Life for Life
"Το θαύμα δεν είναι πουθενά
παρά κυκλοφορεί μέσα
στις φλέβες του ανθρώπου!!!"


"Στης σκέψης τα γυρίσματα μ’ έκανε να σταθώ
ιδέα περιπλάνησης σε όμορφο βουνό.
Έτσι μια μέρα το ’φερε κι εμέ να γυροφέρει
τ’ άτι το γοργοκίνητο στου Γοργογυριού τα μέρη !!!"


ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ
Εμείς στο χωριό μας έχουμε ακόμα αυλές. Εκεί μαζευόμαστε, αμπελοφιλοσοφούμε,
καλαμπουρίζουμε, ψιλοτσακωνόμαστε μέχρι τις... πρώτες πρωινές ώρες! Κοπιάστε ν' αράξουμε!!!
-Aναζητείστε το"Ποίημα για το Γοργογύρι " στο τέλος της σελίδας.

5.10.24

ΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΟΦΟ ΣΩΚΡΑΤΗ ΣΤΗΝ ΣΠΗΛΙΑ ΠΟΥ ΗΠΙΕ ΤΟ ΚΩΝΙΟ συζητώντας μαζί του για τους φίλους της σοφίας Ηλία Γιαννακόπουλο και Δημήτρη Παπαγιαννόπουλο.

Φίλες και Φίλοι αγαπητοί ψηφοφόροι της ΟΚΡΑ σας καλημερίζω από την συνοικία των Θεών [ΠΛΑΚΑ] σήμερα για μία ακόμα φορά μαζί με την Λόλα επισκεφθήκαμε την συνοικία των Θεών, το Μουσείο και την σπηλιά του Σωκράτη όπου ήπιε το κώνειο. Κατά την παραμονή μας στην σπηλιά, μιας και ήμασταν μόνοι μας, με ρώτησε πολλά και διάφορα. Η κουβέντα κυρίως περιστράφηκε γύρω από δύο πρόσωπα, και συγκεκριμένα δύο Πιαλειώτες, τον Ηλία Γιαννακόπουλο και τον Δημήτρη Παπαγιαννόπουλο. Ο Σωκράτης ήθελε πληροφορίες γι' αυτούς του δύο φίλους της σοφίας όπως τους αποκάλεσε. Η φήμη και των δύο και κυρίως του Ηλία είχε φθάσει με κάποιον μαγικό τρόπο και στα δικά του αυτιά και θεώρησε πως εγώ λόγω της σχέσης που έχω μαζί τους θα μπορούσα να τον πληροφορήσω καλύτερα, αφού είμαι ο μοναδικός ίσως αναγνώστης που διαβάζω ολόκληρα τα άρθρα του Ηλία, επ' αυτού μάλιστα ο Σωκράτης με αποκάλεσε ήρωα!! καθώς επίσης και λόγω των πολλών δημοσιευμάτων που κάνω στο ιστολόγιο της ΛΟΓ των άρθρων τους και των ποιημάτων τους. Τόλμησα να ρωτήσω τον σοφό Σωκράτη για το ποια είναι η δική του άποψη για τους δύο Πιαλειώτες και πήρα την πιο κάτω απάντηση.
Επίκουρε, αυτοί οι δύο Πιαλειώτες που σε τιμούν με την φιλία τους, τιμούν την φιλοσοφία, την ποίηση, την εκπαίδευση, την φιλία, τις τέχνες και τα γράμματα γενικότερα. Τιμούν επίσης την ιστορική και πνευματική Πιάλεια, θα ήθελα πάρα πολύ να είχαν γεννηθεί στην εποχή μου, θα κάναμε ατελείωτες συζητήσεις στα συμπόσια. Κάτι πήγα να πω στον σοφό Σωκράτη αλλά με διέκοψε λέγοντας μου: Τα γνωρίζω όλα Επίκουρε, γνωρίζω για τα συμπόσια και της συζητήσεις που κάνετε στην Αυλή των θαυμάτων και στον κήπο του Ασκληπιού και αν δεν σας πίεζε η Αφροδίτη οι συζητήσεις σας θα κρατούσαν έως το πρωί όπως οι δικές μας. Να πεις στους φίλους σου πως με κάνουν περήφανο που συνεχίζουν τις φιλοσοφικές αναζητήσεις και με την πρώτη ευκαιρία να τους φέρεις εδώ στην σπηλιά να τα πούμε από κοντά αν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Ευχαρίστησα τον σοφό Σωκράτη που επέλεξε να παρουσιαστεί σε μένα, χάρη στους Πιαλειώτες φίλους μου, και του υποσχέθηκα πως με την πρώτη ευκαιρία θα τον επισκεφθούμε στην σπηλιά.
Σας χαιρετώ με σεβασμό και επικούρεια διάθεση Επίκουρος ο Γοργογυραίος. Ακολουθούν κάποια αποσπάσματα από Το βιβλίο της ζωής, Steve Jobs.
ΠΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ
Ο Steve Jobs(ιδρυτής της Αpple) λίγο πριν πεθάνει στα 56 του από καρκίνο στο πάγκρεας είπε στο κρεβάτι του νοσοκομείου:

