Life for Life
"Το θαύμα δεν είναι πουθενά
παρά κυκλοφορεί μέσα
στις φλέβες του ανθρώπου!!!"


"Στης σκέψης τα γυρίσματα μ’ έκανε να σταθώ
ιδέα περιπλάνησης σε όμορφο βουνό.
Έτσι μια μέρα το ’φερε κι εμέ να γυροφέρει
τ’ άτι το γοργοκίνητο στου Γοργογυριού τα μέρη !!!"


ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ
Εμείς στο χωριό μας έχουμε ακόμα αυλές. Εκεί μαζευόμαστε, αμπελοφιλοσοφούμε,
καλαμπουρίζουμε, ψιλοτσακωνόμαστε μέχρι τις... πρώτες πρωινές ώρες! Κοπιάστε ν' αράξουμε!!!
-Aναζητείστε το"Ποίημα για το Γοργογύρι " στο τέλος της σελίδας.

2.1.21

ΕΝΔΕΚΑΤΟ ΜΕΡΟΣ μιας εκπληκτικής ιστορίας, της ΔΙΟΝΥΣΙΑΣ και του ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ.

 Μέρος ενδέκατο, σύνδεση με το προηγούμενο.

Η Μυρτώ είχε επισκεφθεί τον θείο της στα Τρίκαλα και από την συζήτηση που είχε μαζί του κατάλαβε πως έπρεπε να κάνουν υπομονή πριν αρχίσει να υλοποιεί το σχέδιο που είχε καταστρώσει.

Ας αφήσουμε την Μυρτώ για λίγο και ας ακολουθήσουμε για μία ακόμα φορά τον Επίκουρο στο τρίτο του ταξίδι στην Νότια Αφρική, μαζί του είναι η σύζυγός του και η επτάχρονη κόρη τους. Αυτή τη φορά το ταξίδι συμπεριλαμβάνει και τριήμερη επίσκεψη στο ακρωτήρι της καλής ελπίδας το οποίο βρίσκεται στο ΚΑΙΗΠ ΤΑΟΥΝ και είναι στο νοτιότερο μέρος Αφρικής, μιλάμε για Νότιο Πόλο, ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΉ και φυσικά για πιγκουίνους. Νοητά εκεί σμίγουν δύο Ωκεανοί, ο Ειρηνικός και ο Ινδικός. Όσο και αν προσπαθήσω να σας περιγράψω τις εντυπώσεις ΄του Επίκουρου από αυτό το ταξίδι δεν θα τα καταφέρω ακόμα και αν είχα το ταλέντο του Ηλία Γιαννακόπουλου. Θα σταθώ μόνο σε τρία κορυφαία γεγονότα. Για πρώτη φορά στη ζωή του ο Επίκουρος, η κόρη του και η σύζυγός του είχαν την ευκαιρία να βρεθούν τόσο κοντά σε πιγκουίνους, ήταν κάτι μαγικό να αντικρίζεις αυτά τα πανέμορφα πλάσματα, ήταν τόσο χαριτωμένα, η εμπειρία ήταν μοναδική. Είχαν την εντύπωση πως παρακολουθούσαν κάποιο ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση. 


Η DENISE τους είχε πει πως θα ήταν πολύ όμορφο αυτό το ταξίδι αλλά αυτό που ζούσαν ξεπερνούσε την πιο τολμηρή φαντασία. Όταν δε, ανέβηκαν στο ακρωτήρι πέρασε αρκετή ώρα έως ότου συνέλθουν, το θέαμα ήταν μοναδικό, αντίκριζαν μπροστά τους την ένωση των δύο Ωκεανών. Ο Επίκουρος θυμήθηκε πως σ' αυτούς τους Ωκεανούς πριν λίγα χρόνια ταξίδευε ο Καπτάν Αλέξανδρος, ο μικρός αδερφός του ως Ανθυποπλοίαρχος ο οποίος του είχε διηγηθεί πολλές θαλασσινές ιστορίες. Εκεί σ' αυτό το ακρωτήρι της καλής ελπίδας ζήτησε από την DENISE κάτι που το είχε διαβάσει όταν μελετούσε την ιστορία των Ινδιάνων της Αμερικής, των φυλών Τσεγέν, Σιου, και Κομάντσι. Οι Ινδιάνοι όταν γνώριζαν κάποιον λευκό τον οποίο στην πορεία θεωρούσαν φίλο τους γινόταν αδέρφια εξ αίματος, στον καρπό του χεριού τους με κάποιο αιχμηρό αντικείμενο τραυμάτιζαν το χέρι τους ώστε να τρέξει λίγο αίμα και μετά έσμιγαν τα χέρια τους ώστε το αίμα του ενός να αναμιχθεί με το αίμα του άλλου, και μ' αυτόν τον τρόπο θα ήταν πλέον αδέρφια!!!

