Life for Life
"Το θαύμα δεν είναι πουθενά
παρά κυκλοφορεί μέσα
στις φλέβες του ανθρώπου!!!"


"Στης σκέψης τα γυρίσματα μ’ έκανε να σταθώ
ιδέα περιπλάνησης σε όμορφο βουνό.
Έτσι μια μέρα το ’φερε κι εμέ να γυροφέρει
τ’ άτι το γοργοκίνητο στου Γοργογυριού τα μέρη !!!"


ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ
Εμείς στο χωριό μας έχουμε ακόμα αυλές. Εκεί μαζευόμαστε, αμπελοφιλοσοφούμε,
καλαμπουρίζουμε, ψιλοτσακωνόμαστε μέχρι τις... πρώτες πρωινές ώρες! Κοπιάστε ν' αράξουμε!!!
-Aναζητείστε το"Ποίημα για το Γοργογύρι " στο τέλος της σελίδας.

30.12.20

ΜΕΡΟΣ ΕΚΤΟ ΤΗΣ ΠΙΟ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ. Από τον συγγραφέα Επικούρειο Πέπο.

2020 μη ξεχάσεις όταν φύγεις να πάρεις μαζί σου και τον ιό σου!!

2021!!!!!!!! ευχές για καλύτερες μέρες που να συνοδεύονται από παιδεία και σωστή διαχείριση των οικονομικών σε προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό-δημόσιο τομέα. 
Ο Κορρωνο'ι'ός φίλες και φίλοι μπόρα είναι και θα περάσει, ναι θ' αφήσει πολλές πληγές αλλά θα περάσει το θέμα είναι το τι θα γίνει με μας, θα μας αλλάξει άραγε προς το καλύτερο αυτή η ιστορία; Μακάρι να γίνει. 
Όσες ευχές και αν ανταλλάξουμε αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία σε όλα τα επίπεδα, και κυρίως αν δεν αγαπήσουμε την πατρίδα μας δεν πρόκειται ν' αλλάξει τίποτα. 

Σε όσους δεν έχουν διαβάσει το καταπληκτικό βιβλίο του  ΒΑΣΙΛΗ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗ με τίτλο ''Η ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 1834-1974'' ας σπεύσουν να το κάνουν άμεσα γιατί θα μάθουν πάρα πολλές αλήθειες, επίσης μια και μίλησα για βιβλίο σας προτείνω και το ανεπανάληπτο πόνημα-μαρτυρία του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΚΑΓΚΟΥΛΙΑ.  Επίσης ένα ακόμα πολύ καλό ιστορικό βιβλίο είναι και το εξής.  Η ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1821 - 1833. Kαι φυσικά το καλύτερο όλων, το ΙΔΕΟΠΟΛΙΣ του Ηλία Γιαννακόπουλου το οποίο είναι παντός καιρού. 
Κάπου εδώ θα σας αφήσω στην πένα του αφηγητή για να σας παρουσιάσει τη συνέχεια της (ΠΣΙ) [πιο συναρπαστικής ιστορίας]όπως  και η γλυκύτατη Πατρίτσια.
 

Υ.Γ. Το πιο πάνω c.d. είναι το σήμα κατατεθέν αυτής της μοναδικής και συγκλονιστικής ιστορίας, το άκουσε ο Επίκουρος για πρώτη φορά πριν 35 χρόνια ξαπλωμένος στο πάτωμα με τον φίλο του, τον DERRICK ήταν μια αξέχαστη εμπειρία, σας συνιστώ να το κάνετε κι εσείς, απλά κλείστε τα μάτια και αφήστε τη σκέψη σας να ταξιδέψει.

Το 1989 ο Επικούρειος Πέπος και η Δολέντσια αποφασίζουν να στείλουν την κόρη τους στη Νότια Αφρική μαζί με την μεταφράστρια-γραμματέα του Επίκουρου την πολύγλωσση Βίκυ Μιχελουδάκη η οποία εκείνη την περίοδο ήταν φοιτήτρια της Αγγλικής  και ΓαλλΦιλολογίας. Όταν γύρισαν τα κορίτσια ήταν ξετρελαμένα, ειδικότερα η Βίκυ η οποία μιλούσε άπταιστα τα Αγγλικά, και που λόγω ηλικίας μπορούσε να εισπράξει το μάξιμουμ των εμπειριών αυτού του ταξιδιού έπλεε σε πελάγη ευτυχίας. Η χρυσή αλυσίδα φιλίας όλο και μεγάλωνε, καινούριοι κρίκοι προστίθενται και οι τρεις ιδρυτές νιώθουν περήφανοι γι' αυτό που ξεκίνησαν το 1977.





Θα σας διηγηθώ τώρα ένα περιστατικό που θα πρέπει εσείς να το αξιολογήσετε γιατί εγώ
 -ο αφηγητής- ασπάστηκα την άποψη του Επικούρειου Πέπου που μου είχε πει: 
απίστευτα κι όμως αληθινά, αν δεν είχαν συμβεί σε μένα πιθανόν και να μην τα πίστευα, όταν μου ανάφερε το πιο κάτω συμβάν για μισή ώρα τον κοίταζα για να καταλάβω, αν μου έλεγε την αλήθεια, και περιμένοντας τη δική του ερμηνεία, διαπίστωσα πως ούτε ο ίδιος είχε δώσει κάποια ερμηνεία, και πως το περιστατικό ήταν πέρα για πέρα αληθινό. 
Στην πορεία βέβαια συνέβησαν φοβερά και μεταφυσικά περιστατικά με αποτέλεσμα αυτό που θα σας αναφέρω να φαντάζει πολύ απλό. Ακούστε λοιπόν: 
Καλοκαίρι του 1994 ο Επικούρειος Πέπος και η οικογένειά του είναι έτοιμοι να υποδεχθούν τους φίλους τους οι οποίοι από Αγγλία είχαν πάει με πτήση τσάρτερ στη Σάμο, αυτή ήταν η δεύτερη φορά που επισκεπτόντουσαν το νησί, απλά αυτή τη φορά τους περιμέναμε να έρθουν από Σάμο, ενώ την προηγούμενη αναχωρούσαν για Σάμο. Στο νησί θα έμεναν μια βδομάδα και κατόπιν είχαν προγραμματίσει να έρθουν στην Αθήνα για ένα τριήμερo για να μας δουν και να τους δούμε. 
Ας αφήσουμε όμως τους Νοτιαφρικάνους στο όμορφο νησί να κάνουν τα μπάνια τους και ας επιστρέψουμε στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στο σπίτι του Επικούρειου Πέπου όπου ο ίδιος καταστρώνει τα σχέδια για τη φιλοξενία των φίλων του. Την πρώτη μέρα που θα φθάσουν κανονίζει να τους πάει στο Ηρώδειο γιατί εκείνο το βράδυ έχει μια καταπληκτική παράσταση, ο μουσικοσυνθέτης ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ θα παρουσίαζε τις μουσικές από τον καινούριο του δίσκο, θα σταθώ στην πρώτη μέρα για να σας αναφέρω το περίεργο; συμβάν. Στις 12.30 ο Επίκουρος βρίσκεται σε κάποιο από τα ταμεία του Ηρωδείου, 
(ΚΡΑΤΉΣΤΕ ΤΗΝ ΏΡΑ 12.30 ΓΙΑΤΙ ΠΙΟ ΜΕΤΑ ΘΑ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΣΘΕΙ) 
προκειμένου να βγάλει τα εισιτήρια που στο σύνολο είναι 12, πράγματι στις 12:30 περίπου παίρνει τα εισιτήρια στα χέρια του και του κάνει εντύπωσε η φωτογραφία που ήταν πάνω στην μπροστινή όψη του κάθε εισιτηρίου, ήταν η φωτογραφία ενός μικρού παιδιού που δεν ήταν άλλος από τον μουσικοσυνθέτη ΣΤΑΜΑΤΗ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ σε μικρή ηλικία. 
Ήταν χαρούμενος που βρήκε εισιτήρια γιατί ήταν ανάρπαστα. Εντωμεταξύ επειδή γνώριζε το πόσο πολύ άρεσε το Ηρώδειο στην Ντενίς και στον Ντέρικ ήταν σίγουρος πως θα ήταν μια μαγική βραδιά. Είχε συμπεριλάβει στην παρέα και τους κουμπάρους του από την Μάνδρα τη Νίκη της Καλύμνου και τον Μανδραγόρα.