" Έφτασα στη κορυφή του επιχειρηματικού κόσμου. Στους άλλους η ζωή μου είναι η επιτομή της επιτυχίας. Αλλά εκτός της δουλειάς, έχω μια μικρή χαρά.
Στην ουσία, ο πλούτος είναι απλά ένα κομμάτι της ζωής μου.
Αυτή τη στιγμή ξαπλωμένος άρρωστος σε ένα κρεβάτι όταν αναπολώ τη ζωή μου και συνειδητοποίω πως η φήμη, η αναγνώριση και ο πλούτος που για τόσα χρόνια περηφανεύομουν έχουν ξεθωριάσει και δεν έχουν κάποια αξία μπροστά στον επερχόμενο θάνατο.
Μπορείς να προσλάβεις κάποιον να σου οδηγεί το αμάξι ή να σου κάνει λεφτά, αλλά δεν μπορείς να προσλάβεις κάποιον να υποστεί την αρρώστια για εσένα.
Τα υλικά αγαθά μπορούν να βρεθούν. Αλλά υπάρχει κάτι που αν χαθεί, δεν μπορείς να το βρεις ξανά.
"Η ζωή".
Όταν κάποιος μπει στο δωμάτιο για την εγχείρηση, καταλαβαίνει πως υπάρχει ένα βιβλίο που δεν έχει τελειώσει να διαβάζει.
"Το βιβλίο της Υγιούς Ζωής"
Σε όποιο στάδιο της ζωής και να είσαι τώρα, θα φτάσει η ώρα που θα αντιμετωπίσεις τη στιγμή που κλείνει η "αυλαία" της ζωής.
Εκτίμησε την αγάπη για την οικογένεια σου, για το σύντροφό σου και τους φίλους σου..
Όσο μεγαλώνουμε συνήθως γινόμαστε σοφότεροι και σιγά σιγά καταλαβαίνουμε πως είτε φοράς ένα ρολόι 300€ είτε 30€, και τα δύο λένε την ίδια ώρα.
Είτε κρατάμε μια τσάντα 300€ είτε μια 30€, το ποσό που υπάρχει μέσα παραμένει το ίδιο..
Είτε οδηγούμε ένα αμάξι 150.000€ είτε ένα των 20.000€, ο δρόμος και η απόσταση παραμένει η ίδια και έχουμε τον ίδιο δρόμο να διασχίσουμε.
Είτε το σπίτι που ζούμε είναι 300 τετραγωνικά είτε 3000 η μοναξιά είναι η ίδια..
Θα καταλάβετε ότι η εσωτερική ευτυχία σας δεν προέρχεται από τα υλικά αγαθά του κόσμου.
Είτε ταξιδεύετε πρώτη θέση είτε οικονομική, αν το αεροπλάνο πέσει, θα πέσετε κι εσείς μαζί...
Γι' αυτό, ελπίζω να καταλάβετε ότι όταν έχετε φίλους, κολλητούς παλιούς γνωστούς, αδερφούς, αδερφές που μπορείτε να μιλήσετε, να γελάσετε μαζί, να τραγουδήσετε μαζί, κλπ..
Αυτό είναι πραγματική ευτυχία!

