Life for Life
"Το θαύμα δεν είναι πουθενά
παρά κυκλοφορεί μέσα
στις φλέβες του ανθρώπου!!!"


"Στης σκέψης τα γυρίσματα μ’ έκανε να σταθώ
ιδέα περιπλάνησης σε όμορφο βουνό.
Έτσι μια μέρα το ’φερε κι εμέ να γυροφέρει
τ’ άτι το γοργοκίνητο στου Γοργογυριού τα μέρη !!!"


ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ
Εμείς στο χωριό μας έχουμε ακόμα αυλές. Εκεί μαζευόμαστε, αμπελοφιλοσοφούμε,
καλαμπουρίζουμε, ψιλοτσακωνόμαστε μέχρι τις... πρώτες πρωινές ώρες! Κοπιάστε ν' αράξουμε!!!
-Aναζητείστε το"Ποίημα για το Γοργογύρι " στο τέλος της σελίδας.

17.1.21

ΕΙΚΟΣΤΟ ΠΕΜΠΤΟ ΜΕΡΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ η Μυρτώ με την DENISE και τον DERRICK επισκέπτονται την ΠΡΑΙΤΩΡΙΑ

 ΕΙΚΟΣΤΌ ΠΕΜΠΤΟ ΜΕΡΟΣ.

Οι δύο γυναίκες κατευθύνθηκαν προς το εσωτερικό του σπιτιού και συγκεκριμένα προς το σαλόνι, η DENISE ήθελε να της δείξει τη θέση που είχε τοποθετήσει την ορχιδέα. Η Μυρτώ δεν άντεξε, κάποια εσωτερική δύναμη την έσπρωξε και συγκινημένη αγκάλιασε αυτή την D τα μάτια της βούρκωσαν, εκείνη την αγκαλιά την έδινε και εκ μέρους του Πέπου, κυρίως του Πέπου, αχ πόσο θα ήθελε ν' ανοίξει την καρδιά της στην DENISE και να της πει όλη την αλήθεια, συγκρατήθηκε όμως, ξαναβρήκε την αυτοκυριαρχία της και δικαιολογήθηκε στην DENISE πως η συγκίνηση της ήταν μεγάλη με όλα αυτά που έζησε απόψε και κυρίως που το λουλούδι της άρεσε τόσο πολύ. Βγαίνοντας από το σαλόνι με την άκρη του ματιού της διέκρινε έναν μικρό πίνακα που νόμιζε πως έμοιαζε με τον πίνακα που της είχε χαρίσει ο Πέπος, σκέφτηκε πως αυτό ήταν αδύνατον και πως το πιθανότερο ήταν να σχημάτισε αυτή την εντύπωση λόγω της έντονης επιθυμίας που είχε για ό,τι είχε σχέση με τον Πέπο, ήταν πολύ έντονη η παρουσία του αυτό το βράδυ στο χώρο, πως θα μπορούσε άλλωστε να είναι και διαφορετικά αφού ήταν εκεί η δίδυμη αδερφή του; Από λεπτότητα δεν επέστρεψε να τσεκάρει αν όντως ο πίνακας είχε ομοιότητες, ίσως αυτό να το έκανε στην επόμενη επίσκεψη. Επέστρεψαν στον κήπο και οι υπόλοιποι καλεσμένοι ήταν όρθιοι, ήταν ώρα να χαιρετήσουν και να αναχωρήσουν, ήταν ήδη μεσάνυχτα. 

