιαυτολογήσω και να πω προτερήματα. Αυτό το αφήνουμε πάντα για τους άλλους. Η γυναίκα μου για παράδειγμα θα μπορούσε να σας πει μερικά.
Ευαίσθητος, πολύ ευαίσθητος αλλά και εκρηκτικός όταν κάτι με ενοχλεί ή όταν με αδικούν.
Ποια βιβλία διαβάζατε μικρός και ποιοι ήταν οι ήρωες σας;
Ότι διάβαζαν όλα τα παιδιά αλλά εμένα με συνέπαιρνε ότι είχε να κάνει με τους ήρωες του 21 και με την επανάσταση. Σκεφτόμουν πριν κοιμηθώ το βράδυ όλους αυτούς τους ήρωες Κολοκοτρώνη, Νικηταρά, Καραϊσκάκη, Διάκο και φανταζόμουν πως ήμουν κι εγώ μαζί τους. Έλεγα από παιδί τα τραγούδια αυτά που μιλούσαν για τις μάχες και τα κατορθώματα των ηρώων μας και τα ζούσα. Έτσι αν και τα άλλα παιδιά είχαν ήρωες όπως τον Batman για παράδειγμα εγώ είχα τον Νικηταρά. Και έτσι είμαι ακόμη και σήμερα και ψάχνω στα παλαιοπωλεία για βιβλία με τέτοιο περιεχόμενο. Με ενθουσιάζουν ακόμη ληστρικά τραγούδια που αναφέρονται στον Γιαγκούλα, στον Νταβέλη, στον Τζέλιο στον Ασπροπόταμο όπως λέει και ένα κλέφτικο.
Ως νέος ποια ήταν τα πρότυπά σας; Υπάρχουν σήμερα πρότυπα για την νεολαία;
Ήταν ένας κορυφαίος τραγουδιστής ο Γιώργος Παπασιδέρης, εκεί κόλλησα από παιδί και ακόμα τον βρίσκω μπροστά μου. Ο Γιώργος Παπασιδέρης για μας που τραγουδάμε δημοτικά είναι ότι ο Στέλιος Καζαντζίδης για τους λαϊκούς τραγουδιστές. Αξεπέραστοι μέχρι στιγμής και οι δύο και φοβάμαι για πολλά χρόνια ακόμα. Κάποιοι μου λένε πως η φωνή μου προσεγγίζει τη φωνή του Παπασιδέρη και αυτό για μένα είναι μεγάλη τιμή. Εγώ όμως που γνωρίζω το μέγεθος του, νιώθω απλώς μαθητής του. Είναι ο σπουδαιότερος ερμηνευτής του Ρουμελιώτικου και Μοραΐτικου τραγουδιού κατά τη γνώμη μου. Και για τον τρόπο που τα ερμήνευσε. Αυτός ήταν ο δάσκαλός μου.
Δυστυχώς δεν τον πρόλαβα ώστε να συνεργαστούμε, στα 27 μου όμως χρόνια όταν στη Σαλαμίνα ο δήμος έκανε προτομή του Γ. Παπασιδέρη έξω από το σπίτι του και παρευρέθηκα στην εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του τραγουδώντας ένα τραγούδι του. Όταν τελείωσε η εκδήλωση με πλησίασε η σύζυγος του και αφού με συνεχάρη μου είπε: «Μου θύμισες τον Γιώργο μου!». Καταλαβαίνετε πως αυτό για μένα ήταν ο μεγαλύτερος έπαινος, τα λόγια της ήταν βάλσαμο στην ψυχή μου.
Όσον αφορά τη νέα γενιά όπως και κάθε γενιά εμπνέεται από την εποχή της. Σήμερα λοιπόν τα παιδιά που ασχολούνται με το τραγούδι θα έχουν ως πρότυπο τον Χατζηγιάννη για παράδειγμα, που για μένα αποτελεί την καλή πλευρά του τραγουδιού. Όσον αφορά τα παιδιά που ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική μακάρι να έχουν και αυτά ως πρότυπο τον Παπασιδέρη και να μην μαθαίνουν τα τραγούδια από εμένα ή από νεότερους αλλά να ανατρέχουν και να αναζητούν το πρωτότυπο. Η χρυσή εποχή του γραμμοφώνου αποτελεί μια πολύ σημαντική πηγή. Όσον αφορά τα κλαρίνα ο Καρακώστας για την Θεσσαλία, ο Γιαούζος για τα ακούσματα της Λειβαδιάς και για την Ήπειρο ο Χαλκιάς.
Μπορείτε να μας προσδιορίσετε τα κύρια χαρακτηριστικά της παραδοσιακής μουσικής;
Νομίζω πως ακούγοντας και αυτό το είδος της μουσικής της δημοτικής μας παράδοσης, αποφεύγεις να κάνεις λάθη στη ζωή σου. Τα μηνύματα που περικλείουν τα δημοτικά τραγούδια είναι για το ήθος, για την αγάπη, για την αξιοπρέπεια, για την λεβεντιά, για την ξενιτιά, για την ζωή στην ύπαιθρο και γενικότερα για αξίες που μας βοηθούν να σταθούμε στη φωτεινή πλευρά της ζωής. Ακούγοντας λοιπόν αυτή τη μουσική παραμένεις άνθρωπος.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για έναν καλλιτέχνη όπως εσείς να υπηρετεί την παραδοσιακή μουσική;
Είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί τα πάντα γύρω σου σε καλούν να την αφήσεις και να κάνεις κάτι ευκολότερο που έχει και περισσότερα χρήματα. Στην πορεία μου βρέθηκαν αρκετοί και εννοώ από το χώρο της μουσικής, που με πλησίασαν και μου είπαν: «Εσύ έχεις μια φωνή που μπορεί να πει σχεδόν τα πάντα, γιατί ασχολείσαι μόνο με το δημοτικό και δεν λες και τ’ άλλα τραγούδια που και πιο πολλά χρήματα θα βγάλεις και πιο γνωστός θα γίνεις». Το κομμάτι της νεολαίας -όπως εσείς- που με γνωρίζει είναι μικρό. Και δυστυχώς η πραγματικότητα χαρακτηρίζεται από το μεγαλύτερο κομμάτι και από τα παιδιά που δεν είναι εδώ μαζί μας όπως εσείς. Άρα είναι πράγματι πολύ δύσκολο γιατί οι σειρήνες είναι πολλές και πολλές φορές μας παραπλανούν. Ειδικά παλαιότερα που δεν ήμουνα γνωστός αλλά πάντα ήθελα να επιλέγω εγώ τις δουλειές μου και όχι αυτές εμένα, για παράδειγμα δεν ήθελα να πάω στα πανηγύρια με τα τσιφτετέλια και τα σκυλάδικα με αποτέλεσμα πολλές φορές να μένω χωρίς δουλειά και να πηγαίνω να οργώνω και να φρεζάρω με τον πατέρα μου, κάτι που έκανα από παιδί.
Μόνο τα τελευταία δέκα χρόνια μπορώ να πω πως τα καταφέρνω με την δουλειά μου. Άρα είναι δύσκολο να ασχοληθείς. Καλό είναι να έχεις κάτι άλλο, να έχεις σπουδάσει κάτι σχετικό με την μουσική ή την λαογραφία.
Μέχρι στιγμής πάντως καταφέρνω να αντιστέκομαι και δεν προδίδω αυτό που κάνω και προσπαθώ να βάλω κι εγώ ένα πετραδάκι στο οικοδόμημα της δημοτικής μας παράδοσης.
Ποια άλλα είδη μουσικής ακούτε και ποιο ήταν το τελευταίο cd που αγοράσατε και σας ενθουσίασε;
Όταν ταξιδεύω μου αρέσει πολύ να ακούω ραδιόφωνο, να ψάχνω τους σταθμούς και να ενημερώνομαι. Γνωρίζω σχεδόν όλους τους τραγουδιστές είτε του έντεχνου είτε του μοντέρνου και της ποπ. Θέλω να ξέρω τι γίνεται γύρω μου και να μην ζω στον κόσμο μου. Κάτι συγκεκριμένο δεν έχω αγοράσει τελευταία. Μου αρέσει πάρα πολύ να ακούω ραδιόφωνο και να ανακαλύπτω καινούρια τραγούδια και ερμηνευτές. Ακούω δισκογραφία από Τουρκία, από Αραβία, μεγάλους τραγουδιστές από εκεί και σολίστες σε όργανα όπως κλαρίνα και βιολιά και με εντυπωσιάζουν. Κάποιο cd δεν έχω αγοράσει τελευταία αλλά όταν ταξιδεύω στο εξωτερικό φέρνω κάποια. Ακούω από την Ιταλία τενόρους τους οποίους θεωρώ μεγάλες φωνές.
Θα σας ενδιέφερε να ασχοληθείτε με κάποιο άλλο είδος μουσικής και αν ναι με ποιο;
Θα με ενδιέφερε να κάνω μια συνεργασία για ένα δίσκο με Σμυρναίικα, ρεμπέτικα μιας και αυτά είναι μια γειτονιά. Είναι «ξαδερφάκια» μας. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η μαμά είναι η Βυζαντινή μουσική, τα παιδιά είναι η δημοτική μουσική, το μικρασιάτικο τραγούδι και το ρεμπέτικο και ίσως το λαϊκό μέχρι τη δεκαετία του 50. Άρα ότι είναι γραμμένο σε δρόμους της βυζαντινής μουσικής και ήχους και ρυθμούς που έρχονται από το παρελθόν με ενδιαφέρει. Τα σμυρναίικα και τα ρεμπέτικα είναι τραγούδια που τα έχω μελετήσει από το γραμμόφωνο. Ο Παπασιδέρης είχε ερμηνεύσει και ρεμπέτικα και αμανέδες όπως επίσης ο Ρούκουνας και η Ρόζα. Σε χώρους έχω τραγουδήσει τέτοια τραγούδια, δεν έχει προκύψει όμως κάτι τέτοιο και δισκογραφικά.

Ποιους παλιούς παραδοσιακούς μουσικούς θαυμάζετε και με ποιους από αυτούς έχετε συνεργαστεί; Ποια από αυτές θεωρείτε πιο σημαντική;
Είμαι τυχερός που συνεργάστηκα με τον Γιώργο Κόρο με τον οποίο έχω οχτώ δουλειές. Έχουμε παίξει και ζωντανά μαζί σε πανηγύρια. Πρόλαβα τον Παναγιώτη Κοκοντίνη, ένα κλαρίνο από τα χωριά της Θήβας, έπαιξα με τον Γιάννη Βασιλόπουλο, Νίκος Φιλιππίδης, Νίκος Σαραγούδας, Τασία Βέρα, Σοφία Κολλητήρι, τον Αηδονίδη, καλλιτέχνες που παλαιότερα ούτε που φανταζόμουν πως θα βρισκόμουν μαζί τους.

Όταν μελετάτε τα τραγούδια που θέλετε να ερμηνεύσετε πατάτε πάνω στο πρωτότυπο ή προσθέτετε και δικά σας στοιχεία;
Στη αρχή το μαθαίνεις όπως ακριβώς είναι. Δεν λέμε να μιμηθείς όπως κάνει για παράδειγμα ο Μητσικώστας τον Μητσοτάκη. Τις νότες λοιπόν μπορείς να τις κάνεις ακριβώς. Σαν μια καλογραμμένη και λεπτομερή παρτιτούρα που μπορείς να την διαβάσεις με ακρίβεια. Αυτό δεν είναι μίμηση εκτός κι αν πρόκειται για την χροιά της φωνής. Δικαίωμά σου είναι για παράδειγμα να θέλεις να πεις «Τα νιάτα» όπως ο Παπασιδέρης και είναι εφικτό γιατί είναι νότες πάνω στις οποίες μπορείς να πατήσεις.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας ως καλλιτέχνης;
Ο μεγάλος μου φόβος είναι αν μην χάσω την φωνή μου. Έχουμε ακούσει πολλές φορές διάφορους σημαντικούς καλλιτέχνες που κάτι τους συνέβη στις χορδές τους και έχασαν το πολύτιμο μέταλλό τους. Με τρομάζει το γεγονός να ξυπνήσω ένα πρωί και να έχω χάσει την φωνή μου. Προσέχω βέβαια ώστε να μην της δημιουργώ προβλήματα πχ δεν καπνίζω και δεν πίνω αλλά πάντα ο φόβος παραμένει. Μη ξεχνάτε πως πολλές φορές αναγκαζόμαστε να τραγουδήσουμε σε χώρους όπου υπάρχουν πολλοί καπνιστές και οι χώροι δεν αερίζονται αρκετά. Αυτή η κατάσταση είναι επιβαρυντική για την φωνή του τραγουδιστή. Επίσης μια καλή συνταγή είναι να είσαι ένας καλός ακροατής και να αφήνεις τους άλλους να μιλούν.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα πανηγύρια και ποιος ο ρόλος που διαδραματίζουν στις τοπικές κοινωνίες;
Παλαιότερα ήταν σημείο αναφοράς τα πανηγύρια γιατί ήταν ο τόπος όπου θα μπορούσαν να βρεθούν οι άνθρωποι για να διασκεδάσουν, να ξεκινήσει μια σχέση στον χορό επάνω. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει, κάθε μέρα είναι σαν πανηγύρι και έχει χάσει την παλιά του αίγλη. Παλιά το περίμεναν πως και πως γιατί ήταν η μοναδική διασκέδαση το πανηγύρι και ο γάμος. Σήμερα μπορούμε να κάνουμε το εξής, στο πανηγύρι έστω και μια φορά το χρόνο να ακούμε σωστή παραδοσιακή μουσική στην κάθε περιοχή να ακούγονται πρωτίστως τοπικά τραγούδια. Μακάρι να γίνει έτσι και σ’ αυτό θα βοηθήσουν πάρα πολύ οι πολιτιστικοί σύλλογοι, όπως καλή ώρα αυτός του χωριού σας που μας έκανε την τιμή να μας καλέσει για δεύτερη φορά. Άρα σκοπός του πανηγυριού είναι να μας θυμίζει από πού ήμαστε.

Τι θυμόσαστε από την συμμετοχή σας στο χορό του συλλόγου «Θεόκτιστος» στην Αθήνα στο Olympic Royal σε ηλικία 10 ετών;
Για την πρώτη φορά δεν θυμάμαι και πολλά πράγματα (εκτός από την παρουσία του Βαγγέλη Γιαννόπουλου) γιατί ήμουν πολύ μικρός. Τη δεύτερη φορά όμως θυμάμαι κάτι πολύ σημαντικό. Όταν γύρισα σπίτι μου πήρα τη γυναίκα μου και φύγαμε για το νοσοκομείο για να γεννήσει το πρώτο μας παιδί, την πρώτη μου κόρη με την οποία έχω συνδέσει λοιπόν εκείνη την εκδήλωση.

Θα θέλαμε να μας αναφέρετε μερικά παραδοσιακά τραγούδια που σας αγγίζουν περισσότερο κατά την ερμηνεία τους.
Δεν θα αναφερθώ σε τίτλους τραγουδιών αλλά θα σας πω το είδος που με συγκινεί ιδιαίτερα όταν το τραγουδάω είναι τα κλέφτικα, της τάβλας που λέμε. Τα τραγούδια που έχουν να κάνουν με την Επανάσταση και τους αγώνες για την λευτεριά μας. Μακάρι στο μέλλον να έχω την δυνατότητα να αφιερώσω όλη μου την καριέρα σ’ αυτά τα τραγούδια και ως ερμηνευτής και ως ερευνητής.

Ποια πιστεύετε πως είναι η στάση της νεολαίας απέναντι στην παραδοσιακή μουσική;
Σήμερα είναι καλύτερα τα πράγματα συγκριτικά με την εποχή που ξεκίνησα εγώ. Όλο και πιο πολλοί νέοι έρχονται κοντά στην παραδοσιακή μουσική. Σε αυτό βοηθούν πολλοί παράγοντες π.χ. τα μουσικά σχολεία, οι πολιτιστικοί σύλλογοι και κάποιοι σημαντικοί καλλιτέχνες όπως η Αλεξίου, ο Πάριος, ο Νταλάρας, ο Αηδονίδης, οι Κατσιμιχαίοι, ο Ross Daly και άλλοι πολλοί που ερμήνευσαν δημοτικά τραγούδια κι αυτό λειτούργησε πολύ θετικά στα ακούσματα των νέων. Τα καλοκαίρια που πάμε στα πανηγύρια οι νέοι είναι αυτοί που χορεύουν μέχρι το πρωί. Το σέβεται η νεολαία το δημοτικό τραγούδι και μεγάλη μερίδα ασχολείται με αυτή μαθαίνοντας κάποιο παραδοσιακό όργανο.

Ποια η γνώμη σας για τα μουσικά σχολεία και αν πιστεύετε πως παράγουν έργο.
Σίγουρα παράγουν έργο και αποτελούν μια σημαντική πρωτοβουλία που βοήθησε πάρα πολύ. Έχουν ξαναβγεί όργανα όπως το κανονάκι, το σαντούρι και το ούτι που είχαν χαθεί. Είχαν μείνει για παράδειγμα στο σαντούρι μόνο ο Καρατάσιος και ο Μόσχος. Πολλοί νέοι ήρθαν κοντά στην παραδοσιακή μουσική είτε σαν ερμηνευτές είτε σαν ακροατές χάρη στα μουσικά σχολεία. Θα ήθελα όμως να δώσουν περισσότερη βάση ώστε το έργο που παράγεται εκεί να έχει καλύτερο αποτέλεσμα. Επίσης θα πρέπει να διευρύνουν το ρεπερτόριό ώστε να καλύπτουν πιο πολλές περιοχές πχ. Θεσσαλία, Ρούμελη, Ήπειρο.
Νομίζω πως έχουν ρίξει όλο το βάρος στα Μικρασιάτικα και στα Θρακιώτικα. Θα ήθελα πιο πολλές επιλογές.

Ποιας περιοχής τα δημοτικά τραγούδια είναι δυσκολότερα στην ερμηνεία τους;
Τα Ποντιακά και τα Σαρακατσάνικα γιατί θέλουν και βιώματα για να τα ερμηνεύσεις. Είναι πολλά πράγματα που δεν γράφονται στην Βυζαντινή μουσική. Για παράδειγμα το «καμπίσιο» που λένε (ένας ήχος) δεν ανήκει κάπου και πρέπει να το έχεις ακούσει από παιδί και μόνο έτσι θα το πεις. Μπορεί να το λέει μια γιαγιά που δεν ξέρει τίποτα από μουσική. Αυτά λοιπόν θεωρώ πιο δύσκολα, που είναι σε κλειστές κοινωνίες (Ποντιακά, Σαρακατσάνικα, Βλάχικα, τραγούδια από το Μέτσοβο).

Επιδιώκεται να βρεθείτε σε τέτοιες περιοχές ώστε να έχετε «τοπικά» ακούσματα;
Ναι βεβαίως. Πήγα ένα καλοκαίρι στο Ζαγόρι με το συγκρότημα του Γρηγόρη Καψάλη (ο Ζώτος ήταν στο λαούτο) για να μάθω τα Ζαγορίσια εκεί. Δισκογραφία σχετική είχα ήδη αλλά ήθελα να τα πω και εκεί, να τραγουδήσω σε κόσμο γνήσιο εκεί και κατάφερα να τους κάνω να θεωρήσουν πως ήμουν από τα μέρη τους. Το ίδιο ισχύει και στον χορό. Ο ξένος θα φανεί σε σχέση με τους ντόπιους. Αν καταφέρεις λοιπόν να σε θεωρήσουν δικό τους τότε έχεις πετύχει.
Πόσο δύσκολο είναι να αντισταθεί κανείς στα σουξέ και στο εύκολο χρήμα;
Είναι πάρα πολύ δύσκολο παιδιά. Οι πειρασμοί είναι πολλοί αλλά πρέπει να έχεις φτιάξει τις αντιστάσεις σου από μικρός και να μη τους κάνεις την χάρη να υποκύψεις.