Πέντε αδιαμφισβήτητα στοιχεία της ζωής:
1. Μη μαθαίνετε τα παιδιά σας να είναι πλούσια. Μάθετε τα να είναι ευτυχισμένα. Ώστε όταν μεγαλώσουν να ξέρουν την ΑΞΙΑ των πραγμάτων και όχι την τιμή τους.
2. Να τρως τη τροφή σαν τα "φάρμακά" σου. Αλλιώς θα χρειάζεται να τρως τα φάρμακα σαν την τροφή σου.
3. Αυτός που σε αγαπάει δεν θα σε αφήσει ποτέ για κάποιον άλλον ακόμα και αν υπάρχουν 100 λόγοι να σε παρατήσει, θα βρει ΕΝΑ λόγο για να μείνει.
4. Υπάρχει διάφορα στο να είσαι άνθρωπος με το να φέρεσαι ανθρώπινα. Λίγοι το καταλαβαίνουν.
5. Σε αγαπάνε όταν γεννιέσαι. Θα σε αγαπάνε και όταν πεθάνεις.
Ενδιάμεσα πρέπει να τα καταφέρεις.

Οι έξι καλύτεροι γιατροί στο κόσμο:
1. Ήλιος.
2. Ξεκούραση.
3. Άσκηση.
4. Υγιεινή διατροφή και αταραξία της ψυχής.
5. Φίλοι.
6. Εμπιστοσύνη στον εαυτό μας.

Πηγή Μυσταγωγία- Μυθαγωγία.
Σε χαιρετώ με σεβασμό και Επικούρεια διάθεση ο Επικούρειος Πέπος

ΠΑΝΤΩΝ ΚΤΗΜΑΤΩΝ ΚΡΑΤΙΣΤΟΝ ΕΣΤΙ ΦΙΛΟΣ ΣΑΦΗΣ ΚΑΙ ΑΓΑΘΟΣ. [Απ' όλα τα αποκτήματα του ανθρώπου το πιο σπουδαίο είναι ο πιστός και αγαθός φίλος.] Η επιλογή έγινε από τον Πεπέ.

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου σας καλημερίζω από τη συνοικία των Θεών, εκεί ήταν που γνώρισα αρκετού εκλεκτούς  φίλους το 1977 και συνεχίζουμε την υπέροχη φιλία μας έως και σήμερα. Στην πορεία γνώρισα κι άλλους υπέροχους φίλους, με τους οποίους συνεχίζω και μ' αυτούς να γευόμαστε τους καρπούς της φιλίας. Είχα την τύχη στη ζωή μου να έχω εκλεκτούς φίλους, κι αυτό το θεωρώ ευλογία. Σε όλους αυτούς τους υπέροχους φίλους μου θέλω να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ. Καθώς επίσης και στα φιλαράκια μου της πιο κάτω φωτογραφίας. Σας χαιρετώ με σεβασμό και Επικούρεια διάθεση ο Επικούρειος Πέπος.
Στην πιο κάτω φωτογραφία από αριστερά η Διώνη, δασκάλα σήμερα στην κάτω Ιταλία, Μυρτώ, βιολόγος σήμερα, Αρκάς, στέλεχος της ΑΑΔΕ, Μελισσάνθη, διοίκηση επιχειρήσεων - λογιστική, ιδρυτικό μέλος του filomatheia.blogspot.com kai κόρη του Πεπέ, Ασκληπιός, επίκουρος καθηγητής σήμερα στην Αμερική, Άλκηστη, ψυχολόγος, Αστροτόμ, ιδρυτικό μέλος του filomatheia.blogspot.com ανιψιός μου, κορυφαίος φυσικοθεραπευτής και αστρονόμος, και τέρμα δεξιά ο Επικούρειος Πέπος, παρατηρητής και συλλέκτης ωραίων στιγμών καθώς επίσης και ιδρυτικό μέλος της ΛΟΓ, της ΟΚΡΑ, της ΠΗΕΦ, της ΟΜΑ.Σ και της Ε.Ο.Δ. και μέλος της ομάδας συμποσιαστών εκλεκτών φίλων και φυσικά μέλος της επικούρειας φιλοσοφίας. Έρρωσθε και Ευδαιμονείτε.

«Φιλία είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα», είχε πει ο Σωκράτης. Για ορισμένους η πραγματική φιλία έρχεται μια φορά στη ζωή, ενώ για μερικούς αποτελεί ένα άπιαστο όνειρο. Εμπειρίες, απόψεις και συμπεριφορές, όλα ανατρέπονται από τη στιγμή που εισχωρήσει η αληθινή φιλία στη ζωή μας. Πώς όμως μπορούμε να «ανοίξουμε» τις πόρτες στην πραγματική φιλία;

Σεβαστείτε τη διαφορετικότητα των άλλων.
Ο καθένας κοιτάζει τη ζωή μέσα από το δικό του φακό. Συχνά εμείς αναμένουμε από τους άλλους να δουν τη ζωή τους μέσα από το δικό μας φακό, δημιουργώντας έτσι πολλά προβλήματα. Πρέπει να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και κατανόηση, καθώς οι διαφορές κάνουν ισχυρότερη μια φιλία.