Στις 20/07/1994 κατά τις 19.00 η οικογένεια του Επίκουρου, μαζί με τη γραμματέα τους την πολύγλωσση Βίκυ Μιχελουδάκη βρίσκονται στο δυτικό Αεροδρόμιο για να υποδεχθούν τους φίλους προερχόμενους από τη Σάμο. Η αίθουσα των αφίξεων έχει άλλη νοστιμιά, έχει προσμονή, ξέρεις πως θα υποδεχθείς αγαπημένους φίλους, ενώ σε αντίθεση η αίθουσα των αναχωρήσεων σε γεμίζει θλίψη, ένυ γουέι που λέει και ο Θεόφραστος οι φίλοι μας φθάνουν ηλιοκαμένοι από τον ήλιο της Σάμου και τους κλείνουμε στην αγκαλιά μας, έχουν μαζί τους την Χριστίνα και τον Τζόναθαν. 
Σε λίγη ώρα φθάνουμε στο σπίτι, κατά τη διαδρομή τους εξηγήσαμε πως δεν θα έχουν αρκετό χρόνο για να ξεκουραστούν γιατί στις 21.00 θα έπρεπε να βρισκόμαστε στο Ηρώδειο. Κατά τις 20:20 ήμασταν σχεδόν έτοιμοι ν' αναχωρήσουμε, εκείνη τι στιγμή ο Ντέρικ ζήτησε να περιμένουμε λίγα λεπτά γιατί είχε ξεχάσει να δώσει στον Επικούρειο Πέπο ένα cd με μουσική που είχαν αγοράσει γι' αυτόν από κάποιο κατάστημα της Σάμου. 
Ο Επίκουρος πήρε το cd, το οποίο ήταν τυλιγμένο  και αφού ευχαρίστησε τους φίλους του, επειδή βιαζόταν για να φύγουν - το άφησε στο τραπέζι για να το ανοίξει όταν θα επέστρεφαν. Έλα όμως που οι Φίλοι του επέμεναν να το ανοίξει εκείνη τη στιγμή;
Ο Επικούρειος Πέπος πήρε στα χέρια του το δώρο και το άνοιξε, όταν αντίκρισε τη μπροστινή όψη του cd έμεινε άφωνος!!!!!!!!! 

Το μόνο που πρόλαβε να ψιθυρίσει πριν του πέσει το cd από τα χέρια ήταν  τρεις λέξεις, ''δεν είναι δυνατόν!!!!!!'' 

Όλοι όσοι ήταν παρόντες ανησύχησαν κι ενώ ήταν έτοιμοι στην είσοδο για να αναχωρήσουν ήρθαν πάλι μέσα και ρωτούσαν τον Επίκουρο να μάθουν γιατί είχε ταραχθεί τόσο πολύ; 
πιο πολύ ανησύχησε ο φίλος του ο γιατρός. 
Ο Επίκουρος έδειξε το cd στους δικούς του οι οποίοι δεν μπόρεσα να καταλάβουν κάτι, όταν όμως ο Επικούρειος Πέπος έβγαλε από την τσέπη του τα εισιτήρια και τους έδειξε την εικόνα που είχαν πάνω, και παράλληλα τους έδειξε την εικόνα που είχε το cd ήταν η σειρά των υπολοίπων να μείνουν στήλες άλατος!!!!!!!!!! 
Η Ντενίς και ο Ντέρικ κοίταζαν και ξανακοίταζαν πότε τα εισιτήρια και πότε το cd ο χρόνος όμως τους πίεζε και γι' αυτό αποφάσισαν να φύγουν γιατί θα έχαναν την παράσταση. 

Πρόλαβαν στο τσακ, η παράσταση ήταν Μ Α Γ Ι Κ Η!!!!!! οι μελωδίες του ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ τους είχαν μαγέψει, όλοι τους ήταν κατενθουσιασμένοι και δεν είχαν λόγια να ευχαριστήσουν τον Επικούρειο Πέπο για την επιλογή του. 
Ο ίδιος όμως ήταν γεμάτος αγωνία για να μάθει με ποιο κριτήριο οι φίλοι τους είχαν επιλέξει το συγκεκριμένο cd. Όταν επέστρεψαν στο σπίτι για το δείπνο, μετά την παράσταση και δόθηκαν οι αμοιβαίες εξηγήσεις για αρκετή ώρα κοίταζαν ο  ένας τον άλλον. 
Ιδού τι είχε συμβεί, όπως προείπα ο Επικούρειος Πέπος στις 12.30 ήταν στο Ηρώδειο για να αγοράσει τα εισιτήρια για τη συναυλία του ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ που θα παρακολουθούσαν το βράδυ. 
Η Ντενίς και ο Ντέρικ στις 12.30 άκριβώς!! αγόραζαν στη Σάμο το cd του ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ για να το χαρίσουν στον Επικούρειο Πέπο το βράδυ!!!!!!!!!!! 
Στο κατάστημα όπου είχαν πάει για ν' αγοράσουν το cd ο καταστηματάρχης, αφού του είπαν πως πρόκειται για Έλληνες φίλους τους, τους πρότεινε κάποια cd του ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ, τουΞΑΡΧΑΚΟΥ και του ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, άγνωστο γιατί η Ντενίς επέλεξε το c.d.  τουΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ, όταν ο Επικούρειος Πέπος τη ρώτησε γιατί; του είπε πως κάποια φωνή μέσα  της της είπε να επιλέξει αυτό.  Εσείς τώρα τι έχετε να πείτε; 

Όπως σας προείπα αυτό το περιστατικό είναι το πιο ανώδυνο μπροστά σ' αυτά που ακολούθησαν. Την επόμενη αναχώρησαν για Ναύπλιο, Πύλο, Σπάρτη, Σπήλαια του Δυρού. Το τριήμερο που ακολούθησε έζησαν μοναδικές στιγμές, αξίζει όμως να σας διηγηθώ το περιστατικό με τον μικρό Τζόναθαν. 
Είχαν επισκεφθεί το φρούριο στο Ναύπλιο και το κελί όπου είχαν φυλακίσει τον ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ και τους διηγήθηκαν την ιστορία του Γέρου. Όταν η διήγηση τελείωσε, τον λόγο πήρε ο μικρός Τζόναθαν και είπε: 

''Θείε Σπύρο γιατί αφού αυτός ο άνθρωπος ήταν τόσο σημαντικός για σας τους Έλληνες τον φυλακίσατε;'' 