Η Μυρτώ
αποχαιρέτησε όλους τους φίλους και τους ευχαρίστησε για την φιλοξενία, η Μό'ί'ρα της ζήτησε να βρεθούν ξανά για να την ξεναγήσει και επ' ευκαιρία ζήτησε να μάθει από τη Νana το πρόγραμμα. Την επόμενη ήταν Κυριακή, η πρόταση της ήταν να μείνουν στο σπίτι γιατί ξεκουραστεί η Μυρτώ, την Δευτέρα θα περνούσε η DENISE να την πάρει για να πάνε στο ιατρείο και το μεσημέρι για φαγητό, θα επέστρεφαν στο σπίτι το απόγευμα. Την τρίτη θα αναχωρούσαν για το Κρούγκερ Παρκ και θα επέστρεφαν την Παρασκευή, άρα η Μυρτώ ήταν ελεύθερη μόνο το ερχόμενο Σάββατο το πρωί έως το μεσημέρι γιατί το βράδυ θα έκαναν ένα αποχαιρετιστήριο δείπνο μιας και την επόμενη μέρα θα αναχωρούσε για την Αμερική. Η Μό'ι'ρα συμφώνησε να περάσει το Σάββατο το πρωί. Η DENISE πρότεινε στην μητέρα της πως αν η Μυρτώ την επόμενη μέρα ένιωθε πως είχε ξεκουραστεί αρκετά και αν είχε διάθεση να περνούσαν με τον DERRICK να την πάρουν για μια βόλτα ως την Πραιτώρια. Η Μυρτώ με το που άκουσε την πρόταση της DENISE την θεώρησε δώρο εξ ουρανού και είπε άμεσα ναι, εφόσον βέβαια δεν είχαν κάποια αντίρρηση η Nana και ο Ian, ο Ian και η Nana δεν έφεραν καμία αντίρρηση αλλά οι αδερφές της DENISE κατσούφιασαν, δεν ήθελαν να χάσουν την παρέα της Μυρτούς, η DENISE το αντιλήφθηκε και τις καθησύχασε λέγοντας τες πως θα ήταν κι αυτές στην παρέα. Στα πρόσωπα των κοριτσιών επέστρεψε η ξαστεριά. Αφού όλα τακτοποιήθηκαν αναχώρησαν για τη βάση τους. 

Όταν η Μυρτώ ξάπλωσε έκανε έναν απολογισμό της ημέρας, ουσιαστικά ήταν η πρώτη μέρα στη Νότια Αφρική και μέσα σε 24 ώρες είχαν συμβεί πάρα πολλά. Ποιος θα το περίμενε πως θα ξανασυναντούσε την Μόϊρα και τον Πήτερ και μάλιστα κάτω από αυτές τις συνθήκες; Ποιος μπορούσε να φανταστεί πως η κοπέλα που της παραχώρησε τη θέση της στο αεροπλάνο ήταν η αδερφή του DERRICK; Απίστευτα πράγματα, ποιος θα το περίμενε πως η DENISE θα την υποδεχόταν τόσο ζεστά; Για μια ακόμα φορά το μυαλό της δεν μπορούσε να ξεφύγει από την DENISE και τον DERRICK, θεέ μου τι υπέροχο ζευγάρι; Πόσο γλυκά κοίταζε ο ένας τον άλλον; Με πόση ευγένεια και καλοσύνη την είχε δεχθεί η DENISE στο σπίτι της; Πόσο αξιολάτρευτη και αγαπητή ήταν σε όλα τα μέλη της οικογένειας μικρούς και μεγάλους; Ακόμα και τα παιδιά από τον πρώτο γάμο του DERRICK την υπεραγαπούσαν, το διέκρινε κάποιος αμέσως με τον τρόπο που της μιλούσαν, με τον τρόπο που την κοιτούσαν, με την συμπεριφορά τους, αυτή η κοπέλα είχε κάτι μαγικό πάνω της που σ' έκανε να την αγαπήσεις αμέσως. Για μία στιγμή έκλεισε τα μάτια της και μονολόγησε: αχ DENISE πόσο θα ήθελα να μπορούσα να γίνω νύφη σου!! Απόρησε και η ίδια μ' αυτή της τη σκέψη, άρα είχε δίκιο ο θείος της; Ένας αναστεναγμός της ξέφυγε, αχ! Δάσκαλε γιατί να είσαι 5 χρόνια πιο μικρός από μένα; Καθ' όλη τη διάρκεια της βραδιάς η Μυρτώ παρατηρούσε διακριτικά την DENISE, αν και τον Πέπο τον είχε συναντήσει μόνο μία φορά, παρ' αυτά είχε κρατήσει καλά στη μνήμη της κάποια στοιχεία του χαρακτήρα του από τη γλώσσα του σώματος, όπως κάποιες κινήσεις, κάποιους μορφασμούς, το χαμόγελο και κυρίως εκείνα τα ιδιαίτερα μάτια που εξέπεμπαν ζεστασιά και καλοσύνη, όλα αυτά τα παρατηρούσε απόψε και στην DENISE,  αχ πόσο θα ήθελε να είναι μπροστά όταν αυτά τα δίδυμα θα μάθαιναν την αλήθεια. Κάπου εκεί δεν άντεξε άλλο και αφέθηκε στην αγκαλιά του Μορφέα. 