 Όταν το εξήγησε στην DENISE δεν δίστασε καθόλου, άμεσα του πρότεινε το χέρι της, και με κάποιο αιχμηρό αντικείμενο που είχε η DENISE στην τσάντα της τραυμάτισαν τα χέρια τους και όταν έτρεξε αίμα έσμιξαν τα χέρια τους και αγκαλιάστηκαν, από εκείνη τη στιγμή ένιωθαν σαν αδέρφια και μάλιστα με την βούλα του αίματος πια,  στις φλέβες της πλέον κυλούσε και το δικό του αίμα, και στις δικές του κυλούσε το δικό της αίμα. Χρόνια αργότερα όταν θυμόντουσαν εκείνη τη στιγμή έσκαγαν στα γέλια, που να ξέρουν πως αυτό που έκαναν τότε δεν χρειαζόταν γιατί στις φλέβες τους έτρεχε η ίδια ομάδα αίματος; Στην επιστροφή αποφάσισαν  να κάνουν μπάνιο στα νερά του Ωκεανού τα οποία ήταν πάρα πολύ κρύα, για τον Επίκουρο όμως που τότε ήταν χειμερινός κολυμβητής δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο. Όμως οι άνθρωποι του δήμου που ήταν υπεύθυνοι για την παραλία εφιστούσαν την προσοχή στους κολυμβητές να μην απομακρύνονται από την παραλία γιατί στην περιοχή, λίγο πιο μέσα υπήρχαν καρχαρίες. Κάποια στιγμή ο Επίκουρος ως δεινός κολυμβητής που ήταν προχώρησε αρκετά με αποτέλεσμα  ο ναβαγοσώστης να σημάνει συναγερμό, ένας καρχαρίας βρισκόταν σε κοντινή  απόσταση από τον Επίκουρο ο οποίος χωρίς να το γνωρίζει βρισκόταν σε κίνδυνο. Ο Επίκουρος μόλις άκουσε τη σειρήνα κατάλαβε πως διέτρεχε κίνδυνο και όσο πιο γρήγορα μπορούσε κολύμπησε προς την ακτή, τότε άκουσε τις φωνές την Λαμπρινής και της DENISE γεμάτες φόβο να τον καλούν να κάνει πιο γρήγορα. Έφθασε στην αμμουδιά με την ψυχή στο στόμα, ο κίνδυνος ευτυχώς είχε περάσει. Ο Επίκουρος γλύτωσε από τα δόντια του καρχαρία, ίσως ο καρχαρίας να ήταν φιλάνθρωπος.


