Life for Life
"Το θαύμα δεν είναι πουθενά
παρά κυκλοφορεί μέσα
στις φλέβες του ανθρώπου!!!"


"Στης σκέψης τα γυρίσματα μ’ έκανε να σταθώ
ιδέα περιπλάνησης σε όμορφο βουνό.
Έτσι μια μέρα το ’φερε κι εμέ να γυροφέρει
τ’ άτι το γοργοκίνητο στου Γοργογυριού τα μέρη !!!"


ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ
Εμείς στο χωριό μας έχουμε ακόμα αυλές. Εκεί μαζευόμαστε, αμπελοφιλοσοφούμε,
καλαμπουρίζουμε, ψιλοτσακωνόμαστε μέχρι τις... πρώτες πρωινές ώρες! Κοπιάστε ν' αράξουμε!!!
-Aναζητείστε το"Ποίημα για το Γοργογύρι " στο τέλος της σελίδας.

19.6.23

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΙΑΛΕΙΑ στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Πιάλεια 18/06/2023

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου

Παρουσίαση βιβλίου με τίτλο: ΠΙΑΛΕΙΑ "πόλις Θεσσαλική ύπό τό Κερκετικόν όρος" από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Συγγραφέας Γεώργιος Β. Παπαβασιλείου συνταξιούχος δάσκαλος. Φίλες και φίλοι καλημέρα, καλή εβδομάδα και καλό καλοκαίρι μιας και το φετινό καλοκαίρι άργησε να έρθει. Η χθεσινή μέρα έκρυβε πολλές ευχάριστες εκπλήξεις, το μεσημέρι συμφάγαμε με εκλεκτούς φίλους όπου το βασικό μενού ήταν ψάρια τα οποία μας είχε στείλει από την Λήμνο ο πατέρας Ευθύμιος και διάφορα σαλατικά από τον κήπο του Παπανικολή,  μεταξύ οίνου και τσίπουρο Τρικαλιώτη, φιλοσοφήσαμε τρώγοντας Αμβροσία, και πίνοντας Νέκταρ! Η κορυφαία όμως έκπληξη ήρθε το βράδυ στις 19:30 στην παρουσίαση ενός βιβλίου που έγινε άκουσον! άκουσον!  στον εσωτερικό χώρο της εκκλησίας στην πνευματική και ιστορική Πιάλεια, πάντα πρωτοπόροι οι Πιαλειώτες. Προσοχή, Πιάλεια και όχι Πιαλεία, έχει την σημασία του ο τονισμός. 

Πολλά εύγε ανήκουν γι' αυτήν την πρωτοβουλία, δηλαδή για την παραχώρηση του ναού, στον Διδάσκαλο και ιεροψάλτη Δημήτρη Παπαγιαννόπουλο, φίλτατε Δημήτρη μακάρι αυτό να συμβεί κάποτε και στο κατά τ'άλλα Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι που δυστυχώς σε θέματα πολιτισμού βρίσκεται πίσω έτη φωτός από την Πιάλεια. Ειλικρινά ζήλεψα και θαύμασα όλα αυτά που έζησα χθες βράδυ στην πνευματική και ιστορική Πιάλεια και αναρωτήθηκα γιατί στο Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι δεν ευδοκιμούν παρόμοιες προσπάθειες; Τι φταίει; Γέρασα και απάντηση δεν πήρα ακόμα. Ας επιστρέψω όμως στην παρουσίαση, η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε τις προσδοκίες των οργανωτών, ήταν συγκλονιστικό να βλέπεις πάνω από 200; άτομα μέσα στην εκκλησία, θα έλεγα πως ήταν η καλύτερη "λειτουργία" που έχω παρακολουθήσει. Ο έχων την ευθύνη της διοργάνωσης Δημήτρης Παπαγιαννόπουλος είχε συντονίσει τα πάντα με την παραμικρή λεπτομέρεια, με την μαγική του μπακέτα διεύθυνε τη συζήτηση ως δεύτερος Κουρεντζής! Σκέψη της ημέρας, μήπως κάποια στιγμή κάποιος φωτισμένος επίτροπος θα πρέπει να προτείνει να γίνει κάτι ανάλογο και στην δική μας εκκλησία; Πάμε τώρα στους ομιλητές, Ηλίας Γιαννακόπουλος φιλόλογος συγγραφέας, Χρήστος Ζορμπάς μαθηματικός πληροφορικάριος και Νικόλαος Λεμονάς φιλόλογος, η μητέρα του κ. Λεμονά είναι από το Μαγευτικό. 

Η παρουσίαση εξελίχθηκε σε λειτουργία, ειδικότερα όταν τον λόγο πήρε ο Ηλίας Γιαννακόπουλος απογείωσε την συζήτηση με το πάθος του, την ευρυμάθεια του και ειδικότερα με την αναφορά στην σύνδεση που έκανε με τις μνήμες που κουβαλάμε όλοι μας από την παιδική μας ηλικία, προσωπική μεν η αναφορά αλλά μας αφορά όλους γιατί όλοι μας έχουμε παρόμοιες μνήμες, αν μάλιστα ο συντονισμός του ανθρώπου που χειριζόταν τον υπολογιστή - μουσική  ήταν πιο "δεμένος" με το λόγο, θα αφαιρούσε από την Αφροδίτη το ψεγάδι της κριτικής. Ας μην ζητάμε όμως το τεχνολογικό τέλειο αποτέλεσμα γιατί αυτά συμβαίνουν και στις πιο καλύτερα οργανωμένες εκδηλώσεις. Ως αναφορά το βιβλίο το αγόρασα και μόλις το διαβάσω θα αποφανθώ για το περιεχόμενό του. Θα επιστρέψω όμως στην ιεροτελεστία της παρουσίασης αφού πρώτα αναφερθώ στον αγώνα που έδωσε ο σοφός Διδάσκαλος Δημήτρης Παπαγιαννόπουλος ώστε να καθιερωθεί το σωστό όνομα που είναι Πιάλεια και όχι Πιαλεία. Επί δυόμιση χρόνια έδινε μάχη για να αποδείξει τον λάθος τονισμό. Κάπου είχα διαβάσει πως κάποιοι άνθρωποι σκεπτόμενοι μπορούν ν' αλλάξουν τον κόσμο, ένας από αυτούς είναι και το άξιο τέκνο της Πιάλειας ο Δημήτρης Παπαγιαννόπουλος που έχω την τύχη να με θεωρεί φίλο του. Επίσης πολλά εύγε ανήκουν στον συγγραφέα του βιβλίου που με πολύ κόπο κατάφερε να συλλέξει πολλές πληροφορίες σχετικά με την  ιστορία της Πιάλειας κυρίως στην αρχαιότητα λόγω της σύνδεσης του Ασκληπιού μιας και υπάρχουν στοιχεία που μνημονεύουν την Πιάλεια ως γενέτειρα του Ασκληπιού. Άρα αφού ο Ασκληπιός γεννήθηκε στην Πιάλεια είναι δυνατόν να μην είχε έρθει στο Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι; Είναι δυνατόν να μην είχε επισκεφθεί τον Κεφαλοπόταμο; Να γιατί το μονοπάτι του Ασκληπιού που υπάρχει στο Μαγευτικό πρέπει να το περπατήσουν όλοι οι Έλληνες, ως Θεός και γιατρός κάτι παραπάνω θα ήξερε που έκανε αυτή την διαδρομή. Πόσο τυχερή είναι η Πιάλεια που έχει πληθώρα πνευματικών τέκνων όπως ο σεμνός συγγραφέας του βιβλίου, και πόσο τυχερά ήταν τα παιδιά που τον είχαν δάσκαλο. Ευχαριστούμε τους φίλους μας από την Πιάλεια, την Αφροδίτη, τον Ηλία και τον Δημήτρη για την τιμή που μας έκαναν να μας καλέσουν να παραστούμε σ' αυτή την μυσταγωγία, ευχόμαστε καλοτάξιδο να είναι το βιβλίο και κυρίως να διαβαστεί και να διδάξει. Σας χαιρετώ με σεβασμό και επικούρεια διάθεση Επίκουρος ο Γοργογυραίος.

ΥΓ. Με βάση τις δικές μου αξιόπιστες μυθολογικές πληροφορίες από πηγές των Μουσών, το όνομα Πιάλεια δόθηκε προς τιμήν της κόρης του Πίαλου - γενάρχη των Πιαλέων - την ξακουστή και πανέμορφη Πιάλεια την οποία ερωτεύτηκε ο Ασκληπιός και την μύησε στην ευεργετική θεραπεία με τα βότανα γι' αυτό και πολλές γυναίκες στην Πιάλεια, κυρίως της τρίτης ηλικίας συνεχίζουν να κατέχουν την ευεργετική δράση των βοτάνων που συλλέγουν από το Κερκέτιον όρος που κακώς συνεχίζουμε να το αποκαλούμε Κόζιακα που είναι τουρκική ονομασία. Προφανώς για να το λένε αυτό οι Μούσες κάτι παραπάνω θα γνωρίζουν για την κόρη του Πίαλου. Ελπίζω κάποια στιγμή ο φίλος μου ο Δημήτρης που εκτός των άλλων είναι και καλλιτέχνης να φιλοτεχνήσει και την Πιάλεια ώστε δίπλα στον Αχιλλέα, στον Ηρακλή και στα υπόλοιπα έργα που έχει τοποθετήσει στον κήπο του να υπάρχει και η όμορφη Πιάλεια. Σας ευχαριστώ που κάνατε τον κόπο να διαβάσετε το πιο πάνω κείμενο.

Έρρωσθε και Ευδαιμονείτε.

Η EΠΙΜΕΛΕΙΑ  ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΟ ΤΟΝ ΓΟΡΓΟΓΥΡΑΙΟ












ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.