Η εμπιστοσύνη και η ειλικρίνεια καθοδηγούν μια φιλία.
Αφεθείτε ελεύθεροι μπροστά στους άλλους, μοιραστείτε τις σκέψεις σας και μιλήστε όσο πιο ειλικρινά μπορείτε. Οι άνθρωποι αισθάνονται τον τρόπο που τους προσεγγίζουν, μετατρέποντας έτσι τη συμπεριφορά τους. Μην συζητήσετε για το φίλο σας πίσω από την πλάτη του και μην αφήνετε τους άλλους να αναφέρουν άσχημα πράγματα για αυτόν.

Παρόντες και στις δύσκολες στιγμές.
Η αληθινή φιλία δεν βασίζεται στο να είστε εκεί όταν είναι βολικό αλλά όταν είναι δύσκολο. Όταν περνάτε ευτυχισμένες στιγμές όλοι επιθυμούν να μοιραστούν τη χαρά σας αλλά μόνο οι αληθινοί φίλοι θα σας συμπαρασταθούν σε δύσκολες προσωπικές στιγμές.

Μην «εγκλωβίζετε» το φίλο σας στις δικές σας ανάγκες…
Δώστε χώρο στους ανθρώπους γύρω σας. Η ανάγκη για αποκλειστικότητα πολλές φορές κουράζει τους άλλους και δεν προσφέρει την κατάλληλη «αναπνοή» στους φίλους σας. Η επιθυμία για «φρέσκες» συναντήσεις πρέπει να αποτελεί επιθυμία και των δύο. Ένας καλός φίλος δεν απαιτεί και δεν σκέφτεται πρώτα τον εαυτό του, δεν είναι εγωιστής.

Πραγματικοί με τον εαυτό σας… αληθινοί φίλοι με τους γύρω σας
Εάν επιθυμείτε να έχετε πραγματικούς φίλους, θα πρέπει πρώτα να γνωρίσετε και να αποδεχτείτε τον εαυτό σας. Άλλωστε αν δεν αποδεχτείτε και δεν αγαπάτε τον ίδιο σας τον εαυτό, πώς θα οδηγήσετε τους άλλους προς εσάς και πως θα τους καλωσορίσετε;

Η αληθινή φιλία είναι γεμάτη αγάπη και γεμάτη «θετικές» ανησυχίες.
Αν έχετε την αίσθηση ότι ο φίλος σας διαθέτει κάποιο πρόβλημα πρέπει να τον αφυπνίσετε και να τον υποστηρίξετε όσο περισσότερο γίνεται. Ο καλός φίλος δεν προσπαθεί να γίνεται αρεστός μέσα από τη συγκατάθεσή του, αλλά ορισμένες φορές φαίνεται μέσα από τη θέλησή του να σας δείξει το λάθος. Μην είστε επικριτικοί, αλλά δώστε στοχαστικές συμβουλές, δείχνοντάς με αισιόδοξο τρόπο το «καλό» του.

Δείτε τη θετική πλευρά των άλλων.
Ένας αληθινός φίλος σίγουρα γνωρίζει αρκετά καλά τα μειονεκτήματά σας, αλλά δεν παύει να πιστεύει στις δυνατότητες σας. Επικεντρωθείτε στα καλά σημεία των φίλων σας, εκτιμήστε τα όμορφα πράγματα πάνω τους και δείξτε τους τα συναισθήματά σας για αυτόν. Η εκτίμηση είναι ένα συναίσθημα που όλοι το έχουν ανάγκη.

Η συγχώρεση αποτελεί το χρυσό κανόνα για την πραγματική φιλία.
Το ότι δεν εγκρίνετε μια πράξη δεν σημαίνει αποκλειστικά ότι χαρακτηρίζει αυτόν που την υποστήριξε. Η συζήτηση θεωρείται η καλύτερη λύση, ώστε να μπορέσετε να κατανοήσετε την αιτία του προβλήματος. Μην χρησιμοποιείτε τους φίλους σας, ως μέτρο της αξίας σας – έχετε αξία.