Στην επιστροφή τους προς το ΚΑΙΗΠ ΤΑΟΥΝ μαγεύτηκαν από τη σαβάνα της περιοχής, κατά διαστήματα σταματούσαν γιατί το τοπίο ήταν χάρμα οφθαλμών, Ο όρος σαβάνα πιστεύεται ότι προήλθε από μία αραουκάνικη λέξη που περιγράφει «γη άδενδρη, αλλά με πολλή χλόη, ψηλή ή κοντή».  Ως σαβάνα χαρακτηρίζεται κάθε μεγάλη πεδινή έκταση στις τροπικές ή υποτροπικές περιοχές της Γης, καθώς και το αντίστοιχο οικοσύστημα, στα οποία κυριαρχεί πολύ υψηλή ποώδης και θαμνώδης βλάστηση με παρουσία διάσπαρτων μόνο δένδρων, που δεν σχηματίζουν συνεχή θόλο. Η αιτία που οι εκτάσεις αυτές δεν καταλήφθηκαν από δάση είναι η ξηρότητα του κλίματος και οι συχνές πυρκαγιές, ιδιότητες στις οποίες είναι προσαρμοσμένα τα φυτά τους.   Στην εκδρομή συμμετείχαν οι DENISE, JONATHAN, CHRISTINE, ΛΑΜΠΡΙΝΉ, ΜΕΛΙΣΣΑΝΘΗ, ΑΣΤΡΟΤΟΜ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ είχανε πάει με δύο αυτοκίνητα. Το να είσαι στην άκρη της Αφρικής και να δεις το ηλιοβασίλεμα είναι σα να λέμε πως είδες την Θεά Αφροδίτη γυμνή, μιλάμε για την απόλυτη μαγεία. Επιστρέψανε στο πόλη και το βράδυ δειπνήσανε σε ένα καταπληκτικό εστιατόριο το οποίο είχε την ονομασία ΝAXOS και όπως καταλαβαίνετε το είχε Έλληνας. 


Οι γαρίδες και οι αστακοί που φάγανε εκείνο το βράδυ δεν πρόκειται να τα φάνε σε όλη τους την υπόλοιποι ζωή. Ήταν 7 άτομα, σε κάποιο αντίστοιχο μαγαζί στην Ελλάδα το λιγότερο που θα πληρώνανε θα ήταν 300 ευρώ, εκεί πληρώσανε 80!!!  ΜΟΝΟ. Την επόμενη μέρα κάνανε μια βόλτα στην πόλη και στους αμπελώνες της περιοχής, το απόγευμα αναχώρησαν με το αεροπλάνο για το ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ η πτήση ήταν περίπου δυόμιση ώρες. Ένα μαγικό ταξίδι στο ακρωτήρι της καλής ελπίδας έλαβε τέλος. H DENISE ήταν πολύ χαρούμενη που τους έβλεπε να πλέουν σε πελάγη ευτυχίας, σ' αυτή την ευλογημένη γυναίκα χρωστούσαν πάρα πολλά.  Είχαν μία ωραία πτήση και αργά το απόγευμα έφτασαν στο GERMISTON αργά το βράδυ, 23:30 αναχωρούσαν για την Ελλάδα και άρχισαν να ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους. ήρθαν να τους αποχαιρετήσουν οι φίλοι τους, η οικογένεια Λάλα, ο Αριστοτέλης με την Θάλεια [σύζυγό του] και η οικογένεια της Περσεφόνης. Στις 22:00 έπρεπε να βρίσκονται στο αεροδρόμιο. Ο αποχαιρετισμός ήταν ξανά δύσκολος, στην επιστροφή είχαμε μία πολύ καλή και χωρίς αναταράξεις πτήση και το πρωί στις 08:00 προσγειωνόμασταν στο δυτικό αεροδρόμιο. 

Κάπου εδώ θα σταματήσω την αφήγηση, αγαπητή ξαδερφούλα του Επίκουρου κατανοώ την συγκίνησή σου, δεν είσαι η μόνη άλλωστε, όσο γι' αυτό που ρώτησες για το αν έμαθε ποτέ η θεία σου την αλήθεια μάθε τούτο: σε συμβούλιο της οικογένειας που έγινε με συμμετοχή και γιατρού αποφασίσανε πως για το καλό της δεν έπρεπε να της πούνε όλη την αλήθεια, το τί ακριβώς έγινε θα το μάθεις στα επόμενα κεφάλαια. Σας χαιρετώ, ο αφηγητής Πεπέ.

ΔΕΚΑΤΟ ΜΕΡΟΣ μιας απίστευτης αλλά αληθινής ιστορίας της Διονυσίας και του Επίκουρου.

Μέρος Δέκατο, σύνδεση με το προηγούμενο. Είχαμε μείνει στο γραφείο του γιατρού που τον βρήκαν νεκρό στο γραφείο του.