Ποια είναι η στάση των παλαιότερων του δημοτικού τραγουδιού απέναντι στους νεώτερους τραγουδιστές που θέλουν να ασχοληθούν με αυτό το είδος;
Είναι γεγονός πως όταν ξεκίναγα κι εγώ για παράδειγμα έβρισκα παραξενιές, ζήλεια. Δεν σε καλοδέχονταν στον κύκλο τους που ήταν κλειστός. Όταν όμως είσαι καλός σε αυτό που κάνεις, ο κόσμος θα σε τοποθετήσει εκεί που πρέπει. Στην αρχή λοιπόν είχα κι εγώ προβλήματα με τραγουδιστές και με μουσικούς. Τραγουδούσα παιδάκι και είτε μου κλείνανε το μικρόφωνο είτε παίζανε με τα κλαρίνα ψηλά σε άλλους τόνους για να με κουράσουν μιας και δεν ήξερα τότε. Όλα βρήκαν τον δρόμο τους όμως!
Σε τι χώρους θα προτιμούσατε να τραγουδάτε και σε τι κοινό;
Ένας χώρος όπως είναι το Παλλάς πιστεύω πως είναι ο καταλληλότερος. Θα μου άρεσε αυτό το πράγμα. Να έρθουνε μια φορά και να ακούσουνε μόνο, γιατί παρατηρώ πως μετά από μισή ώρα γλεντιού είτε εγώ είμαι πάνω είτε φέρουν κάποιον άλλον να με αντικαταστήσει δεν θα το καταλάβει κανείς. Έτσι λοιπόν θα ήθελα να προσέξει ο άλλος τι του δίνω. Θα με ενδιέφερε να κάνω αφιερώματα στην παραδοσιακή μουσική σε έναν χώρο στην Αθήνα. Το κοινό που προτιμώ είναι αυτό που αγαπά τα παραδοσιακά και που σκέφτεται. Θα μου άρεσε πολύ να έρθει η οικογένεια με τα παιδιά, πράγμα που γίνεται σε μεγάλο βαθμό τα καλοκαίρια. Παιδιά, γονείς και παππούδες όλοι μαζί και έρχονται και μου λένε : «Φέραμε και τον παππού που ξέρει όλα τα τραγούδια που λες!». Αυτό μου αρέσει λοιπόν, και οι τρεις γενιές μαζί!

Ποια είναι η γνώμη σας για το Γοργογύρι και πως θα χαρακτηρίζατε την συνεργασία σας με τον συγχωριανό μας τον κ. Μαργώνη.
Ο Σωτήρης είναι ένας από τους καλύτερους νέους μουσικούς που έχουμε (άλλοι είναι ο Μαρινάκης, Κότορος Μανώλης). Με τον Σωτήρη γνωριζόμαστε δέκα χρόνια περίπου, έχουμε παίξει αρκετές φορές μαζί σε γάμους, σε συναυλίες. Όσο καλός είναι στο βιολί άλλο τόσο καλός είναι και σαν άνθρωπος. Γεμάτος αρετές και πάντα με το χαμόγελο. Εξίσου καλός μουσικός είναι και ο αδερφός του στα έγχορδα σε σημείο που μπορείς να τον χαζεύεις να παίζει όλη τη νύχτα. Πρόκειται για παιδιά με πολλές αρετές και μακάρι το παράδειγμά τους να το ακολουθήσουν και άλλα παιδιά από το Γοργογύρι.
Αυτό που θυμάμαι από το Γοργογύρι, εκτός από τα γάργαρα νερά, είναι πως η πίστα ήταν γεμάτη έως το πρωί και πως έχουν καλό μουσικό γούστο. Έδειξαν ενδιαφέρον για αυτό που κάνω και είναι ίσως από τις λίγες φορές που ήμουν ενθουσιασμένος από το ακροατήριο, λες και ήμουν σε συναυλία. Δεν το συναντάς και πολύ συχνά αυτό. Οι Γοργογυραίοι μου άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις.

Ποια η γνώμη σας για τα τελευταία γεγονότα και πως κρίνετε τον ξεσηκωμό της νεολαίας. Θα συμμετείχατε κι εσείς σε μια πορεία μαζί τους για καλύτερη παιδεία και όχι μόνο;
Σίγουρα θα ήμουν κι εγώ μαζί τους σε μια πορεία για τα δίκαια αιτήματά τους. Όταν κάνεις το σωστό θα έχεις τους πάντες με το μέρος σου κι επειδή πιστεύω πως τα παιδιά έχουν δίκιο θα ήμουν μαζί τους. Θα πρέπει βέβαια τα ίδια τα παιδιά να περιφρουρήσουν τις διαδηλώσεις τους, ώστε να μην παρεισφρέουν ανάμεσά τους οι γνωστοί άγνωστοι με τα γνωστά αποτελέσματα. Θέλουμε λοιπόν μια αστυνομία που να προστατεύει τους πολίτες χωρίς να αυθαιρετεί και μαθητές που να διεκδικούν πάντα το καλύτερο και να το παίρνουν για τους ίδιους αλλά και για όσους έρχονται από πίσω. Οι όποιες βιαιοπραγίες με βρίσκουν εντελώς αντίθετο.

Τέλος θα θέλαμε να μας χαρακτηρίσετε με λίγα λόγια τα ονόματα που ακολουθούν:
Χρήστος Ζώτος: Κορυφαίος δεξιοτέχνης, ο πρώτος στη χώρα μας που ανέδειξε αυτό το όργανο (λαούτο) και το γνωρίζει όσο κανένας άλλος. Εμένα ήταν δάσκαλός μου. Παλιότερα είχα ασχοληθεί με το λαούτο αλλά ένα ατύχημα που είχα στο χέρι μου με ανάγκασε να σταματήσω την εκμάθησή του. Χάρη σε αυτόν κατάφερα και έμαθα τραγούδια από το Αγρίνιο. Με έχει βοηθήσει απλόχερα και του οφείλω πολλά και θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που συνεργαστήκαμε.
Πετρολούκας Χαλκιάς: Κι αυτός κορυφαίος δεξιοτέχνης στο κλαρίνο της Ηπείρου. Θεωρώ τον Πέτρο Λούκα Χαλκιά και τον Γρηγόρη Καψάλη ως τους καλύτερους εκφραστές του Πογωνίσιου και του Ζαγωρίου αντίστοιχα. Πριν λίγους μήνες μάλιστα κάναμε κι ένα δίσκο μαζί στο οποίο συμμετείχε και μια νέα φωνή η Γιώτα Γρίβα, μια δροσερή φωνή που έχει μέλλον. Μεγάλος δεξιοτέχνης λοιπόν και δυστυχώς από τους τελευταίους. Ήμουν πολύ τυχερός που συνεργάστηκα μαζί του.
Κονιτοπουλαίοι: Η Ειρήνη είναι η μεγάλη τραγουδίστρια των Κονιτοπουλαίων που δεν αλλοίωσε το παραδοσιακό τους τραγούδι. Ήταν η τελευταία που τραγουδούσε μαζί και με την Καραμπεσίνη και τις αδερφές Σαρρή νομίζω, άκρως ποιοτικό παραδοσιακό νησιώτικο τραγούδι. Έτσι ακριβώς όπως ερχότανε ζυμωμένο από τα χρόνια.
Ο Βαγγέλης επίσης είναι πολύ καλός τραγουδιστής και κάνει την φωνή του όπως θέλει. Γνωρίζει πολύ καλά το νησιώτικο τραγούδι.
Χρόνης Αηδονίδης: Έχει μια μαγική φωνή που την ακούς σαν χάδι. Όταν τραγουδάει σου χαϊδεύει την ψυχή. Λεπτομέρεια μεγάλη στους ήχους. Είχα την τύχη να συνεργαστώ και με αυτόν σε πολλές συναυλίες με την Εστουδιαντίνα. Πρόκειται για έναν γλυκύτατο άνθρωπο που σιωπηλά και με ήθος κράτησε το Θρακιώτικο τραγούδι και το παρέδωσε στους νεώτερους.

Δόμνα Σαμίου: Έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν. Ήθελε το τραγούδι τελείως «πρωτόγονο», πρώτη ύλη δηλαδή, φανταστείτε για παράδειγμα τον χρυσό μέσα στην γη με τα χώματα και τα άλλα μέταλλα μαζί. Παραδέχομαι την δουλειά που έχει κάνει όσον αφορά την καταγραφή γυρνώντας από χωριό σε χωριό όπως και ο δάσκαλος ο Καρράς.

Γιώργος Νταλάρας: 
Τον ακούω από παιδί. Σαν βρεθήκαμε πρώτη φορά του πήγα ένα βίντεο 18-20 ωρών στο οποίο είχα συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια σχεδόν όλες τις συναυλίες του και τις συνεντεύξεις του – ήταν το αρχείο μου για τον Νταλάρα. Πολλά από αυτά δεν τα είχε ούτε ο ίδιος και εντυπωσιάστηκε. Εμένα προσωπικά ο Νταλάρας μου αρέσει στο ρεμπέτικο τραγούδι γιατί αυτός είναι και τα βιώματά του. Είναι τα τραγούδια που άκουγε στο σπίτι του από παιδί. Μεγάλος καλλιτέχνης από τους πιο σπουδαίους της γενιάς του. Είναι φίλος και τον ευχαριστώ γιατί μίλησε για μένα όπως δεν έχει μιλήσει κανένας μέχρι τώρα. Είναι παράδειγμα προς μίμηση για τον τρόπο με τον οποίο στάθηκε και κινήθηκε στον χώρο τόσα χρόνια, για όλους τους νεότερους και μόνο να παίρνουμε έχουμε από αυτόν. Και βέβαια μην ξεχνάμε πόσους νέους τραγουδιστές και τραγουδίστριες βοήθησε στα πρώτα τους βήματα. Αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα, ένας φάρος για τους νεότερους. Πολύ μεγάλος τραγουδιστής λοιπόν με ειδικότητα θα έλεγα τα ρεμπέτικα.


Εστουδιαντίνα: Όλοι οι μουσικοί είναι φίλοι μου. Ξεκινήσαμε μαζί τον πρώτο δίσκο και είχα μεγάλη τύχη που βρέθηκα με αυτά τα παιδιά. Γνωριζόμαστε από παλαιότερα όταν παίζαμε σε γάμους και πανηγύρια την εποχή που δεν είχε σχηματιστεί ακόμα η ορχήστρα αυτή. Θέλω να τους ευχαριστήσω για ότι έκαναν για μένα και για τις στιγμές που περάσαμε μαζί. Σε αυτούς οφείλω το ότι βρέθηκα με τον Νταλάρα, που τραγούδησα με την Βιτάλη σε ένα πάλκο, με την Γλυκερία και μου έδωσαν την ευκαιρία να τραγουδήσω στις συναυλίες ρεμπέτικα και μικρασιάτικα και κάποια λαϊκά. Τους χρωστάω πολλά.

Αρετή Κετιμέ: Είναι η ελπίδα και ίσως να την βαπτίζαμε και Ελπίδα εκτός από Αρετή. Είναι αυτή που θα ξεσηκώσει τις επόμενες γενιές. Είναι ο σπινθήρας που θα κάνει την ανάφλεξη για ένα καλύτερο αύριο στην παραδοσιακή μουσική. Παιδιά σαν την Αρετή θα σπρώξουν το κάρο της δημοτικής μουσικής προς τα εμπρός. Αρκεί να μην παρασυρθεί από αυτά που λέγαμε προηγουμένως γιατί την έχουμε ανάγκη εδώ. Πρόκειται για μια γλυκιά ύπαρξη και περιμένουμε πολλά από αυτήν και από το τραγούδι της αλλά και από το σαντούρι που παίζει. Το ευτύχημα πως υπάρχουν και άλλα παιδιά σαν και αυτή ειδικά στην επαρχία.

Φιλιππίδης: Είναι καταπληκτικός, είναι μεγάλη αξία! Είναι Ηπειρώτης από την Κόνιτσα και παίζει εξίσου καλά τα Θρακιώτικα, τα Ηπειρώτικα, τα Ρουμελιώτικα και έχεις την εντύπωση πως κατάγεται από τα αυτά μέρη! Το έχει αυτό το χάρισμα. Είναι μεγάλο σχολείο για όλους εμάς που ήμαστε δίπλα του. Σαν χαρακτήρας δε είναι αψεγάδιαστο διαμάντι.
Ross Daly: Δεν έχουμε συνεργαστεί ποτέ. Εκτιμώ αυτό που έκανε στα δύσκολα χρόνια για την παραδοσιακή μουσική. Πολλά παιδιά ξεκίνησαν κάποιο όργανο χάρη σε αυτόν. Του χρωστάμε πολλά για την στροφή που έκανε η νεολαία στο παραδοσιακό.

Παντελής Θαλασσινός: Με μεγάλη μου χαρά θα έλεγα τραγούδια του Παντελή Θαλασσινού. Υπάρχει μια ρήση που λέει το εξής: «Αν είναι να κλέψεις, να κλέψεις ασήμι». Αν ήταν λοιπόν να αφήσω τα δημοτικά μου για κάτι άλλο – να κάνω δηλαδή μια «παρανομία»- θα ήταν για να ερμηνεύσω τραγούδια του. Όπως κάτι αντίστοιχο είχα κάνει πριν ένα χρόνο τραγουδώντας τραγούδια του μεγάλου μαέστρου Νίκου Μαμαγκάκη.

Κύριε Λάλεζα εκ μέρους της Λογοτεχνικής Ομάδας Γοργογυρίου σας ευχαριστούμε θερμά για αυτή την συζήτηση που είχαμε, καλή συνέχεια στο έργο σας και σας παρακαλούμε να συνεχίσετε να χαϊδεύετε τις ψυχές μας με τους γλυκούς ήχους της φωνής σας. Σας περιμένουμε ξανά στο χωριό μας!
Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δώσατε να πω ορισμένα πράγματα και για την πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση που είχαμε! Να είστε καλά και καλή συνέχεια!
Η επιμέλεια της ανάρτησης έγινε από τον Επικούρειο Πέπο.

ΟΤΑΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΚΡΑ-ΛΟΓ συνάντησαν τον ΟΡΦΕΑ ΠΕΡΙΔΗ για μία συνέντευξη από καρδιάς.

ΚΑΝΤΖΑ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024, δύο μέρες πριν την επέμβαση, Καπτάν Φατούργο κράτα γερά. Φίλες και Φίλοι αγαπητοί συμποσιαστές και συνεπικούρειοι καλησπέρα και καλημέρα ταυτόχρονα γιατί σε κάποια σημεία του πλανήτη ξημερώνει και σε κάποια άλλα σημεία του πλανήτη νυχτώνει. ίσως κάποιοι πουν πως αυτό είναι φυσικό, το θέμα είναι τι κάνουμε με τα μυαλά των ανθρώπων που έχουν συνέχεια νύχτα, και το χειρότερο είναι πως τα δικά τους μυαλά νομίζουν πως έχουν λιακάδα! Εκεί σε θέλω δάσκαλε. Ας έρθουμε όμως στο θέμα μας, μετά και την επιβράβευση -τρόπον τινά- της αγαπητής μας φίλης Γιώτας για την απόφαση των επαναδημοσιεύσεων συνεχίζουμε ακάθεκτοι. Το μενού σήμερα έχει ΟΡΦΕΑ ΠΕΡΙΔΗ, ίσως ο πιο συνεσταλμένος και σεμνός καλλιτέχνης. Τον συναντήσαμε στο καφέ του ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ και μας άνοιξε την καρδιά του, ειρήσθω εν παρόδω να πω πως αν δεν έχετε επισκεφθεί το ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΦΕ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ βάλτε στο πρόγραμμά σας μία επίσκεψη, αξίζει τον κόπο. Καλή ανάγνωση. Σας χαιρετώ με σεβασμό και επικούρεια διάθεση Επίκουρος ο Γοργογυραίος. Έρρωσθε και Ευδαιμονείτε όσο είναι ακόμα νωρίς.

Ημερομηνία: 26/5/13

Τοποθεσία: Νομισματικό μουσείο

Κυριακή μεσημέρι, στο καφέ του Νομισματικού Μουσείου - το σπίτι του Ερρίκου Σλήμαν - σε έναν πράσινο κήπο στο κέντρο της παλιάς αγαπημένης Αθήνας , περιμέναμε με αγωνία να συναντήσουμε τον Ορφέα Περίδη. Σε ένα μέρος που ο χρόνος είναι σταματημένος στα μέσα του 19ου αιώνα, ο τραγουδοποιός του ονείρου δεν άργησε να έρθει πάνω στο όχημα όσων έχουν ακόμη τη δύναμη να είναι ρομαντικοί. Το ποδήλατο του. Δεν μας έκανε εντύπωση. Μας ταίριαξε αμέσως η εικόνα. Ήρθε με τον πιο απλό και διακριτικό τρόπο. Έτσι όπως μπαίνει στις ψυχές μας, με τη μουσική και τη φωνή του. Και μας κάνει να αισθανόμαστε και πάλι παιδιά, έτσι όπως αισθάνεται και εκείνος πάνω στο ποδήλατο του!

Απολαύστε τον!

Κύριε Περίδη, αν μπορούσατε να επιστρέψετε πίσω στα παιδικά σας χρόνια, τι είναι αυτό που θα θέλατε να αλλάξετε και τι είναι αυτό που συνεχίζετε να κουβαλάτε στη μνήμη σας από την παιδική σας ηλικία και την εφηβεία.

Θα σας απαντούσα πως το παρελθόν δεν αλλάζει όπως γνωρίζετε. Επομένως ας μείνουμε στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης. Η εμπειρία που είχα με τη μουσική ήταν πάρα πολύ έντονη. Ήμουνα 7-8 ετών και ζητούσα επίμονα από τους γονείς μου μια κιθάρα. Τελικά ένας θείος μου κατάφερε και μου την πήρε. Ο πατέρας μου ως αριστερόχειρας την έπιασε ανάποδα και θεώρησα πως έτσι την πιάνουν πιάνοντας και εγώ ανάποδα όντας δεξιόχειρας. Έτσι προέκυψε αυτό το παράδοξο, να παίζω ανάποδα κιθάρα σαν αριστερόχειρας δηλαδή αν και είμαι δεξιόχειρας. Θυμάμαι λοιπόν πως ένα βράδυ σε μια παραλία στις Τζιτζιφιές όπου πηγαίνανε οι οικογένειες και ακούγανε τους μεγάλους βάρδους της εποχής εκείνης (Τον Καζαντζίδη, τον Βαμβακάρη, τον Τσιτσάνη και άλλους ρεμπέτες). Ερχόταν λοιπόν ο απόηχος από τα μαγαζιά αυτά στην παραλία που καθόταν ο κόσμος και έτσι περνούσαμε ωραία εμείς οι φτωχοί που δεν πηγαίνανε στα κέντρα. Ακούγαμε απ’ έξω οι τζαμπατζήδες μια χαρά (γέλια). Είχα λοιπόν και εγώ την κιθάρα μου που δεν ήξερα πώς να τη χειριστώ έτσι ανάποδα που την κρατούσα και χτυπούσα τις διάφορες χορδές, θεωρώντας πως κάτι έβγαινε εκεί. Άρχισα να τραγουδάω, σαν να με συνοδεύουν αυτές οι τυχαίες νότες που χτύπαγα, το τραγούδι «Θεσσαλονίκη μου είσαι μια στον κόσμο δεν είναι άλλη», και τι ωραία που έπαιζα και έκλαιγα γιατί μου άρεσε. Και κάποια στιγμή συνειδητοποιώ ότι με άκουγε όλη η παραλία. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο ντράπηκα. Αυτή λοιπόν ήταν η πρώτη μου εμπειρία με την κιθάρα και η πρώτη μου προσπάθεια να αυτοσχεδιάσω κατά κάποιο τρόπο σε ένα δεδομένο θέμα. Μια πάρα πολύ έντονη μνήμη αυτή.