Ο μικρός Τζόναθαν θα πρέπει να ήταν περίπου 8 χρονών, τι να του απαντήσεις αυτού του μικρού παιδιού; Από τότε σχημάτισα την εντύπωση πως τις πιο κρίσιμες ερωτήσεις της κάνουν τα παιδιά, και άρχισα να λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψιν τις ερωτήσεις τους. 
Όταν επέστρεψαν  στην Αθήνα οι Νοτιοαφρικάνοι ήταν ξ ε τ ρ ε λ α μ έ ν ο ι!!!!!!!!! η περιοδεία τους είχε μαγέψει, η φιλοξενία και η ζεστή αγκαλιά των φίλων τους στην Ελλάδα τους έκανε να νιώθουν σαν στο σπίτι τους.
 Ένα άλλο περιστατικό που αξίζει να σας αναφέρω είναι το εξής, είχαν έρθει ξανά οι φίλοι χελιδόνια, τους είχε ονομάσει ο Επίκουρος, και ο Επικούρειος Πέπος  είχε αγχωθεί για το ποιον προορισμό να επιλέξει, εδώ θα πρέπει να σας πω πως χάρη σ' αυτούς τους ανθρώπους ο Επίκουρος και η οικογένιά του  δεν γνώρισε μόνο αρκετά μέρη της Νότιας Αφρικής, αλλά και της Ελλάδας γιατί κάθε φορά που ερχόντουσαν πήγαιναν και σε κάποιον άλλο προορισμό, έτσι και τώρα, το πλάνο ήταν μεταξύ Λευκάδας και Πηλίου.   Ο φίλος του αντιλήφθηκε την αγωνία του Επίκουρου και ρώτησε τη Βίκυ να μάθει το γιατί, η Βίκυ του εξήγησε και ο Ντέρικ κάλεσε κοντά του τον Επικούρειο Πέπο για να του πει τα πιο κάτω λόγια.
 ''Σπύρο δεν έχει σημασία το που θα πάμε αρκεί που θα είμαστε μαζί, όπου πας θα πάμε, όπου μείνεις θα μείνουμε, ό,τι φας θα φάμε, ό,τι πιεις θα πιούμε, όπου κοιμηθείς θα κοιμηθούμε, για όσο διάστημα θα είμαστε μαζί σου ο Θεός σου θα είναι Θεός μας!!!!
Ο Επικούρειος Πέπος κατάλαβε πως είχε μαζί του ευλογημένους ανθρώπους και δεν χρειαζόταν να αγωνιά για το που θα πάνε, το άφησε αυτό για την ''άτακτη φωνούλα'' η οποία του είπε να πάνε στο Πήλιο και ο Επίκουρος όπως πάντα την άκουσε, και για μια ακόμα φορά έζησαν στο Πήλιο αξέχαστες στιγμές. 
Εκείνο το βράδυ στην Μακρινίτσα θα μείνει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη του Επικούρειου Πέπου και φυσικά όλης της παρέας, έζησαν μοναδικές και ανεπανάληπτες στιγμές, ο Επίκουρος ελπίζει πως  την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2021 να έρθουν τα πράγματα βολικά και να επισκεφθούνε ξανά το Πήλιο μαζί με τους ευλογημένους φίλους από τη ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ. 
Για να περιγράψω αυτά που ζήσανε σ' εκείνο το μαγικό ταξίδι θα έπρεπε να γράφω πολλούς μήνες. Ο φίλος μου ο Επίκουρος όταν μου μιλάει για 'κείνο το ταξίδι συγκινείτε πάρα πολύ. 
Το πρώτο βράδυ λοιπόν όπως προείπα έμειναν στη Μακρινίτσα, και τις επόμενες μέρες στον Αη Γιάννη στο Πήλιο. Εννοείται πως η επιλογή του Πηλίου έγινε και λόγω Θεμιστοκλή, από τότε ο Επίκουρος και η οικογένειά του είναι ερωτευμένοι με το Πήλιο, ένας έρωτας που κρατάει ακόμα και θα συνεχίσει γιατί ο Επίκουρος έχει ζητήσει από την κόρη του να σκορπίσει την τέφρα του εκεί στη θάλασσα του Αη Γιάννη.
Φίλες και Φίλοι κάπου εδώ ο αφηγητής σάς αποχαιρετά και σάς παροτρύνει να προσέχετε τους εαυτούς σας και να βάλετε στη ζωή σας την Ποίηση, τη Ζωγραφική, το Θέατρο, και 7 με 10 χιλιόμετρα την ημέρα. Με σεβασμό ο αφηγητής της Π.Σ.Ι.

ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟ μια αληθινή ιστορία. Από τον συγγραφέα Επικούρειο Πέπο.

 συνέχεια μέρος πέμπτο:

ΠΑΝΤΩΝ ΚΤΗΜΑΤΩΝ ΚΡΑΤΙΣΤΟΝ ΕΣΤΙ ΦΙΛΟΣ ΣΑΦΗΣ ΚΑΙ ΑΓΑΘΟΣ.
Φίλες και Φίλοι αγαπητοί συναθλητές της περιπέτειας και της ανακάλυψης του μυστηρίου σας καλημερίζω, με βάση το πρόγραμμα και το ημερολόγιο η σημερινή ανάρτηση θα πρέπει, εκτός απροόπτου να είναι η προ προ τελευταία για το 2020 μιας χρονιάς που αφήνει πίσω της πολύ μεγάλες πληγές. Σας εύχομαι 
ΚΑΛΉ ΧΡΟΝΙΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΆ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΣΕ ΌΣΟΥΣ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ είθε η νέα χρονιά να είναι γεμάτη  από γοητευτικές και ερωτικές εκπλήξεις. 

Συνεχίζω σήμερα την πέμπτη ανάρτηση σχετικά με την απίστευτη ιστορία του Επικούρειου Πέπου και για να φρεσκάρω λίγο τη μνήμη σας ώστε να κάνετε τη σύνδεση με την προηγούμενη ανάρτηση θα θυμίσω πως ο Επικούρειος Πέπος και η Δολέντσια επέστρεψαν από το ταξίδι στη Ν.Α. Αξίζει να σας αναφέρω κάτι που είπε ο Επίκουρος το προηγούμενο βράδυ της αναχώρησης στο αποχαιρετιστήριο δείπνο που έκαναν οι φίλοι τους, στην πρόποση που έκανε μεταξύ άλλων είπε: 

''Κλείνοντας θέλω να σας πω πως αν ήμουν γυναίκα θα ήθελα να ήμουν η DENISE!!!'' θυμηθείτε, αυτό το είπε τον Μάρτιο του 1985, που να γνώριζε το τι θα συμβεί το 2010;;;

Σας είχα υποσχεθεί στην προηγούμενη ανάρτηση πως θα σας διάβαζα ένα απόσπασμα από κάποιο γράμμα που έλαβα από την αδερφή του DERRICK την πολυαγαπημένη μας ΜO'I'RA τον Οκτώβριο του 1998,  η Moira μας είχε επισκεφθεί λίγους μήνες πιο πριν, ιδού λοιπόν το απόσπασμα.

''Σπύρο-Πέπο είμαι πολύ χαρούμενη που σε γνώρισα γιατί για πολλά χρόνια άκουγα για σένα. Γνώρισα την Βίκυ και την Βασιλική αλλά δεν είχα τη χαρά να γνωρίσω εσένα. Μου είπες όταν ήμουν στην Αθήνα ότι η γνωριμία με τον DERRICK και την DENISE έφερε μεγάλη αλλαγή στη ζωή σου. Ξέρω από τον DERRICK ότι η ελληνική οικογένεια, και ειδικότερα εσύ , έφεραν στον ίδιο και στην DENISE πολλές και σημαντικές αλλαγές. 
Το μεγάλο μάθημα πιστεύω απ' αυτή τη γνωριμία είναι η ανοιχτή σκέψη και από τις δυο πλευρές, αυτή είναι που οδηγεί τις καρδιές σας σ' αυτή την καταπληκτική φιλία. Μου είχες πει Σπύρο-Πέπο ότι από την αρχή ένιωσες πως αυτή η συνάντηση ήταν κάτι το ξεχωριστό, είναι πολύ όμορφο που το είδες μ' αυτόν τον τρόπο και θαυμάσιο γιατί έφερε πλούσια συναισθήματα και στις δυο οικογένειες.''