Η γυναίκα του γιατρού ήταν συγκλονισμένη, ο σύζυγός της ήταν νεκρός, πάνω στο γραφείο του υπήρχε ένας κλειστός φάκελος και απ' έξω έγραφε: 

''ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΜΌΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΌ ΜΟΥ''

Η Νεφέλη, αυτό ήταν το όνομα της γυναίκας, αναρωτιόταν αν μέσα στο γράμμα υπήρχε η απάντηση στον ξαφνικό θάνατο του συζύγου της. Τα είχε χαμένα, ζήτησε από τον οικογενειακό τους φίλο να παραστεί αν μπορούσε στη νεκροψία που θα γινόταν για να αποφανθούν ως προς τα αίτια του θανάτου. Πήρε το γράμμα στα χέρια της και προς στιγμήν σκέφτηκε να το ανοίξει, με πιο ψύχραιμη σκέψη αποφάσισε να μην παραβεί την επιθυμία του αγαπημένου της συζύγου. Τηλεφώνησε αμέσως στην κόρη της που βρισκόταν στην Αμερική για να της ανακοινώσει τα δυσάρεστα, πως θα έλεγε στην μονάκριβη κόρη τους που λάτρευε τον πατέρα της πως ήταν νεκρός; Όταν άκουσε τη φωνή τής κόρης της δεν άντεξε, έβαλε τα κλάματα, η κόρη περίμενε να συνέλθει η μητέρα της για να καταλάβει τι συμβαίνει. Όταν άκουσε τα δυσάρεστα χρειάστηκαν κάποια λεπτά για να επεξεργαστεί τα λεγόμενα της μητέρας της, πριν μία ώρα είχε μιλήσει με τον πατέρα της και όλα ήταν μια χαρά, ο πατέρας της στην ολιγόλεπτη κουβέντα που είχαν δεν της είχε παραπονεθεί για κάτι, τι έγινε και ξαφνικά μία ώρα μετά ακούει την μητέρα της να της ανακοινώνει τον θάνατο της μητέρας της; 


Η Μυρτώ μετά το πρώτο σοκ ανάκτησε την ψυχραιμία της και ρώτησε την μητέρα της για το ποιος ήταν αυτός που αποφάνθηκε πως ήταν έμφραγμα. Όταν της ανάφερε το όνομα του κ. Αλέξανδρου δεν είχε καμία αμφιβολία για την διάγνωση, θυμήθηκε επίσης πως ο πατέρας της της είχε παραπονεθεί κάποια στιγμή για κάποιες ταχυκαρδίες που είχε αλλά οι καρδιολόγοι δεν έκριναν πως υπήρχε λόγος ανησυχίας. Όταν η μητέρα της την ενημέρωσε για τον φάκελο που είχε βρει πάνω στο γραφείο, ζήτησε από την μητέρα της να τον ανοίξει, η μητέρα της όμως ήταν ανένδοτη. Όχι Μυρτώ, δεν θα τον ανοίξω, για να ζητήσει ο πατέρας σου να τον ανοίξεις εσύ θα είχε τους λόγους του και θα πρέπει να τους σεβαστούμε. Όταν με το καλό φθάσεις θα τον ανοίξεις εσύ. Έκλεισαν το τηλέφωνο γιατί η Μυρτώ θα έπρεπε να ενημερώσει τον διευθυντή της για το συμβάν και παράλληλα να ψάξει να βρει την πιο σύντομη πτήση για την Ελλάδα. Έφθασε στην Ελλάδα την επόμενη μέρα το απόγευμα μέσω Παρισιού. Την επόμενη μέρα μετά την άφιξή της έγινε η κηδεία του αγαπημένου της πατέρα. Θυμόταν πως ο πατέρας της επιθυμούσε την αποτέφρωση αλλά αυτό δεν το επέτρεπε η εκκλησία και ως εκ τούτου αναγκάστηκαν να γίνει ταφή. 


