Life for Life
"Το θαύμα δεν είναι πουθενά
παρά κυκλοφορεί μέσα
στις φλέβες του ανθρώπου!!!"


"Στης σκέψης τα γυρίσματα μ’ έκανε να σταθώ
ιδέα περιπλάνησης σε όμορφο βουνό.
Έτσι μια μέρα το ’φερε κι εμέ να γυροφέρει
τ’ άτι το γοργοκίνητο στου Γοργογυριού τα μέρη !!!"


ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ
Εμείς στο χωριό μας έχουμε ακόμα αυλές. Εκεί μαζευόμαστε, αμπελοφιλοσοφούμε,
καλαμπουρίζουμε, ψιλοτσακωνόμαστε μέχρι τις... πρώτες πρωινές ώρες! Κοπιάστε ν' αράξουμε!!!
-Aναζητείστε το"Ποίημα για το Γοργογύρι " στο τέλος της σελίδας.

14.9.22

Όχι άλλη αγένεια. Όχι άλλη απρέπεια. Όχι άλλη καφρίλα στη ζωή μας. Μην το επιτρέπετε. Αργύρης Κωστάκης.

Μια καλημέρα είναι αυτή, πέστην κι ας πέσει χάμω λένε στο Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι. Προφανώς θα το λένε και στην ιστορική Πιάλεια. Κι όμως πολλές φορές δεν λέμε ούτε την καλημέρα, θα σας έχει τύχει κι εσάς πιστεύω να περνάει κάποιος/κάποια κι ενώ σας βλέπει δεν λέει ούτε καλημέρα. Γι' αυτό και για άλλα πολλά ο κ. Αργύρης Κωστάκης έγραψε το πιο κάτω άρθρο. Αν το διαβάσει η κ. προ'ι'σταμένη και ο κ. διευθυντής θα ήθελα την άποψή τους. 


Φτάνει πια με την αγένεια και την απρέπεια!

Από Αργύρης Κωστάκης.

Είναι αλήθεια ότι η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται από τους ανθρώπους που επιλέγουμε να ζούμε.


Άρχισα να το συνειδητοποιώ μετά τα 50 χρόνια μου είναι η αλήθεια. Έπρεπε να περάσει μισός αιώνας ζωής για να αρχίσει να «πιάνει ο σπόρος» που είχε «φυτέψει» ο αείμνηστος πατέρας μου όταν πήγαινα ακόμη στο δημοτικό σχολείο. «Να διαλέγεις ευγενικούς, ποιοτικούς, χαρισματικούς και ήρεμους ανθρώπους στη ζωή σου» μου είχε πει, αλλά τι να καταλάβω τότε.


Δεν με βοήθησε και το επάγγελμα της δημοσιογραφίας με τόση παράνοια, νεύρα και ανοησία που διακατέχει την πλειονότητα όσων συνεργάστηκα. Δεν με βοήθησε και αυτή η κοινωνική «ζούγκλα» χωρίς κανόνες και ίχνος αξιοπρέπειας που ζούμε όλοι μας αναγκαστικά, ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία της κρίσης.


Ας είναι. Άργησα αλλά τα κατάφερα. Άργησα αλλά το κατάλαβα. Άργησα αλλά αυτό ήταν. Πήρα στροφή. Μόλις αντιλαμβάνομαι αγενή και άξεστο άνθρωπο φεύγω. Απομακρύνομαι. «Την κάνω». Πώς το λένε αλλιώς.


Διακόπτω σχέσεις με γνωστούς, συναδέλφους, συναθλητές, γείτονες. Ακόμη και συγγενείς ή φίλους. Απαιτώ ευγένεια ακόμη και από τη συντροφική μου σχέση. Δεν «παραγνωρίζομαι».


Ψωνίζω μόνο από μαγαζιά με ευγενικούς υπαλλήλους και φυσικά ευγενικά «αφεντικά». Δεν ξαναπερνάω ούτε «απ έξω» από μαγαζιά που ξέρω ότι ο υπάλληλος ή το ‘αφεντικό» δεν θα σου πει καλημέρα ή ακόμη χειρότερα θα είναι «ξινισμένη». Δεν θα σου πει ευχαριστώ όταν τον πληρώσεις γι αυτό που αγόρασες. Δεν θα ξαναφήσω φιλοδώρημα σε απρεπείς σερβιτόρους που δεν είναι χαμογελαστοί ή σέβονται τα 50 λεπτά ή το ένα ευρώ (παλιές 350 δραχμές αν θυμάστε) που θα αφήσω από το υστερημά μου γιά τον κόπο του. Σταμάτησαν να βάζω βενζίνη στο πρατήριο που έβαζα δεκαετίες γιατί δεν άντεχα να πληρώνω και να μη μου λένε ευχαριστώ. Και ευτυχώς λίγα μέτρα παρακάτω εδώ και μήνες στο άλλο πρατήριο όλα τα παιδιά είναι ευγενέστατα και όχι δήθεν. Ακόμη και για τα 5 ευρώ βενζίνη στη μηχανή λένε ευχαριστώ. Δεν ξαναπάω στην ταμία του σούπερ μάρκετ με τα «κατεβασμένα μούτρα», αλλά προτιμώ να περιμένω σε άλλη ουρά περισσότερο για να δω μια ευγενική φυσιογνωμία από την κυρία πίσω από το ταμείο.


Μπορώ να σας πω δεκάδες παραδείγματα της καθημερινότητας που άλλαξαν προς το καλύτερο τη ζωή μου. Κάντε το κι εσείς. Κάντε το πρώτο βήμα. Στον πρώτο που θα βρείτε τη μαγκιά να πείτε «φτάνει πια» θα έχετε κάνει το μεγάλο βήμα για τη νίκη της ψυχής σας.


Όχι άλλη αγένεια. Όχι άλλη απρέπεια. Όχι άλλη καφρίλα στη ζωή μας. Μην το επιτρέπετε.


Ευτυχώς υπάρχουν γύρω μας ακόμη ευγενικοί άνθρωποι όπως ο φίλος μου ο Ντίνος από την Βέροια, ο Παναγιώτης από τα Γιάννενα που είχα την τύχη να τους γνωρίσω όταν υπηρετούσα την θητεία μου. Σαφώς υπάρχουν αρκετοί ακόμα και καθ' ένας από μας έχει τη δική του λίστα.


Σε χαιρετώ με σεβασμό και Επικούρεια διάθεση ο CEO της ΟΚΡΑ Επικούρειος Πέπος 

Καλησπέρα με λίγα λόγια για την σημασία της κουλτούρας από τον (NUCCIO ORDINE)

14 Σεπτεμβρίου 2022 Χρόνια Καλά στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες και φυσικά σε όσες και όσους έχουν τα γενέθλιά τους π.χ. ['Αλεξ και Μίνωας.] Καλησπέρα με λίγα λόγια για την σημασία της κουλτούρας από τον (NUCCIO ORDINE)

Φίλες και φίλοι δυστυχώς στις μέρες μας λέξεις όπως κουλτούρα, πολιτισμός, ευγένεια, σεβασμός, αλτρουισμός, αλληλεγγύη, ανιδιοτέλεια έχουν εκλείψει ή στην καλύτερη των περιπτώσεων έχουν χάσει τη λάμψη τους και το νόημά τους με αποτέλεσμα πολλές φορές να βρισκόμαστε μπροστά σε απαράδεκτες συνθήκες. Ίσως αρκετοί από εσάς αν χρησιμοποιείτε το Μέτρο να έχετε παρατηρήσει πολλά άθλια περιστατικά ειδικότερα από νεαρά άτομα. Φταίνε τα παιδιά; Κατά την ταπεινή μου άποψη όχι, το φταίξιμο είναι των γονιών, της κοινωνίας που κληροδότησαν οι πιο μεγάλοι στους νεότερους και φυσικά των πολιτικών και των κομμάτων που ποσώς ενδιαφέρονται για την παιδεία και τις συμπεριφορές των νέων. 