Την κιθάρα αυτή την έχετε ακόμα;
Ναι την έχω, είναι ένα κιθαρόνι. Μια άλλη εμπειρία που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας είναι πάλι με τη μουσική. Είχε έρθει ένας ήδη φτασμένος σταρ της εποχής εκείνης, του 60 δηλαδή, ο οποίος κούρδισε για πρώτη φορά την κιθάρα και έπαιξε ένα τραγούδι των Beatles. Ήταν τόσο αρμονικό και ωραίο, πρέπει να ήταν το Yesterday και άρχισα να κλαίω. Με έπιανε πολύ συχνά κλάμα με τη μουσική, μου ερχόντουσαν δάκρυα από μικρό παιδί. Έχω και άλλα έντονα βιώματα, αλλά ας πούμε κάνα δυο που έχουν σχέση με τη μουσική.

Αυτό που θέλατε πάντα ήταν να ασχοληθείτε με τη μουσική και πότε το αποφασίσατε; Υπάρχει δηλαδή μια στιγμή στη ζωή μας κατά την οποία αποφασίζει κανείς με τι θα ασχοληθεί στη ζωή του;


Πιστεύω πως ναι. Εγώ είχα αποφασίσει από πολύ μικρός να γίνω μουσικός, τροβαδούρος, συνθέτης. Οι γονείς μου βέβαια δεν θέλανε αν και τραγουδάνε και οι δύο πολύ ωραία. Δεν έχουν σχέση με τη μουσική και ούτε θέλανε να γίνω μουσικός. Εγώ ήμουνα από τους τυχερούς, γιατί υπάρχουν και άνθρωποι που δεν έχουν αποφασίσει τόσο σύντομα τι θα κάνουν ή όπως έχω δει πολύ κοντά μου, στο οικογενειακό μου περιβάλλον, να γίνεται θεολόγος και τελικά να εξασκεί το επάγγελμα του φλαουτίστα. Ή κάποια άλλη, από δικηγόρος να γίνεται τσεμπαλίστα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Δηλαδή πολύς χαμένος χρόνος μέχρι να αποφασίσει τι θα κάνει. Ουσιαστικά, χαμένο δεν είναι τίποτα αλλά εν πάση περιπτώσει. Αυτοί οι δύο που σας ανέφερα είναι δύο πετυχημένοι άνθρωποι επαγγελματικά, απλώς χάσανε έξι χρόνια από τη ζωή τους, κάνοντας άσχετα πράγματα, προκειμένου να κάνουν το κέφι των γονιών τους.

Εσείς κορεστήκατε ποτέ από τη μουσική τόσα χρόνια που παίζετε;


Στη μουσική δεν υπάρχει κορεσμός. Μπορεί να πω μερικές φορές ότι κουράστηκα ή να αισθάνθηκα πολλές φορές ότι δεν έχω τίποτα να πω ή όταν τελικά το κάνεις επάγγελμα να λες: «Να πάρει η ευχή θα αλλάξω επάγγελμα». Αυτά μπορεί να συμβούν, αλλά να πάψεις να ασχολείσαι με τη μουσική, είναι κάτι που δεν γίνεται. Είναι ένας έρωτας αιώνιος. Θα έλεγα αμφίδρομος, καθώς παίρνεις και δίνεις. Έχεις τη χαρά να κάνεις τον άλλον να τραγουδήσει, να γίνει μια παρέα καθώς η μουσική ενώνει. Φεύγεις όμως και από αυτή τη μεταφυσική αγωνία για το τι ήρθα να κάνω σε αυτή τη ζωή. Εγώ αισθάνομαι πολύ καλά με αυτή την εργασία – ενασχόληση – χόμπι, γιατί και τα τρία μαζί είναι. Όλη μου η πρόοδος αν θέλετε αφορά συνέχεια τη μουσική. Εδώ και έξι χρόνια ασχολούμαι με το πιάνο που δεν πρόλαβα να το τελειώσω, καθώς το εγκατέλειψα για χάρη της κλασικής κιθάρας. Ακόμη, πριν ένα χρόνο αγόρασα ένα χάλκινο όργανο που λέγεται κόρνο. Βρήκα και ένα δάσκαλο και έχω αρχίσει μαθήματα κόρνου γιατί ήταν το απωθημένο μου τα χάλκινα όργανα από μικρό παιδί που ήθελα να πάω στη μπάντα. Τελικά, δεν κατάφερα να πάω, οπότε είπα πως θα το κάνω τώρα. Όλη μου η ζωή γύρω από εκεί γυρίζει, από τη μουσική.

Αν ξεκινούσατε τώρα τα πρώτα σας βήματα στη δισκογραφία θα αναζητούσατε τον αντίστοιχο Νίκο Παπάζογλου, προκειμένου να γνωστοποιηθεί η δουλειά σας ή θα κάνατε χρήση της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γενικότερα την τεχνολογία θα την χρησιμοποιούσα οπωσδήποτε. Το να δίνεις ένα τραγούδι σε ένα γνωστό, για να περάσεις στον κόσμο της καλλιτεχνίας όντας άσχετος και ξένος με όλα αυτά, αποτελεί ένα τρικ, ένα κόλπο που αν αξίζει τον κόπο, αν έχεις δηλαδή κάτι το οποίο θα έχει μια απήχηση στον κόσμο και μια δύναμη, αν το πει ένας επώνυμος θα βοηθήσει. Είναι πάντως μια δύσκολη ερώτηση για το τι θα έκανα αν ξεκινούσα τώρα, γιατί εμένα με βοήθησε αυτό το τρικ. Με βοήθησε ο Νίκος Παπάζογλου και ήμουν και τυχερός που ήταν αυτός και δεν ήταν κάποιος άλλος. Με εμπιστεύτηκε όμως. Η αλήθεια είναι πως δεν είχα και την καλύτερη διάθεση, καθώς ήθελα να τραγουδήσω εγώ τα τραγούδια μου. Ας πούμε πως το έπραξα κάνοντας ένα συμβιβασμό, όπως κάνουμε εξάλλου πολλές φορές στη ζωή και μου βγήκε σε καλό. Αυτή ήταν η τύχη μου εμένα σε αυτό το χώρο, μπαίνοντας με αυτό τον τρόπο.


Μπορείτε να φανταστείτε πως θα ήταν η ζωή σας σήμερα εάν δεν είχατε κάνει αυτή την επιλογή;


Θα μπορούσα να κάνω και άλλες δουλειές, όπως και έχω κάνει στο παρελθόν. Πιθανόν να γινόμουν τεχνίτης. Πάλι κάτι με τα χέρια μου, χειρωνάκτης. Πιθανόν να κατασκεύαζα μουσικά όργανα, που το έχω δοκιμάσει και στο παρελθόν. Από την άλλη όμως ίσως να έμπαινα στον πειρασμό να τα παίξω, οπότε πάλι μουσικός θα γινόμουν. Είναι μονόδρομος βλέπετε. Οπότε, καλύτερα ένα ποδηλατάδικο (γέλια).


Αναφέρατε προηγουμένως την αρνητική στάση των γονιών σας απέναντι στην επιλογή σας να γίνεται μουσικός. Προφανώς θα υπήρξε κάποια σύγκρουση. Πόσο εύκολο ήταν να το διαπραγματευτείτε αυτό;

Πολλές συγκρούσεις. Δεν ήταν καθόλου εύκολο. Κάθε φορά γινόταν ηλεκτρική εκκένωση στο σπίτι, δεν ήταν απλά τα πράγματα. Όταν ο γονέας αντιδράει στην απόφαση του παιδιού του για την επαγγελματική του πορεία τα πράγματα είναι σοβαρά και καθόλου αστεία. Το μόνο που μπορείς να κάνεις, είναι να επιμένεις αφού το θέλεις και το αγαπάς. Και επειδή είναι κάτι έντιμο, δεν επιλέγω δηλαδή να κάνω μια δουλειά που δεν είναι τίμια, επιλέγεις να κάνεις θυσίες οι οποίες είναι και πολλές. Δεν είναι μόνο η αντίδραση του σπιτιού αλλά και το οικονομικό. Ξεκινάς βγάζοντας πενιχρά χρήματα, είτε από ιδιαίτερα είτε από όπου βρεις να παίξεις, σε καμιά ταβέρνα ή αλλού. Αυτό όμως το χαίρεσαι. Μην το βλέπετε κάπως, γιατί σε αυτή την ηλικία ήταν χαρά για εμένα να πάρω 10 και 20 ευρώ παίζοντας όλη τη νύχτα σε μια ταβέρνα. Το έλεγες μετά στον πατέρα σου και σου έλεγε: «Μα είναι δυνατόν; Για 10 ευρώ πήγες όλη τη νύχτα να παίξεις; Τι είναι αυτά τώρα; Ή για ένα ή δύο ευρώ;». Γιατί μιλάμε για τέτοιες αντιστοιχίες σε δραχμές εκείνα τα χρόνια που πληρωνόμασταν. Αυτό όμως το έκανα με κέφι, ήμουν ευτυχισμένος και δεν με ένοιαζε. Και όταν επιμένεις και ανοίγει σιγά-σιγά ο δρόμος, γιατί στην αρχή πήρες 5 ευρώ, μετά γίνανε 15 ευρώ και ούτω καθεξής, αρχίζουν ο πατέρας και η μάνα να λένε "Να αυτός πήρε ένα δρόμο σιγά-σιγά και δεν θέλει χαρτζιλίκι".

Αργότερα σας είπαν κάτι για αυτό οι γονείς σας;

Αργότερα; Ήταν αργά όταν μου το αναγνώρισαν (γέλια). Οπωσδήποτε η ηθική ικανοποίηση ήταν τεράστια. Ένα παιδί, χρειάζεται να έχει υπομονή και επιμονή για να κάνει τα πιστεύω του πραγματικότητα. Να επιδιώκει αυτά που θεωρεί πως θα τον κάνουν ευτυχισμένο και να είστε σίγουροι πως θα είναι ευτυχισμένος εφόσον είναι αυτό που αγαπάει. Βεβαίως, πρέπει να επιμένει.

Astro_Tom: Ειδικά σε αυτή την μικρή ηλικία που πέρα από την τρέλα που έχεις για να κάνεις κάτι δεν μπορείς να το στηρίξεις διαφορετικά. Είναι από τη μια μεριά οι μεγάλοι που σου λένε ποιο είναι το σωστό και εσύ από την άλλη που θέλεις να κάνεις πράγματα.
Ναι, είναι μια σύγκρουση πολύ ισχυρή που αφήνει και σημάδια.


Ποιους θεωρείτε τους πιο σημαντικούς σταθμούς στην καριέρα σας;

Ένας σταθμός ήταν η συνεργασία μου με τον Παπάζογλου. Ένας άλλος ήταν οι αγώνες τραγουδιού που διοργάνωσε ο Χατζιδάκις πρώτα στην Κέρκυρα (με τους Κατσιμιχαίους και τα "Ζεστά ποτά") και μετά στην Καλαμάτα. Επίσης κάθε δίσκος που κάνεις είναι ένας σταθμός. Βέβαια, ο πρώτος δίσκος είναι ο πιο σημαντικός από όλους, από την άποψη πως περιέχει όλη αυτή την περίοδο που είσαι σε αναμονή και μαζεύεις τραγούδια. Συνήθως, ο πρώτος δίσκος είναι και πάρα πολύ χαρακτηριστικός, πολύ δυνατός και με πολλά ωραία τραγούδια μέσα. Θα το δείτε πως όλοι οι πρώτοι δίσκοι των καλλιτεχνών είναι σημαντικοί από άποψη υλικού. Θα τους χαρακτήριζα ως δυναμίτες ή χειροβομβίδες τους πρώτους δίσκους όλων των καλλιτεχνών. Όσον αφορά στα τραγούδια μου, αυτά που αγάπησε ο κόσμος τα θεωρώ και αυτά σταθμoύς.

Ποια τραγούδια θα εκτοξεύατε σαν φωτοβολίδα στο διάστημα, σε άλλους πολιτισμούς;
Το "Hijo de la luna" της Montserrat Caballe και από τα δικά μου ίσως το "Φεύγω" γιατί είναι το πρώτο ή το δεύτερο κομμάτι που έκανα. Με αυτό άρχισα να μαθαίνω να γράφω. Το τραγούδι δεν είναι κάτι που διδάσκεται. Αυτοδίδακτοι είναι όλοι. Ακούμε από τους άλλους πώς το κάνουν. Έτσι είναι, από τότε που γεννήθηκε η τραγωδία.

Γνωρίζετε από πριν αν κάποιο τραγούδι θα γίνει επιτυχία και αν θα το αγαπήσει ο κόσμος;
Ναι, είναι κάποιες προδιαγραφές που μπορεί να έχει για τις οποίες μπορείς να πεις πως θα βοηθήσουν κάπως ώστε να γίνει επιτυχία. Δεν είναι κάτι το απόλυτο απλώς υπολογίζεις πως κατά πάσα πιθανότητα θα βγει κάτι καλό. Κατ’ αρχήν επειδή αρέσει τόσο πολύ σε εσένα που το κάνεις. Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, ένα πεταχτό τραγούδι που έχει ένα συρτό ρυθμό, που μπορεί να ενώνει τους χορευτές και να χορεύουν όλοι μαζί μπορεί να γίνει επιτυχία. Επίσης, επιτυχία μπορεί να γίνει ένα τσιφτετέλι που θα σηκωθεί ο άλλος και όλοι θα τον χαζεύουν. Τραγούδια δηλαδή που έχουν σχέση με το χορό, με την κίνηση κατά πρώτο λόγο. Η θεματολογία είναι ένα άλλο θέμα. Τα ερωτικά θέματα συνήθως γίνονται επιτυχίες και όχι αδίκως. Είναι κάτι που γίνεται από τότε που εμφανίστηκε το τραγούδι. Οι τροβαδούροι και οι τρουβέροι του 16ου αιώνα, ερωτικά θέματα διαπραγματευόντουσαν αλλά και κοινωνικά, προσωπικά, υπαρξιακά και άλλα πολλά. Αλλά στην πλειοψηφία τους ερωτικά.

Αναφέρατε πως το "Φεύγω" ήταν από τα πρώτα σας τραγούδια. Προφανώς ήσασταν νέος. Πόσο καιρό σας πήρε για να το γράψετε και να το τελειοποιήσετε;
Δεν ήμουν και πολύ νέος γιατί εγώ άρχισα αργά. Γύρω στις 2-3 εβδομάδες, γιατί προσπαθούσα να δω με τη ρήμα τι γίνεται. Με τις ομοιοκαταληξίες. Υπάρχουν τραγούδια που με βασάνισαν πολύ περισσότερο, όπως η φωτοβολίδα για παράδειγμα, που με βασάνισε για 2-3 μήνες, ίσως και 4. Τα δύο αυτά τραγούδια είναι πολύ κοντινά. Είναι από τα πρώτα μου. Σχετικά με άλλα τραγούδια, είχα μόνο μια φράση που θεωρούσα πάρα πολύ αξιόλογη και πως είχε ανάγκη να συνεχιστεί. Την είχα γράψει και κολλήσει στο γραφείο για τρία χρόνια. Συνέβησαν και αυτά. Όπως επίσης, από μια παρεξήγηση, νόμιζα πως αυτή τη φράση την έχει πει ο Σκαρίμπας και έκατσα και διάβασα όλα του τα έργα, αλλά τελικά δεν την είχε πει αυτός (γέλια). Ωστόσο, εγώ ωφελήθηκα. Πρόκειται για τη λέξη "Υλαγιαλή" που νόμιζα πως ήταν του Σκαρίμπα. Τελικά επικοινώνησα με τον φιλόλογο Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλο στην Χαλκίδα, ο οποίος την έχει γράψει, γιατί δεν την βρήκα μετά από τρία χρόνια πουθενά. Και μου λέει: «Όχι βρε Χριστιανέ μου, δεν την έχει πει αυτός. Εγώ τη βρήκα από ένα βιβλίο που είχα διαβάσει και ήταν γραμμένο το 1910, την "Πείνα" του Κνουτ Χάμσουν». Από εκεί την είχε πάρει τελικά τη λέξη. Και έτσι, από παρεξήγηση, διάβασα όλο το Σκαρίμπα. Κατά βάθος, θεωρώ πως η παρεξήγηση σαν κι αυτή ήταν ηθελημένη γιατί με γοήτευσε πολύ ο συγκεκριμένος λογοτέχνης και όχι μόνο.

Τι σημαίνει τελικά η λέξη "Υλαγιαλή";

Δεν σημαίνει τίποτα, δεν παύει όμως να είναι μια πολύ ωραία λέξη, δεν συμφωνείτε; Ο ήρωας του μυθιστορήματος του Κνουτ Χάμσουν πεινάει και θυμάμαι χαρακτηριστικά στη μέση του βιβλίου πως του προσφέρουν φαγητό κι αυτός αρνείται. Από τις παραισθήσεις που έχει από την πείνα βλέπει μια οπτασία μάλλον γυναικεία, να αιωρείται και αναφωνεί «Υλαγιαλή, Υλαγιαλή». Αυτή τη λέξη λοιπόν πήρε ο Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος και έφτιαξε ένα ποίημα που βρίσκεται στο διήγημα του «Λιμενάρχης Ευρίπου». Επηρεασμένος και από το Σκαρίμπα γιατί είναι Χαλκιδαίος και ο Τριανταφυλλόπουλος ζει πολλά χρόνια εκεί. Δυστυχώς, δεν ξέρω αν μπορείτε να το βρείτε. Πρέπει να μεριμνήσουνε για να τα βγάλουν πάλι αυτά τα βιβλία. Πρέπει να γράψουμε στο βιβλιοπωλείο "Διάμετρος" στη Χαλκίδα ώστε να φροντίσουν κάποια πράγματα. Εκεί λοιπόν, στο "Λιμενάρχη Ευρίπου" έχει όλο το στίχο που πήρα και με ελάχιστες τροποποιήσεις το έκανα τραγούδι. Το "Υλαγιαλή".

Φανταζόμαστε πως στη ζωή σας δεν ήταν όλα ρόδινα, τις όποιες δυσκολίες, πώς τις αντιμετωπίσατε;

Τις αντιμετώπισα. Επέλεξα το επάγγελμα μου και το υπερασπίστηκα μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματος μου που λένε. Από την άλλη, δεν είχα και ιδιαίτερα προβλήματα. Δεν είμαι ένας βασανισμένος άνθρωπος. Αντιθέτως, είμαι πολύ τυχερός γιατί κάνω αυτό που αγαπώ, έχω την οικογένεια μου και είμαστε όλοι καλά και υγιείς. Αν καμιά φορά βγαίνει κάποια λύπη από τα τραγούδια μου και υπάρχει μια τέτοια ατμόσφαιρα, αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό ξέρετε γιατί η ζωή δεν είναι μόνο χαρές αλλά και λύπες. Και το βασικότερο όλων, η ζωή είναι δύσκολη (γέλια).

Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής για τους συνεργάτες σας και για τους φίλους σας;

Για τους συνεργάτες μου είναι να αγαπάνε αυτό που θέλω να κάνω. Δηλαδή, να αγαπάνε τη δουλειά μου, τα τραγούδια μου και να θαυμάζουν το έργο μου έτσι ώστε να θεωρούν χαρά τους να παίζουν μαζί μου. Γιατί αυτό έχει σημασία στη δουλειά σου. Να πηγαίνεις χαρούμενος, διαφορετικά θα ήταν ρουτίνα. Και η ρουτίνα φέρνει όλα τα κακά. Να αγαπάνε λοιπόν αυτό που κάνω. Και φυσικά να ταιριάζουν οι χαρακτήρες μας γιατί πρόκειται περί συνεργασίας. Όλα αυτά τα χρόνια, επειδή ασχολούμαι με τα συγκροτήματα συνεχώς και παίζω σε ομάδες, αυτό το πράγμα ίσως με τον καιρό να ήταν κάτι σαν group therapy. Και με βοήθησε ώστε να είμαι πιο συνεργατικός και να σέβομαι τους συνεργάτες μου. Αν θέλετε μπορείτε να ρωτήσετε όσους έχουν συνεργαστεί μαζί μου τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια, γιατί πριν είχα φοβερές αγωνίες, τις οποίες εισέπρατταν οι συνεργάτες μου, με αποτέλεσμα να μην αισθάνομαι ότι είμαι ένα υγιές μέλος μιας ομάδας. Με τα χρόνια ηρέμησα. Οπότε, μπορείτε να τους ρωτήσετε αν έχουν κάποιοι παράπονο. Όσον αφορά στους φίλους, οι δικές μου οι φιλίες ξεκινούν από το γυμνάσιο. Είμαστε τρεις φίλοι από τη Β’ γυμνασίου που κάνουμε ακόμα παρέα. Για τα κριτήρια επιλογής, ως γνωστόν τον φίλο τον δέχεσαι και με τα ελαττώματα του. Τι κριτήρια θα μπορούσες να έχεις; Να υπάρχει ειλικρίνεια και εντιμότητα όπως σε όλες τις σχέσεις. Από την άλλη, δεν μου αρέσουν καθόλου οι άνθρωποι με έπαρση και αυτό σχετίζεται και με τη δουλειά μου. Αυτοί με απωθούν, γιατί υπήρξα κι εγώ όπως όλοι μας όταν μπαίνουμε σε αυτό το χώρο και γινόμαστε δημόσια πρόσωπα. Υπάρχει αυτό το σκαλοπάτι, το οποίο το ανέβηκα και εγώ και το ανεβαίνουν όλοι και όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο λένε ψέματα. Υπάρχουν βεβαίως άνθρωποι που το αντιμετώπισαν με περισσότερη γενναιότητα και ωριμότητα. Άλλοι δεν το κατέβηκαν ποτέ αυτό το σκαλοπάτι και παρέμειναν επηρμένοι και ψώνια.

Στις ζωντανές εμφανίσεις που κάνετε, συνηθίζετε να αναδεικνύετε νέους συναδέλφους σας. Από τη νέα γενιά καλλιτεχνών, υπάρχουν κάποιοι που εσείς έχετε ξεχωρίσει;
Βεβαίως, υπάρχουν εξαιρετικοί νέοι δημιουργοί και βιρτουόζοι στο όργανο τους όπως η Εύα Ατματζίδου για παράδειγμα. Είναι ένα κορίτσι το οποίο έχει πτυχίο ψυχολογίας, πτυχίο κλασικής κιθάρας, έχει κάνει θεωρητικά σεμινάρια τζαζ κιθάρας . Πρόκειται για ένα νέο άνθρωπο με μια κατάρτιση που ανοίγει νέους δρόμους στο παίξιμο της κιθάρας. Παίζει με ένα δικό της τρόπο, χρησιμοποιώντας και πένα και δάχτυλα και το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό. Αυτό το κορίτσι δεν μπορείς να μην το αναφέρεις. Επίσης, ο Αλέξανδρος Ιακώβου είναι ένας εξαιρετικός βιολιστής, διπλωματούχος και δάσκαλος του βιολιού στο ωδείο. Επειδή είναι και λίγο ροκ εν ρολ τύπος δουλεύει και τη νύχτα (γέλια). Και το χαίρεται, δεν το κάνει για να συμπληρώσει το μεροκάματο.

Ποιοί είναι οι αγαπημένοι σας ποιητές και ποιό είναι το ποίημα που θα θέλατε να είχατε μελοποιήσει εσείς, εννοούμε από τα ήδη μελοποιημένα.

Το «Υλαγιαλή» για παράδειγμα είναι μελοποιημένο 2 φορές. Επίσης ένα ποίημα του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, «Στη φυλακή», είμαι ο τρίτος που το έχει μελοποιήσει. Δεν είμαι σίγουρος αλλά νομίζω πως έχει μελοποιηθεί άλλο ένα του Λαπαθιώτη που λέγεται «Όλο βιολέτες στόλισα». Όπως σας είπα, ο Σκαρίμπας μου αρέσει πάρα πολύ. Η ιδιαιτερότητα με το Ναπολέοντα Λαπαθιώτη είναι πως τα ποιήματα του είναι σαν στίχοι, όπως εξάλλου και ο Τέλλος Άγρας. Λες και είναι στιχουργοί.

Αυτή η επισήμανση έχει να κάνει με τη ρήμα; Αν υπάρχει δηλαδή ομοιοκαταληξία;
Έχει να κάνει και με αυτό αλλά και με τη χρήση των λέξεων. Υπάρχουν δηλαδή κάποιες λέξεις που δεν πάνε για τραγούδι ή σε παραπέμπουν αλλού, να το μελοποιήσεις για παράδειγμα με περίεργο τρόπο. Να έχει μια μουσική από κάτω και εσύ να το λες απλώς χωρίς να το τραγουδάς. Αυτό σχετίζεται με τις λέξεις και είναι θέματα τεχνικά τα οποία καλώς τα συζητάμε γιατί είναι πολύ ωραία.

Ποιο από τα τραγούδια σας θεωρείται το πιο βιωματικό;
Θα έλεγα πως ότι έχω μελοποιήσει είναι βιωματικά τραγούδια. Το ίδιο συμβαίνει και με αυτά που δεν είναι δικά μου, γιατί είναι σαν να τα έχω βιώσει εγώ γι’ αυτό και τα επιλέγω.

Ποια από τις δουλειές σας θεωρείτε ως την κορωνίδα όσον αφορά στη σύλληψη και στην εκτέλεση;

Θεωρώ εκείνα τα τραγούδια που αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν από τον κόσμο. Εμένα βέβαια μου αρέσουν και κάποια άλλα που για διάφορους λόγους δεν έγιναν ευρέως γνωστά. Για παράδειγμα δεν έγινε γνωστός ο δίσκος που κυκλοφόρησα πριν από τρία χρόνια που είναι ένα αφιέρωμα στους 12 μήνες με το γενικό τίτλο "Ονειροπόλων μόχθοι". Ο συγκεκριμένος δίσκος δεν έχει κανένα δυνατό κομμάτι μέσα και κανένα hit. Δεν υπάρχει κάποια επιτυχία ώστε να κουβαλήσει τα υπόλοιπα τραγούδια. Η ελληνική δισκογραφία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και η αγορά του cd έχει πια μηδενιστεί, με αποτέλεσμα κάποιους δίσκους να μην τους παίρνει χαμπάρι ο κόσμος. Ο δίσκος που προανέφερα δεν έχει κάποιο hit γιατί είναι το θέμα τέτοιο. Δεν υπάρχει κάποιος μήνας που να είναι πιο όμορφος από τον άλλον. Εγώ αγαπώ όλους τους μήνες. Βεβαίως και η Άνοιξη είναι αντικειμενικά ωραία, αλλά δεν είναι μόνο αυτή. Εμένα μου αρέσει όλη η ζωή. Και το χειμώνα και την άνοιξη. Έτσι λοιπόν, δεν ξεχώρισε κάποιο τραγούδι. Ωστόσο, αν και πολύ σπάνια χρησιμοποιώ τη λέξη υπερηφάνεια, αισθάνομαι πολύ υπερήφανος που κατάφερα να κάνω κι εγώ στη ζωή μου ένα αφιέρωμα, γιατί όλο σκόρπια τραγούδια από εδώ και εκεί εξέδιδα και τώρα έχω συγκεντρωμένο ένα έργο. Είπα πως έκανα ένα θεματικό έργο ρε παιδί μου κι εγώ.

Πώς θα περιγράφατε τη σχέση ενός καλλιτέχνη με τον ιδιοκτήτη μιας μουσικής σκηνής;

Καλύτερα να μην τον γνωρίζει (γέλια)! Γιατί ο ιδιοκτήτης είναι ένας επιχειρηματίας ενώ ο καλλιτέχνης είναι ακριβώς το αντίθετο, δεν είναι επιχειρηματίας! Κάτι τέτοιο θα τον έφερνε σε σύγκρουση με τη δουλειά του, διότι ο καλλιτέχνης εξ ιδιοσυγκρασίας είναι γενναιόδωρος άνθρωπος. Προτιμά να χαρίσει παρά να το πουλήσει γιατί έτσι είναι η ψυχοσύνθεση του. Οπότε, με τους επιχειρηματίες δεν έχω πάρα πολλά και το μόνο που θα έλεγα από την πείρα μου στα 25 χρόνια που εργάζομαι είναι πως ο επιχειρηματίας ανάλογα με την προσωπικότητα του χρωματίζει και το χώρο που διευθύνει. Εάν δείτε δηλαδή ένα χώρο που δεν είναι πολύ ωραίος, χωρίς αισθητική ή το service δεν είναι σωστό, να ξέρετε πως από πίσω κρύβεται ένας παρόμοιος άνθρωπος. Που δεν αγάπησε πάρα πολύ αυτή τη δουλειά και την επέλεξε μόνο για τα λεφτά, χωρίς να έχει το λεγόμενο ψώνιο. Γιατί ξέρετε, υπάρχουν και επιχειρηματίες που έχουν ψώνιο με τη μουσική και τους αρέσει πάρα πολύ αυτό που κάνουν. Αυτό είναι εξάλλου που τριγυρίζει σε κάθε μας ενέργεια γενικά. Το γουστάρεις αυτό που κάνεις; Σου αρέσει; Το κάνεις με μεράκι; Για εμένα αυτό είναι το μυστικό.

Κάποια μουσική σκηνή την οποία να έχετε ευχαριστηθεί ιδιαίτερα;

Υπάρχουν πολλές καλές μουσικές σκηνές. Τις προάλλες έπαιξα στην Αλεξανδρούπολη σε έναν πολύ όμορφο χώρο, προσεγμένο με καλή ακουστική και με καλής ποιότητας μηχανήματα, ώστε να μπορούμε να ακούμε και εμείς πολύ καλά για να μπορέσουμε να παίξουμε και να ευχαριστηθεί και ο κόσμος. Μία άλλη πολύ ωραία μουσική σκηνή είναι ακριβώς απέναντι από τα Μετέωρα. Χωράει περί τα 70 άτομα και αν ανοίξουν λίγο το χώρο φτάνει τα 120. Σε αυτή λοιπόν τη μουσική σκηνή στην Καλαμπάκα, ήταν η πρώτη φορά που τελειώνοντας τη μουσική παράσταση αισθανόμουν πιο ξεκούραστος από όταν ξεκίνησα. Ήταν κάτι το ανεξήγητο για εμένα και ρώτησα τον μαγαζάτορα τι συνέβη; Γιατί αυτό; Και μου απαντάει : "Α, μην ανησυχείς το παθαίνουν πολλοί αυτό!" (γέλια).

Η πατρίδα μας σήμερα βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση λόγω της κρίσης, γιατί οι καλλιτέχνες και γενικότερα οι άνθρωποι του πνεύματος δεν έχουν πάρει πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να αφυπνίσουν τους συμπολίτες μας;
Μιλάτε σε έναν άνθρωπο που αισθάνεται πως για όλα τα κακά φταίει αυτός. Όπως έλεγε και ο Ντοστογιέφσκι «Όλοι φταίμε για όλα». Όσον αφορά στους καλλιτέχνες, αυτό που θα μπορούσαν να κάνουν, το κάνουν ήδη. Εμφανιζόμαστε και παίζουμε τραγούδια που εγώ τουλάχιστον αισθάνομαι πως κάποια από αυτά που έχω γράψει αφορούν αυτή την κατάσταση, την οποία μπορεί να τη βιώνουμε τώρα πιο έντονα αλλά εμείς οι μεγαλύτεροι γνωρίζουμε πολύ καλά από πότε έχει ξεκινήσει αυτό το πράγμα. Εγώ για παράδειγμα, το 1998 έγραψα ένα τραγούδι που λέγεται «Εθνικό έλλειμμα» το οποίο αφορούσε εκείνη την κατάσταση αλλά και αυτή που ζούμε τώρα. Την κατάσταση δηλαδή, προ κρίσης και μετά την κρίση. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι η κρίση δεν ξεκίνησε το 2008, αλλά πολλά χρόνια πριν. Νομίζω πως τώρα, μετά από όλα αυτά που συνέβησαν, χωρίς να είμαι κοινωνιολόγος ώστε να γνωρίζω πως λειτουργεί, αλλά δεν έχω και ενημέρωση τον τελευταίο καιρό, δεν γνωρίζω αν όλο αυτό μας κάνει καλό, αλλά υπάρχει και μια τέτοια πιθανότητα η κατάσταση να τελειώνει. Ίσως τώρα να μην είμαστε σε κρίση αλλά όλα αυτά τα χρόνια να ήμασταν και τώρα να βγαίνουμε από αυτή. Είναι πολύ σημαντικό πιστεύω να γνωρίζουμε, τι μας συμβαίνει, πως είχαμε γίνει μια καταναλωτική κοινωνία και τώρα ψάχνουμε μέσα στους κάδους των σκουπιδιών. Οι καλλιτέχνες δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν στην προκειμένη περίπτωση. Προσωπικά, όπου αισθάνομαι ότι μπορώ να προσφέρω κοινωνικά είμαι παρών αφιλοκερδώς, βεβαίως όπου μπορώ, γιατί δεν είναι και πάντα εύκολο. Όταν βλέπω μια προσπάθεια που είναι αξιόλογη και προωθεί τον πολιτισμό και την κοινωνική συνοχή, είμαι παρών. Δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσε να κάνει ένας καλλιτέχνης. Πείτε μου κι εσείς τι νομίζετε, γιατί σε αυτή την ερώτηση θα ήθελα να μου πείτε κι εσείς τη γνώμη σας. Τι είναι δηλαδή αυτό που δεν έχουμε ή δεν έχω καλύτερα κάνει για να αισθάνομαι και εγώ ένας ενεργός πολίτης;

Διώνη: Ίσως οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών θα έπρεπε να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους στα ΜΜΕ. Αντί να βλέπουμε όλα αυτά τα προγράμματα χαμηλής ποιότητας, να ακούμε τη φωνή της λογικής πιο συχνά.

Άλκηστη: Απο την άλλη πολλοί δεν δείχνουν την αγάπη μέσα απο αυτό που κάνουν αλλά όλα γίνονται για τα χρήματα.

Astro_Tom: Ή έτσι μας αφήνει το σύστημα να πιστεύουμε. Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει με εντελώς αγαθά κίνητρα και να θέλει να προσφέρει αλλά να αλλοτριωθεί ή να τον κάνουν να φανεί έτσι γιατί ένα από τα ιδιώματα μας ως λαός είναι το πισώπλατο μαχαίρωμα.
Αν είναι λέει! Θα έλεγα πως ένα από τα πράγματα που μας χαρακτηρίζει είναι η έλλειψη οργάνωσης. Γι’ αυτό και χάρηκα πολύ όταν σας είδα και οργανώσατε αυτό το πράγμα! Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα μας, ότι δεν μπορούμε να οργανωθούμε, Είμαστε ανοργάνωτοι ως λαός, είμαστε αναρχικοί, άναρχοι και ανυπόταχτοι. Είναι μεν διφορούμενες έννοιες, γιατί μπορεί να είναι και καλό να είσαι ανυπόταχτος αλλά εξαρτάται από το πότε και το που. Οπότε, αν είναι να κάνει κάποιος κάτι, είναι στο θέμα της οργάνωσης. Μετά βλέπετε πώς γίνεται η δουλειά μας, υπάρχει το φιλότιμο, η προθυμία, η εθελοντική προσφορά, η διάθεση, όλα γίνονται μετά.
Από τους καλλιτέχνες μην ζητάτε οργάνωση. Μην ζητάτε να συνδικαλιστούνε. Είναι ένας χώρος πάρα πολύ δύσκολος και ανταγωνιστικός. Σας δίνω και μερικές πληροφορίες από όλα αυτά τα χρόνια που έχω ζήσει. Θυμάμαι το συνθέτη Δήμο Μούτση σε μια συνέλευση που κάναμε εμείς οι μουσικοί, και αφού λέγαμε διάφορα και φλυαρούσαμε, σηκώνεται πάνω και λέει: «Εγώ κύριοι πιστεύω ότι ο χώρος μας δεν συνδικαλίζεται. Γεια σας», και έφυγε. (γέλια).
Αν προέκυψε κάτι στο παρελθόν, έγινε απο άτομα του χώρου μας που ίσως ήταν λιγότερο καλλιτέχνες και περισσότερο οργανωτικοί. Πιθανώς να γινόντουσαν μαέστροι αν συνέχιζαν. Βεβαίως έχουμε κι εμείς συνδικαλιστικά όργανα, αλλά κυρίως έχουμε εισπρακτικούς οργανισμούς για τα δικαιώματα μας.

Στο τραγούδι σας "Ρεμάλι πατέρα" περιγράφετε με τον πιο γλαφυρό τρόπο, τη ζωή της γενιάς της μεταπολίτευσης που μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση, με αποτέλεσμα οι νέοι να φοβούνται να κάνουν όνειρα. Τι θα λέγατε στους νέους που διαβάζουν αυτή τη συνέντευξη τώρα;
Η αλήθεια είναι ότι κάποιες γενιές είναι λίγο πιο άτυχες από κάποιες άλλες. Έτυχε στην εποχή των γονιών μας να γνωρίσουν τον πόλεμο. Δεν υπάρχει χειρότερη εμπειρία από αυτή. Η δική σας γενιά γνώρισε τον οικονομικό πόλεμο. Ίσως να είναι ακόμα χειρότερη εμπειρία, δεν ξέρω. Σίγουρα πρόκειται για μια πολύ σκληρή εποχή για τη δική σας γενιά και μια δύσκολη κατάσταση η σημερινή.

Πουφ: Η δική μας γενιά πόσο υπεύθυνη είναι;
Κοιτάξτε, έχω την εντύπωση πως η δική μας γενιά ούτε που κατάλαβε πώς έγινε αυτό το πράγμα. Βρισκόταν σε βαθύ ύπνο. Όταν επαφίεσαι σε έναν κυβερνήτη ή σε ένα κόμμα, ώστε να χειριστεί τα θέματα της χώρας σου, το κάνεις θεωρώντας πως αυτός ο άνθρωπος είναι ικανός να το κάνει αυτό το πράγμα. Πάνω σε αυτή τη βάση λειτουργεί η δημοκρατία και η ψήφος. Ψηφίζω δηλαδή αυτόν τον άνθρωπο γιατί πιστεύω πως μπορεί. Μετά από κάποια χρόνια αποδεικνύεται πως αυτός που ψήφισες ήταν μέτριος και εν πάση περιπτώσει άνθρωπος ήταν και αυτός που δεν μπόρεσε ή τόσο μπόρεσε να διαχειριστεί ή τόσο άντεξε ο ηθικός του κόσμος.
Πέστε μου τώρα εσείς, εγώ σαν πολίτης έκανα λάθος επιλογή και ψήφισα έναν άνθρωπο ή μια σειρά ανθρώπων που φέρανε τη χώρα σε αυτή την κατάσταση. Θα πείτε ότι ευθύνομαι, ασφαλώς. Σας ερωτώ λοιπόν κι εγώ ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει μεγαλύτερη ή μικρότερη ευθύνη από εμένα; Αυτός δηλαδή που χειρίστηκε την κατάσταση και με έφερε αντιμέτωπο με την ανεργία, την κρίση και τη μαζική κατάθλιψη. Τι να σας πως για το πόσο φταίει η δική μας γενιά. Βεβαίως, εμείς φταίμε αλλά δεν ξέρω πόσο. Πόσο να το ζυγίσω, πόσο ζυγίζει η ευθύνη μου; Είναι σαν να μου ζητάτε να γίνω ένας άλλος άνθρωπος μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, να γίνω Ευρωπαίος, ένας άνθρωπος που συνδικαλίζομαι εύκολα, που αμέσως έχω τη διάθεση να δημιουργήσω μια ομάδα, να δουλέψω εθελοντικά. Ήμασταν έτοιμοι εμείς ως λαός για κάτι τέτοιο; Καλούμαστε τώρα να γίνουμε αυτό που δεν ήμασταν ποτέ.