Σκεφτείτε πόσο δίκιο είχε η Μοϊρα, αν και δε γνώριζε ακόμα αυτό που έμαθε το 2010 δηλαδή 12 χρόνια μετά. Ας συνεχίσω όμως τη διήγηση, όπως θυμόσαστε βρισκόμαστε στο 1985 η αλληλογραφία συνεχίζεται και ο Επικούρειος Πέπος είναι τόσο ξετρελαμένος από τη φιλοξενία των φίλων του, και από τη Νότια Αφρική που λίγο μετά την  επιστροφή του αρχίζει να προγραμματίζει το επόμενο ταξίδι. 
Εντωμεταξύ το καλοκαίρι του 1986 ο ένας από τους τρεις γιους των φίλων του μαζί με τον τεράστιο Φίλιππο, φιλαράκι του Αntony αποφασίζουν να επισκεφτούν την Ελλάδα και φυσικά φιλοξενούνται στο σπίτι του Επικούρειου Πέπου. 
Ο Antony και ο Phillip είναι φοιτητές της Νομικής, η παραμονή τους στην Ελλάδα ήταν μαγική, όταν ήρθε η ώρα να αναχωρήσουν ήταν πολύ στεναχωρημένοι γιατί κατά την εδώ παραμονή τους είχαν και κατακτήσεις!!!!!! με βάση αυτά που έλεγαν τις Ελληνίδες τις έβρισκαν πολύ ερωτικές-θερμές και φουλ ελκυστικές. 
Όταν αποχαιρετίστηκαν  στο αεροδρόμιο του ζήτησαν να τους υποσχεθεί πως την επόμενη χρονιά θα επισκεπτόταν ξανά την πατρίδα τους, απλά του ζήτησαν να βρίσκονται εκεί, αν ήταν δυνατόν, τον Ιανουάριο που στην πατρίδα τους θα ήταν καλοκαίρι. Πράγματι τους το υποσχέθηκε και φυσικά κράτησε το λόγο του.

[Φίλες και Φίλοι θα μου επιτρέψετε εδώ να ξεστρατίσω λίγο γιατί πριν λίγο επικοινώνησε μαζί μου ο Επικούρειος Πέπος για να μάθει πως πάει η αφήγηση και ήταν τρελοχαρούμενος!!!!!! 
μετά από 32!!!!!!!!!!!! χρόνια ξαναπήρε επαφή με την Γαλλίδα καλλονή Chantal η οποία είναι μεγαλογιατρός στο Παρίσι και φυσικά τον κάλεσε μαζί με την οικογένειά του να τους επισκεφθούν!! Όταν δε, της εξήγησε η κόρη του Επικούρειου Πέπου πως για 4 συνεχόμενες χρονιές επισκεπτόντουσαν το Παρίσι, στεναχωρέθηκε πάρα πολύ, ήταν αδύνατον να πιστέψει πως παρ' ότι ήταν τόσο κοντά της δεν μπόρεσε να συναντήσει τον αγαπημένο φίλο από την Ελλάδα, ο Επίκουρος με την οικογένειά του και τ' ανίψια του  μένανε στο 7μο διαμέρισμα του Παρισιού και η Chandal στο 5το!!!!!! Το ερχόμενο καλοκαίρι Θεού θέλοντος και Κορωνο'ι'ού επιτρέποντος ίσως υπάρξει μια συνάντηση στην Αθήνα.] 

Kι αυτή τη φορά τους περίμεναν ο DERRICK, η DENISE, η οποία να αναφέρω πως πριν δυο μήνες περίπου είχε φέρει στον κόσμο ένα πανέμορφο αγοράκι τον πανέμορφο και χαρισματικό Jonathan που από πολύ μικρός άρχισε να πληγώνει τις καρδιές των κοριτσιών!!!!!!!!!!!
Μαζί τους ήταν και η γλυκύτατη Τζένη και ο Antony, αυτή τη φορά δεν συνάντησαν την Περσεφόνη γιατί έλειπε με άδεια, θα την συναντούσαν όμως την επόμενη μέρα στο καθιερωμένο τραπέζι της υποδοχής, αυτό ήταν κανόνας, ένας κανόνας που τον ''έκλεψε΄΄ ο Επικούρειος Πέπος και άρχισε να τον εφαρμόζει κι αυτός. 
Πράγματι το επόμενο βράδυ έγινε ένα τρικούβερτο γλέντι, ο στολισμός ήταν ελληνικός και ένα μεγάλο πανό που κρεμόταν στο κιόσκι έγραφε ΄΄Ελλας-Νότια Αφρική Ελληνική Ταβέρνα'' 
οι πιο πολλοί καλεσμένοι ήταν παρόντες και το 1985 και θυμόντουσαν την ιεροτελεστία του χορού και ζήτησαν από τον Επικούρειο Πέπο να ξαναχορέψει το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας, εδώ που τα λέμε δεν χρειαζόταν να του το ζητήσουν γιατί ήταν ήδη έτοιμος. 
Για μια φορά ακόμα εισέπραξε το θερμό χειροκρότημα απ' όλους, ειδικότερα ένα ζευγάρι  Έλληνες, ο κ. και η κ. Λάλλα ήταν τόσο συγκινημένοι που ζήτησαν από τον DERRICK και την DENISE να φιλοξενήσουν αυτοί μια μέρα στο σπίτι τους την οικογένεια του Επικούρειου Πέπου. Δυο μέρες μετά επισκέφτηκαν την οικογένεια Λάλλα και πέρασαν εξίσου όμορφα συζητώντας για πολλά και διάφορα, και μεταξύ αυτών και το ενδεχόμενο της εγκατάστασης τους στη Νότια Αφρική, εκείνη την περίοδο στη Νότια Αφρική υπήρχαν πάρα πολλοί Έλληνες. 
Αυτό βέβαια δεν το τόλμησε ποτέ ο Επίκουρος αν και αρκετές φορές φλέρταρε μ' αυτή την ιδέα. Αυτή τη φορά ο DERRICK και η DENISE είχαν για τους φίλους τους μια Pπολύ μεγάλη έκπληξη, θα τους πήγαιναν στο Κρούγκερ Παρκ και θα έμεναν εκεί δυο βράδια. 

Και τώρα αρχίζουν οι περιπέτειες.
Για όσους δεν έχουν πάει στο συγκεκριμένο πάρκο θα πω το εξής: 
Μακάρι κάποια στιγμή να το επισκεφτείτε, μιλάμε για μια ξεχωριστή εμπειρία, αρκεί να σας πω πως τα άγρια ζώα εκεί ζουν ελεύθερα και οι επισκέπτες μένουν το βράδυ σε μικρές μονάδες που είναι μέσα στο πάρκο την ημέρα μπορείς να κάνεις τη διαδρομή με το αυτοκίνητο για να δεις όλα τα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον αλλά απαγορεύεται να έχεις τα παράθυρα του αυτοκινήτου ανοιχτά. 
Ήταν απίστευτο αυτό που ζούσανε. Είχανε και ένα απρόοπτο γεγονός που κάθε φορά που το θυμάται ο Επίκουρος πάντα ανατριχιάζει, ακούστε τι τους συνέβη. Ήταν απογευματάκι της δεύτερης μέρας και βρισκόντουσαν  στην πλαγιά ενός βουνού που απ' ότι τους είχαν πει το σημείο εκείνο ήταν ασφαλές και γι' αυτό θα μπορούσανε για λίγο να βγούνε από το αυτοκίνητο για να απολαύσουνε τη θέα γιατί από εκείνο το σημείο μπορούσες να βλέπεις τη σύναξη των Ελεφάντων στη παρακείμενη λίμνη. 
Πράγματι ήταν μαγεία να είσαι τόσο κοντά σ' αυτά τα θηρία, αυτό τους πήρε καμία ώρα περίπου. Όταν επιστρέψανε στο αυτοκίνητο το οποίο είχανε αφήσει κοντά σε κάποια σκιά δένδρων διαπίστωσε ο Ντέρικ πως είχανε αφήσει το πίσω παράθυρο ανοιχτό αλλά έτσι κι αλλιώς αυτό δεν τους απασχόλησε γιατί ό,τι πολύτιμο είχανε το είχαν πάρει  μαζί τους. 
Ως εδώ όλα καλά.
Συζητώντας και μαγεμένοι απ' αυτά που είχανε δει μπήκανε στο αυτοκίνητο για να φύγουνε, ο πρώτος που προσπάθησε να μπει ήταν ο Επικούρειος Πέπος, οι άλλοι δεν πρόλαβαν να μπουν γιατί όταν άκουσαν τον Επίκουρο να βάζει τις φωνές και να πετάγεται σαν αίλουρος έξω από το αυτοκίνητο τα έχασαν!!!!!! 

