Life for Life
"Το θαύμα δεν είναι πουθενά
παρά κυκλοφορεί μέσα
στις φλέβες του ανθρώπου!!!"


"Στης σκέψης τα γυρίσματα μ’ έκανε να σταθώ
ιδέα περιπλάνησης σε όμορφο βουνό.
Έτσι μια μέρα το ’φερε κι εμέ να γυροφέρει
τ’ άτι το γοργοκίνητο στου Γοργογυριού τα μέρη !!!"


ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ
Εμείς στο χωριό μας έχουμε ακόμα αυλές. Εκεί μαζευόμαστε, αμπελοφιλοσοφούμε,
καλαμπουρίζουμε, ψιλοτσακωνόμαστε μέχρι τις... πρώτες πρωινές ώρες! Κοπιάστε ν' αράξουμε!!!
-Aναζητείστε το"Ποίημα για το Γοργογύρι " στο τέλος της σελίδας.

9.1.21

ΔΕΚΑΤΟ ΕΒΔΟΜΟ ΜΕΡΟΣ μιας ιστορίας που θ' αφήσει εποχή. ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ.

 

Δέκατο έβδομο Μέρος, 

καλημέρα στο Γοργογύρι, στη Νότια Αφρική, στην Κοζάνη, στην Ιαπωνία, στα Τρίκαλα, στην Φινλανδία, στη Μάνδρα, στον Αη Νικόλα, στο Λουτράκι, στη Νορβηγία, στη Φλώρινα, στην Ιταλία, στο Πήλιο, στη Νάξο, στο Τρύπιο Λιθάρι, στην Πιαλεία, στην Αμερική, στη Λήμνο, στην Αμοργό, στη Γαλλία, στο Κορωπάκι, στο Νέο Κόσμο, στη Σιάτιστα, στη Βέροια, στα Γιάννενα, στην Κρήτη, στην Χαλκιδική, στη Νάουσα, στη Νέα Σμύρνη και γενικότερα σε όλους τους φίλους του λεκανοπεδίου, στο Πυρί, στο Μαυρέλι με τα γευστικά μανιτάρια, και σε όλους τους Γοργογυραίους που βρίσκονται στην Γερμανία, στον κεφαλοπόταμο και σε όλους όσους νιώθουν ερωτευμένοι και δημιουργικοί. Επίσης πολλούς χαιρετισμούς στους απανταχού Έλληνες που για τους γνωστούς λόγους αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν, αλλά κουβαλούν μέσα τους την αγάπη για την πατρίδα.

Συνέχεια. Ας αφήσουμε την Μυρτώ να περιμένει τις αποσκευές της και ας επιστρέψουμε πίσω στην Αθήνα σε μία ακόμα επίσκεψη αγαπημένων φίλων από Νότια Αφρική. Αυτή τη φορά ο Επικούρειος Πέπος είχε τη χαρά να υποδεχθεί την μητέρα του φίλου του και την κόρη του, την πολυαγαπημένη στον Πέπο Τζένη που είχε γνωρίσει από το πρώτο ταξίδι του ζευγαριού στην Αθήνα. Τώρα πια ήταν στην εφηβεία και ήταν πολύ πολύ όμορφη. 

Ο DERRICK από τον πρώτο του γάμο είχε τρία παιδιά, η Τζένη ήταν από τον πρώτο γάμο, αλλά αγαπούσε την DENISE καλύτερα από την μητέρα της γιατί μαζί της μεγάλωσε, από τον πρώτο γάμο λοιπόν όπως προ είπα είχε τρία παιδιά, δύο αγόρια και ένα κορίτσι, Νίκολας, Αντώνης,Τζένη και δύο παιδιά με την DENISE την Χριστίνα και τον Τζόναθαν, που στην ουσία μεγάλωσε και τα πέντε γι' αυτό και την λατρεύουν.

Γιαγιά λοιπόν και εγγονή έφθασαν στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1987 προς το τέλος του μήνα, μιλάμε ίσως για τον πιο ζεστό μήνα τουλάχιστον τα τελευταία 200 χρόνια, το θερμόμετρο είχε φθάσει στους 45 βαθμούς, μιλάμε για μια Αθήνα που έβραζαν τα πάντα, ήταν κόλαση, τα air conditioning το 1987 στην Ελλάδα ήταν άγνωστα. Όταν έφτασαν λοιπόν οι φίλοι του και μπροστά στον κίνδυνο να συμβεί κάτι στην μητέρα του φίλου του, θα ήταν τότε 75 plus αποφασίζει ο Πέπος να πάρει την γιαγιά, την εγγονή, την γυναίκα του και την κόρη του και να φύγουν για το Γοργογύρι, τότε δεν είχε ακόμα τους τίτλους που έχει σήμερα, ούτε Μαγευτικό ούτε Πανέμορφο, αυτοί οι τίτλοι ήρθαν μετά από τον Θεόφραστο όπως προ είπα.