Έχει μερίδιο ευθύνης η νεολαία για την υπάρχουσα κατάσταση; Ποια πιστεύετε πως θα έπρεπε να είναι η στάση της;
Μερίδιο ευθύνης έχουμε όλοι. Αλλά είναι αυτό που είπα προηγουμένως. Πόση ευθύνη έχουμε, πόση είναι η δική μου; Δηλαδή να βρούμε τις πταίει;

Πουφ: Υπάρχει πάντως μια αποστασιοποίηση της νεολαίας σε σχέση με πιο παλιά. 

Ίσως να είναι και πιο σοφό δεν ξέρω. Ειλικρινά δεν μπορώ να το απαντήσω. Βλέπουμε πως η νεολαία δεν συμμετέχει πλέον εύκολα σε συγκεντρώσεις κλπ γιατί ίσως να είδαν που κατέληξε αυτό που γινόταν παλαιότερα.
Ειρήνη: Υπήρξαν όμως επαναστάσεις που αλλάξανε τον κόσμο.

Πουφ: Ειλικρινά, ασπάζομαι την άποψη που διάβασα στο τελευταίο βιβλίο του Νίκου Δήμου, πως δηλαδή η τέλεια επανάσταση τώρα είναι το διαδίκτυο. 

Αν δούμε στις επαναστάσεις του παρελθόντος, οι επαναστάσεις τελικά που επικράτησαν έγιναν οι νέοι δυνάστες.

Ειρήνη: Η Γαλλική Επανάσταση όμως άλλαξε τον κόσμο. Άλλαξε την Ευρώπη, δημιούργησε το Έθνος Κράτος κλπ. Αν δεν ήταν αυτή δεν θα ήμασταν αυτοί που είμαστε τώρα.
Η σημερινή νεολαία σίγουρα είναι πιο σοφή και οπωσδήποτε είναι πιο μορφωμένη. Ένας τέτοιος άνθρωπος λοιπόν αλλιώς θα αντιδράσει και θα συμπεριφερθεί. Πιθανώς να έχουν διαφοροποιήσει τη δράση και τη στάση τους. Από την άλλη μπορεί να γίνει η επανάσταση μέσω internet ; Μέσω του διαδικτύου κυκλοφορούν ιδέες και αυτό είναι από μόνο του μια επανάσταση. Υπάρχει ελευθερία και είναι σαν ένα παγκόσμιο πανεπιστήμιο. Μπορείς πιο εύκολα να οργανωθείς αλλά δεν ξέρω αυτή η ελεύθερη διακίνηση ιδεών τι θα φέρει και που θα καταλήξει. Αν θυμηθείτε τους παλαιότερους διανοούμενους όπως ο Κορνήλιος Καστοριάδης και άλλοι θεωρητικοί της αριστεράς κλπ, της ανένταχτης αριστεράς ή όπως αλλιώς θέλετε να τους πείτε, λέγανε οτι ο λαός είναι απρόβλεπτος και πως οι αντιδράσεις της μάζας είναι επίσης απρόβλεπτες. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει δηλαδή τι θα γίνει σε δύο χρόνια. Πως μπορεί να αντιδράσει ο Έλληνας ή ο Ελβετός σε μια κοινωνία που βράζει. Πιστεύω πως όλα είναι απρόβλεπτα και ρευστά. Βεβαίως ο κόσμος ποδηγετείται απο τα ΜΜΕ αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποτέ πως θα αντιδράσει μια κοινωνία. Είμαι σύμφωνος με αυτή την άποψη.

Astro_Tom: Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν οι Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα.
Βεβαίως. Έχω ακούσει πράγματα που φαίνονται αστεία αλλά από την άλλη λες μήπως είναι και σοβαρά; Έχω ακούσει να μου λένε πως αφού είναι ανίκανοι να κυβερνήσουν τη χώρα ευτυχώς που υπάρχει και η Τρόικα να χειριστεί την κατάσταση και να μας νοικοκυρέψει ώστε να μπορέσουμε να βγούμε από το αδιέξοδο. Τραγικό ή μη έχει κάποια βάση αυτό ώστε να λέγεται.
Η τέχνη υπήρξε πάντοτε αρωγός και βάλσαμο του ανθρώπου στις δύσκολες καταστάσεις. Ένας τρόπος έκφρασης συναισθημάτων και ιδεών. Σήμερα βλέπετε να συμβαίνει το ίδιο;
Τις δεκαετίες του 60 και του 70 υπήρξε μια παγκόσμια επανάσταση στη μουσική και όχι μόνο. Γνωρίζετε βέβαια πως οι επαναστάσεις δεν γίνονται κάθε μέρα.
Γιατί πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν γράφονται πια πολιτικά τραγούδια παρ’ όλο που η εποχή μας το απαιτεί περισσότερο από ποτέ;
Πολιτικά τραγούδια γράφονται αλλά ένα τραγούδι για να γίνει και να πετύχει θέλει να είναι και λίγο ανοιχτοί οι ουρανοί. Να έχει μια έμπνευση. Πολλές φορές είναι δύσκολο να πιάσουν ή να εκφράσουν την εποχή γιατί από μόνο του το τραγούδι ως μορφή τέχνης είναι δύσκολο. Δεν είναι τόσο απλό δηλαδή να γράψεις ένα τραγούδι που να πιάσει όλη τη μάζα, να μπει μέσα στο συλλογικό ασυνείδητο και να μιλήσει στις καρδιές των ανθρώπων. Δεν είναι καθόλου απλό. Υπάρχουν τραγούδια αλλά δεν είναι τόσα πολλά και δεν ξέρω αν και παλαιότερα ήταν πολλά. Δεν υπάρχουν πολλά καλά τραγούδια. Πάντα λίγα θα είναι τα καλά τραγούδια.

Θα θέλατε να γυρίσετε κι εσείς τον κόσμο με τα πόδια όπως ο ήρωας του μυθιστορήματος "Το Θείο Τραγί" του Γιάννη Σκαρίμπα, το οποίο αποτελεί και πηγή έμπνευσης του τραγουδιού σας "Ατέλειωτο τραγούδι";

Σας το ορκίζομαι, πως πολύ θα το ήθελα! Ως λάτρης του ποδηλάτου που και που και με το ποδήλατο αλλά βασικά με τα πόδια. Όταν κάνω βόλτα με το ποδήλατο αλλά κυρίως όταν περπατάω μου έρχονται ιδέες. Είμαι ξέρετε της περιπατητικής σχολής. Ακούγεται πολύ ρομαντικό το να γυρίσει κάποιος τον κόσμο με τα πόδια αλλά θα ήταν πολύ ωραίο. Μιας και αναφέρεστε στο Σκαρίμπα, στην εισαγωγή του μυθιστορήματος του υπάρχουν κάποια σχόλια από κάποιον αναλυτή που λένε πως αυτά τα μυθιστορήματα του δρόμου (On the road) που έκανε η γενιά των Μπητ στην Αμερική τις δεκαετίες του 50 και του 60 ήταν μεταγενέστερα του Σκαρίμπα που έγραψε το "Θείο Τραγί" το 1932. Ήταν πρώτος αυτός.
Πιστεύετε κι εσείς όπως και ο Ντοστογιέφσκι πως η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο;
Πρόκειται για μια πολύ ωραία άποψη. Τα είπε όλα με αυτό! Η αισθητική και η τέχνη είναι μια επανάσταση.

Θα θέλαμε να μας πείτε δυο λόγια για τις παρακάτω προσωπικότητες:
Νίκος Μαμαγκάκης


Έχετε έρθει διαβασμένοι, γιατί οι ερωτήσεις σας δεν είναι καθόλου τυχαίες. Ο Μαμαγκάκης έκανε σοβαρές σπουδές στο εξωτερικό μαθητεύοντας στην Ανωτάτη Μουσική Σχολή του Μονάχου, δίπλα σε ιστορικά πρόσωπα όπως ο Καρλ Ορφ και ο Γκέντσμερ. Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν με την τόσο ευρεία μουσική παιδεία που είχε κατάφερε να σπάσει τις φόρμες στο τραγούδι και να δημιουργήσει ένα νέο είδος τραγουδιού το οποίο έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Πολύ ασυνήθιστες αρμονίες που θα τις περιέγραφα ως πολύ τολμηρές για το τραγούδι και η μελωδική του γραμμή είναι επίσης ασυνήθιστη. Επιδίωξε δηλαδή με τη μουσική του να κάνει το μοντέρνο και το πρωτοποριακό και τα κατάφερε. Όπως θα γνωρίζετε όμως αυτό δεν έχει πάντα απήχηση. Η πρωτοπορία δεν έχει πάντα από την αρχή θαυμαστές. Ένας συνθέτης, σε όλη του τη ζωή μπορεί να μην πάρει αυτή τη χαρά και να αναγνωριστεί μετά θάνατο. Ο Νίκος Μαμαγκάκης ήταν από τους τυχερούς που αναγνωρίστηκε το ταλέντο του. Όχι βεβαίως στο βαθμό του Θεοδωράκη ή του Χατζιδάκι, αλλά οπωσδήποτε έκανε κάτι που δεν το έκαναν οι άλλοι.
Νίκος Παπάζογλου
Ο Νίκος ήταν ένας συνθέτης, στιχουργός και τροβαδούρος μαζί. Ο κόσμος τον γνωρίζει περισσότερο ως ερμηνευτή. Ήταν ένας άνθρωπος που με τη στάση του μέσα στον καλλιτεχνικό χώρο καθόρισε κάποια πράγματα. Επειδή είχε μόνιμο πρόβλημα με τους διοργανωτές των συναυλιών, είτε για λόγους οικονομικούς είτε γιατί δεν τους εμπιστευόταν, άρχισε να διοργανώνει μόνος τους τις συναυλίες του, κάνοντας κάτι το πρωτοποριακό. Πήγαινε σε μέρη που δεν πήγαινε αυτοκίνητο. Φόρτωναν τα ηχητικά μηχανήματα στα γαϊδουράκια και τα ανέβαζαν στο τάδε εκκλησάκι, στο τάδε χωριό . Έκανε συναυλία μέσα στο ηφαίστειο της Νισύρου, έκανε τρελά πράγματα δηλαδή. Αν μπορούσε πάει και να κάνει συναυλία στον Κρόνο να είστε σίγουροι πως θα την έκανε. Μαζί με άλλους δύο γιατί δεν ήταν ο μόνος, ήταν ο εφευρέτης του σύγχρονου λαϊκού γλεντιού. Αυτό ήταν ο Νίκος Παπάζογλου. Οι παραστάσεις του ήταν ένα σύγχρονο λαϊκό πανηγύρι. Κατάφερε να δονεί και να κάνει να χορεύουν χιλιάδες άνθρωποι.
Σωκράτης Μάλαμας
Το ίδιο κάνει και ο Σωκράτης Μάλαμας. Αυτός ο εσωστρεφής και καταθλιπτικός καλλιτέχνης (γέλια) εμφανίζεται και χορεύουν τρεις χιλιάδες κόσμος. Τι εσωστρέφεια είναι αυτή δεν μπορώ να την καταλάβω. Πόση δηλαδή κατάθλιψη έχει αυτό το παιδί; (γέλια). Όπου παίζει γίνεται χαμός.
Μανώλης Ρασούλης

Ο Μανώλης Ρασούλης ήταν ένας ανατρεπτικός άνθρωπος που πήγε το σύγχρονο λαϊκό τραγούδι ένα βήμα παρακάτω. Τραγούδησε θέματα που δεν είχε τραγουδήσει ποτέ το ελληνικό τραγούδι μέχρι εκείνη την εποχή. Είχε εξαιρετική αισθητική στις λέξεις που χρησιμοποιούσε και στα θέματα που επέλεγε. Ήταν ένας κοινωνικοποιημένος και πολιτικοποιημένος άνθρωπος και ταυτόχρονα ένας πολίτης του κόσμου. Το καλοκαίρι του 2009, αν θυμάμαι καλά, είχαμε κάνει μια περιοδεία με το Μανώλη. Στην Πρέβεζα δώσαμε μια εξαιρετική συναυλία όπου ήταν ελεύθερη η είσοδος και είχε έρθει πάρα πολύς κόσμος. Είδε ξαφνικά 4-5 χιλιάδες κόσμο και τρόμαξε ο άνθρωπος. Και εγώ μαζί γιατί δεν είχαμε συνηθίσει σε τόσο μεγάλες συναυλίες. Προσωπικά έχω αυτή την ικανοποίηση, πως στα τελευταία του, μαζί και με τις δικές μου συναυλίες γνώρισε μια μεγάλη χαρά όπως κι εγώ εξάλλου, επειδή από τη μία έπαιζα μαζί με το δάσκαλο μου και από την άλλη επειδή διασκέδασα λίγο την αγωνία και την κατάθλιψη του. Γιατί ήταν λίγο καταθλιπτικός, είχε μια λύπη μέσα του για την Ελλάδα, για όλα. Ποιος ξέρει γιατί. Είχε έναν καημό και αυτός, όπως όλοι μας. Ε, αυτός ήταν μάλλον λίγο παραπάνω πονόκαρδος και δεν άντεξε.

Διονύσης Σαββόπουλος
Είναι ο άνθρωπος που μας έμαθε να γράφουμε τραγούδια.

Μελίνα Κανά
Μια πολύ ευαίσθητη τραγουδίστρια με εξαιρετική τεχνική. Το χρώμα της φωνής της είναι τόσο χαρακτηριστικό που θα έλεγε κανείς πως ακούγοντας τη Μελίνα είναι σαν να ακούς έναν λυγμό που σε ανακουφίζει. Έτσι θα την περιέγραφα.

Χάρις Αλεξίου
Είναι η εθνική μας τραγουδίστρια μαζί με τη Βιτάλη.

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Είναι ο Ντοστογιέφσκι της Ελλάδας. Έτσι δεν είναι;

Τίτος Πατρίκιος
Είναι ένας επαναστάτης του λόγου που τον γνώρισα λίγο και έκανα ένα τραγούδι επηρεασμένος από αυτόν. Ίσως κάποιος λόγιος θα μπορούσε να σας πει περισσότερα πράγματα για τον Πατρίκιο.

Ευανθία Ρεμπούτσικα
Έχει κάνει πάρα πολύ ωραίες μουσικές και πρόκειται για μια εξαιρετική συνθέτης. Λίγες έχουμε στην Ελλάδα άλλωστε.

Τα σχέδια σας για το καλοκαίρι;
Τώρα είμαστε στο σχεδιασμό εμφανίσεων ανά την Ελλάδα.

Κάποιες συμβουλές για τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τη μουσική;
Από τη στιγμή που κάποιο παιδί έχει επιλέξει αυτό το δρόμο το μόνο που έχω να του πω είναι συγχαρητήρια, υπομονή και επιμονή. Να πειραματίζεται γιατί ο πειραματισμός είναι η τροφή του συνθέτη και του καλλιτέχνη γενικότερα. Να καταφέρει να ξεπεράσει τις αναστολές και να εκφράζεται και να εκτίθεται. Αυτή είναι η δουλειά του μουσικού.

Πουφ: Κλείνοντας θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε ειλικρινά που δεχτήκατε να μας συναντήσετε γιατί στα πλαίσια της λεγόμενης "ατομικής κοινωνικής ευθύνης" που έχει ο καθένας μας, θεωρούμε πολύ σημαντικό αυτό που κάνατε. Κι αυτό γιατί τα παιδιά αυτά είναι διαφορετικό να ακούνε για κάποιον Περίδη και άλλο να συναντούν αυτόν τον άνθρωπο από κοντά. Θεωρώ πως μόνο έτσι μπορούμε να κάνουμε ένα βηματάκι εμπρός. Με αυτή τη μαγική λέξη της "Παιδείας". Ειλικρινά σήμερα για ακόμη μια φορά είχαμε την τύχη να συναντήσουμε έναν άνθρωπο σαν κι εσάς που έτσι το βλέπω εγώ τουλάχιστον, να πιστεύω πως δεν χαθήκανε όλα και πως δόξα το Θεό υπάρχουν ακόμα τέτοιοι άνθρωποι. Ας εστιάσουμε λοιπόν σε αυτούς τους ανθρώπους γιατί πολλές φορές είτε αυτό λέγεται ΜΜΕ είτε κάτι άλλο, μας αποσπούν την προσοχή με άλλα.

Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Θέλω να πιστεύω πως κατάφερα να ανταποκριθώ στις περισσότερες από τις ερωτήσεις των παιδιών. Να γνωριστούμε από κοντά γιατί ξέρετε το γυαλί της τηλεόρασης τα κάνει όλα να φαίνονται μαγικά. Καλό είναι κάποια πράγματα να απομυθοποιούνται με το οποιοδήποτε κόστος επίσης. Κάποιοι απομυθοποιούνται από μόνοι τους, ενώ κάποιοι άλλοι το επιδιώκουν όπως στη δική μου περίπτωση. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει η μαγεία όπως τους περισσότερους καλλιτέχνες. Ξέρετε ο καλλιτέχνης στηρίζεται στη μαγεία, σε αυτό το μυστήριο που καλλιεργείται με τη φαντασία. Έχω μάθει να γνωρίζω τους ανθρώπους από κοντά και να μην λειτουργώ όπως προανέφερα. Επιλέγω να λειτουργήσω με την τέχνη μου και όχι με τη βοήθεια των τεχνικών του show business. Γιατί κι αυτό το χορτάσαμε μην νομίζετε. Οι εποχές έχουν αλλάξει.
Η μαγεία ίσως είναι πιο δυνατή όταν είναι αληθινή! Σας ευχαριστούμε! Καλό καλοκαίρι σε όλους τους επισκέπτες μας!
Υ.Γ. Στην κουβέντα συμμετείχαν τα ακόλουθα μέλη: Ηρώ, Διώνη, Άλκηστη, Αστροτόμ, Ειρήνη, Μελισσάνθη, και στα λίγα υπόλοιπα ο Επικούρειος Πέπος.

ΟΤΑΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΚΡΑ - ΛΟΓ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΚΑΤΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΓΙΩΡΓΟ ΝΤΑΛΑΡΑ για μία συνέντευξη από καρδιάς. Η συνάντηση έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Φίλες και Φίλοι καλημέρα και καλησπέρα γιατί μην ξεχνάμε πως έχουμε αναγνώστες στην μακρινή ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ. 'Οπως σας είπα σε προηγούμενη ανάρτηση με πρόταση της Πανδώρας ξεκίνησα να επαναφέρω στο προσκήνιο δραστηριότητες από το παρελθόν της ΛΟΓ-ΟΚΡΑ γιατί αρκετοί νέοι επισκέπτες δεν γνωρίζουν το τι ακριβώς έχουν κάνει τα μέλη της ΛΟΓ-ΟΚΡΑ στο παρελθόν. Μάλιστα κάποια φίλη μού είπε το εξής: Πέπο άκουγα πάρα πολλά για την ΛΟΓ και για την ΟΚΡΑ αλλά δεν φανταζόμουν πως είχατε τόσες πολλές και σημαντικές δραστηριότητες. Τώρα που σας ανακαλύπτω εκπλήσσομαι. 
Να λοιπόν γιατί ξεκίνησα τις επαναδημοσιεύσεις. Πολύς κόσμος νομίζει πως ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ είναι ένας ξινός και απρόσιτος άνθρωπος, ΛΑΘΟΣ ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ είναι χαρούμενος, καταπληκτικός, ζεστός, φιλόξενος και γεμάτος καλοσύνη. Μακάρι να είχαμε πολλούς τέτοιους ανθρώπους, για την καλλιτεχνική του αξία θα πω μόνον ετούτο: η γενιά μου ήταν τυχερή που μεγάλωσε με αυτά τα πρότυπα καλλιτεχνών, προσωπικά για μένα είναι ένας από τους τρεις καλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών και ένας από τους κορυφαίους μουσικούς.  Καλή ανάγνωση. Σας χαιρετώ με σεβασμό και επικούρεια διάθεση Επίκουρος ο Γοργογυραίος. 