Την επόμενη μέρα κατά της 08:30 άκουσε κάποιον θόρυβο στην πόρτα, κατάλαβε πως θα πρέπει να ήταν ο Ορφέας, πράγματι ήταν το σκυλί που γρατσούναγε την πόρτα, ήταν σα να της έλεγε πως ήταν ώρα να σηκωθεί, αυτό το σκυλί το αγάπησε από την πρώτη στιγμή. Σε μισή ώρα ήταν στον κήπο, μαζί με τα κορίτσια ετοίμασαν το πρωινό και όλοι μαζί κάθισαν στο κιόσκι να να απολαύσουν την ομελέτα και τα υπόλοιπα εδέσματα.  H Nana την ρώτησε αν είχε κοιμηθεί αρκετά και πως αν εξακολουθούσε να επιθυμεί να συνοδεύσει την DENISE στο ιατρείο η να παραμείνει για να ξεκουραστεί περαιτέρω, την διαβεβαίωσε πως ήταν σε καλή φόρμα και πως επιθυμούσε σφόδρα να επισκεφτεί τον DERRICK στο ιατρείο. Στις 09:30 που ήρθε η DENISE και ο DERRICK η Μυρτώ και τα κορίτσια ήταν ήδη έτοιμοι. Αναχώρησαν για την Πραιτώρια. Κατά την διαδρομή ο DERRICK KAI H DENISE αναφέρθηκαν στην ιστορία της πρωτεύουσας. Η Πρετόρια (παλαιότερα Πραιτώρια) (αγγλικά: Pretoria) είναι πόλη στη Νότιο Αφρική, στην επαρχία Γκάουτενγκ στην περιοχή Τράνσβααλ. Αποτελεί μια από τις τρεις πρωτεύουσες της Ν. Αφρικής και συγκεκριμένα την εκτελεστική και de facto πρωτεύουσα της χώρας.

Η Πρετόρια ανήκει διοικητικά στον μητροπολιτικό δήμο Τσουάνε. Ιδρύθηκε το 1855 από τον Μαρτίνους Πρετόριους και το αρχικό της όνομα ήταν Πρετοριάνα Φιλαδέλφεια. Η πόλη έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια του πολέμου των Μπόερς. Στην πόλη υπογράφηκε η πρώτη συνθήκη ειρήνης μεταξύ των πλευρών, με την οποία έληξε ο πρώτος από τους δύο αυτούς πολέμους, στις 3 Αυγούστου 1881, αλλά και η ειρήνη του Βερινέγκενγκ στις 31 Μαΐου 1902, με την οποία έληξε ο δεύτερος.

Σήμερα η πόλη έχει 2.345.908 κατοίκους (2007). Ανάμεσα στις διάσημες προσωπικότητες που κατάγονται από την Πρετόρια είναι και ο Ίλον Μασκ, επιχειρηματίας και μηχανικός διαστημικών τεχνολογιών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. πηγή Βικιπαίδεια. Η ολιγόωρη παραμονή τους στην Πραιτώρια έφερε πιο κοντά την Μυρτώ, την DENISE και τον DERRICK και τους αγάπησε ακόμα πιο πολύ, ο γιατρός εκτός από άριστος επιστήμων ήταν και φιλόσοφος, η Μυρτώ τους λάτρεψε και τους δύο. Ένα ακόμα στοιχείο που της έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν το δέσιμο που είχαν οι τρεις αδερφές, δεν μπόρεσε να μην σκεφτεί αυτό που χρόνια τώρα την πλήγωνε, δηλαδή η έλλειψη μιας αδερφής, ενός αδερφού, δεν ένιωθε ευχάριστο που ήταν μοναχοπαίδι, γνώριζε κάποια μοναχοπαίδια που δεν είχαν μάθει να μοιράζονται τίποτα γιατί ακριβώς δεν είχαν ένα αδερφάκι και δεν είχαν μάθει το πόσο όμορφα είναι να μοιράζεσαι πράγματα, να μοιράζεσαι την αγάπη, τον πόνο, η ίδια βέβαια δεν ανήκε σ' αυτή την κατηγορία  --ευτυχώς-- αλλά κάθε φορά που το σκεφτόταν ένιωθε πόνο. 