Τέτοιον καύσωνα δεν είχε ξαναζήσει η Ελλάδα, ειδικότερα το μεγάλο δράμα ήταν στην Αθήνα, εκείνο το τελευταίο 10ημερο του Ιουλίου η Ελλάδα θρήνησε 1300 νεκρούς, όλα αυτά μέσα σε λίγες μέρες..

Ποιος να το περίμενε: λίγες εβδομάδες νωρίτερα όλη η πόλη ήταν στους δρόμους, αυτήν τη φορά για να πανηγυρίσει την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Μπάσκετ. Ο καύσωνας έπληξε όλη τη χώρα το τρίτο και τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, περίοδο έναρξης διακοπών για χιλιάδες οικογένειες.

Τουλάχιστον στο χωριό θα ήταν σίγουρα καλύτερα, το Κερκέτιον όρος ανανέωνε τον αέρα και τα δύο ποτάμια δρόσιζαν όλο το χωριό.

Ο Επίκουρος και οι φιλοξενούμενοι του έμειναν στο χωριό λίγες μέρες για να περάσει η μπόρα του καύσωνα. Η γιαγιά και η Τζένη ήταν ενθουσιασμένες από την παραμονή τους στο χωριό, δεν είχαν ξαναβιώσει κάτι αντίστοιχο και τους άρεσε, κάθε μέρα ένιωθαν και καλύτερα. Η Τζένη συναντήθηκε και με τον μικρό Κωστάκη, Πλάτωνα τον αποκαλούν τώρα, το όνομα του το έδωσε ο δάσκαλος, ο Κωστάκης νομίζει πως τον ονόμασε Πλάτωνα γιατί έχει κι αυτός τη σοφία του αρχαίου φιλοσόφου, ενώ ο δάσκαλος τον ονόμασε Πλάτωνα επειδή έχει φαρδιές πλάτες, αλλά ο δάσκαλος δεν του λέει την αλήθεια για να μην τον στεναχωρήσει, εντωμεταξύ δεν μπορώ να καταλάβω πως ο μπαγάσας έχει καταφέρει να πείσει την σύζυγό του πως αυτός είναι ο σοφός της οικογένειας ενώ η γυναίκα του είναι πολλές κλίμακες πιο σοφή από αυτόν, αυτό το μυστήριο δεν μπόρεσα να το λύσω, τον Κωστάκη τον είχε γνωρίσει η Τζένη από την πρώτη φορά που είχε επισκεφτεί το Pepos Restaurant πριν 10 χρόνια.

Όταν ο καύσωνας υποχώρησε αναχώρησαν για την Αθήνα και την επόμενη για Ύδρα, Πόρο, Αίγινα. Στον Πόρο είχαν και μια ανεπιθύμητη συνάντηση, ο Επίκουρος συνάντησε έναν δήθεν ξάδερφό του που το έπαιζε εκεί γαμπρός και ιδιοκτήτης βάρκας, ο Επίκουρος έκανε πως δεν τον γνώριζε και του μίλαγε μόνο αγγλικά, το χαϊβανι πίστεψε πως απλά ήταν κάποιος που έμοιαζε πολύ στον ξάδερφο του και τους άφησε στην ησυχία τους.

Ήταν η περίοδος που τα νησιά βουλιάζαν από τουρισμό, παρ' αυτά πέρασαν πολύ ωραία, η δε κυρία WILTON παρά τα 75 plus συμμετείχε σε όλο το ταξίδι με νεανική διάθεση.

Την προηγούμενη της αναχώρησης τους για Νότια Αφρική η Τζένη ζήτησε από τον Επίκουρο να τους πάει στο θέατρο παραδοσιακών χορών Δώρα Στράτου, ήθελε να δει και η γιαγιά της τους πολύ ωραίους χορούς με τις κατά τόπους φορεσιές, και κυρίως ήθελε να βρεθεί η ίδια εκεί που είχε χάσει το δαχτυλίδι. Πράγματι επισκέφθηκαν το θέατρο έζησαν πολύ όμορφες στιγμές, στο τέλος οι θεατές χορεύουν μαζί με τους χορευτές, έγινε ένας μικρός χαμός. Γιαγιά και εγγονή ήταν συνεπαρμένες, κάθε μέρα που περνούσε η γιαγιά καταλάβαινε το γιατί ο γιος της η νύφη της και τα εγγόνια της ήταν ξετρελαμένοι με την Ελλάδα και την οικογένεια Γκοβίνα. Ήταν μια αξέχαστη βραδιά, μια βραδιά που μόνο σ' αυτό τον ευλογημένο τόπο μπορείς να ζήσεις την περίοδο του καλοκαιριού.

Την επόμενη, αργά το βράδυ ο Επίκουρος και η Λαμπρινή αποχαιρέτησαν τους φίλους τους στο αεροδρόμιο, γιαγιά και εγγονή αναχώρησαν με δάκρυα χαράς και ευγνωμοσύνης. 