Ημερομηνία Συνάντησης: 16/11/08 Τόπος: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Απόγευμα Κυριακής και όλα έξω ήταν χειμωνιάτικα. Όχι όμως και μέσα στο Μέγαρο Μουσικής όπου ο κ. Νταλάρας ως άριστος οικοδεσπότης μας υποδέχτηκε και μας φιλοξένησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο! Νιώθοντας ο ίδιος άνετα στο «σπίτι» του, φρόντισε ώστε να αισθανθούμε κι εμείς το ίδιο από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή. Σε αντίθεση με τον κρύο καιρό έξω, η ατμόσφαιρα εντός όσο περνούσε η ώρα, γινόταν όλο και περισσότερο ζεστή και οικεία με αποτέλεσμα το «σφιχτό» αρχικό χρονοδιάγραμμα να μην τηρηθεί και οι τρεις και πλέον ώρες που διήρκησε αυτή η συνάντηση, να φαντάζουν πολύ λίγες για μια τόσο ευχάριστη, ουσιαστική και φιλική συζήτηση από καρδιάς με τον κ. Νταλάρα.
Καλή ανάγνωση!

Κύριε Νταλάρα θα θέλαμε να μας περιγράψετε με λίγα λόγια τα παιδικά σας χρόνια.

Πώς να περιγράψεις το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής σου, με τι χρώματα; Θέλει πολύ συζήτηση. Γεννήθηκα στον Πειραιά. Προέρχομαι από μια μικρασιατική οικογένεια, μεγάλωσα στην Αθήνα και θα έλεγα πως είμαι πολυταξιδεμένος στον Νομό Αττικής μιας και έχω ζήσει σε πάρα πολλές γειτονιές. Ήταν παράξενα εκείνα τα χρόνια, σκληρά αλλά με πολύ ανθρωπιά, πολύ αγάπη και σύμπνοια, τουλάχιστον στις ομάδες των ανθρώπων που εγώ έζησα και μεγάλωσα. Είχα την τύχη να προέρχομαι από μουσικούς και να έχω μια ανεξέλεγκτα καλή σχέση με τη μουσική και το τραγούδι, χωρίς να μπορώ ούτε ο ίδιος να την ερμηνεύσω. Προφανώς προερχόταν από τα γονίδια των παλαιοτέρων. Αυτό ισχύει και καλό είναι να το θυμόμαστε, ότι δηλαδή αυτό που είμαστε, τον τρόπο σκέψης μας, τις δυνατότητες που έχουμε ή δεν έχουμε, το χρωστάμε στους γονείς μας και αυτοί με τη σειρά τους στους προηγούμενους. Άρα δεν είναι τίποτα ξεκομμένο. Έτσι λοιπόν μπήκα στη μουσική από πολύ μικρός και τα υπόλοιπα νομίζω λίγο έως πολύ τα ξέρετε. Όπως όλα τα παιδιά, ήμουν πολύ άτακτος και ζωηρός.


Ποιες είναι οι ομοιότητες και ποιες οι διαφορές των σημερινών νέων με αυτών της εποχής σας;
Μπορώ να σας πω, ότι τίποτα απολύτως δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν είναι όπως παλιά, υπάρχει και σ’ ένα τραγούδι αυτό και είναι αληθινό. Πάρα πολλά πράγματα πάντως είναι τα ίδια, έχετε τα ίδια περίπου προβλήματα μ’ εμένα, αλλάζουν βέβαια τα εργαλεία σας, τα μέσα, αλλά οι ανάγκες μας παραμένουν περίπου οι ίδιες. Σημασία έχει αν αυτές οι αλλαγές είναι ουσιαστικές ή επιφανειακές, πράγμα για το οποίο πρέπει να μιλήσουμε και να αναλύσουμε σε βάθος. Και κυρίως να διαπιστώσουμε αν έχουμε ίδιο κώδικα επικοινωνίας. Ίδια γλώσσα δηλαδή. Πολλές φορές λέμε πράγματα, που δεν τα αντιλαμβανόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Τι είναι ουσιαστικό και τι περιστασιακό τότε και σήμερα; Δημιουργικός μπορείς να είσαι αν φέρνοντας αυτές τις δύο καταστάσεις αντιμέτωπες, καταφέρεις να τις διαχειριστείς με έναν τρόπο, που θα είσαι εντάξει με τον εαυτό σου, με τη συνείδησή σου και με το περιβάλλον σου. Αντιθέσεις και ανατροπές υπάρχουν πάντα. Αλλά εγώ θέλω να πιστεύω, ότι μέσα από αυτές βγαίνουμε πιο πλούσιοι σε εμπειρίες. Κι αυτό για εσάς που είστε νέα παιδιά, νομίζω είναι κάτι που μερικές φορές ίσως το αισθάνεστε αλλά δεν το αποκωδικοποιείτε για να σιγουρευτείτε, πότε πρέπει να επιμένετε στις ουσιαστικές σας επιλογές και πότε να συμβιβάζεστε με την περίσταση. Εγώ λειτούργησα έτσι με την μουσική, που ήταν όλη μου η ζωή. Όλες αυτές οι αντιθέσεις, με «σπρώξανε» να συνειδητοποιηθώ πολύ πιο γρήγορα και στον χώρο της πολιτικής, στον χώρο της κοινωνικής στάσης, πώς να αντιμετωπίζεις δηλαδή τη ζωή και τους ανθρώπους, καθώς και στον επαγγελματικό χώρο. Μια βασική ανάγκη πάντως που παραμένει η ίδια, είναι η ανάγκη της επικοινωνίας με τους συνανθρώπους μας σε βάθος.

Ήσασταν ένα ταλαντούχο παιδί ή διαπρέψατε μετά από σκληρή δουλειά;
Το ταλέντο τώρα, βάζετε συνέχεια αιχμές! Το ταλέντο ήταν η προίκα που πήρα από τους γονείς μου. Το ταλέντο νομίζω πως διοχετεύεται μέσω του γενετικού μας υλικού. Πιθανόν το δικό μου ταλέντο, να προϋπήρχε σε κάποιον από τους προγόνους μου, αυτό όμως από μόνο του δεν λέει τίποτα. Το ταλέντο που αξίζει θαυμασμό, είναι αυτό που ανακαλύπτεις σε συνειδητοποιημένους ανθρώπους και χαρακτήρες, που νιώθουν τη διαφορετικότητα και ταπεινώνονται μέσα σε αυτή. Πολλές φορές η διαφορετικότητα τρέφει την έπαρση και η έπαρση μπορεί να σε κάνει κάφρο. Άρα το ταλέντο από μόνο του δεν είναι αρκετό, το σεβόμαστε μεν αλλά το κριτικάρουμε κιόλας. Πρέπει να το καλλιεργήσεις και να το εκπαιδεύσεις, αλλιώς είναι ανεξέλεγκτο. Και μετά θέλει πίστη, αφοσίωση η οποία αποτελεί ένα πρόσθετο εργαλείο πάνω στο ταλέντο.
Η γνώση, η αγάπη προς τη μάθηση, η πολύ δουλειά και η ανάγκη για επικοινωνία είναι τα εργαλεία για να αναδείξεις το ταλέντο σου.
Σχετικά με την αγάπη σας για τη μουσική:
Μπορεί να μου έλειψε ο πατέρας από τα πρώτα μου χρόνια, αλλά είχα μια ξεχωριστή μητέρα και μια οικογένεια ευρύτερη (Λευτέρης, Μάνος, Κουγιουμτζής, Καλδάρας). Με κάποιους από αυτούς υπήρχε σεβασμός γιατί είχαμε μεγάλη διαφορά ηλικίας. Εγώ ήμουν σαν ανοιχτό βιβλίο, με καταλαβαίνανε, βλέπανε ένα παιδί που έρχεται από το πουθενά αλλά αγαπάει τη μουσική. Να ένα πράγμα που έκανα εγώ, αγάπησα πάρα πολύ τη μουσική και έψαξα σε βάθος να καταλάβω πως λειτουργεί για παράδειγμα το κλειδί που κουρδίζει την χορδή, γιατί μια χορδή είναι μπάσα και η πρίμα διαφορετική και άλλα πολλά! Πράγματα δηλαδή που σε κάνουν απαραίτητο στην δημιουργία και στην κατασκευή. Αυτό ήμουν εγώ, ένας εργάτης, ένας μάστορας ο οποίος έμαθε πολύ καλά να δουλεύει την τέχνη του και τα εργαλεία του. Δούλεψα πάρα πολύ γι’ αυτό και σιγά-σιγά έφτασα σ’ ένα σημείο, όχι μόνο να μπορώ να μαστορεύω για την δουλειά μου, αλλά και να μπορώ να οραματίζομαι όπως οραματίζεται ένας δημιουργός και πολλές φορές να το πετυχαίνω.
Σχετικά με τη μάθηση και την γνώση:
Μέσω αυτής αποκτάς αυτογνωσία και σεβασμό προς τον εαυτό σου. Γιατί για να μπορέσεις να αγαπήσεις τους άλλους, την κοινωνία, την πόλη σου, τα δέντρα, τα ζώα όλα αυτά που πλήττονται σήμερα από τις δραστηριότητές μας, πρέπει πρώτα να αγαπήσεις τον εαυτό σου. Για να τον αγαπήσεις όμως πρέπει να τον μάθεις. Μέσω αυτής αποκτάς οντότητα και κύρος, γιατί χωρίς κύρος δεν θα υπάρχει βάρος σε αυτά που θες να εκφράσεις.
Σχετικά με την πολιτική:
Όλες μας οι πράξεις είναι πολιτικές. Έχουμε υποχρέωση όμως να ασχολούμαστε σωστά με την πολιτική. Να είμαστε κριτικοί. Θα αναφέρω ένα μικρό απλοϊκό παράδειγμα: αν ακούσετε ότι αυτό το ποτήρι έχει νερό που προέρχεται από μια βρύση που συνδέεται με μια δεξαμενή με ακατάλληλο νερό, επειδή το κράτος και οι υπεύθυνοι δεν είχαν την συνείδηση ή την δυνατότητα να το καθαρίσουν και το άφηναν να φτάνει στη βρύση. Αν εμείς κλείσουμε αυτή τη βρύση και δεν πιούμε αυτό το νερό, κάνουμε μια πολιτική πράξη. Άρα η πολιτική είναι παρούσα, είναι παντού. Πιστεύω πως το πιο επικίνδυνο πράγμα που συμβαίνει στις μέρες μας, είναι να απαξιώνουμε την πολιτική συλλήβδην. Μπορείς να απαξιώσεις πολιτικά πρόσωπα, κόμματα, έχεις το δικαίωμα, αλλά δεν μπορείς να απαξιώνεις την πολιτική.
Πολιτική είναι αυτό που κάνουμε εμείς εδώ τώρα, η επικοινωνία, η γνώση. Νιώθω πως μέσω της προσπάθειας, να κάνει ο καθένας το καλύτερο που μπορεί στον τομέα του, έρχεται η ενότητα, μας ενώνει ως κοινωνία. Και εγώ πιστεύω στη συλλογικότητα, δηλαδή από την αγάπη και την διάθεση να δω τι είναι αυτό το ταλέντο που αναφέραμε προηγουμένως, να δω τι τελικά θέλω να γίνω στη ζωή μου, δούλεψα συλλογικά και όχι διασπαστικά και αντιδραστικά. Μπορώ να είμαι αντιδραστικός και στοιχεία αντιδραστικού ανθρώπου υπάρχουν σε αυτά που λέω, αλλά πρόκειται για την αντίδραση της ανησυχίας. Σου επιτρέπεται και είναι θεμιτό να ανησυχείς, να έχεις αντιρρήσεις και να αντιδράς. Εδώ ερχόμαστε στην έννοια της πολιτικοποίησης. Όταν σκέφτεσαι, όταν αντιδράς και όταν αντιπαρατίθεσαι – έχει όμως σημασία πως το πράττεις αυτό – είσαι ήδη πολιτικό ον. Έτσι όταν έχεις μέσα σου τέτοιες ανησυχίες, τότε αποφασίζεις τι θα κάνεις το ταλέντο σου και τη ζωή σου, σε προσωπικό επίπεδο και σαν μέλος της κοινωνίας.
Σχετικά με το Internet:
Εκεί που δεν το περιμένανε οι σοφοί τους ήρθε! Να λοιπόν η επανάσταση η ουσιαστική! Δεν μπορεί να το ελέγξει κανείς! Μέχρι πριν 10 χρόνια η επικοινωνία ήταν δύσκολη, τώρα έγινε. Πρέπει να δούμε πως θα αξιοποιηθεί σωστά. Ο άνθρωπος είναι παράξενο ον και αντιφατικό. Είναι απρόβλεπτος, διεισδυτικός, δημιουργικός, πονηρός, κακός, έχει πολλά πράγματα μέσα του! Αλλά είναι και περιπετειώδης, αν του δώσεις μια χαραμάδα θα σου κάνει λεωφόρο. Αυτό είναι το internet τώρα και η επικοινωνία που δεν μπορεί κανείς να την ελέγξει! Αποτελεί την πιο σπουδαία επανάσταση που γίνεται αυτό τον καιρό. Θα έλεγα μια σιωπηρή, μέγιστη πολιτική πράξη των ανθρώπων που δεν είναι μέσα στα κόλπα. Μιλάω για τους bloggers που μοιράζονται τις απόψεις τους και τις ανησυχίες τους για το κοινό καλό. Από μόνο του βέβαια το internet, κάποτε θα γίνει ένα κόλπο μεγάλο γιατί κάποιοι θα βρεθούν να το εκμεταλλευτούν και εκεί είναι που πρέπει να προσέχουμε! Και μετά πάλι από την αρχή! Ξαναρχίζουμε!

Ποια είναι η γνώμη σας για την ελεύθερη διακίνηση μουσικής στο διαδίκτυο και που βλέπετε να οδηγούνται τα πράγματα όσον αφορά τη μουσική βιομηχανία;

Εδώ τώρα είμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Υπάρχουν προβλήματα. Η δισκογραφία στην Ελλάδα ξεκινώντας από τις αρχές του περασμένου αιώνα, έγινε ένα μονοπώλιο, στο οποίο συμπράξανε και βοήθησαν ακόμα και άνθρωποι της δουλειάς μας, συνθέτες, στιχουργοί αλλά και επιχειρηματίες.
Αυτό έφτιαξε ένα δέντρο, το «Δέντρο της δισκογραφίας», το οποίο σαν εικόνα είναι ωραία, διότι βλέπεις κάτι φυσιολογικό, βλέπεις ένα δέντρο να ανεβαίνει, με τα κλαδιά του, να ανθίζει την άνοιξη, με τα καλά του αλλά και με πολλές αναποδιές και κυρίως με πολλές αδικίες, όσον αφορά τα δικαιώματα των ανθρώπων που παρήγαγαν μουσική.
Ήταν ένα μονοπώλιο που λειτουργούσε με λεόντειες συμβάσεις απέναντι στους ανθρώπους που τους ανήκε η δημιουργία, είτε ήταν στιχουργοί, είτε ποιητές, συνθέτες, οργανοπαίχτες. Ήταν άδικες οι εταιρίες μαζί τους γιατί ήταν ένα μονοπώλιο δέκα ανθρώπων με σιωπηρή ανοχή ο ένας προς τον άλλο, γιατί από μόνοι τους είχαν ένα χωράφι το οποίο το καλλιεργούσαν και δεν πάταγε ψυχή μέσα. Την πίτα την μοιραζόντουσαν μεταξύ τους.
Σήμερα επειδή το διαδίκτυο τους έπιασε στον ύπνο, έχασαν τα πρωτεία και έχασαν και τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τον κόσμο. Τώρα υπάρχει μεγάλη ανησυχία, όλοι τρέχουν, νομοθέτες, νομικοί, καθηγητές πανεπιστημίων, για να δουν με ποιο τρόπο μπορεί να εξασφαλιστεί η δικαιοσύνη απέναντι στα έργα της διανοίας, γιατί αυτό τον καιρό δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Τώρα όλα είναι στον αέρα, γιατί κανείς δεν πρόβλεψε την ταχύτητα και τις δυνατότητες του διαδικτύου. Χρειάζονται θεσμικές λύσεις όσον αφορά την πνευματική ιδιοκτησία, τα δικαιώματα των ανθρώπων διότι εμπλέκονται πολύ κλάδοι, ώστε να μην είναι κανείς παράνομος. Θα δούμε.
Λέγανε πριν 15 χρόνια οι εταιρίες και ακόμη το λένε, πως πλήττει την δισκογραφία η πειρατεία, πως φταίνε οι πειρατές και οι πλανόδιοι. Η δισκογραφία καταστράφηκε κυρίως από το φτηνό υλικό που ηχογραφούσαν οι εταιρίες. Αυτό στην πραγματικότητα κατέστρεψε το τραγούδι.

Ποιο τραγούδι και ποια συνεργασία θεωρείτε σταθμό στην καριέρα σας;

Πολλά…… πολλά τραγούδια και πολλές συνεργασίες. Θα σας μιλήσω για τους παλιούς δασκάλους που μου αρέσανε πάρα πολύ, παρ’ ότι η ζωή τους δεν μου ταίριαζε καθόλου, μιας και εγώ γεννήθηκα σε άλλη γενιά και δεν μπορούσα να ζήσω όπως αυτοί. Μην ξεχνάμε πως τους ανθρώπους που θα αναφέρω όπως ο Τσιτσάνης, ο Βαμβακάρης, ο Παπαϊωάννου και άλλους μεγάλους σπουδαίους τραγουδιστές, κάποτε ο κόσμος τους θεωρούσε απόκληρους της κοινωνίας. Τους βλέπανε και τους διώχνανε, κρύβανε τους μπαγλαμάδες στα σακάκια τους και πολλοί από αυτούς δεν είχανε να φάνε, ζητιανεύανε. Μπόρεσα όμως να νιώσω την αξία αυτού που κάνανε, κατάλαβα τι γράψανε και τους αγάπησα και τους θεωρώ δασκάλους μου.
Εκτός από το λαϊκό τραγούδι, το δημοτικό και τους ψαλτάδες τους μεγάλους, τον Περιστέρη, τον Χατζημάρκο, τον Χρόνη Αηδονίδη, τον Παπασιδέρη, την Γεωργία Μυτάκη, μπορώ ώρες να σας μιλάω για ονόματα που πιθανότατα μπορεί να μην λένε κάτι στους νέους και πολύ στεναχωριέμαι γι’ αυτό. Μεγάλη μου επιθυμία θα ήταν κάποια στιγμή οι νέοι να βρουν τον χρόνο να ασχοληθούν, ώστε αυτά τα ονόματα να αποκτήσουν νόημα. Θα ήθελα να μάθετε για την αξία της Γεωργίας Μυτάκη, της Ειρήνης Κονιτοπούλου-Λεγάκη, της Άννας Καραμπεσίνη, για τον Κώστα Μουντάκη, τον Σκορδαλό, και είμαι σίγουρος ότι για σας αυτό το σκονισμένο παρελθόν θ’ αποκτήσει άλλο νόημα. Για μερικούς το παρελθόν δεν είναι τίποτα, γι’ αυτούς όμως που γνωρίζουν, είναι η κοινωνική εξασφάλιση του αύριο.
Στις νεότερες εποχές ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης, ο Ξαρχάκος, ο Λοΐζος, ο Κουγιουμτζής, ο Καλδάρας που ήταν οι δικοί μου δάσκαλοι, αλλά και ο Μπιθικώτσης και ο Καζαντζίδης, αυτοί οι σπουδαίοι τραγουδιστές με τους οποίους έγινα φίλος λόγω του πατέρα μου που ήταν συνεργάτης τους. Έπαιξα μαζί τους, κάναμε αστεία, μου έμαθαν πράγματα.
Ειλικρινά δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο τραγούδι διότι είναι απίστευτα πολλά! Ποιο να ξεχωρίσω; Το «Μη μου θυμώνεις μάτια μου», «Αχ χελιδόνι μου», «Παραπονεμένα λόγια», «Φαρμακωμένος ο καιρός». Το κάθε ένα από αυτά τα τραγούδια έχει μια ιστορία ολόκληρη.
Έτσι λοιπόν θεωρώ τον εαυτό μου από τους πιο τυχερούς σε αυτή τη δουλειά.