Αργά το απόγευμα όταν βρέθηκε στο γραφείο του πατέρας της και έπιασε στα χέρια της τον φάκελο αποφάσισε πως ήταν η ώρα να πληροφορηθεί το περιεχόμενο αυτού του φακέλου. Το γράμμα είχε ημερομηνία 07/07/77. Αγαπημένο μου παιδί, πολυαγαπημένη μου Μυρτώ, όταν θα διαβάζεις αυτές τις γραμμές εγώ δεν θα υπάρχω πια στη ζωή, θέλω να μου υποσχεθείς πως θα προβείς σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που αναφέρω στο γράμμα μου. Είναι πολύ σημαντικό για μένα αναλάβεις εσύ να διεκπεραιώσεις όλη την υπόθεση. Ίσως θα έπρεπε να σου είχα μιλήσει πιο πριν, σε παρακαλώ να κατανοήσεις το κίνητρό μου. Η ιστορία ξεκινάει όταν εσύ ήσουν ακόμα στην ηλικία των πέντε ετών, δηλαδή το 1955..... Όταν η Μυρτώ τελείωσε το γράμμα αναλύθηκε σε λυγμούς, ήταν πολύ αναστατωμένη, αυτά που διάβασε την είχαν συγκλονίσει. Ανέβηκε στο πάνω διαμέρισμα που την περίμενε η μητέρα της με μεγάλη αγωνία και της γνωστοποίησε το περιεχόμενο της επιστολής. Η μητέρα σωριάστηκε στην πολυθρόνα, αναρωτιόταν για το πως ο σύζυγός της κατάφερε να κρατήσει μέσα του αυτό το μυστικό τόσα χρόνια. Από τις σκέψεις της την έβγαλε η φωνή της κόρης της. Μάνα, αύριο φεύγω για τα Τρίκαλα πρέπει σύντομα να συναντηθώ με τον θείο μου. Εννοούσε τον αδερφό του πατέρα της που είχε το Μαιευτήριο στα Τρίκαλα. Είχαν συναντηθεί με τον θείο της στην κηδεία του πατέρα της αλλά τότε δεν γνώριζε τίποτα για το περιεχόμενο του φακέλου.


Τηλεφώνησε στον θείο της ο οποίος προς μεγάλη του έκπληξη άκουσε την ανιψιά του να του λέει πως την επόμενη μέρα θα έφθανε στα Τρίκαλα. Από λεπτότητα δεν την ρώτησε τον λόγο, ήταν όμως χαρούμενος που συνέβη αυτό γιατί η Μυρτώ ήταν η πολυαγαπημένη του ανιψιά. Την επόμενη μέρα η Μυρτώ με το αυτοκίνητο του πατέρα της ξεκινούσε για την όμορφη πόλη των Τρικάλων. Αργά το απόγευμα έφθασε στο σπίτι όπου την υποδέχθηκαν όλοι με χαρά, κανενός το μυαλό δεν μπόρεσε να φανταστεί τον λόγο της επίσκεψης. Όλοι υπέθεσαν πως απλά πριν φύγει για την Αμερική ήθελε να τους ξαναδεί. Μετά το δείπνο ρώτησε τον θείο της αν θα μπορούσε την επόμενη να τον επισκεφτεί στην κλινική - Μαιευτήριο. Ο θείος της είπε πως αυτό θα του έδινε μεγάλη χαρά γιατί θα την ξεναγούσε και στη νέα πτέρυγα. Την επόμενη στις 11:00 βρισκόταν στην κλινική και ο θείος της την ξεναγούσε στη νέα πτέρυγα. Όταν τελείωσαν την ξενάγηση, ζήτησε από τον θείο της να μείνουν μόνοι τους στο γραφείο γιατί ήθελα να του διαβάσει κάτι σημαντικό. Ο θείος της γεμάτος απορία, την παρατηρούσε που έβγαλε από την τσάντα της ένα γράμμα και αναρωτιόταν τι ήταν αυτό το σημαντικό που είχε να του πει η αγαπημένη του Μυρτώ. Όταν η Μυρτώ βγήκε από το γραφείο είχε μια ικανοποίηση στο βλέμμα της, η όψη της ήταν κάπως χαρούμενη, ήταν σημαντικές οι πληροφορίες που πήρε από τον θείο της και κυρίως που είχε συναινέσει στα σχέδια που του παρουσίασε, συμφώνησε σε όλες της τις προτάσεις. 

Εδώ θα σταματήσω την αφήγηση του 10του μέρους. Θ.Θ. Θα συνεχίσω σύντομα γιατί σε λίγο η υπόθεση αποκτά πολύ ξεχωριστό ενδιαφέρον. Σας χαιρετώ ο αφηγητής Πεπέ.