Όταν πέρασαν τον έλεγχο διαβατηρίων και χάθηκαν από το οπτικό τους πεδίο με βαριά καρδιά μπήκαν στο αυτοκίνητο τους και επέστρεψαν στη βάση τους, στην οδό Δεινοστράτου 51-53

Το επόμενο ταξίδι της Τζένης στην Ελλάδα έγινε λίγα χρόνια αργότερα με τον αρραβωνιαστικό της τον  Μαρκ, φυσικά και  φιλοξενήθηκαν από την οικογένεια του Επίκουρου στην οδό Δεινοστράτου.

Η Τζένη είχε γίνει πια μέλος της οικογένειας, τι όμορφος που είναι ο κόσμος όταν είναι ανθρώπινος, τι όμορφος που είναι ο κόσμος όταν ξέρεις πως κάποιοι άνθρωποι σ' έχουν κλείσει στην καρδιά τους και νιώθουν για σένα τόσο όμορφα συναισθήματα, πόσο όμορφος είναι ο κόσμος όταν οι φίλοι είναι πραγματικά αγαθοί και καλοί φίλοι, και πόσο πιο πολύ όμορφος γίνεται ο κόσμος όταν και οι φίλοι σου νιώθουν ακριβώς τα ίδια συναισθήματα με σένα!! Πόσο πιο όμορφος γίνεται ο κόσμος όταν μοιράζεσαι την αγάπη, τον σεβασμό, τη φιλοξενία, τις εμπειρίες, τις συζητήσεις, τις αγκαλίτσες, αχ πόσο απλή και όμορφη είναι η ζωή όταν δεν είμαστε άπληστοι και αχάριστοι.

Την επόμενη της άφιξης στο Γιοχάνεσμπουργκ, της γιαγιάς και της εγγονής, ο Ντέρικ τηλεφώνησε στον Επίκουρο για να τον ευχαριστήσει για την ανεπανάληπτη φιλοξενία που είχαν προσφέρει στην μητέρα του και στην κόρη του.

Για να αποδώσω τα του Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ θα πρέπει να αναφέρω πως τα συγχαρητήρια κυρίως ανήκουν στην Λαμπρινή γιατί αυτή ήταν η μάνα του λόχου και όχι μόνο!! Το μεγαλύτερο βάρος τις φιλοξενίας έπεφτε στις πλάτες της Λαμπρινής, αυτό το εκτιμούσαν σφόδρα όλοι οι φίλοι τους, Άγγλοι, Γάλλοι, Ιταλοί, Φινλανδοί, Ιάπωνες, Ισραηλινοί, Νότιο Αφρικανοί, Αυστραλιανοί κ.λπ. και γι' αυτό έτρεφαν για την Λαμπρινή μεγάλο σεβασμό και αγάπη. Αυτό το καταλαβαίνει κάποιος αμέσως όταν παραβρεθεί σε κάποια από τις συναντήσεις τους με τους ευλογημένους φίλους.  Όσο για τα φαγητά τι να πω; Όλοι γνωρίζουν πως το κατέχει το άθλημα η Λαμπρινή, βέβαια ο μεγάλος Chef Pepos the Great ήταν αυτός που της έμαθε τα μυστικά , την έκανε αστέρι, έγινε τόσο καλή που ξεπέρασε και τον δάσκαλο της.

Το θέμα της φιλοξενίας είναι μεγάλη υπόθεση και ο Επικούρειος Πέπος το έχει αναγάγει σε επιστήμη. Κάποια στιγμή ήταν στα σκαριά ν' ανοίξει κάποια σχολή όπου θα δίδασκε τους κανόνες της άριστης φιλοξενίας, δεν το έκανε γιατί έχασε πολλά εκατομμύρια σε ένα μουσικό μεζεδοπωλείο που άνοιξε με τον μικρό του αδερφό.

Οι λέξεις ξένος και φιλοξενία στην αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν για να δηλώσουν στενές ανθρώπινες σχέσεις γεμάτες από δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Ειδικότερα η λέξη ξένος, σημαίνει αυτός που προέρχεται από άλλη χώρα, ο επισκέπτης αλλά και ο φίλος. Οι ξένοι προστατεύονταν στην αρχαιότητα από τον Ξένιο Δία, την Αθηνά αλλά και από τους Διόσκουρους (Κάστορα και Πολυδεύκη). Η κακή αντιμετώπιση του ξένου θεωρούνταν ύβρις. Η φιλοξενία ακολουθούσε μια ιεροτελεστία που παρεχόταν σε κάθε ξένο. πηγή. Βικιπαίδεια.

Καλός οικοδεσπότης είναι αυτός που με γενναιοδωρία θέλει να σε ευχαριστήσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο σπίτι του. Αυτός που «έχει σκεφτεί πριν από σένα για σένα» και δημιουργεί μια ατμόσφαιρα που σε κάνει να νιώθεις «Σαν στο σπίτι σου». Εσύ, όμως, πώς μπορείς να ανταποδώσεις την καλή φιλοξενία; Πηγή: iefimerida.

Σας χαιρετώ ο αφηγητής Πεπέ.