Ποιους από τους σύγχρονους στιχουργούς και συνθέτες θεωρείτε σημαντικούς;

Πολλούς. Η ροκ μουσική πρώτα από όλα, η καλή ροκ, σε συνεργασία με καλά ακούσματα έχει επηρεάσει θετικά το σύγχρονο τραγούδι. Δε θα μιλήσουμε για τα κακά τα οποία είναι αρκετά, γιατί πολλές φορές η μίμηση επηρεάζει με λάθος τρόπο. Θα μιλήσουμε για τα καλά για τα οποία υπάρχουν και είναι πολλά. Και να πάω σε αυτά που επηρέασαν ήδη εμένα, όπως ο Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας που είναι ένα σπουδαίο μουσικό κομμάτι του ελληνικού τραγουδιού τα τελευταία χρόνια, ο Ορφέας Περίδης, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Φίλιππος Πλιάτσικας, ο Μπάμπης Στόκας, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Διονύσης Τσακνής, ο Ξυδάκης, ο Παπάζογλου, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, οι Active Member. Σας ανέφερα μερικούς μόνο, είναι πάρα πολλοί ευτυχώς, οι οποίοι διαφοροποιημένα μεν, επηρεασμένοι και από την ξένη μουσική κρατήσανε τον κρίκο με τους παλιούς και δεν σπάσανε την αλυσίδα. Και από την άλλη υπάρχουν αμιγώς παραδοσιακοί μουσικοί όπως η Εστουδιαντίνα, οι Χαΐνηδες, οι Δυνάμεις του Αιγαίου παλιότερα, οι Τακίμ, και κυρίως ο Ross Daly, αλλά και λαϊκοί συνθέτες με έργο όπως ο Χρήστος Νικολόπουλος. Σημασία λοιπόν έχει τί συνείδηση έχει ο καθένας και πόσο σέβεται τη μουσική του, τη γλώσσα του και τι θέλει να πει. Βεβαίως σύγχρονους εγώ θεωρώ και τον Μίκη Θεοδωράκη που ακόμη είναι κορυφαίος, τον Σαββόπουλο, τον Μούτση και από το 80 έχουμε μια γενιά τραγουδοποιών, όπως ο Κραουνάκης ας πούμε, οι οποίοι γράφουν και για τραγουδιστές, αλλά τραγουδούν και μόνοι τους ή τραγουδούν μόνο μόνοι τους, όπως ο Νίκος Πορτοκάλογλου ας πούμε, που μπορεί να μην είναι τόσοι «δυνατοί» ως τραγουδιστές, αλλά γράφουν ωραία και σημαντικά τραγούδια, εκτιμώντας τη δουλειά του Χατζιδάκι, του Θεοδωράκη, του Λοΐζου, του Κουγιουμτζή, του Ξαρχάκου, του Μούτση και ακούγοντας και παραδοσιακή μουσική αλλά και ροκ τραγούδια.
Η ροκ μουσική επειδή είναι ένα στοιχείο κοινωνικής συμπεριφοράς, βρήκε μονοπάτια σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, έχει κι αυτό το λαϊκό όργανο, όπως το λέω εγώ «Το μπουζούκι της υφηλίου» που είναι η ηλεκτρική κιθάρα.
Ήσασταν ο μοναδικός καλλιτέχνης που κατάφερε να γεμίσει με κόσμο για δύο συνεχόμενες μέρες το ΟΑΚΑ το 1983. Τι σας έχει μείνει από αυτές τις συναυλίες;

Πρώτα απ’ όλα δεν νιώθω καθόλου μοναδικός και δεν είμαι μοναδικός. Και ούτε θα θεωρούσα τον εαυτό μου μοναδικό λόγω της προσέλευσης του κόσμου. Και έχουν προϋπάρξει και άλλοι καλλιτέχνες με μαζικές συναυλίες, κυρίως ο Θεοδωράκης, ο Διονύσης Σαββόπουλος γέμισε το Ολυμπιακό Στάδιο. Η συναυλία του Κηλαϊδόνη στη Βουλιαγμένη…

Πρέπει να έχω κάνει 3 μόνος μου και άλλες 5 συμμετοχικές στο Ολυμπιακό Στάδιο. Βέβαια εκείνες οι δύο πρώτες ήταν ένα ρεκόρ, γιατί ήταν πρωτοφανής η συμμετοχή! Νομίζω πάντως ότι έπαιξε ρόλο ότι είχα σταθερά ακολουθήσει το συναυλιακό live τα τελευταία χρόνια, και αυτό έπαιξε ρόλο όπως επίσης έπαιξε ρόλο η εποχή και η συγκυρία. Και βέβαια τα καλά τραγούδια. Δεν το θεωρώ μόνο επιτυχία δική μου. Εγώ ήμουν τυχερός που βρέθηκα μέσα σ’ αυτή τη γειτονιά της μουσικής και των ανθρώπων και μέσα από αυτή την κατάσταση έζησα ένα όνειρο. Και βέβαια το κυριότερο, εισέπραξα την ευθύνη της εμπιστοσύνης του κόσμου και συνέχισα με μεγάλη προσοχή το δρόμο μου στη μουσική.
Υπάρχει κάποια καλλιτεχνική συνεργασία που δεν έγινε μέχρι τώρα και θα θέλατε πάρα πολύ να πραγματοποιηθεί στο μέλλον;
Αρκετές ακόμα. Ο μουσικός δεν σταματάει ποτέ. Ο άνθρωπος που αγαπάει τη δουλειά του, είναι σαν το ναύτη που όταν βγει στη θάλασσα θέλει να πάει παντού. Δεν προλαβαίνει όμως, θα πάει σε λίγα μέρη και θα αποκτήσει σημαντικές εμπειρίες. Έτσι κι εγώ δεν θα προλάβω να πάω παντού, περνούν τα χρόνια. Είναι πάρα πολλοί οι καλλιτέχνες οι σπουδαίοι που θα ήθελα να συνεργαστώ μαζί τους. Ήδη έχω συνεργαστεί με αρκετούς που τους θαύμαζα, που τους θεωρούσα ξεχωριστούς και πάλι είχα την τύχη να τους γνωρίσω, να μιλήσω μαζί τους, ν’ ανέβω στη σκηνή και να παίξουμε μαζί. Ο Sting ήταν ένας από τους μουσικούς που εγώ θαύμαζα, αλλά και σπουδαίοι μουσικοί όπως ο Paco de Lucia, o Al di Meola, η Dulce Pontes, και όχι μόνο, καθώς έχω συνεργαστεί και με σπουδαίους διευθυντές ορχήστρας και με μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες. Έχω δουλέψει επίσης και με σπουδαίους καλλιτέχνες με πολιτικό λόγο, όπως στη συναυλία της Διεθνούς Αμνηστίας με τον Bruce Springsteen, τον Peter Gabriel, την Tracy Chapman, τον Youssou N’Dour και τον Sting βεβαίως. Όλα αυτά για μένα ήταν πολύ σημαντικά. Δεν νομίζω να προλάβω να κάνω πιο πολλά, ήδη είμαι και μια περίπτωση επιβαρυμένη με τα τόσα πολλά που έχω κάνει.

Υπάρχει κάποιος χώρος που να σας προκάλεσε τέτοιο δέος με την ιστορία και την επιβλητικότητά του, που έκανε τα πόδια σας να τρέμουν πριν εμφανιστείτε στη σκηνή;

Τα πόδια μου να τρέμουν, όχι δεν το έχω αισθανθεί ποτέ αν και πάντα έχω τρακ. Αλλά όχι σε βαθμό που να τρέμουν τα πόδια μου. Δεν μπορεί να σε περιμένει ένας κόσμος ολόκληρος και να βγαίνεις ασταθής. Αν αυτό συμβαίνει ίσως κάτι δεν έχεις κάνει καλά. Πρέπει να σέβεσαι τον κόσμο, να έχεις αυτό το δέος αλλά να μπορείς να στηριχθείς στα πόδια σου. Στη σκηνή μερικές φορές βέβαια χάνεσαι. Εγώ συνήθως δε χάνομαι, χωρίς να σημαίνει αυτό πως δεν έχω μεγάλη ανησυχία κάθε φορά που βγαίνω. Επειδή όμως είμαι τυχερός και ο κόσμος είναι πολύ καλός μαζί μου, από το δεύτερο τραγούδι ξεκινά η επικοινωνία. Είναι δύσκολο πράγμα η σκηνή. Όσον αφορά τον χώρο είναι πάλι προσωπικό και συναισθηματικό. Για παράδειγμα έχω τραγουδήσει σε πολύ σπουδαία μέρη, μοναδικά, όπως εκεί που έχει διευθύνει ο Φον Κάραγιαν, στο μεγαλύτερο θέατρο της Νέας Υόρκης και άλλα πολλά. Αλλά μερικές φορές συγκινείσαι ιδιαίτερα και κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Μια τέτοια περίπτωση ήταν όταν τραγούδησα στις σκηνές των Κυπρίων, μετά την εισβολή. Τραγουδήσαμε για τους ανθρώπους που χάσανε τα σπίτια τους. Τα συναισθήματα ήταν πολύ πιο έντονα από τις επευφημίες του πολύ κόσμου σε ένα σπουδαίο θέατρο.

Όπως επίσης και στην Ίμβρο που τραγούδησα σε μια μάντρα μέσα, σε ένα προαύλιο μιας εκκλησίας που κατέρρεε. Κι εκεί υπάρχει ένα άλλο ξεπούλημα της Ίμβρου, όπου η Ελλάδα δεν άντεξε τουλάχιστον να υπερασπίσει πολιτισμικά αυτούς τους ανθρώπους. Σε ανθρώπους που ιστορικά έπρεπε να έχουμε φερθεί με πιο γενναιόδωρο τρόπο σαν κράτος. Όχι στα χώματα, αλλά στους ίδιους τους ανθρώπους και στην ιστορία τους. Αυτές οι στιγμές ήταν ξεχωριστές.

Έχουμε την πληροφορία πως ήσαστε μέλος της ομάδας των Λευτεριστών. Θα θέλαμε να μας εκφράσετε την γνώμη σας για τον πρόεδρο και τις αρμοδιότητές του.

Θα πρέπει να σας πω πως είμαι ιδρυτικό μέλος και είμαι αυτός που έβγαλε τις πρώτες μπροσούρες τις έχετε δει; Το «Οικουμενικός Πρόεδρος» είναι δική μου επινόηση, το τύπωσα σ’ ένα ημερολόγιο, καθώς και το «Πρόεδρος όλων των προέδρων». Επίσης πιστεύω πως τώρα πρέπει να τον αναβαθμίσουμε, να τον κάνουμε Πλανητάρχη όλων των προέδρων και ίσως γιατί όχι, αφού μπορούμε πια να κοιτάξουμε και λίγο πιο ψηλά, διαγαλαξιακά. Να τον τοποθετήσουμε εκεί, γιατί είναι μοναδικός.

Νομίζω πως δεν θα υπάρξει άλλος πρόεδρος. Είναι ο πιο γλυκός «αλήτης» που υπάρχει στη ζωή μου, είναι ένας μαγικός άνθρωπος. Είναι ένα πολύ γλυκό αστείο αυτό που δείχνει την αγάπη μας και το σεβασμό μας στον Λευτέρη.

Πιστεύετε κι εσείς όπως ο Πάολο Κοέλο πως όταν κάτι το θέλεις πραγματικά πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να γίνει αυτό πραγματικότητα;

Είναι μερικές φράσεις πολύ αισιόδοξες που πραγματικά τις ζηλεύω! Και σ’ εμένα έχει συμβεί ειδικά όσον αφορά την δουλειά μου, γιατί παρά το γεγονός πως ότι έχω δουλέψει πάρα πολύ, η τύχη έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο. Δηλαδή αυτό το λεγόμενο τρένο που πρέπει να είσαι στον σταθμό την κατάλληλη στιγμή για να το πάρεις, δημιουργείς το δρομολόγιο. Και με την δύναμη της ψυχής σου και την γνώση που έχεις αποκτήσει αυτό έρχεται και σε βρίσκει. Και αυτό γίνεται με τον εξής τρόπο: όταν κάποιος είναι φιλομαθής και ενδιαφέρεται πραγματικά, το τρένο όσο κι αν είναι μια μηχανή, κινείται από ανθρώπους οι οποίοι ψάχνουν ανθρώπους σαν κι εσάς. Είναι περισσότερο από σίγουρο πως το τρένο το καλεί το άτομο που θέλει να ανέβει σ’ αυτό. Και μεταφυσικά να μη θέλετε να το δεχτείτε και να το πιστέψετε, παλέψτε το, γιατί και μόνο η διαδικασία αυτή για να καταφέρετε να τερματίσετε, ήδη θα σας έχει κάνει καλύτερους. Αλλά θέλω να πάμε και στη διάσταση την ουσιαστική. Μπορούμε να το κάνουμε να συμβεί; Αυτό εξαρτάται από εμάς, δηλαδή αν θέλουμε να συμπράξει όλος ο κόσμος για να πετύχουμε κάτι, θα πρέπει να το πιστέψουμε πρώτα εμείς. Χαρακτηριστικό και πιο πρόσφατο παράδειγμα ο Obama, o οποίος δούλεψε πολύ σε πολύ κακές συνθήκες. Όλος ο κόσμος «συνωμοτούσε», τα γεγονότα, η προεδρία του Bush με όλους αυτούς τους πολέμους που έκανε, κάνανε τους Αμερικανούς να σκεφτούν διαφορετικά. Δεν πρέπει να περιμένουμε να κάνουν οι άλλοι αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς. Τώρα βέβαια οι συνθήκες ευνόησαν. Μένει να κριθεί ο άνθρωπος, πόσο ρίσκο θα πάρει για να αλλάξει την εικόνα αυτής της χώρας. Αν και αυτό συμβεί τότε ναι, όλος ο κόσμος και το σύμπαν μπορεί να συνωμοτήσουν υπέρ μας. Στην ουσία όμως οι μεγαλύτεροι συνωμότες είμαστε εμείς. Η ανθρώπινη δύναμη και το κουράγιο μπορούν να κινήσουν τα νήματα. Πάντα προς το γενικό καλό. Εμένα αυτό με αφορά.

Ας υποθέσουμε πως σας χαρίζανε ένα μαγικό ραβδί. Ονομάστε μας μερικά από αυτά που θα αλλάζατε γύρω σας.
Αν εσείς μου χαρίζατε ένα μαγικό ραβδί το πρώτο που θα έκανα θα ήταν να μειώσω την απογοήτευση από τον κόσμο. Την ποτίζουν πολύ την απογοήτευση οι μπαγάσηδες! Και τα μέσα ενημέρωσης και όλοι. Εγώ όμως δεν πιστεύω σε μαγικά ραβδιά, πιστεύω στη δουλειά, στη συλλογικότητα, στην αισιοδοξία, στο όραμα.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας ποιητές;
Η ποίηση είχε στη ζωή μου μια επίδραση παιδαγωγική, ψυχολογική και αισθητική σαφώς, αλλά με επηρέασε και καλλιτεχνικά. Αρχίζεις και διαβάζεις αλλιώς τη γλώσσα, «ταλαιπωρείσαι» να αποκωδικοποιήσεις τον ποιητή, που σημαίνει αμέσως πως σε πάει σε άλλες σφαίρες. Αυτό ήταν που με βοήθησε να σας περιγράφω από την αρχή αυτής της συζήτησης, την σημασία της προσπάθειας να ερμηνεύσεις τον κόσμο, τους ανθρώπους και τις καταστάσεις που ζεις σε άλλο επίπεδο. Αυτό το έκανε η ποίηση.

Ακόμα διαβάζω πολύ, ψάχνω, παιδεύομαι και εκπαιδεύομαι.
Εδώ θα ήθελα να αναφέρω κάτι που είναι τετριμμένο, αλλά που θα πρέπει να το τονίζουμε, γιατί είναι καλό για όλους μας. Αυτό που έκανε ο Μίκης και ακολούθησαν και άλλοι στη συνέχεια, που μελοποίησε δηλαδή πολλούς σπουδαίους ποιητές μας όπως ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Ρίτσος, ο Λειβαδίτης, ο Αναγνωστάκης, αναφέρω μόνο μερικούς γιατί ευτυχώς για εμάς υπάρχουν ακόμα αρκετοί, ήταν μοιραίο. Ήταν μεγάλο επίτευγμα για την ελληνική κοινωνία, αυτό που κατάφερε ο Μίκης και οι άλλοι δημιουργοί, να κάνουν κτήμα του λαού αυτή την πραγματικά υψηλή ποίηση. Αργότερα το ίδιο έγινε με την ποίηση του Καββαδία με τον Μικρούτσικο. Αυτή που είναι μια πολύχρωμη γλώσσα, συναισθηματικά ιδιαίτερη. Πιστεύω λοιπόν πως η ποίηση βοήθησε σε πολύ μεγάλο βαθμό και το τραγούδι, αλλά και ανέβασε αυτόν τον τόπο και τον κόσμο, πολύ υψηλότερα από ότι του έμελλε την εποχή που δέχτηκε να βαπτιστεί σε αυτό το λόγο. Η Ελλάδα είναι τυχερή, διότι λίγες χώρες απόλαυσαν τέτοια ανάταση πνευματική μέσα από την λογοτεχνία και την ποίηση.
Κάτι που έρχεται από την αρχαιότητα, από την ιαμβική ποίηση, τους θρήνους, τους παιάνες, τον Όμηρο, την Σαπφώ, τον Αρχίλοχο. Δυστυχώς η σημερινή συγκυρία δεν βοηθάει την ελληνική γλώσσα που είναι τόσο πλούσια. Ευτυχώς έχουμε και ποιητική διάθεση στο τραγούδι, έχουμε τον Λευτέρη (Παπαδόπουλο) τον Μάνο Ελευθερίου, την Λίνα (Νικολακοπούλου) και άλλους πολλούς.

Ποια συμβουλή θα δίνατε στους νέους;
Δεν θέλω να δίνω συμβουλές, τα ‘χω καλά όμως με το παράδειγμα της ζωής μου. Δεν είμαι ακαδημαϊκός, δηλαδή δεν έχω πρακτικά και ουσιαστικά τον τρόπο να μεταδώσω συμβουλές. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να ανασύρω από τη μνήμη μου τα λάθη μου και να τα λέω στην κόρη μου και σε κάποιους φίλους μου, απλά και μόνο προς αποφυγήν. Μόνο έτσι μπορώ να είμαι χρήσιμος. Αν και καταλαβαίνω την ανάγκη των ανθρώπων για συμβουλές.