Δεν χρειάστηκε να τον ρωτήσουν τι είχε συμβεί γιατί σχεδόν ταυτόχρονα με τον Έπίκουρο είδαν να πετάγεται έξω κι ένα τεράστιο φίδι!!!!!!!!!!!! προς στιγμήν τα έχασαν!!! να είχε άραγε το φίδι δαγκώσει τον Επίκουρο; 
Αν τον είχε δαγκώσει έπρεπε να φύγουν αμέσως για τις πρώτες βοήθειες. 
Ο Επίκουρος κατάλαβε την ταραχή τους και παρ' ότι ήταν ακόμα τρομοκρατημένος τους έκανε νόημα πως ήταν καλά. Όταν συνήλθε τους εξήγησε πως την ώρα που κάθισε στο πίσω κάθισμα κατάλαβε πως κάτι δεν πήγαινε καλά, όλα τ' αλλά έγιναν σε χρόνο ρεκόρ και δεν μπορούσε να τους πει πως και τι. 
Ήταν πασιφανές πως το φίδι είχε μπει από το ανοιχτό παράθυρο, ίσως να το είχαν βοηθήσει τα δένδρα, βρήκε και ωραία θέση και είπε να πάρει έναν υπνάκο. Κατά τη διαδρομή της επιστροφής εξήγησε στους φίλους του πως όταν ήταν μικρός έπιανε τα φίδια ζωντανά όταν τον φώναζαν την άνοιξη οι νοικοκυρές που έβρισκαν τα φίδια στον γιούκο με τις κουβέρτες που είχαν κάνει, και γι' αυτό ίσως αυτό το μεγάλο φίδι να τον σεβάστηκε. 
Ήταν μία τρομακτική εμπειρία που κάθε φορά που την θυμάται ο Επίκουρος τον πιάνει πανικός παρ' ό,τι έχουν περάσει τόσα χρόνια. Μερικές φορές μάλιστα του το θυμίζει η πεθερά του γιατί τάχαμου χαριτολογώντας του λέει: δεν μπόρεσε να σ' έτρωγε εκείνο το φίδι να έπαιρνε το κορτσάκιμ την ασφάλεια; Επίκουρε έχε το νου σου.
Επέστρεψαν στο GERMISTON όπου διηγήθηκαν την περιπέτεια στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που έμειναν με το στόμα ανοιχτό.

Η παραμονή τους πλησίαζε προς το τέλος, το προηγούμενο βράδυ της αναχώρησης ο Επίκουρος είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους γονείς της Ντενίς οι οποίοι του ζήτησαν όταν επιστρέψει στην Ελλάδα να μάθει νέα για κάποιον φίλο τους που ήταν γιατρός και να τους έδινε τη διεύθυνσή του και το τηλέφωνό του. 
[Πράγματι όταν επέστρεψε αναζήτησε τον εν λόγω γιατρό αλλά δυστυχώς ο γιατρός είχε ανέβει στους ουρανούς, αλλά γι' αυτόν τον άνθρωπο θα σας μιλήσω πιο κάτω.]
Εντωμεταξύ συζητώντας με τους ευλογημένους φίλους είπαν πολλά και διάφορα και για μια ακόμα φορά τους είπε πως: τώρα πια ήταν σίγουρος, η συνάντησή τους κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν, τα βήματά σας αγαπητοί μου φίλοι κάποια ανώτερη δύναμη τα οδήγησε σε μένα, δεν γνωρίζω το γιατί και ίσως να μην το μάθω ποτέ, όμως θα συνεχίζω να το πιστεύω, αυτά τα λόγια άγγιξαν βαθιά τους φίλους του που τον αγκάλιασαν λέγοντας: 

-Σπύρο μας αρκεί που εσύ και η οικογένειά σου είσαστε μαζί μας και απολαμβάνουμε τις τόσο όμορφες στιγμές.

Την επόμενη το καραβάνι από την Ελλάδα αναχώρησε, λίγο πριν την αναχώρηση ο Επίκουρος ένιωσε έναν πόνο στην καρδιά του, έναν πόνο που νιώθουμε όταν αφήνουμε κάπου ένα κομμάτι από τον εαυτό μας, που να φανταστεί ο Επικούρειος Πέπος το παιχνίδι που έπαιζαν οι μοίρες σ' αυτόν και στην Ντενίς, που να φανταστεί πως το κομμάτι που νόμιζε πως άφηνε πίσω του ήταν πραγματικό; 
Κάπου εδώ θα σταματήσω γιατί ο λογογράφος έχει πάρει φωτιά, όσο περνάει ο χρόνος η ιστορία θέλω να πιστεύω πως γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα. Αγαπητές μου φίλες  Αρετή και Αλκμήνη κάντε σας παρακαλώ λίγη υπομονή, ίσως το ερχόμενο καλοκαίρι γίνει αυτή η συνάντηση, λίγη υπομονή παρακαλώ. Η συνέχεια εφόσον δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα με τον εκδοτικό οίκο θα συνεχισθεί. Σας χαιρετώ, ο αφηγητής Πεπέ.

Σαν τον κορυδαλλό που φτερουγίζει και πρώτα κελαηδεί
κι ευχαριστημένος ύστερα σωπαίνει,
και με τη γλύκα του τελευταίου κελαηδίσματος χορταίνει,
έτσι μου φάνηκε η εικόνα της αιώνιας της χαράς
που σύμφωνα μ' αυτό που αποζητά
το κάθε πράγμα γίνεται όπως είναι.

Δάντης, "Θεία Κωμωδία - Παράδεισος" Άσμα

ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΙΔΥΜΩΝ, ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ. Μία αληθινή ιστορία. Από τον συγγραφέα Επικούρειο Πέπο.

 συνέχεια μέρος τέταρτο:

σύνδεση με το προηγούμενο.
''Ας αφήσουμε όμως τον γυναικολόγο και τις σκηνοθεσίες του και ας επιστρέψουμε στον Επικούρειο Πέπο που ετοιμάζετε με τη Δολέντσια να ταξιδέψουν για Νότια Αφρική. Συγγνώμη όμως γιατί θα πρέπει πάλι να διακόψω λόγω του ότι ο λογογράφος παρουσιάζει πάλι πρόβλημα''.

Αγαπητοί φιλο-VIBERστες και επισκέπτες του ιστολογίου της Λογοτεχνικής (μικρής) Ομάδας Γοργογυρίου σας καλησπερίζω, αποχαιρετώντας τη χρονιά που φεύγει και κάνοντας τον δικό σας απολογισμό ελπίζω η ζυγαριά να γέρνει προς τα συν, η τουλάχιστον αυτά που είναι στα πλην να μην ήταν για σας τόσο επώδυνα, αν ωστόσο ήταν επώδυνα το μόνο που μπορώ να κάνω για σας είναι η παρότρυνσή μου στο να μελετήσετε την τετραφάρμακο του ΕΠΊΚΟΥΡΟΥ, η το βιβλίο το Ηλία Γιαννακόπουλου με τίτλο ''ΙΔΕΟΠΟΛΙΣ'' σίγουρα η μελέτη αυτών των κειμένων θα σας βοηθήσει σε πολλούς τομείς.
Εγώ τώρα θα σας αφήσω στα χέρια του αφηγητή για να σας αφηγηθεί τη συνέχεια της συγκλονιστικής ιστορίας της Διονυσίας και του Επίκουρου.

Φίλες και Φίλοι σήμερα συνεχίζω για τέταρτη μέρα τις αναρτήσεις από την περιπετειώδη συνάντηση των δυο δίδυμων, του Επίκουρου και της Διονυσίας, αρκετοί, αναγνώστες επικοινώνησαν με τον Επίκουρο και ρωτούν πότε θα εκδοθεί το βιβλίο γιατί αυτή η ιστορία τους έχει συναρπάσει!!!
Το θέμα της έκδοσης το έχει αναλάβει ο Mr Alex και θα τυπωθεί από τις εκδόσεις  ''ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ'' για να είμαι ειλικρινής, με βάση τις πληροφορίες που έχω από τον Επίκουρο, αυτή την περίοδο βρίσκεται στα χέρια της καθηγήτριας Αγγλικών, επιμελήτριας του κειμένου, Ηρώς Μουτράκι η οποία το μεταφράζει και στ' Αγγλικά. 
Λίγες μέρες πριν ο εκδοτικός οίκος ''OCEAN ΒΟΟΚ'' που εδρεύει στο GERMISTON της Νοτίου Αφρικής αγόρασε τα δικαιώματα και σύντομα θα εκδοθεί και στις Αγγλόφωνες χώρες. 

Εγώ ως αφηγητής θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω το κλίμα και τα συναισθήματα αυτών των δυο συνανθρώπων μας που η θεά τύχη θέλησε να τους κοινωνήσει κάτι που αγνοούσαν για 55!!!

Ας αφήσουμε όμως τους προλόγους και ας μεταφερθούμε στις ετοιμασίες του Επικούρειου Πέπου και της Δολέντσιας, 3 μέρες πριν την αναχώρηση έχουν στα χέρια τους όλα τα σχετικά έγγραφα από την πρεσβεία της Νοτίου Αφρικής γιατί τότε χρειαζόταν βίζα για να ταξιδέψεις στη Ν.Α. 
Το Σάββατο 21 Μαρτίου, ημέρα της παγκόσμιας ποίησης στις 21.30 με τα φτερά της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ο Επίκουρος και η Δολέντσια αναχώρησαν για το πρώτο μεγάλο τους ταξίδι. Η απογείωσή ήταν για τη Δολέντσια ζόρικη, στην πορεία όμως όλα πήγαν καλά, λίγη ώρα μετά την απογείωσή είχαν ένα καταπληκτικό δείπνο, τότε η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ήταν ανάμεσα στις καλύτερες αεροπορικές εταιρίες, μετά από 8 ώρες περίπου προσγειώθηκαν στο Ναϊρόμπι της Κένυας για ανεφοδιασμό και επιβίβαση νέων επιβατών για Ν.Α. 
Ο Επικούρειος Πέπος ήταν μες τη τρελή χαρά παρ' ό,τι πήγαινε για πρώτη φορά σ' αυτούς τους ανθρώπους ένιωθε σα να πήγαινε στο σπίτι του. θα έφθαναν στο Γιοχάνεσμπουργκ περίπου στις 10.00 εκεί θα τους περίμεναν η DENISE και ο DERRICK. 
Ο καιρός εκεί ήταν εντελώς αντίθετος από τον δικό μας, εμείς στην Ελλάδα είχαμε υποδεχθεί την άνοιξη και οι Νοτιοαφρικάνοι αποχαιρετούσαν το καλοκαίρι, ένα καλοκαίρι που συνεχιζόταν, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε μας πάρα πολλές φορές. 
Φθάσανε στο αεροδρόμιο JOHN SMOUTS του Γιοχάνεσμπουργκ το οποίο βρίσκετε σε 2500 υψόμετρο, στις 09.45 η προσγείωση ήταν τέλεια και ο πιλότος εισέπραξε το χειροκρότημα όλων των επιβατών, για όση ώρα το αεροπλάνο τροχοδρομούσε για να πάνε στη φυσούνα ο Επίκουρος παρακολουθούσε τα κτίρια του αεροδρομίου και γενικότερα ό,τι υπήρχε στον εξωτερικό χώρο, βλέποντας όλα αυτά ένιωσε την πρώτη μελαγχολία για το αεροδρόμιο του Ελληνικού, οι διαφορές ήταν τεράστιες, όταν δε κατεβήκανε και βρέθηκαν στο εσωτερικό πια του αεροδρομίου για να περιμένουνε τις αποσκευές έπαθαν κατάθλιψη!!!!! το αεροδρόμιο ήταν ένα από τα πιο σύγχρονα, ήταν σούπερ ντούπερ που θα έλεγε και η κ. Ευθυμίου, αναρωτήθηκαν πως να νιώθουν άραγε οι φίλοι τους όταν προσγειώνονται στην παράγκα του δυτικού αεροδρομίου; Τότε δεν υπήρχε το Ελευθέριος Βενιζέλος.

Η διαφορά ήταν μέρα με νύχτα. Αφού παραλάβανε τις αποσκευές κατευθύνθηκαν προς τον έλεγχο  διαβατηρίων, εκεί τους περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη, η αστυνομικός που θεωρούσε τα διαβατήρια μόλις είδε Ελληνικά διαβατήρια σηκώθηκε από τη θέση της και βγήκε να τους χαιρετήσει!!!!! 
Προς στιγμήν τα έχασαν αλλά πριν προλάβουν να σκεφτούν κάτι άκουσαν την κοπέλα να τους λέει σε άπταιστα Ελληνικά, ''Πατριώτες καλώς ήρθατε στη Νότια Αφρική!!!!!!'' 
Εκείνη τη στιγμή ο Επίκουρος ένιωσε να του φεύγει ένα βάρος, το συμβάν το θεώρησε σαν καλό οιωνό και αγκάλιασε την κοπέλα γεμάτος χαρά, οι γονείς τις κοπέλας ήταν από τη Λευκάδα είχαν γεννηθεί εκεί αλλά η καταγωγή τους ήταν από την Λευκάδα. 
Αφού τα είπαν για λίγο, της εξομολογήθηκαν και το σκοπό του ταξιδιού τους, και την αγωνία που είχαν μιας και ήταν η πρώτη φορά που θα συναντούσαν όλη την οικογένεια των φίλων τους, όταν όμως ανάφεραν το όνομα του φίλου τους, η Περσεφόνη τα έχασε, τους κοιτούσε με γουρλωμένα μάτια, στο άκουσμα του ονόματος DERRICK WILTON έχασε τη φωνή της, ο Επίκουρος τα έχασε κι αυτός, όταν η κοπέλα συνήλθε τους είπε: συγγνώμη μήπως μου κάνετε πλάκα; 
Ζήτησε από τον Επίκουρο πιο πολλές πληροφορίες, όταν δε, της είπε πως πρόκειται για τον γνωστό καρδιολόγο δεν πίστευαν τ' αυτιά της, μα ήταν δυνατόν;


Ο καρδιολόγος DERRICK WILTON ήταν αυτός που χρόνια τώρα παρακολουθούσε τους γονείς της!!!!!!!!!!!! Ήταν η σειρά του Επίκουρου και της Δολέντσιας να μείνουν άφωνοι!!!!!!!!!!!!!
Η κοπέλα μίλησε με τον προϊστάμενό της για να λείψει για λίγο ώστε να τους συνοδεύσει στην αίθουσα των αφίξεων. 
Όταν η DENISE και ο DERRICK αντίκρισαν τους φίλους τους από την Ελλάδα να τους συνοδεύει η κόρη του Έλληνα, Ξενοφώντα Αλεξόπουλου, έμειναν με το στόμα ανοιχτό, την Περσεφόνη τη γνώριζαν από τότε που γεννήθηκε, με την οικογένειά της ήταν πολύ καλοί φίλοι, αυτό που δεν μπορούσαν εκείνη τη στιγμή να αναλύσουν ήταν πως οι φίλοι τους από την Ελλάδα γνώρισαν την Περσεφόνη. 
Αυτό όμως το άφησαν για λίγο πιο μετά γιατί εκείνη τη στιγμή άνοιξαν τις αγκαλιές τους για να υποδεχθούν τους αγαπημένους φίλους. Όταν ο Επίκουρος βρέθηκε στην αγκαλιά τους κατάλαβε πως αυτό το ταξίδι έπρεπε να το είχε κάνει πάση θυσία και από την ψυχή του ευχαρίστησε τον Θεμιστοκλή που τον παρότρυνε να το κάνει σύντομα. 
Από την αγκαλιά καταλαβαίνεις παιδί μου το πόσο σ' αγαπάνε, αυτό είχε πει στον Επίκουρο μια σοφή γερόντισσα Μικρασιάτισσα που είχε την τύχη να γνωρίσει ο Επίκουρος όταν ήταν 14 ετών. Η κυρά Μαργαρώ είχε δίκιο.
Σε λίγο στο μπαρ της αίθουσας η Περσεφόνη εξηγούσε τον τρόπο γνωριμίας, που σίγουρα δεν ήταν συμπτωματικός, γιατί άραγε από τα 16 σημεία ελέγχου ο Επίκουρος είχε επιλέξει το δικό της σημείο; Τυχαίο;

Αποχαιρέτησαν την Περσεφόνη, την οποία σύντομα θα ξανασυναντούσαν αφού η DENISE στο μεγάλο τραπέζι που έκανε στον κήπο τους για την υποδοχή των φίλων τους είχε φροντίσει μεταξύ άλλων να καλέσει και την οικογένεια Αλεξοπούλου. 
Μετά από λίγο βρέθηκαν στο αυτοκίνητο των φίλων τους οδεύοντας προς το GERMISTON όπου βρισκόταν το σπίτι των φίλων τους. 
Καθ' όλη τη διαδρομή ο Επικούρειος Πέπος και η Δολέντσια παρατηρούσαν τα πάντα και μοιραία συνέκριναν την ποιότητα ζωής στην Αθήνα και στο Γιοχάνεσμπουργκ, ένα Γιοχάνεσμπουργκ που τους κέρδισε αμέσως, το πράσινο κυριαρχούσε παντού, οι ανοιχτοί χώροι επίσης, τα νέα και καλαίσθητα κτίρια επίσης, όταν δε, έφθασαν στο σπίτι πάθανε βέρτικο!!!!!!!! κάποια στιγμή O Επίκουρος είπε στη Δολέντσια:  
Τσίμπαμε για να ξυπνήσω γιατί κοιμάμαι όρθιος και βλέπω παράξενα πράγματα! 
Βλέπω πισίνες, βλέπω γήπεδα τένις, βλέπω σάουνες, βλέπω τζαγκουαρ, και μια Πόρσε, βλέπω γυμναστήριο, βλέπω, βλέπω, μάλλον θα με πείραξε το ταξίδι. 
Η Δολέντσια που ήταν πιο ψύχραιμη τον σκούντηξε λέγοντας, σύνελθε γιατί ο γιατρός νομίζει πως κάτι έπαθες, όλα αυτά που βλέπεις δεν είναι όνειρο, είναι πραγματικότητα και οι φίλοι μας λένε πως ό,τι είναι δικό τους είναι και δικό μας!!!! 

Πράγματι αυτό το εννοούσαν γιατί μια από τις επόμενες μέρες για πρώτη φορά ο Επίκουρος οδήγησε Τζάγκουαρ και Πόρσε, αυτή ήταν και η τελευταία φορά γιατί όταν επέστρεψε στην Ελλάδα αντί για Τζάγκουαρ και Πόρσε αγόρασε ένα TOYOTA YARIS! 
Το να προσπαθήσω να σας περιγράψω την εκεί παραμονή τους με βάση τα λεγόμενά τους θα είναι σα να προσπαθώ να σας περιγράψω κάτι ασύλληπτο. Το επόμενο βράδυ ο Επίκουρος και η Δολέντσια έδωσαν ρεσιτάλ, οι φίλοι τους είχαν περίπου 130 καλεσμένους μεταξύ των οποίων και αρκετούς Έλληνες, και φυσικά ήταν εκεί ο Θεμιστοκλής με τη γυναίκα του, και η οικογένεια της Περσεφόνης, όλοι γνώριζαν το πόσο παράξενα ξεκίνησε αυτή η γνωριμία  και όλοι τους, και κυρίως οι Έλληνες δε χόρταιναν να τον ρωτούν για την Ελλάδα. 
Το βράδυ έκλεισε με το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας που χόρεψε ο Επικούρειος Πέπος και ήταν μια ιεροτελεστία, γιατί αυτόν το χορό όταν τον χορεύει επικοινωνεί με τον Θεό, όλοι, μα όλοι όταν τελείωσε ο χορός τον κοίταζαν εκστασιασμένοι!!!!!!!!!! 

Τους Έλληνες τους θύμισε την πατρίδα, και στους ξένους δημιούργησε ένα δέος γι' αυτόν τον Έλληνα που χόρευε τόσο ασίκικα, και μάγκικα που χαιρόσουν να τον βλέπεις. 
Κατά τις 03.30 όταν οι καλεσμένοι έφυγαν και ήταν παρόντες μόνο τα μέλη της οικογένειας Wilton η DENISE και ο DERICK πήραν στην αγκαλιά τους τον Επίκουρο και την Δολέντσια, ήταν πολύ ευτυχισμένοι που είχαν κοντά τους τους φίλους από την Ελλάδα. 
Εξίσου συγκινημένοι ήταν και ο Επίκουρος με την Δολέντσια ζούσαν μαγικές-μοναδικές στιγμές ήταν ευλογημένοι που απολάμβαναν τη φιλία υπέροχων ανθρώπων. Εκείνο το βράδυ ο Επικούρειος δεν έκλεισε μάτι.
Από τις ημέρες παραμονής τους στη Ν.Α. θα σας διηγηθεί ένα ακόμα περιστατικό που νομίζω αξίζει τον κόπο να σας το κοινωνήσω. Οι φίλοι τους είχαν κανονίσει να τους πάνε οδικώς στο DURΒAN προκειμένου οι επισκέπτες μέσα απ' αυτή τη διαδρομή να πάρουν μια γεύση από τη χώρα τους, κατά τη διαδρομή, ως φαίνεται η DENISE που οδηγούσε είχε ξεπεράσει το όριο ταχύτητας και κάποια στιγμή τους σταμάτησαν για να τους δώσουν προφανώς κλήση, όταν μας πλησίασαν ο ένας ήρθε κοντά μας και ο άλλος είχε μείνει κοντά στο περιπολικό κάνοντας βόλτες, έως ότου η DENISE βρει τα σχετικά άδεια κ.λ.π το βλέμμα του Επίκουρου το είχε αιχμαλωτίσει ο αστυνομικός που έκοβε βόλτες κοντά στο περιπολικό.

Ο Επίκουρος όλη αυτή την ώρα παρακολουθούσε τον αστυνομικό που έκοβε βόλτες και συνέχιζε να έχει τα χέρια στις τσέπες του, αυτό του έκανε εντύπωση και στο τέλος δεν άντεξε, και ανοίγοντας το παράθυρο απευθυνόμενος στον εν λόγω αστυνομικό του είπε: Πατριώτη μήπως είσαι από την Ελλάδα;  

Φίλες και Φίλοι είναι αδύνατον να σας περιγράψω τη συνέχεια, θα σας πω μόνο πως τη κλήση τη γλυτώσαμε, ο εν λόγω αστυνομικός ήταν πράγματι από την Ελλάδα και όταν ο Επίκουρος του είπε πως το κατάλαβε ξεράθηκε από τα γέλια, του είχε πει πως το σήμα κατατεθέν ήταν τα χέρια που είχε στις τσέπες!!!!!!!!!