Κάποια στιγμή μάλιστα το είχε συζητήσει αυτό με την μητέρα της η οποία της εξήγησε πως η πρόθεσή τους δεν ήταν να μείνουν με ένα παιδί, αντιθέτως ήθελαν πολλά παιδιά αλλά κάποιο γυναικολογικό πρόβλημα δεν τους επέτρεψε να γίνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Την ευχαριστούσε πολύ που έβλεπε το πόσο αγαπημένες ήταν και κυρίως το πόσο οι πιο μικρές λάτρευαν την DENISE. Δεν μπόρεσε να αποφύγει τον πειρασμό της πιο κάτω σκέψης, άραγε αν η DENISE είχε μείνει στα Τρίκαλα ποια θα ήταν η τύχη της; Ρητορικό το ερώτημα, τουλάχιστον προς ώρας. Πολύ θα ήθελε να είχε τη δυνατότητα στο μέλλον να κάνει αυτή την ερώτηση στην DENISE και στο Πέπο. Οι ώρες πέρασαν γρήγορα και επέστρεψαν στη βάση τους, ήταν μία καταπληκτική βόλτα έτσι κι αλλιώς, αλλά με τόσο όμορφη παρέα πως θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά; Αργά το απόγευμα επέστρεψαν στο σπίτι, η DENISE ενημέρωσε την Μυρτώ πως την επόμενη μέρα θα περνούσε στις 09:00 να την πάρει για να πάνε στο ιατρείο. Το βράδυ στο τραπέζι ο Ian της μίλησε για κάποιον Έλληνα από την μεριά του πατέρα του, και της ανάφερε την ιστορία του.

Ο Έλληνας που σκότωσε τον πρωθυπουργό του Απαρτχάιντ στην Νότια Αφρική. Τον χαρακτήρισαν «τρελό» και απέκλεισαν το πολιτικό κίνητρο. Ποιος ήταν ο Δημήτρης Τσαφέντας  Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1966 πέθανε ο «Αρχιτέκτοντας του Απαρτχάιντ», ο Χέντρικ Φέρβουρντ, ο νοτιοαφρικάνος Πρωθυπουργός που ενίσχυσε όσο κανείς άλλος τον φυλετικό διαχωρισμό στη χώρα. Τον μαχαίρωσε τέσσερις φορές μέσα στη Βουλή και παρουσία όλης της κυβέρνησης, ο ελληνικής καταγωγής Δημήτρης Τσαφέντας. Μερίδα του τύπου υποστήριξε ότι ο Τσαφέντας ήθελε να τον εκδικηθεί για το απαρτχάιντ. Οι περισσότερες όμως, έγραψαν ότι ο Έλληνας έπασχε από παρανοϊκή σχιζοφρένεια και λάμβανε εντολές από ένα παράσιτο, μια ταινία που είχε αναπτυχθεί μέσα στο σώμα του… Όπως αποδείχτηκε δεκαετίες μετά, το καθεστώς τού απαρτχάιντ επέλεξε να εμφανίσει τον Τσαφέντα ψυχασθενή και να αποκρύψει όλα τα στοιχεία που αποδείκνυαν ότι είχε πολιτικό κίνητρο. Ο «μικτός» λευκός Ο Δημήτρης Τσαφέντας γεννήθηκε στις 14 Ιανουαρίου του 1918, στη Μοζαμβίκη. Ο πατέρας του, Μιχάλης Τσαφέντας, ήταν Έλληνας και η μητέρα του, μιγάδα από τη Μοζαμβίκη. Μετά τον θάνατό της, πέρασε λίγα χρόνια στην Αίγυπτο όπου ζούσε η γιαγιά του. Στα 10, εγκαταστάθηκε στη Νότια Αφρική, όπου πήγε σχολείο. Αν και ανήκε στην κατηγορία των «λευκών», εξαιτίας του Έλληνα πατέρα του, ξεχώριζε από τους υπόλοιπους λόγω του σκούρου δέρματός του. Επειδή ήταν λευκός δεν μπορούσε σύμφωνα με τους φυλετικούς νόμους να παντρευτεί γυναίκα μη λευκή. Έτσι κάποια στιγμή ο Τσαφέντας ζήτησε να καταχωρηθεί ως «Έγχρωμος» (Coloured), μια νομική κατηγορία για μιγάδες που πρόσδιδε λιγότερα προνόμια απ’ τους λευκούς, αλλά περισσότερα απ’ τους μαύρους, προκειμένου να παντρευτεί την μιγάδα φίλη του, ωστόσο η αίτησή του απορρίφθηκε. Το 1930 γράφτηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα και το 1941 μπάρκαρε στα καράβια, όπου πέρασε τις επόμενες δύο δεκαετίες της ζωής του. Σε νεαρή ηλικία, εμφάνισε ψυχολογικές διαταραχές, αλλά συνέχισε μια κανονική ζωή. Μιλούσε οχτώ γλώσσες, ανάμεσά τους