Υπάρχει κάποια εσωτερική φωνή που σας οδηγεί όσον αφορά τις αποφάσεις σας ή εμπιστεύεστε περισσότερο την λογική σας;
Το ένστικτο έπαιξε για μένα σημαντικό ρόλο. Σαν άτομο είμαι περισσότερο συναισθηματικός, λειτουργώ με το ένστικτο και το συναίσθημα. Μαθαίνω όμως και σέβομαι την λογική, γιατί η λογική είναι αυτή που επιβραβεύει την αξία του αποτελέσματος.

Έχετε επισκεφτεί ποτέ την πόλη με τα Τρία Καλά δηλαδή τα Τρίκαλα;
Τρίκαλα! Τρία Καλά!! Πολύ καλό, δηλαδή αυτό σημαίνει Τρίκαλα; Στην αρχαιότητα ήταν η αρχαία Τρίκκη έτσι δεν είναι; Ναι τα έχω επισκεφτεί και έχω δώσει και συναυλίες εκεί. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση και με πολύ χαρά θα ερχόμουνα εκδρομή στο Γοργογύρι να σας έβλεπα και να γνωρίσω και την υπόλοιπη ομάδα σας.
Από τα Τρίκαλα, πέρα από τους σπουδαίους καλλιτέχνες μας, με συγκίνησε και η Σοφία Σακοράφα που έχει κάνει αυτή τη διαδρομή και που δεν στάθηκε μόνο στα δικά της, ασχολήθηκε με τους ανθρώπους, διάλεξε και έναν κοινωνικό χώρο που θέλει προσφορά.

Θα θέλαμε να ζωγραφίσετε με τα πινέλα της φαντασίας σας, τον πίνακα της απόλυτης ευτυχίας στον οποίο θα είσαστε κι εσείς μέσα.
Απόλυτη ευτυχία! Υπάρχει απόλυτη ευτυχία; Είναι ανύπαρκτος ο όρος. Όπως η έννοια με τον παράδεισο και την κόλαση. Αν ζεις καθημερινά τον παράδεισο, είναι μια κόλαση. Ο άνθρωπος φτιάχνει αυτές τις έννοιες για να πάρει θάρρος να κάνει το επόμενο βήμα του. Και πως είναι δυνατόν να υφίσταται απόλυτη ευτυχία με τόση δυστυχία που υπάρχει γύρω μας; Κάποιες καταστάσεις που βιώνουμε και μας δημιουργούνε ευχάριστα συναισθήματα ναι, απόλυτη ευτυχία όμως όχι! Ευτυχισμένες στιγμές μπορούμε να έχουμε από πολύ απλά πράγματα, όπως για παράδειγμα το να σου δίνει ένα φιλί το παιδί σου, να ακούς ένα ωραίο τραγούδι, να βλέπεις ένα ωραίο πίνακα, να σε αγκαλιάζει ένα αγαπημένο πρόσωπο. Δεν έχουμε το δικαίωμα να μιλάμε για απόλυτη ευτυχία, όταν αυτή τη στιγμή χιλιάδες παιδιά δεν μπορούν να έχουν μερικά γραμμάρια ρύζι για να φάνε! Δεν νομίζω πως θα μπορούσα να ανήκω σε μια κοινωνία απόλυτης ευτυχίας, γιατί δεν την έχω γνωρίσει ποτέ, όπως εξάλλου και την απόλυτη δυστυχία. Γιατί και εκεί πρέπει να υπάρχει ελπίδα.
Τέλος θα θέλαμε να κλείσουμε με τον καθιερωμένο μας τρόπο που δεν είναι άλλος από τον χαρακτηρισμό των παρακάτω προσώπων:

Κουγιουμτζής:

Έχω μιλήσει τόσο πολύ για τον Κουγιουμτζή. Για μένα ήταν ο πιο σημαντικός και πιο ξεχωριστός συνεργάτης μου στο χώρο του τραγουδιού. Ήταν ο άνθρωπος που έχει πιάσει τον μεγαλύτερο χώρο στην καρδιά μου και στην σκέψη μου. Ο Κουγιουμτζής μου έδωσε ζωή και φωνή, τραγουδιστικά εννοώ όταν ήμουν πολύ μικρός. Τον γνώρισα όταν ήμουν μόλις 18 χρονών. Τραγουδούσαμε μαζί, μιλούσαμε, προβληματιζόμασταν μαζί. Έχω πολλούς ανθρώπους που αγαπάω στον χώρο της μουσικής, αλλά αυτός είναι ο πιο ξεχωριστός.
Καλδάρας:
Μεγάλος δάσκαλος και πατριώτης σας. Ο Καλδάρας ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που μου καλλιέργησε την αυτοπεποίθηση. Δούλευε με τον Καζαντζίδη, που τον αντιμετωπίζαμε με δέος, με αυτή τη φωνή που είχε και με όλα αυτά τα τραγούδια που είχε πει! Μου έδινε θάρρος. Θυμάμαι του έλεγα «Τι λες τώρα θείε;», τον έλεγα θείο και αυτός με αποκαλούσε ανεψιό, «Δεν μπορώ εγώ αυτά τα έχει πει ο Καζαντζίδης»! «Έλα εδώ» μου έλεγε, «Μην την ξαναπείς αυτή την κουβέντα, έλα εδώ, τραγούδα!». Ήταν από τους λίγους που με κανάκεψε και με προστάτεψε. Μεγάλος δάσκαλος και σπουδαίος μουσικός.

Λευτέρης Παπαδόπουλος:
Ο Λευτέρης είναι άλλη περίπτωση! Γνωριζόμαστε από το 1968. Ήμουν σχεδόν παιδί. Είναι συγγενής μου, δεν χωρίσαμε ποτέ και εκτός δουλειάς συναντιόμαστε μέρα παρά μέρα. Είμαστε οικογένεια! Τώρα για το μεγαλείο του τι να σας πω! Είναι ένας άνθρωπος μαγικός, σπάνιος. Ένα παιδί αυτοδημιούργητο και μοιάζουμε σ’ αυτό. Δεν είχε στον ήλιο μοίρα και έγινε τόσο ξεχωριστός και δημιουργικός στην πένα του, με ένα μυαλό και μια καρδιά που τα χωράει όλα! Καθώς επίσης και αυτή η ακριβοδίκαιη συμπεριφορά του απέναντι στην κοινωνία, η ανάγκη να συμμετέχει στα κοινά, η ανάγκη του να γράφει στην εφημερίδα. Το μεγαλύτερο προτέρημά του όμως είναι πως δεν θα βρεις τέτοιο φίλο εύκολα. Ο Λευτέρης γίνεται θυσία για τους φίλους του! Δεν μπορείτε να φανταστείτε.
Τώρα αυτό που έχει να βρίζει καμιά φορά είναι μια τρυφερή – δεν είναι καθόλου τρυφερές οι εκφράσεις βέβαια – αλλά είναι πολύ ωραίο να τον ακούς, γιατί ο ίδιος είναι ένας πολύ σπουδαίος ηθοποιός, ο οποίος το βρίσιμο το έχει κάνει μανιέρα, μάλλον ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, και παίζει με αυτό. Όσο πιο πολύ σ’ αγαπάει τόσο πιο πολύ σε βρίζει. Θέλει να τα λέει ώστε να ενοχλούνται τα κορίτσια και μετά σχολιάζει «Μόλις το ‘πα αυτό είδες πως έκανε;». Αυτό λοιπόν του αρέσει πάρα πολύ. Είναι ένα παιδί που του αρέσει να παίζει. Που σημαίνει πρακτικά πως τελικά το μυαλό, η ψυχή, το συναίσθημα δεν γερνάνε, παρά μόνο το σώμα και αυτό είναι μια άλλη αδικία!

Μάνος Ελευθερίου:
Ο Μάνος είναι κι αυτός από τους πρώτους μου φίλους. Είχα αυτή την τύχη και την χαρά να έχω εκλεκτούς φίλους! Πάντα διάλεγα ανθρώπους καλύτερους από εμένα για να κάνω παρέα, γιατί τους είχα ανάγκη. Αυτοί με βοήθησαν να σταθώ στα πόδια μου. Ένας από αυτούς ήταν και ο Μάνος Ελευθερίου.
Μίκης Θεοδωράκης:
Είμαστε πολύ τυχεροί, όλοι μας, που ζούμε στην περίοδο που πατάει το ίδιο χώμα με εμάς ο Θεοδωράκης! Είναι σπάνια περίπτωση, είναι σαν τους μεγάλους Έλληνες της μυθολογίας! Σπουδαίος άνθρωπος και σπουδαίος Έλληνας. Έχει προσφέρει στον τόπο όσο λίγοι Έλληνες. Του χρωστάμε την ποίηση, το πολιτισμικό μας ανέβασμα. Στάθηκε στον τόπο του με πολύ ευθύνη και πολύ αγάπη όσο λίγοι άνθρωποι. Μουσικά είναι ένας κολοσσός. Πολύ σπάνιος και ξεχωριστός άνθρωπος.

Βασίλης Τσιτσάνης:
Κι αυτός πατριώτης σας! Αν και δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ τις λέξεις μαγεία, μάγος, ο Τσιτσάνης με αναγκάζει να το κάνω! Ο Τσιτσάνης πρέπει να ήταν μάγος δηλαδή ο μάγος της φυλής! Πως μπορεί ένα παιδί που η καθημερινότητά του ήταν τα τσαρούχια που έφτιαχνε ο πατέρας του, τα ζώα, η αγροτική ζωή κλπ, τι είχε δηλαδή αυτός ο άνθρωπος μέσα του που διαμόρφωσε και μεταμόρφωσε την ελληνική μουσική; Επειδή εγώ είμαι πρακτικός άνθρωπος και καθόλου της μαγείας αδυνατώ να το κατανοήσω! Δεν κινδυνεύω λοιπόν να αρχίσω να πιστεύω στις μάγισσες; Ο Τσιτσάνης λοιπόν είναι η αιτία που θα με κάνει να πιστέψω στις μάγισσες! Ήταν κι αυτός μοναδικός και είχα την χαρά να τον γνωρίζω γιατί ήταν φίλος του πατέρα μου. Όταν μου ζήτησαν να αναφερθώ στον Τσιτσάνη, δεν μπόρεσα να βρω κάτι και ανέσυρα από το παρελθόν μου. Έλεγα λοιπόν πως όταν ερχόντουσαν οι μουσικοί στο σπίτι για να παίξουν με τον πατέρα μου, μιλούσαν συνέχεια για τον Τσιτσάνη. Αργότερα διάβαζα αναφορές για τον Τσιτσάνη του Τσαρούχη, του Θεοδωράκη ο οποίος τον αποκαλούσε και Δάσκαλο του, του Χατζιδάκι και στο τέλος λέω «Καλά όλα αυτά που ακούω, αλλά καλύτερα να σας πω αυτό που νομίζω εγώ για τον Τσιτσάνη» και με ρωτούσανε «Ναι πες τι είναι ο Τσιτσάνης;» και τους έλεγα «Ο Τσιτσάνης είναι ο Τσιτσάνης!». Είμαι πολύ φίλος με τον γιο του τον Κώστα. Ο Τσιτσάνης ήταν ο μεγάλος ροκάς της εποχής του, και περίεργος ροκάς, γιατί ήταν νοικοκύρης και πολύ ευγενής! Παρ’ όλη την απέχθεια που έδειξε ένας μέρος του κόσμου για το τραγούδι εκείνης της εποχής, αυτός επειδή ήταν τακτικός και ευγενής – είχε μια ευγένεια έμφυτη – απαντούσε με τα τραγούδια του και τις μελωδίες του και διαμόρφωνε σιωπηρά την γνώμη των ανθρώπων. Και αυτοί που συνδυάζανε το λαϊκό τραγούδι με τον υπόκοσμο σιγά-σιγά με τις μελωδίες του το ανέτρεψε αυτό. Ήταν επαναστάτης φοβερός, γι’ αυτό και ο ακόμα πιο μεγάλος επαναστάτης ο Θεοδωράκης, το σεβάστηκε αυτό και τον αποκάλεσε δάσκαλό του.

Βίρβος:
Δεν τον γνώρισα πολύ καλά παρά μόνο από το έργο του. Θα πρέπει να έχω κάνει 4 τραγούδια του νομίζω. Τώρα στον «Άξιο Λόγο» αξίζει να είναι, γιατί είναι ένα εμβληματικό πρόσωπο στον χώρο της μουσικής. Δυστυχώς δεν τον γνωρίζω πολύ σαν άνθρωπο για να σας πω. Θεωρείται ένας από τους στυλοβάτες του ελληνικού τραγουδιού και ήταν από τους πρώτους διανοούμενους και σκεπτόμενους στιχουργούς.

Λοΐζος:
Δεν μας φέρθηκε καλά, έφυγε γρήγορα. Δεν τον προλάβαμε, εμείς φταίμε, έπρεπε να το καταλάβουμε. Κάπνιζε πολύ ο μπαγάσας, ξενυχτούσε. Ήταν πολύ καλό παιδί, φίλος κολλητός και το γεγονός πως ήμασταν κοντά στην ηλικία, συνετέλεσε σε αυτό σε μεγάλο βαθμό. Τα τρία σπίτια, δηλαδή του Λευτέρη, του Λοΐζου και το δικό μου, ήταν στην ουσία ένα σπίτι! Δεν πήγε ποτέ το μυαλό μας πως θα χάναμε αυτό τον υπέροχο φίλο. Δεν ξέραμε και τόσα πράγματα για την υγεία μας τότε. Όταν είσαι νέος δεν προσέχεις! Ήταν πολύ άδικο αυτό που έγινε. Ήταν πολύ ευαίσθητος και πολύ συνειδητοποιημένος. Αγαπούσε τον κόσμο και ήθελε να προσφέρει. Ήταν από εκείνους τους αριστερούς που δεν ήταν έρμαιο της γραμμής. Είχε κριτική σκέψη και άποψη και τα τραγούδια του θα μείνουν φρέσκα και ζωντανά να παρηγορούν τις νέες γενιές και αυτό είναι καταπληκτικό.

Δημήτρης Παπαϊωάννου:
Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση που τιμάει την Ελλάδα. Δεν είναι μόνο χορογράφος, είναι ένας εστέτ της τέχνης. Έχω δουλέψει με τον Δημήτρη πολύ νωρίς, εδώ στο Μέγαρο Μουσικής στην παράσταση «…Και με φως και με θάνατον ακαταπαύστως». Πρόκειται για μια ιδιαίτερη δουλειά που περιλαμβάνει μια τρίωρη μουσική παράσταση που αφορά όλη τη διαδρομή της ελληνικής μουσικής. Από τα πρώτα αρχαία μουσικά κομμάτια που έχουν απομείνει και έχουν φτάσει στις μέρες μας, μέχρι το σύγχρονο λαϊκό τραγούδι. Ο Δημήτρης ήταν ο αρχηγός της «Ομάδας εδάφους» και μας βοήθησε πάρα πολύ. Αυτή η παράσταση είναι ότι πιο σημαντικό έχω κάνει, μιλάμε για 300 συντελεστές, 3 ορχήστρες, 2 χορωδίες (80 και 40 ατόμων αντίστοιχα) σε σκηνοθεσία Κώστα Γαβρά.
Ας γυρίσουμε όμως στον Δημήτρη. Στη συνέχεια αυτό το παιδί, κατάλαβε το νόημα της βαθύτερης έννοιας του να μιλάς Ελληνικά και να παίρνεις τους μύθους της Ελλάδας και προσπάθησε να ντύσει τους μύθους αυτούς, μ’ ένα σύγχρονο ένδυμα και τα κατάφερε καλύτερα απ’ όλους! Γι’ αυτό και έκανε αυτές τις καταπληκτικές τελετές στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004. Είναι πολύ καλός. Το τεχνικό αποτέλεσμα και το καλλιτεχνικό είναι πολύ ενδιαφέροντα και πρόκειται για ένα παιδί που τιμάει την Ελλάδα. Μπράβο του και συγχαρητήρια!

Αφοί Κατσιμίχα:
Αδέρφια μου. Εγώ λοιπόν ο «ορφανός» και ο μεγαλωμένος δύσκολα, βρήκα μια τεράστια οικογένεια. Αυτά τα παιδιά είναι επίσης ποιητές, διανοούμενοι και πολύ συνειδητοποιημένοι. Την μουσική τους την κάνανε για τους λόγους που σας εξέφρασα κι εγώ προηγουμένως. Ξέρανε τι είναι. Ο Χάρης δε είναι ένας καταπληκτικός τραγουδιστής, μοναδικός – και ο Πάνος βέβαια - αλλά αναφέρω τον Χάρη γιατί έχει τραγουδήσει λιγότερο και τον παρασύρουμε να τραγουδήσει όλο και πιο πολύ. Νομίζω ότι ο Χάρης κουράστηκε λίγο από αυτή τη διασημότητα και λιγάκι οπισθοχώρησε, ο Πάνος όμως ακόμα τραγουδάει. Θεωρώ τον Πάνο και τον Χάρη ίσως τους σπουδαιότερους μουσικούς που άνοιξαν δρόμο στους τραγουδοποιούς γιατί ήταν αυτοί που τον ετοίμασαν για να περάσουν οι επόμενοι.

Χωρίς αυτούς τους δύο δεν θα είχαμε την επανάσταση των τραγουδοποιών που έγινε μετά την δεκαετία του 90. Είναι πάρα πολύ καλοί μουσικοί, σπουδαίοι στιχουργοί, ξέρουν να διαβάζουν ποίηση. Και αν δείτε, παρ’ ότι ακούνε ροκ μουσική και τους ενδιαφέρουν αυτά τα ακούσματα, καταφέρνουν να βάζουν στοιχεία από το ελληνικό τραγούδι ακόμα και από το δημοτικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τραγούδι «Του έρωτα» το οποίο θεωρώ μοναδικό. Έχουν μείνει στην ιστορία, είναι ιδιαίτεροι άνθρωποι και πολύ σπουδαίοι!

Loreena McKennitt:
Πολύ καλή και ξεχωριστή! Μου αρέσει που δεν ακολούθησε την πεπατημένη και θέλησε να κάνει μια εναλλακτική παρουσία στο χώρο του τραγουδιού. Έκανε επιστροφή στη μελωδία όταν η Disco βασίλευε και κυρίως έδειξε σεβασμό στην Ανατολή. Μου αρέσει και η φωνή της, είναι μια φωνή ιέρειας. Έχει έναν ήχο σαν μια μοναχή που τραγουδάει παραδοσιακά πράγματα που δεν θέλει να τα αφήσει να πεθάνουν. Έχει κάτι το μυστικιστικό και το ιδιαίτερο.

Κύριε Νταλάρα, εκ μέρους της Λογοτεχνικής Ομάδας Γοργογυρίου θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε πολύ για αυτή την συνάντηση και να σας προσκαλέσουμε να επισκεφτεί-τε το χωριό μας για να σας φιλοξενήσουμε.
Και εγώ σας ευχαριστώ.
Όσον αφορά εμένα, επειδή δεν είχα πολύ χρόνο να μοιραστώ - λόγω της δουλειάς μου - τις σκέψεις μου με πολλούς ανθρώπους, με ενδιαφέρει και μου αρέσει που με ρωτάνε νέα παιδιά σαν και εσάς που δεν με γνωρίζουν προσωπικά αλλά ενδιαφέρονται, με ενδιαφέρει να τους πω την αλήθεια μου, αυτό που έζησα…
Η επιμέλεια της ανάρτησης έγινε από τον Επικούρειο Πέπο.