Λιάνα Γεωργουλοπούλου

ΦΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ, ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ. Η επιλογή έγινε από την Χαιρεστράτη την μητέρα του Επίκουρου.

Φίλες και Φίλοι καλημέρα, σήμερα το πρωί μας αποχαιρέτησε και ο Μίμης Πλέσσας , όταν το πληροφορήθηκα σκέφτηκα το εξής, το πόσο τυχεροί ήμασταν που μεγαλώσαμε με τις μελωδίες τόσο σημαντικών ανθρώπων όπως ο Πλέσσας. Ειδικά αν αυτά τα πρόσωπα τα συγκρίνεις με τα σημερινά πρότυπα μιλάμε για τεράστια διαφορά. Θα μείνω στην συγκινητική ανακοίνωση που έκανε η γυναίκα του, ήταν τυχερός ο Μίμης Πλέσσας που είχε δίπλα του αυτή την υπέροχη γυναίκα, ίσως αυτός να ήταν και ο λόγος της μακροζωίας του. Μίμη Πλέσσα σ' ευχαριστούμε. Σας χαιρετώ με σεβασμό και επικούρεια διάθεση Επίκουρος ο Γοργογυραίος. Έρρωσθε και Ευδαιμονείτε όσο ακόμα είναι νωρίς.

''Με μία τρυφερή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποχαιρέτησε τον Μίμη Πλέσσα, που έφυγε από τη ζωή μόλις λίγες ημέρες πριν συμπληρώσει τα 100 έτη, η σύζυγος του Λουκίλα Καρρέρ Πλέσσα. 

 «Και ξαφνικά "Έπεσε βαθεια σιωπή…"….."Κι εσύ δεν θα’σαι πλαι μου Αστέρι της Ζωής μου……" ….θά είσαι πάντα μέσα μου και θα με προστατεύεις από εκεί ψηλά…..μέχρι να ανταμώσουμε και παλι Ψυχή μου», επισημαίνει η Λουκίλα Καρρέρ Πλέσσα.

«"Πέρασαν τόσα καλοκαίρια…βρέξαν τη στράτα μας φωτιές" σε αυτό το κοινό ταξίδι ΖΩΗΣ που έφτασε στο τέλος του μέχρι να ανταμώσουμε και να το ξανακάνουμε…. Ευγνώμων για όλα…. Σε ευχαριστώ για όλα…. Σε λατρεύω για πάντα…..Γιατί η Αγάπη δεν Έχει ημερομηνία λήξης. Καλό ταξίδι Ψυχή μου …..Καλή μας Αντάμωση», καταλήγει''.
=====================

ΠΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ

 «Άδραξε τη μέρα»
Η φράση έγινε περισσότερο γνωστή από τον «Κύκλο των χαμένων ποιητών», αλλά πρόκειται για μία προτροπή στα λατινικά -carpe diem- από τον Οράτιο (ρωμαίο λυρικό ποιητή του 1ου αιώνα π.Χ.). Το σκεπτικό είναι ότι αυτό που έχουμε στη ζωή μας είναι το παρόν και αυτό καλούμαστε να ζήσουμε. Το χτες έχει ήδη περάσει -καλό είναι βέβαια να το επεξεργαζόμαστε, ώστε να μάθουμε πράγματα- και το αύριο δεν έχει έρθει ακόμα και δεν μπορούμε να το ελέγξουμε, τουλάχιστον όχι πλήρως.
Ο χρόνος είναι κάθε στιγμή και κάθε λεπτό που ζούμε τώρα. Θυμίζει λίγο το ρητό που λέει: «Ζήσε την κάθε μέρα σαν να ’ναι η τελευταία». Εδώ, βέβαια, θα πρέπει να τονίσουμε ότι είναι σημαντικό μεν να ζούμε καθημερινά μια ζωή έντονη και γεμάτη, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να διατηρούμε παράλληλα και έναν βαθμό προνοητικότητας σκεφτόμενοι πώς θα μας επηρεάσει την επόμενη μέρα αυτό που κάνουμε σήμερα.