και τα ελληνικά που έμαθε στα τέλη της δεκαετίας του ’40, όταν έμεινε στη χώρα για δύο χρόνια. Το 1966 επέστρεψε στη Νότιο Αφρική, όπου δούλεψε ως μεταφραστής. Δεν μπορούσε να κρατήσει μια δουλειά για πολύ καιρό και μετά από πολλές διαφορετικές ασχολίες, κατέληξε ως κλητήρας στη Βουλή. Ένα μήνα αφότου προσλήφθηκε, σκότωσε τον Πρωθυπουργό της χώρας. «Ο Αρχιτέκτονας του Απαρτχάιντ» Ο Χέντρικ Φέρβουντ ανέλαβε την πρωθυπουργία της Νότιας Αφρικής το 1958. Με δική του επίβλεψη είχαν εφαρμοστεί εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που υποχρέωναν τους μαύρους να λαμβάνουν μόρφωση κατώτερης ποιότητας. Το 1960, ο μαύρος πληθυσμός της χώρας χωρίστηκε σε φυλές για κάθε μία από τις οποίες είχε οριστεί αυθαίρετα κάποια περιοχή της χώρας, συνήθως οι φτωχότερες και λιγότερο εύφορες. Ο Φέρβουντ είχε γίνει το δημόσιο πρόσωπο του απαρτχάιντ και είχε προκαλέσει τα αρνητικά σχόλια ευρωπαίων ηγετών, χωρίς βέβαια αυτό να μειώνει τη δύναμη που ασκούσε μέσα στη χώρα. Στις 9 Απριλίου 1960 είχε σωθεί από μία άλλη απόπειρα δολοφονίας. Ένας αγρότης τον πυροβόλησε δύο φορές στο πρόσωπο, αλλά οι σφαίρες τον πέτυχαν στο αυτί. Σώθηκε ως από θαύμα, όπως δήλωσαν οι γιατροί και ο Φέρβουντ είπε ότι τον προστάτευε ο Θεός. Η δολοφονία του πρωθυπουργού του απαρχάιντ Το 1966 άρχισε να εργάζεται προσωρινά ως κλητήρας στο κοινοβούλιο της Νοτίου Αφρικής. Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1966, μέσα στο χώρο του κοινοβουλίου, ο Τσαφέντας δολοφόνησε, μαχαιρώνοντάς τον τέσσερις φορές εντός του κοινοβουλίου, τον Πρωθυπουργό της χώρας, Χέντρικ Φερβούρντ. Μαχαίρωσε τον Φέρβουντ, την ώρα που ο πρωθυπουργός κατέβαινε από το βήμα. Αφοπλίστηκε αμέσως και δεν έκανε καμία προσπάθεια να διαφύγει. Έξι μέρες μετά τη σύλληψή του ο Τσαφέντας είπε στους αστυνομικούς πως δολοφόνησε τον πρωθυπουργό της χώρας επειδή «είχε σιχαθεί τη ρατσιστική του πολιτική». Ο δικαστής που ανέλαβε την υπόθεση έκρινε ότι ο Τσαφέντας δεν είχε «σώας τας φρένας». Το Ανώτατο Δικαστήριο του Κέιπ Τάουν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Τσαφέντας δεν μπορούσε να δικαστεί, διότι έπασχε από σχιζοφρένεια. Έτσι βγήκε το πόρισμα ότι ο δράστης δεν είχε πολιτικά κίνητρα. Αμέσως αποφασίστηκε να εγκλειστεί σε ψυχιατρική κλινική, αλλά στη συνέχεια ο Τσαφέντας φυλακίστηκε μαζί με τους θανατοποινίτες. Κάθε μέρα ζούσε την αγωνία της αγχόνης των συγκρατούμενων του. Έμεινε εκεί μέχρι το 1986. Πέθανε στις φυλακές από πνευμονία στις 7 Οκτωβρίου 1999, σε ηλικία 81 ετών. Η κηδεία του έγινε με έξοδα της ελληνικής κοινότητας και παρευρέθηκαν λιγότερα από 10 άτομα.... Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr

Πήγε για ύπνο κατά τις 23:00 και για μία ακόμα φορά έκανε τον απολογισμό της ημέρας, το γεγονός πως βρέθηκε τόσες πολλές ώρες κοντά στην DENISE την γέμιζε χαρά, αυτή η κοπέλα είχε κάτι μαγικό όπως έχουν οι Νεράιδες και αυτή τη μαγεία την εισέπρατταν όλοι όσοι είχαν τη τύχη να βρίσκονται κοντά της. Ειδικά αύριο που θα ήταν μόνες τους θα την γνώριζε ακόμα καλύτερα γι' αυτό αν και δεν είχε ακόμα αποκοιμηθεί ανυπομονούσε να έρθει η επόμενη μέρα. Κάπου εδώ θα σταματήσω την αφήγηση του εικοστού πέμπτου μέρους, σας χαιρετώ ο αφηγητής Πεπέ.