Τελικά είχε δίκιο, έτσι και δεις στο εξωτερικό άνθρωπο που περπατάει να έχει τα χέρια στις τσέπες του κατά 99% είναι Έλληνας, όταν εξήγησαν και στη DENISE το τι είχε συμβεί ήταν η σειρά της να ξεκαρδιστεί από τα γέλια. 
Συνέχισαν το ταξίδι τους και έφθασαν στον προορισμό τους χωρίς άλλο απρόοπτο. Εκεί στο Ντέρμπαν έκαναν το πρώτο τους μπάνιο στη Νότια Αφρική, συνάντησαν και αρκετούς Έλληνες που διψούσαν να μάθουν νέα από την πατρίδα. Τότε, για πρώτη φορά διαπίστωσε ο Επίκουρος πως οι Έλληνες του εξωτερικού είναι δύο φορές Έλληνες, αγαπούν την Ελλάδα πιο πολύ, ο νόστος τους κάνει να την αγαπούν πραγματικά. Έμειναν στο Ντέρμπαν τρεις μέρες και επέστρεψαν στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Κατά την διάρκεια της παραμονής τους και που δεν τους πήγαν, οι φιλοξενία των φίλων τους είχε ξετρελάνει, σ' εκείνο το ταξίδι πρωτογνώρισαν και τους γονείς της DENICE με τους οποίους είπαν πολλά και διάφορα μιας και η μεγάλη τους αγάπη ήταν η Ελλάδα, και φυσικά δε ξεχνούσαν πως πριν 30 χρόνια είχαν παραμείνει στην Ελλάδα 2 χρόνια και κάτι ως διπλωμάτες, φυσικά υπήρχε γι' αυτούς και κάτι ακόμα από την Ελλάδα, ένα μεγάλο μυστικό που γνώριζαν μόνο αυτοί οι δύο, είχαν αποφασίσει να πληροφορηθεί η κόρη τους αυτό το μυστικό μόνο μετά τον θάνατό τους...

Μετά από επτά μέρες παραμονή φθάνει η ώρα του αποχαιρετισμού, ήταν πολύ δύσκολος ο αποχαιρετισμός γιατί τώρα πια εκείνο το συναίσθημα που σας έχω ήδη αναφέρει είχε κυριεύσει εντελώς τον Επικούρειο Πέπο, και φυσικά και τη σύζυγό του για άλους λόγους, η οποία κάποια στιγμή του είπε: είχες δίκιο που μας έλεγες τόσα πολλά γι' αυτούς τους ευλογημένους ανθρώπους, τελικά και λίγα έλεγες. 
Με τα φτερά της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ επέστρεψαν στην Ελλάδα, είχαν ξανά ένα υπέροχο ταξίδι και αυτό βοήθησε σημαντικά στο να αποβάλει σ' ένα πολύ μεγάλο ποσοστό η Δολέντσια το φόβο που είχε για τα ταξίδια με το αεροπλάνο. 
Όταν προσγειώθηκαν στο Δυτικό Αεροδρόμιο ένιωσαν πολύ άσχημα, η χώρα τους ήταν ακόμα  πάρα πολύ πίσω, έπρεπε να περάσουν περίπου 30 χρόνια για να υποδέχονται  κι αυτοί αξιοπρεπώς τους φίλους τους στο νέο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Μόνο όταν πήρε στην αγκαλιά του την κόρη του, την Μελισσάνθη του, ο Επικούρειος Πέπος μπόρεσε να αποσπάσει το μυαλό του από τους ευλογημένους φίλους. Το ταξίδι αυτό τον είχε συνεπάρει, δεν ήταν μόνο το γεγονός πως όλες αυτές τις μέρες ήταν παρέα με τον DERRICK  και τη DENISE που από την πρώτη στιγμή τους λάτρεψε, ήταν και η φιλοσοφία που είχαν για τη ζωή γενικότερα αυτοί οι άνθρωποι, ήταν οι συμπεριφορές τους, και κυρίως ήταν η αμοιβαία αγάπη. 
Ο Επικούρειος Πέπος διέγνωσε πως μετά από αυτό το ταξίδι θα άλλαζε η φιλοσοφία του για τη ζωή. 

Πράγματι, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που με την αγάπη τους, με την φιλοσοφία τους, με τις συμπεριφορές τους μας αλλάζουν τη ζωή μας, ο Επίκουρος στάθηκε πολύ τυχερός σ' αυτό το θέμα, κάτι ανάλογο του είχε συμβεί και πριν λίγα χρόνια όταν γνώρισε ένα καταπληκτικό ζευγάρι, την Αφροδίτη και τον Ηλία.

Πράγματι αυτό έγινε, αν ο Επικούρειος Πέπος δεν είχε συναντήσει αυτούς τους σημαντικούς και όχι μόνο ανθρώπους, δεν θα ήταν αυτός που είναι. Αμέσως μετά θα σας παρουσιάσω ένα απόσπασμα από κάποιο γράμμα που είχε λάβει ο Επίκουρος από την αδερφή του DERRICK, την λατρευτή μας ΜΌΪΡΑ και θα καταλάβετε τι εννοώ. Θα πρέπει εδώ να μνημονεύσω τη γραμματέα που είχε εκείνη την περίοδο ο Mr Πέπος γιατί η βοήθειά της στην αλληλογραφία ήταν σημαντική, Κοριτσάκι σ' ευχαριστώ εκ μέρους του Επικούρειου Πέπου.
Κάπου εδώ σταματώ την τέταρτη συνέχεια, το επόμενο ξεκίνημα θα γίνει με το απόσπασμα από το γράμμα της Μόϊρας.
Σας χαιρετώ, ο αφηγητής της πιο Σ.Ι.Τ.Π.
Ακολουθεί ένα καταπληκτικό ποίημα του Μπόρχες για την φιλία.

Δεν µπορώ να σου δώσω λύσεις,
για όλα τα προβλήµατα της ζωής,
ούτε έχω απαντήσεις
στις αµφιβολίες ή τους φόβους σου,
αλλά µπορώ να σε ακούσω
και να τα µοιραστώ µαζί σου.

Δεν µπορώ ν’ αλλάξω
το παρελθόν σου ούτε το µέλλον σου.
Αλλά όταν µε χρειάζεσαι
θα ‘µαι δίπλα σου.

Δεν µπορώ ν’ αποτρέψω
να µη σκοντάψεις.
Μόνο µπορώ να σου προσφέρω το χέρι µου,
για να κρατηθείς
και να µη πέσεις.
Οι χαρές σου.
Οι θρίαµβοί σου
κι οι επιτυχίες σου
δεν είναι δικά µου.
Αλλά χαίροµαι ειλικρινά
να σε βλέπω ευτυχισµένο.

Δεν κρίνω τις αποφάσεις
που παίρνεις στη ζωή.
Περιορίζοµαι στο να σε στηρίζω,
να σε παροτρύνω
και να σε βοηθώ όταν µου το ζητάς.

Δεν µπορώ να σου χαράζω όρια
που µέσα τους οφείλεις να κινείσαι,
αλλά σου προσφέρω αυτό το χώρο,
τον απαραίτητο για ν’αναπτυχθείς.

Δεν µπορώ να αποτρέψω τον πόνο σου
όταν κάποια λύπη σου σχίζει την καρδιά,
αλλά µπορώ να κλάψω µαζί σου
και να µαζέψω τα κοµµάτια,
για να τη φτιάξω από την αρχή.

Δεν µπορώ να σου πω ποιος είσαι
ούτε ποιος θα όφειλες να είσαι.
Μονάχα µπορώ να σ’ αγαπώ όπως είσαι
και να ‘µαι φίλος σου.

Αυτές τις ηµέρες σκέφτηκα
τους φίλους και τις φίλες µου.
Δεν ήσουν ψηλά ούτε χαµηλά ούτε στη µέση.
Δεν ήσουν στην αρχή
ούτε στο τέλος της λίστας.
Δεν ήσουν το νούµερο ένα
ούτε το τελικό,
ούτε διεκδικώ να ‘µαι πρώτος,
δεύτερος ή ο τρίτος στη δική σου.
Φτάνει που µε θες για φίλο.
Ευχαριστώ που ‘µαι αυτό.