Εννοείται πως όποιος κατουράει στη Θάλασσα θα το βρει στο αλάτι που θα βάλει στο φαγητό του, και όποιος επίσης κατουράει στο πηγάδι που πίνει νερό είναι βλάκας.

Έτσι έλεγε ο Μαστορίκας, δυστυχώς εμείς δεν έχουμε φροντίσει για την παιδεία της νέας γενιάς αφού έχουμε εξουσιοδοτήσει τα κόμματα εν λευκώ να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο και παρ' ότι βλέπουμε τα αποτελέσματα στρουθοκαμηλίζουμε. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν αντιδρούμε στο αυτονόητο, γιατί ανεχόμαστε όλους αυτούς που βλάπτουν την αισθητική μας. Είμαστε άραγε τόσο πολύ ωχαδερφιστές και ελαμορετιστές; Ως πότε θα λέμε: αυτός είναι ελεεινός και τρισάθλιος αλλά είναι του κόμματος; Μη μου πείτε πως δεν το έχετε συναντήσει αυτό στον κύκλο σας ή στον ευρύτερο χώρο της κοινότητας; Ενυ γουέη που λέει και ο μέγιστος καλλιτέχνης (ο Γκοτζιό ντε!!) όταν αποκτήσουμε την πολυπόθητη αυτογνωσία που αναφέρει πάντα στα άρθρα του ο συγγραφέας Ηλίας Γιαννακόπουλος, τότε ίσως αλλάξουμε και αλλάξουνε. Ως τότε να είσαστε καλά, και για να είσαστε καλά διαβάστε το άρθρο που σας έστειλα για την φιλοσοφία του Επίκουρου. Σας χαιρετώ με σεβασμό και επικούρεια διάθεση Επίκουρος ο Γοργογυραίος.

Για να κάνω τούς φοιτητές μου να αντιληφθούν τη σημασία της κουλτούρας, τούς διαβάζω κάθε χρόνο ένα ανέκδοτο το όποιο είχε αφηγηθεί ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας David Foster Wallace στους φοιτητές του στο Κένυον Κόλλετζ, στις Ηνωμένες Πολιτείες:

Είναι δύο νεαρά ψάρια που κολυμπάνε. Κάποια στιγμή συναντούν ένα ηλικιωμένο ψάρι πού πηγαίνει στην αντίθετη κατεύθυνση. Τους χαιρέτα και λέει:

«Γεια σας, παιδιά. Πώς είναι το νερό;» Τα δύο νεαρά ψάρια κολυμπάνε ακόμα λίγο, ύστερα κοιτάζει, το ένα το άλλο και λέει: «Μα τι διάολο είναι το νερό;»

Ο ίδιος ο συγγραφέας μας δίνει και την ερμηνεία του αφηγήματός του:

Το ζουμί της ιστορίας των ψαριών είναι απλώς ότι προφανείς, σημαντικές και πανταχού παρούσες πραγματικότητες είναι συχνά οι πιο δυσκολονόητες και οι πιο δύσκολα συζητήσιμες.

Όπως τα δύο νεαρά ψάρια, έτσι κι εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε τι είναι στ’ αλήθεια το νερό μέσα στο όποιο ζούμε κάθε στιγμή τής ύπαρξής μας.

Πράγματι, δεν συνειδητοποιούμε ότι η λογοτεχνία και οι ανθρωπιστικές γνώσεις, η κουλτούρα και η μόρφωση αποτελούν το ιδανικό αμνιακό υγρό μέσα στο όποιο οι ιδέες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας, του κοσμικού χαρακτήρα της κοινωνίας, του δικαιώματος στην κριτική, της ανοχής, της αλληλεγγύης, του κοινού καλού μπορούν να αναπτυχθούν δυναμικά.

📚📚📚📚📚📚

Ανιχνευτής, Επίκουρος ο Γοργογυραίος.