«Θα το σκεφτώ αύριο''. 
Αύριο είναι μια καινούργια μέρα»
Πρόκειται για την αξέχαστη ατάκα της Σκάρλετ Ο’ Χάρα, που αντιμετωπίζει χιλιάδες δυσκολίες καταφέρνοντας πάντα να επιβιώσει στο καταπληκτικό μυθιστόρημα «Όσα παίρνει ο άνεμος», που αποδόθηκε εντυπωσιακά από τη βραβευμένη με Όσκαρ Βίβιαν Λι στην ομώνυμη ταινία. Ουσιαστικά όταν λέμε αυτήν τη φράση αφήνουμε λίγο χώρο και χρόνο ώστε να επεξεργαστούμε κάτι καλύτερα και να μην πάρουμε αποφάσεις με παρορμητικότητα και όσο βρισκόμαστε σε ένταση. Ο στόχος είναι, λοιπόν, να αναλογιστούμε όλες τις διαστάσεις αυτού που μας συμβαίνει. Ούτως ή άλλως, χρειάζεται να καταλαγιάσει και το συναίσθημα, ώστε να μπορέσουμε να αντιληφθούμε καλύτερα την κατάσταση. Σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι δεν είναι απίθανο την επόμενη μέρα οι συνθήκες να είναι διαφορετικές. Βέβαια, από την άλλη πλευρά, χρειάζεται να προσέξουμε και να μην πέσουμε στην παγίδα τού να αναβάλλουμε συνέχεια να σκεφτούμε, να συνειδητοποιήσουμε και να νιώσουμε ένα γεγονός.


«Και αυτό θα περάσει»
Πρόκειται για μία πολύ αληθινή και ανακουφιστική φράση. Επαληθεύεται κάθε φορά που γυρνάμε και κοιτάμε το παρελθόν και εκτιμάμε πόσο δύσκολα ήταν όσα περάσαμε και τελείωσαν πια. Αυτό μας βοηθάει να πάρουμε θάρρος και για όσα μας συμβαίνουν τώρα και να καταλάβουμε ότι θα βρεθεί μία λύση και θα αντιμετωπιστούν. Επίσης, μπορούμε να πάρουμε δύναμη και από άλλους ανθρώπους που έχουν περάσει και ξεπεράσει το ίδιο πρόβλημα ή κάτι ανάλογο με αυτό που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και εμείς. Σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουμε επίσης ότι το πρόβλημα θα περάσει σιγά-σιγά και ότι η κάθε του παράμετρος χρειάζεται να αντιμετωπιστεί μία-μία και ότι δεν θα μας βοηθήσει καθόλου το να πνιγούμε ξαφνικά βλέποντας ένα πρόβλημα βουνό που δεν θα το έχουμε σπάσει σε μικρότερα κομμάτια για να το λύσουμε.

«Ό,τι δεν με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό»
Η φράση αυτή του Νίτσε, που έχει ακουστεί, ειπωθεί και τραγουδηθεί ακόμα, κρύβει μία μεγάλη αλήθεια. Κυρίως ίσως γιατί ο άνθρωπος μπορεί να αντιμετωπίσει τα πάντα εκτός από τη δική του απώλεια – τον δικό του θάνατο. Οτιδήποτε άλλο και αν συμβεί, μπορεί να το ξεπεράσει και τελικά να βγει και πιο δυνατός. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να θεωρούμε τα δυσάρεστα ευχάριστα επειδή θα μας δυναμώσουν. Σημαίνει απλώς ότι συνειδητοποιώντας το πόσο μπορούμε να διδαχθούμε από τις εμπειρίες μας, θα βοηθηθούμε να βρούμε μια νοηματοδότηση σε ό,τι συμβαίνει και να απενοχοποιήσουμε τις αρνητικές και δύσκολες καταστάσεις. Η φύση του ανθρώπου είναι να μαθαίνει μέσα από τον πόνο, από τα πιο μικρά ως τα πιο μεγάλα. Ας πάρουμε το πολύ απλό παράδειγμα ενός επίδοξου ποδηλάτη. Στην αρχή θα πέσει, θα χτυπήσει, αλλά στο τέλος θα μάθει να κρατά σωστά ισορροπία. Αυτό μας δείχνει πόσο σημαντικό είναι να προσπαθούμε να μαθαίνουμε, να αλλάζουμε και να εξελισσόμαστε μέσα από κάθε εμπειρία.

Πηγή Ναταλία Κουτρούλη, MSc, ψυχολόγο υγείας, με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική.