Life for Life
"Το θαύμα δεν είναι πουθενά
παρά κυκλοφορεί μέσα
στις φλέβες του ανθρώπου!!!"


"Στης σκέψης τα γυρίσματα μ’ έκανε να σταθώ
ιδέα περιπλάνησης σε όμορφο βουνό.
Έτσι μια μέρα το ’φερε κι εμέ να γυροφέρει
τ’ άτι το γοργοκίνητο στου Γοργογυριού τα μέρη !!!"


ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ
Εμείς στο χωριό μας έχουμε ακόμα αυλές. Εκεί μαζευόμαστε, αμπελοφιλοσοφούμε,
καλαμπουρίζουμε, ψιλοτσακωνόμαστε μέχρι τις... πρώτες πρωινές ώρες! Κοπιάστε ν' αράξουμε!!!
-Aναζητείστε το"Ποίημα για το Γοργογύρι " στο τέλος της σελίδας.

1.10.16

Ευτυχισμένοι Γονείς – Ευτυχισμένα Παιδιά. επαναξιολόγηση από τον Επικούρειο Πέπο στις15/02/2021

Φίλες και Φίλοι αγαπητοί συναθλητές της ουτοπίας σας καλησπερίζω από την συνοικία των Θεών, προβλέπω τώρα που η Ζαν Ντ' Άρκ πήρε ΄΄φωτιά'' να ΄΄καεί'' το ιστολόγιο. Πρίν λίγο έλαβα κάποια e mail από την φοβερή και τρομερή Ζαν και τα οποία θα αναρτήσω. Την ευχαριστώ εκ μέρους όλων των επισκεπτών και την καλοσωρίζω στις επάλξεις του ιστολογίου μας. Λέω ιστολογίου μας γιατί δεν ξεχνώ πως η συμβολή της στην δημιουργία της ΛΟΓ ήταν σημαντική. Θέλω να πιστεύω πως θα συνεχίσει να μας στέλνει υλικό προς ανάρτηση γιατί ώς ιστορικός και φιλόλογος σίγουρα έχει πάρα πολλά θέματα να επιλέξει για ανάρτηση. Η ενασχόλησή της με την εκπαίδευση των παιδιών είναι πολύ σημαντική υπόθεση και είναι τυχερά τα παιδιά που διαπαιδαγωγεί. Πάντα με σεβασμό και Επικούρεια διάθεση ο Επικούρειος Πέπος.

Η καλή σχέση του ζευγαριού δημιουργεί ευτυχισμένα και ασφαλή παιδιά. Γι’ αυτό ακριβώς χρειάζεται να προσέχετε κάθε φορά που ο κόμπος φτάνει στο χτένι. Επειδή πάντα εκεί, δίπλα στον κόμπο, υπάρχει μια παιδική ψυχή.
Οι ειδικοί το τονίζουν συνέχεια: δεν υπάρχει η τέλεια οικογένεια. Κάθε οικογένεια έχει τα δυνατά της σημεία, αλλά και τις αδυναμίες της, τα προβλήματα και τις προκλήσεις της. Δεν υπάρχει τέλειο ζευγάρι. Κάθε ζευγάρι μοιράζεται την αγάπη του, αλλά και τις εντάσεις του, τις καλές στιγμές, αλλά και τις δυσκολίες του.
Γι’ αυτό, ακόμη και τα άτομα που αγαπιούνται πολύ μαλώνουν. Όταν δυο άνθρωποι ζουν και περνούν πολλές ώρες μαζί κάθε μέρα (για χρόνια) είναι φυσικό να έχουν κάποιες στιγμές διαφωνίες. Τσακωμοί υπάρχουν μεταξύ όλων των ανθρώπων κι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Το θέμα είναι αν αυτοί κυβερνούν τη σχέση του ζευγαριού και τη φθείρουν ή όχι.
Μια αρμονική σχέση μπορεί να έχει καβγάδες, μόνο που συνήθως λύνονται γρήγορα. Ο καθένας καταλαβαίνει το ρόλο που έχει παίξει στη διαφωνία, ελέγχει τον εαυτό του και δεν αφήνει την κατάσταση να φτάσει στα άκρα. Αν ένα ζευγάρι δεν μαλώνει ποτέ, δεν διαφωνεί και είναι πάντα σε ροζ σύννεφα, τότε ή δεν ζει στην πραγματικότητα ή κι οι δύο προσποιούνται, οπότε τα προβλήματα θα εμφανιστούν αργότερα.
Οι σχέσεις όμως των γονιών επηρεάζουν το παιδί. Οι αρμονικές με θετικούς τρόπους και οι δυσλειτουργικές με αρνητικούς. Τι σημαίνει όμως αρμονική σχέση; Σημαίνει αλληλοϋποστήριξη σε κάθε δυσκολία, σεβασμός στη διαφορετική άποψη του άλλου και υποχώρηση σε κάθε υποψία έντασης.
Αρμονικό ζευγάρι είναι αυτό στο οποίο ο ένας στηρίζει τον άλλο στο μεγάλωμα του παιδιού και ο ένας συμπληρώνει το κενό του άλλου. Και βέβαια, μη νομίζουμε ότι τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν όταν βρίσκονται σε πολύ μικρή ηλικία. Αντιλαμβάνονται την ατμόσφαιρα γύρω τους από την πρώτη κιόλας μέρα της ζωής τους. Ρουφάνε εντυπώσεις και εμπειρίες, οι οποίες αποτυπώνονται στον ψυχισμό τους ακόμα κι αν δεν μπορούν αργότερα να μπουν σε λέξεις ή να τις ανακαλέσουν ως εικόνες και αναμνήσεις.
Θετική επίλυση
Ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς χειρίζονται τις τυχόν διαφορές τους έχει μεγάλη επίδραση στη συναισθηματική εξέλιξη του παιδιού, αλλά και στην προσαρμογή του στην κοινωνία. Αν λύσουμε την ένταση με τρόπο διαλεκτικό, με θετική διάθεση για αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, τα παιδιά θα νιώσουν ασφάλεια. Πέρα απ’ αυτό, θα πάρουν κι ένα σημαντικό μάθημα ζωής, αφού θα δουν ότι το όποιο πρόβλημα λύνεται όταν το συζητάμε και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, αντί να πετάμε κατηγορίες δεξιά κι αριστερά.
Όταν η σχέση μεταξύ των γονιών λειτουργεί καλά, το παιδί κερδίζει συναισθηματική ασφάλεια, που είναι απαραίτητη για να μπορέσει να ανοιχτεί σε άλλους ανθρώπους και να δημιουργήσει υγιείς σχέσεις. Ο τρόπος που σχετίζονται οι γονείς μεταξύ τους –και για τα δύσκολα και για τα εύκολα– λειτουργεί ως παράδειγμα που εντυπώνεται στην ψυχή του παιδιού και αναπαράγεται στην ενήλικη ζωή του.
Ένα παιδί του οποίου οι γονείς τα πάνε καλά θα διαλέξει μετά ως ενήλικος διαφορετικές σχέσεις απ’ ό,τι ένα παιδί που μεγάλωσε με καβγάδες και εντάσεις. Ως ενήλικοι πληρώνουμε την ανεπάρκεια και τα προβλήματα των γονιών μας. Είναι κανόνας. Αυτό σημαίνει ότι όταν τα όποια προβλήματα παραμένουν σε φυσιολογικά όρια, εξίσου φυσιολογική θα είναι και η ενήλικη ζωή του παιδιού.
Προβληματικοί καβγάδες
Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ και στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, ακόμα κι όταν οι διαμάχες των γονιών ήταν σε μικρή κλίμακα, προκαλούσαν στα παιδιά αρνητικά συναισθήματα στην καθημερινή τους ζωή, συναισθηματική ανασφάλεια και προβλήματα συμπεριφοράς.
Οι καβγάδες και οι εντάσεις μεταξύ των γονιών επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή των παιδιών, που μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα ύπνου (κοιμούνται λιγότερο κι έχουν ανήσυχο ύπνο), προβλήματα προσαρμογής και διάθεσης (νευρικότητα, επιθετικότητα, άγχος), αλλά και προβλήματα στις σχολικές τους επιδόσεις. Βρέθηκε ότι σε οικογένειες με μέτριες έως σοβαρής κλίμακας συγκρούσεις τα παιδιά χάνουν τουλάχιστον τριάντα λεπτά του ύπνου τους κάθε βράδυ. Όταν οι γονείς καβγαδίζουν, κλονίζεται η συναισθηματική ασφάλεια του παιδιού, το οποίο χάνει την αυτοπεποίθησή του, αλλά και την εμπιστοσύνη του στους άλλους. Διστάζει σε κάθε βήμα της ζωής του, αφού δυσκολεύεται να στηριχτεί στον εαυτό του ή στους γύρω του. Μπορεί ακόμη να γίνει πιο κλειστό, πιο επιφυλακτικό, πιο επιθετικό.
Ένα παιδί που μεγαλώνει σε περιβάλλον γκρίνιας και επιθετικότητας θα εξελιχθεί σε έναν ενήλικο χωρίς κέφι, που δεν θα απολαμβάνει τη χαρά της ζωής και δεν θα βλέπει τις σχέσεις και τη ζωή του αισιόδοξα. Είναι πολύ πιθανό επίσης να αντιγράψει αυτό το μοντέλο συμβίωσης και να δημιουργήσει ένα γάμο με εντάσεις και καβγάδες. Αν η σχέση των γονιών είναι συγκρουσιακή, το παιδί, με κάποιον τρόπο, όταν ενηλικιωθεί θα κάνει σχέσεις στις οποίες θα επαναλαμβάνεται το ίδιο μοτίβο.
Κι αν αναρωτιέται τι γίνεται κάθε φορά και βρίσκει ένα σύντροφο με τον οποίο μαλώνει συνέχεια, η απάντηση είναι ότι έχει μάθει πως με αυτό τον τρόπο συνδέονται οι άνθρωποι. Αυτό έβλεπε γύρω του, αυτό είχε ως βίωμα, έτσι νομίζει πως σχετίζονται οι άνθρωποι. Η σχέση των γονιών του έχει άμεση επίδραση στη συναισθηματική του ωριμότητα.
Αρχές και πρακτικές για μια αρμονική σχέση και για διαφωνίες που δεν καταλήγουν σε καβγάδες
  • Εκτίμηση, σεβασμός, αναγνώριση της προσφοράς του συντρόφου σας, μοίρασμα οικογενειακών υποχρεώσεων, συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη είναι έννοιες κλειδιά για να τα βγάλετε πέρα στις δύσκολες στιγμές.
  • Την επόμενη φορά που θα θυμώσετε και θα είστε έτοιμοι να μαλώσετε, να φωνάξετε, να καβγαδίσετε, σκεφτείτε την επίδραση που θα έχει η συμπεριφορά σας στη συναισθηματική εξέλιξη του παιδιού.
  • Μην ανακατεύετε το παιδί στις δικές σας διαμάχες, κρατήστε το μακριά από οποιαδήποτε σύγκρουση.
  • Αν μια διαμάχη σας γίνεται αντιληπτή από τα παιδιά κι εσείς καταφέρετε να τη λύσετε με κατανόηση, αμοιβαίες υποχωρήσεις και καλή θέληση, κάντε το μπροστά τους. Θα είναι ένα μάθημα ζωής, αλλά και ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας που πρέπει να νιώθουν.
  • Σιωπηλή εχθρότητα με την ελπίδα ότι τα παιδιά δεν θα την αντιληφθούν δεν υφίσταται. Μπορούν να αφουγκράζονται τους ήχους της σιωπής.
  • Μην καταμετράτε τα αρνητικά σημεία στο χαρακτήρα και στη συμπεριφορά του συντρόφου σας. Δώστε έμφαση σε ό,τι θετικό κάνει και σκέφτεται.
  • Μάθετε την έννοια της συγγνώμης. Συγχωρήστε κάποια άκαιρη λέξη ή πράξη και, ακόμα καλύτερα, ξεχάστε την και μην την ανακαλείτε κάθε φορά που έχετε νεύρα.
  • Υποχωρήστε. Τις στιγμές που έχετε αντίθετη άποψη για κάποιο θέμα, οι αμοιβαίες υποχωρήσεις με καλή θέληση αποτρέπουν τον καβγά.
  • Σεβαστείτε την παρουσία ενός νέου τρίτου ανθρώπου. Η όποια διαφωνία να επιλύεται ιδιωτικά και με όσο το δυνατό λιγότερη ένταση.
  • Δείχνοντας πώς διευθετούμε τις δικές μας διαφωνίες, δείχνουμε και στο παιδί το δρόμο να κάνει το ίδιο και στις δικές του. Το παιδί αντιγράφει όλες τις συμπεριφορές. Πώς να αγαπάει, πώς να διαφωνεί, πώς να στηρίζει, πώς να λύνει μια διαφορά.
Σοφία Χατζηδημητρίου, ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια , Πηγή

Πώς καταφέρνουν οι γονείς στη Δανία να μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον πλανήτη; επαναξιολόγηση από τον Επικούρειο Πέπο στις 15/02/2021

Φίλες και Φίλοι καλησπέρα χάρη στην Περικτιόνη, που ξεκίνησε να μου στέλνει όλα αυτά τα καταπληκτικά κείμενα, έλαβα ένα καταπληκτικό μέιλ, από μια ομάδα κοριτσιών σχετικά με την ανάρτηση για την γλώσσα του σώματος. Ειδικά η μία είμαι σίγουρος πως από σήμερα και μπρος θα εφαρμόσει αυτή τη μέθοδο. Επίσης χάρη στην Περικτιόνη έλαβα από την ισόβια πρόεδρο της ΛΟΓ το πιο κάτω μέιλ το οποίο και σας παρουσιάζω. Τελικά όταν υπάρχει κάτι ενδιαφέρον υπάρχει ανταπόκριση. Και μιας και αναφέρθηκα στην ισόβιο πρόεδρο να πω πως την θαυμάζω, την αγαπώ, την σέβομαι, την καμαρώνω, της ασκώ κριτική όταν πρέπει, την παροτρύνω να τολμάει, και πάντα της λέω να πάρει αυτά που της αξίζουν. Και πιστέψτε με της αξίζουν πολλά. Αυτά τα ολίγα για την ισοβίτισσα!!!!!! πρόεδρο. Σας χαιρετώ με σεβασμό και Επικούρεια διάθεση . και - ο Επικούρειος Πέπος.

Οι γονείς στη Δανία φαίνεται πως έχουν βρει τον τρόπο να το εξασφαλίσουν αυτό για τα παιδιά τους, αφού τα τελευταία 42 χρόνια, οι Δανοί θεωρούνται βάσει ερευνών «οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον πλανήτη».
Ποιο είναι όμως το μυστικό της επιτυχίας τους;

Η απάντηση μπορεί να κρύβεται στο βιβλίο The Danish Way of Parenting: A Guide To Raising The Happiest Kids in the World της Jessica Alexander, μιας Αμερικανίδας μαμάς που έζησε για χρόνια στη Δανία, παντρεύτηκε Δανό και ανέθρεψε την κόρη της με τα δικά τους στάνταρ για την ανατροφή και έγραψε το βιβλίο αυτό σε συνεργασία με τη Δανή ψυχοθεραπεύτρια Iben Sandahl.
Να μερικά απλά πράγματα που αναφέρονται στο βιβλίο της και κάνουν οι Δανοί γονείς -και που μπορούμε να υιοθετήσουμε κι εμείς!
icon3Οι γονείς στη Δανία προσπαθούν με κάθε ευκαιρία να δείχνουν έμπρακτα στα παιδιά τους τι σημαίνει να εκτιμάς, να σέβεσαι και να συμπονάς τους συνανθρώπους σου. Η κοινωνία τους βασίζεται κυρίως στην ομαδική δουλειά και το ομαδικό πνεύμα και όχι στην προσπάθεια του καθενός να διακριθεί ή να γίνει αρχηγός.
icon3Τα παιδιά εκεί ενθαρρύνονται να αναπτύξουν την αυτοεκτίμηση 
(δηλαδή να αναγνωρίσουν την αξία του εαυτού τους σε σχέση με τους άλλους) και όχι την αυτοπεποίθηση(δηλαδή την πίστη του πόσα μπορούν να πετύχουν ή πόσο σπουδαία είναι τα επιτεύγματα, τα ταλέντα ή η εμφάνισή τους).
icon3Τα παιδιά στη Δανία δεν έχουν υπερβολικά φορτωμένο πρόγραμμα. 
 Το παιχνίδι είναι κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία και οι γονείς εκεί γνωρίζουν ότι μέσα από αυτό τα παιδιά δεν διασκεδάζουν μόνο αλλά και μαθαίνουν, γι’ αυτό φροντίζουν να έχουν αρκετό ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι, όχι μόνο όταν είναι μικρά αλλά ακόμα κι όταν πηγαίνουν στο Γυμνάσιο.
Γενικά, οι Δανοί γονείς προσπαθούν πολύ ώστε τα παιδιά τους να μη χάσουν τη χαρά του να μαθαίνουν καινούρια πράγματα.
icon3Τα παιδιά στη Δανία δεν «προστατεύονται» υπερβολικά από τους γονείς τους, 
 οι οποίοι εκτιμούν ότι πρέπει να είναι αληθινοί απέναντί τους και να τα βοηθήσουν να συνειδητοποιήσουν ότι στη ζωή δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρχει πάντα «happy end». Αυτή η προσπάθεια ξεκινά ήδη από το προνήπιο. Εάν παρατηρήσετε, θα διαπιστώσετε ότι και στα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν -του διάσημου Δανού παραμυθά- ο ήρωας δεν βγαίνει στο τέλος πάντα νικητής (όπως για παράδειγμα, η μικρή γοργόνα στο ομώνυμο παραμύθι που καταλήγει να πνίγεται και να μετατρέπεται μέσα στη θάλασσα σε αφρό!)
icon3Το να δέρνεις ένα παιδί είναι παράνομο στη Δανία από το 1984. 
 Οι γονείς προσπαθούν να κάνουν τα παιδιά τους να πειθαρχήσουν με βασικό όπλο τη διπλωματία και αποφεύγοντας να τους δίνουν τελεσίγραφα. Με αυτό τον τρόπο έχουν καταφέρει να φτιάξουν μια κοινωνία όπου δεν υπάρχει έντονο το στοιχείο της βίας.
icon3Ένα από τα βασικά στοιχεία της κουλτούρας στη Δανία είναι το λεγόμενο «Hygge» (προφέρεται χιου-γκα) που σημαίνει την αίσθηση ευχαρίστησης που παίρνει κανείς από απλά πράγματα που κάνει μαζί με άλλους 
(όπως ένας καφές ή ένα γεύμα). Μια ευκαιρία να χαλαρώσουν και να περάσουν καλά επικοινωνώντας με τους οικείους τους -δίνοντας έμφαση στο «εμείς» και όχι στο «εγώ». 
WLP

Οι φράσεις που πρέπει να λέμε στα παιδιά για να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. επαναξιολόγηση από τον Επικούρειο Πέπο στις 15/02/2021

Συνοικία των Θεών Σάββατο 01/10/2016 να που η τεχνολογία μας βοηθάει να γράψουμε ό,τι θέλουμε απ' όπου θέλουμε. Σήμερα είπα να κάνω μια βόλτα στη συνοικία των θεών για δω μήπως, και σε κάποιο στενό, συναντήσω τον μικρό Σπύρο. Πήγα στον Βάκχο, στην Τριπόδων, στην Θόλου, στην Θρασύλλου, στην Αρεοπαγίτου, στον Μοστρό, στην Μνησικλέους, στο φανάρι του Διογένη, στην Κυδαθηναίων, στους Αέρηδες, στου Ψαρρά, στην Τρίπολη το παλιό εστιατόριο, στο Σχολαρχείο, στου Τσεκούρα, στον Κρητικό κ.ο.μ. Τελικά αντί για τον μικρό Σπύρο βρήκα τον Poof!! και την Περικτιόνη. Ο καιρός ήταν καταπληκτικός, και οι μνήμες άρχισαν σιγά σιγά να ξετυλίγονται. Από εκείνη την περίοδο έχω να θυμάμαι μόνον καλά γεγονότα. Ήταν μια απολαυστική και νοσταλγική βόλτα, ειδικότερα αυτή την περίοδο την είχα πολύ μεγάλη ανάγκη. Αγαπητή Περικτιόνη σ' ευχαριστώ για το κέρασμα, σου εύχομαι καλό ταξείδι και ο Θεός να επιτρέψει σύντομα να ξαναβρεθούμε. Κρίμα που δεν είχες χρόνο ώστε να συναντιόσουν με κάποια μέλη από την ομάδα μας. Σήμερα επίσης είχα τη χαρά να συναντήσω και τον Ορέστη, όχι με τη Ιφιγένεια, ούτε με τον Πυλάδη, ήταν με την Μούσα του. Φίλες και φίλοι σας χαιρετώ και σας εύχομαι καλή Κυριακή. Με σεβασμό και Επικούρεια διάθεση ο Επικούρειος Πέπος.


Τα παιδιά, ήδη από μικρή ηλικία, έχουν ανάγκη την καθοδήγησή μας και περιμένουν από εμάς να τα ενθαρρύνουμε και να είμαστε το στήριγμά τους. Όσο κι αν κάποιοι από εμάς είμαστε οπαδοί της «σκληρής αγάπης», μπορούμε να βάλουμε λίγο νερό στο κρασί μας και να τους δείξουμε το ενδιαφέρον μας με τα πιο γλυκά λόγια. Δείτε ποιες είναι οι θετικές φράσεις που μπορούν να ενθαρρύνουν το παιδί αλλά και να το φέρουν πιο κοντά σε σας!
Τονίστε την προσπάθεια του παιδιού, όχι το αποτέλεσμα.

1. Με κάνεις περήφανη!
2. Μην αισθάνεσαι άσχημα. Συνέχισε την προσπάθειά σου.
3. Αυτό που έκανες ήταν πολύ γενναίο.
4.  Πιστεύω σε σένα.
5. Μπορείς να προσπαθήσεις αύριο πάλι.
6. Είναι καλό να ζητάς βοήθεια όταν την χρειάζεσαι.
Υπενθυμίστε του τη σημασία που έχει στη ζωή σας.
7.  Νιώθω πολύ τυχερή που είμαι μαμά σου.
8. Όταν σε βλέπω να γελάς, είμαι κι εγώ χαρούμενη.
9.  Η οικογένειά μας δεν θα ήταν ίδια χωρίς εσένα.
10. Το να σε βλέπω να μεγαλώνεις είναι ό,τι καλύτερο μου έχει συμβεί.

Διδάξτε του ότι όλοι κάνουμε λάθη, αλλά πάντα μπορούμε να τα διορθώνουμε.
11.  Δεν πειράζει που έκανες λάθος. Θες να βρούμε τη λύση μαζί;
12. Σ’ ευχαριστώ που μου ζήτησες συγγνώμη.
13. Το εκτιμώ που κατάλαβες ότι θα μπορούσες να είχες φερθεί διαφορετικά.
14.  Πάρε με μια αγκαλιά και θα διορθώσουμε τα πάντα μαζί.
Δείξτε του πόσο σημαντική είναι η βοήθειά του.
15. Χωρίς εσένα, δεν θα τελείωνα τόσο γρήγορα τη δουλειά μου.
16. Χαίρομαι πολύ που περάσαμε τόσο χρόνο μαζί.
17. Κάθε φορά γίνεσαι όλο και καλύτερος/η!
18. Μαθαίνεις πολύ γρήγορα.
«Αγκαλιάστε» την περιέργειά του.
19. Πολύ έξυπνη η ερώτησή σου.
20. Θες να ανακαλύψουμε μαζί την απάντηση;

21.  Είναι πολύ καλό να θες να μαθαίνεις καινούρια πράγματα.
Αποδείξτε του ότι η γνώμη του μετράει.
22. Είμαι όλη αυτιά! Τι θες να μου πεις;
23.  Πώς ήταν η μέρα σου στο σχολείο;
24. Μπορείς να διαλέξεις: ναι ή όχι;
25. Τι θες να κάνουμε το απόγευμα;
Και ότι το σέβεστε και το εμπιστεύεστε και εσείς
26. Σ’ ευχαριστώ που μάζεψες τα παιχνίδια σου.
27. Συγγνώμη που σου μίλησα απότομα πριν.
28.  Θες να συμφωνήσουμε ότι…. ;
29.  Σε καταλαβαίνω.
30. Ναι, έχεις δίκιο.

31.  Σε εμπιστεύομαι.
32.  Σ’ ευχαριστώ που είσαι πάντα ο εαυτός σου.
33.  Ξέρω ότι θες να κάνεις το σωστό. 
Για τις σχέσεις του με τ’ άλλα παιδιά
34.  Είναι τυχερός ο Κώστας που είσαι φίλος του.
35.  Μπράβο που μίλησες στο παιδί που καθόταν μόνο του στο διάλειμμα.
36.   Μπορεί να μην μοιάζεις με όλους σου τους φίλους, όμως είστε όλοι ξεχωριστοί!
37.  Είναι σημαντικό να είσαι ειλικρινής με τους φίλους σου, χωρίς να τους πληγώνεις.
Το «σ’ αγαπώ» αλλιώς…
38. Είσαι πανέμορφος/η εσωτερικά και εξωτερικά.
39.  Δεν θα σταματήσω ποτέ να σ’ αγαπάω!
40. Έχεις αλλάξει τη ζωή μου!
41. Η καρδιά μου σου ανήκει από την πρώτη στιγμή που σε είδα. 
42.  Με κάνεις καλύτερο άνθρωπο.

Πηγή  Μαρία Κωνσταντοπούλου

Πώς να διδάξουμε στα παιδιά 20 αξίες της ζωής

Φίλες και Φίλοι καλησπέρα, ο βιβλιοπώλης της ΟΚΡΑ ο Mr Alex μου ζήτησε να σας παρουσιάσω το πιο κάτω απόσπασμα από ένα καταπληκτικό βιβλίο. Εγώ θα ήθελα να μάθω όταν το διαβάσουν, τη γνώμη της Κωνσταντίνας-Ζαν Ντ' Άρκ, της Διώνης, και της Άλκηστης μιας και η επαγγελματική τους ενασχόληση άπτεται αυτών των θεμάτων. Κορίτσια περιμένω την αποψή σας. Θερμές ευχαριστίες στην φιλόλογο κ.ο.μ. του wordpress και στις εκδόσεις Άγκυρα. Πάντα με σεβασμό και Επικούρεια διάθεση ο Επικούρειος Πέπος.
Αλήθεια αν σας ζητούσε κάποιος να επιλέξετε ποιες θα ήταν οι πιο σημαντικές αξίες στη ζωή σας; Ο σεβασμός; Η τιμιότητα; Η ειλικρίνεια; Η γενναιοδωρία; Η αγάπη; 

Ο ισπανός συγγραφέας, πανεπιστημιακός και παιδαγωγός Εστέβε Πουχόλ Ι Πονς είχε την εξαιρετική ιδέα να συγκεντρώσει τις πιο σημαντικές από τις αρετές που είναι απαραίτητες για την ομαλή μας συνύπαρξη – ας μην ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος είναι φύσει κοινωνικό όν – σε ένα βιβλίο και να τις παρουσιάσει στο περίφημο Δέντρο των Αξιών. Το Δέντρο αυτό φανερώνει με τον πιο άμεσο τρόπο το πώς οι αξίες μας συνδέονται και αλληλοσυμπληρώνονται για να μας οδηγήσουν στην αρμονική συμβίωση, δηλαδή στην Ειρήνη. 
Οι αξίες της ζωής είναι οι παρακάτω:
  • Σεβασμός,
  • υπομονή,
  • σταθερότητα,
  • σύνεση,
  • κοινωνικότητα,
  • υπευθυνότητα,
  • ειλικρίνεια,
  • εμπιστοσύνη,
  • διάλογος,
  • ανεκτικότητα,
  • δημιουργικότητα,
  • συνεργασία,
  • συμπόνια,
  • γενναιοδωρία,
  • φιλία,
  • ελευθερία,
  • δικαιοσύνη,
  • ειρήνη.
 
Στον κορμό του Δέντρου βρίσκεται μια αξία πολύτιμη για όλες τις υπόλοιπες: Ο σεβασμός. Δίχως σεβασμό προς το συνάνθρωπό μας, τίποτε καλό δεν μπορεί να γίνει, καμιά άλλη αξία δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Σύμφωνα με το συγγραφέα, η λέξη "σέβομαι" έρχεται από το λατινικό «respectare» που σημαίνει «κοιτάζω γύρω μου».  Κοιτάζω γύρω μου λοιπόν και βλέπω ότι δεν είμαι μόνος μου σε αυτόν τον κόσμο. Από αυτή τη μεγάλη αλήθεια πηγάζουν όλες οι υπόλοιπες αξίες της ανθρώπινης συνύπαρξης για να καταλήξουν στην κορυφή του δέντρου, στη χαρά, την αγάπη και τελικά στην ειρήνη
Υπάρχουν ακόμα τρεις αξίες που βρίσκονται κοντά στον κορμό του δέντρου και χαρίζουν ισορροπία σε όλες τις υπόλοιπες: η υπομονή, η σταθερότητα και η σύνεση. Τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς υπομονή, επιμονή, πίστη και σύνεση, αυτό το ισορροπημένο μείγμα εμπειρίας, εξυπνάδα και κοινής λογικής. Οι τρεις αυτές αρετές είναι επίσης πολύ σημαντικές επειδή όταν λείπουν οποιαδήποτε αξία χάνει την «αξία» της και μετατρέπεται σε μια καρικατούρα.  
Στο πρώτο μεγάλο κλαδί του δέντρου η ατομική υπευθυνότητα οδηγεί μέσω της ευγένειας, της πειθαρχίας και της καλοσύνης στην αρμονική συμβίωση.
Το άλλο μεγάλο κλαδί αφορά την ελευθερία, την τιμιότητα και τη δικαιοσύνη που οδηγούν στην ειρηνική συνύπαρξη.
Στο τρίτο κλαδί του Δέντρου των Αξιών βρίσκεται η συνεργασία και περιλαμβάνει αξίες όπως η ειλικρίνεια, η εμπιστοσύνη, ο διάλογος, η ανεκτικότητα.
Το τελευταίο μεγάλο κλαδί είναι το πιο «ανθρώπινο», με αξίες όπως η συμπόνια και η γενναιοδωρία που είναι οι βάσεις για τη φιλία και την αγάπη
Σκεφτείτε τώρα πόσο πιο όμορφος θα ήταν κόσμος μας, αν όλες αυτές οι ανθρώπινες αξίες γινόντουσαν κτήμα μας από την παιδική ηλικία, όπως ακριβώς η γραφή και η ανάγνωση. 
Κάθε κεφάλαιο του βιβλίου είναι αφιερωμένο σε μια αξία. Ο συγγραφέας, ξεχωριστός δάσκαλος στην πατρίδα του την Ισπανία, αφηγείται πασίγνωστες ιστορίες και παραμύθια και δίνει κατευθύνσεις για το πώς μπορούμε να εξηγήσουμε αυτές τις άλλοτε απλές άλλοτε πιο σύνθετες έννοιες στα παιδιά.
Ένας καλός τρόπος είναι μέσα από τις αντιθέσεις. Δίνοντας τις αντίθετες έννοιες, το παιδί καταλαβαίνει καλύτερα τις παραπλανητικές σημασίες αλλά και τα όρια της κάθε αξίας. Για παράδειγμα, τι λένε τα υπεύθυνα άτομα; Τι λένε τα ανεύθυνα άτομα; Ποια είναι τα όρια της ευγένειας; Ποια της υποκρισίας; Στο τέλος του κάθε κεφαλαίου προτείνονται θέματα και αφορμές για συζήτηση, ενώ μια ολόκληρη ενότητα είναι αφιερωμένη στις δραστηριότητες, σύμφωνα με τη γνωστή παιδαγωγική ρήση «αν μου πεις κάτι, θα το ξεχάσω· αν μου διδάξεις κάτι, θα το θυμάμαι· αν με αφήσεις να ασχοληθώ μαζί του, τότε θα το μάθω για πάντα. Οι δραστηριότητες είναι χωρισμένες ανάλογα με την ηλικία του παιδιού (μέχρι τα 7 και μέχρι τα 12) και μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα στην απλή καθημερινή ζωή της οικογένειας. 
Το βιβλίο «20 αξίες της ζωής» είναι ένα εργαλείο διαπαιδαγώγησης. Η σειρά προτεραιότητας των αξιών δεν έχει καμιά σημασία. Ακόμη και η ίδια η επιλογή εμπεριέχει την έννοια της απόρριψης. Μπορεί κάποιες αξίες να είναι περισσότερο ή λιγότερο σημαντικές για κάποιον αλλά, όπως θα δείτε, οι ανθρώπινες αξίες πλέκονται μεταξύ τους και καμιά φορά είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς την μια από την άλλη καθώς αλληλοσυμπληρώνονται. Πώς θα ήταν η ειρήνη χωρίς την ανεκτικότητα ή το διάλογο; Πώς θα ήταν η κοινωνικότητα χωρίς τον σεβασμό; Υπάρχει φιλία χωρίς σεβασμό και ειλικρίνεια; 
Το «20 αξίες της ζωής» είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται πολύ ευχάριστα και από τους μεγάλους. Σελίδες που έρχονται να μας υπενθυμίσουν όλες εκείνες τις αρετές που μπορεί να έχουμε ξεχάσει με τα χρόνια που περνούν και με όλα όσα βλέπουμε να συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας. 
Οι 20 αξίες της ζωής είναι οι παρακάτω:
Σεβασμός, υπομονή, σταθερότητα, σύνεση, κοινωνικότητα, υπευθυνότητα, ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη, διάλογος, ανεκτικότητα, δημιουργικότητα, συνεργασία, συμπόνια, γενναιοδωρία, φιλία, ελευθερία, δικαιοσύνη, ειρήνη.
Μάθετε στα παιδιά σας 20 αξίες της ζωής  Εκδ. Άγκυρα

Μερικοί τρόποι για την ανανέωση των σχέσεων. επαναξιολόγηση από τον Επικούρειο Πέπο στις 15/02/2021

ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 01/10/2016 ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ!

Αγαπητή Περικτιόνη σ' ευχαριστώ ξανά για τα πολύ ενδιαφέροντα άρθρα σου, εγώ πάντως τα βρίσκω πάρα πολύ ενδιαφέροντα, ελπίζω και οι αναγνώστες του ιστολογίου να τα βρίσκουν κι αυτοί εξίσου. Το σημερινό άρθρο αναφαίρετε φίλες και φίλοι στην ανανέωση των σχέσεων, το πως και το γιατί θα το δείτε λίγο πιο κάτω. Εγώ σας χαιρετώ και σας εύχομαι καλή ακρόαση!!! Με σεβασμό και Επικούρεια διάθεση ο Επικούρειος Πέπος.

 Δυστυχώς οι περισσότερες μακροχρόνιες σχέσεις κινδυνεύουν να πέσουν στη ρουτίνα της καθημερινότητας. Όχι επειδή είναι καταδικασμένες αλλά επειδή εμείς οι ίδιοι σταματάμε να δίνουμε προσοχή στα πράγματα που κάνουν τη διαφορά. Το γεγονός πως κάποτε ερωτευτήκαμε, κάποτε αγαπηθήκαμε, κάποτε αποφασίσαμε να παντρευτούμε, δεν αποτελεί εγγύηση του «για πάντα».

Πρωταρχικό ρόλο σε μια δυνατή και επιτυχημένη σχέση κατέχει φυσικά η επικοινωνία

Μεγαλώνουμε, αλλάζουμε, αλλάζει και ο άλλος και κάπου στη πορεία συνειδητοποιούμε ότι χαθήκαμε. Συμβαίνει στα περισσότερα ζευγάρια αλλά τα ζευγάρια που θέλουν να διεκδικήσουν μια ευτυχισμένη ζωή και όχι απλά να συμβιβαστούν σε ένα νεκρό και αποξενωμένο γάμο, τα καταφέρνουν! Και τα καταφέρνουν γιατί προσπαθούν κάθε μέρα, δεν θεωρούν τη σχέση δεδομένη ούτε και τον άνθρωπο με τον οποίο είναι μαζί.
Πρωταρχικό ρόλο σε μια δυνατή και επιτυχημένη σχέση κατέχει φυσικά η επικοινωνία. Μπορεί να ακούγεται κοινότυπο αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό των ζευγαριών που καταλήγουν στο διαζύγιο έχουν ως βασικό πρόβλημα την κακή ή ανύπαρκτη επικοινωνία.
Η ικανότητα να μοιράζομαι με το σύντροφο μου τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις ανησυχίες, τις ανάγκες και τις επιθυμίες μου δεν σημαίνει βέβαια μονόλογος ή γκρίνια. Αφορά το διάλογο και την ικανότητα να ακούω και να κατανοώ τον σύντροφό μου ακριβώς όπως θέλω να με ακούει και να με κατανοεί και εκείνος. Η έκφραση των συναισθημάτων μας είναι επίσης βασικό συστατικό για μια υγιή σχέση.
Πείτε «σ’ αγαπώ». Μην θεωρείται δεδομένο πως ο άλλος το ξέρει ή ακόμα και αν το ξέρει σίγουρα θα θέλει και να το ακούει. Κάντε δωράκια και εκπλήξεις χωρίς να έχετε επέτειο ή γενέθλια, στείλτε ένα γλυκό μήνυμα από τη δουλειά λέγοντας απλά «μου λείπεις». Εκφράστε τον θαυμασμό σας για κάτι που έκανε, πείτε ευχαριστώ όταν σας προσφέρει κάτι.
Εξίσου σημαντική για τη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης είναι ασφαλώς και η καλή σεξουαλική ζωή. Μέσα στα χρόνια της κοινής συμβίωσης ξεχνάμε το σεξ και το πάθος. Θεωρούμε το σύντροφό μας δεδομένο και το σεξ γίνεται προγραμματισμένα και ρομποτικά ή απλά δεν γίνεται καθόλου.

Τα πολλά χρόνια συμβίωσης όμως δεν αποτελούν δικαιολογία για μονότονο, αναμενόμενο και βαρετό σεξ. Το σεξ είναι παιχνίδι αισθήσεων, χρειάζεται φαντασία, πρωτοτυπία, αυθορμητισμό. Θυμηθείτε λοιπόν τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζατε το ταίρι σας τον πρώτο καιρό της γνωριμίας σας, τον τρόπο που κάνατε σεξ στα πρώτα χρόνια της σχέσης σας. Διεκδικείστε το σύντροφό σας, κάντε τον να νιώσει ποθητός . Ενεργοποιήστε τη φαντασία σας, γίνεται δημιουργικοί, κάντε εκπλήξεις. Το σεξ δεν περιορίζεται στη κρεβατοκάμαρα, ούτε είναι αντιβίωση να το παίρνουμε σε συγκεκριμένη ώρα και ίδια δοσολογία. Επίσης φροντίστε την εμφάνισή σας και την προσωπική σας υγιεινή. Μέσα στα χρόνια τείνουμε να αφηνόμαστε και να αδιαφορούμε για την εξωτερική μας εμφάνιση αμφότεροι άνδρες και γυναίκες. Ας μην ξεχνάμε όμως πως η εμφάνιση είναι κλειδί για το σεξουαλικό πόθο και το σεξ έχει να κάνει με την εικόνα και τον ερωτισμό που εκπέμπουμε στο σύντροφό μας.
Υπάρχουν βέβαια και ζευγάρια που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα μεταξύ του όπως ασυνεννοησία ή έλλειψη επιθυμίας. Απλά η δουλεία, το άγχος, τα παιδιά, με άλλα λόγια η καθημερινότητα, τους κουράζει και τους απομακρύνει.
Κάπου στη πορεία ξεχνάμε πως πέρα από γονείς και συνοδοιπόροι στη κοινή μας ζωή, είμαστε και ζευγάρι, άνδρας και γυναίκα, εραστές.
Το να αφιερώνουμε χρόνο ο ένας στον άλλον είναι ζωτικής σημασίας.
Κάντε μικρές αποδράσεις το Σαββατοκύριακο, βγείτε μόνοι σας έξω χωρίς παιδιά και φιλικές παρέες ή ακόμα καλύτερα δώστε ραντεβού κάπου έξω.
Η ευκαιρία να απομονωθείτε θα σας βοηθήσει να βρείτε πράγματα να συζητήσετε, να φλερτάρετε, να ξαναερωτευτείτε.
Μπορείτε κάλλιστα να καθίσετε σπίτι μόνοι σας, να κάνετε μια βόλτα πιασμένοι χέρι- χέρι ή να ασχοληθείτε με κοινά χόμπι.
Τελικά δεν έχει τόση σημασία το τι θα κάνετε, σημασία έχει να είστε οι δυό σας και να ασχολείστε ο ένας με τον άλλο.
Θάνος Ασκητής Νευρολόγος – Ψυχίατρος & Θέκλα Βασιλείου Ψυχολόγος