Life for Life
"Το θαύμα δεν είναι πουθενά
παρά κυκλοφορεί μέσα
στις φλέβες του ανθρώπου!!!"


"Στης σκέψης τα γυρίσματα μ’ έκανε να σταθώ
ιδέα περιπλάνησης σε όμορφο βουνό.
Έτσι μια μέρα το ’φερε κι εμέ να γυροφέρει
τ’ άτι το γοργοκίνητο στου Γοργογυριού τα μέρη !!!"


ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ
Εμείς στο χωριό μας έχουμε ακόμα αυλές. Εκεί μαζευόμαστε, αμπελοφιλοσοφούμε,
καλαμπουρίζουμε, ψιλοτσακωνόμαστε μέχρι τις... πρώτες πρωινές ώρες! Κοπιάστε ν' αράξουμε!!!
-Aναζητείστε το"Ποίημα για το Γοργογύρι " στο τέλος της σελίδας.

24.6.20

ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ θεατράνθρωπε, συγχωριανέ, φίλε, ξάδερφε εύχομαι να μπορέσεις να ξεπεράσεις κι αυτή τη δοκιμασία και να ξαναδούμε το παιδικό σου χαμόγελο.

Φίλες και Φίλοι καλημέρα, σήμερα έχω την τιμή και τη χαρά να σας παρουσιάσω έναν σημαντικό άνθρωπο, έναν άνθρωπο που με την παρουσία του στο Ξυλοπάροικο Τρικάλων έχει αλλάξει τα πολιτιστικά δρώμενα του χωριού του. 
Ονομάζεται Θανάσης Παπαδημητρίου και πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο του βιβλίο με τίτλο 
''ΤΟ ΞΥΛΟΠΑΡΟΙΚΟ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ΄΄.
 Ίσως κάποιος/α αναρωτηθεί γιατί είναι τόσο σημαντικός αυτός ο άνθρωπος που ασχολήθηκε μαζί του ακόμα και το filomatheia blogspot.gr; 
Την απάντηση θα την βρείτε στις σελίδες του βιβλίου, εγώ απλά θα κάνω μια μικρή αναφορά στον κ. Θανάση Παπαδημητρίου ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά του στον πολιτισμό και όχι μόνο.
Είχα την τύχη να παραστώ στην θεατρική παράσταση που έδωσαν τα μέλη της ομάδας θεάτρου Ξυλοπαροικιωτών την Πρωτομαγιά στο θέατρο του χωριού τους όπου έδωσαν μια καταπληκτική παράσταση με πρωταγωνιστές τον κ. Θανάση Παπαδημητρίου, και τον κ. Βασίλη Μπιλιάλη, αυτοί οι δύο είναι οι ιδρυτές - πυλώνες της θεατρικής ομάδας. 

Θα σταθώ ιδιαίτερα στην εγγονή του κ. Μπιλιάλη την ''Βασίλω'' η οποία έδωσε ρεσιτάλ υποκριτικής, άνετα θα μπορούσε να λάβει μέρος σε παραστάσεις του θεάτρου τέχνης. Αν ζούσε ο Κάρολος Κουν σίγουρα θα την είχε πάρει κοντά του. 
Εννοείτε πως πιο πριν θα είχε καλέσει και το δίδυμο Παπαδημητρίου-Μπιλιάλη. Μην φανταστείτε πως υπερβάλω, κάθε άλλο, ειλικρινά, μιλάω για δύο ταλαντούχους ηθοποιούς από την παλιά φουρνιά των αυτοδίδακτων ηθοποιών: Σταυρίδη, Αυλωνίτη, Ρίζο, Χατζηχρήστο, Φωτόπουλο κ.λπ.
Την επόμενη μέρα της παράστασης συνάντησα στο σπίτι του στο Ξυλοπάροικο τον κ. Θανάση Παπαδημητρίου προκειμένου να μου παραχωρήσει μια συνέντευξη για το ιστολόγιο της Λογοτεχνικής Ομάδας Γοργογυρίου. 

Πρίν παρουσιάσω το περιεχόμενο της συνέντευξης θα σας κοινοποιήσω κάποια αποσπάσματα από το βιβλίο, τα πιο κάτω λόγια ανήκουν στον δάσκαλο κ. Χρήστο Κούτσια.

''Με χαρακτηριστικό αυθορμητισμό μικρού παιδιού δίνει την καλλίτερη παράστασή του για τον αγαπημένο του τόπο΄΄. [σελίδα 8]

''Πίσω από κάθε επιτυχημένο άντρα, κρύβεται μία δυναμική γυναίκα'', και υπομονετική θα πρόσθετα εγώ, η συμβολή της γυναίκας του Μαργαρίτας είναι καθοριστική. Η υπομονή της, η αμέριστη ψυχολογική στήριξη που του παρείχε, οι χρήσιμες συμβουλές της στις διάφορες φάσεις εκπόνησης και συγγραφής του βιβλίου, η αξιοσύνη της και η υποδειγματική φιλοξενία των καλεσμένων του συνετέλεσαν στην επιτυχή κατάληξη του δύσκολου εγχειρήματος που ανέλαβε''. [σελίδα 8]

Φίλες και φίλοι συμφωνώ απόλυτα με τα λεγόμενα του δασκάλου, η κ. Μαργαρίτα είναι ένα σπάνιο μαργαριτάρι. Αν δεν είχε την συμπαράσταση και την κατανόηση της κ. Μαργαρίτας δεν θα μπορούσε να πετύχει όλα αυτά που πέτυχε ο κ. Θανάσης. Κυρία Μαργαρίτα σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

Απόσπασμα από την σελίδα 9 τα λόγια ανήκουν στον συγγραφέα.
''Η ικανοποίηση των βασικών αναγκών ήταν για αυτούς ευλογία. Δεν είχαν μεγάλες φαντασιώσεις για το ντύσιμό τους, γιατί όσα χρειάζονταν τα έφτιαχναν μόνοι τους από τα μαλλιά των αιγοπροβάτων . Μέχρι και το 1960 τα νερά ήταν πεντακάθαρα σε αυλάκια και ποτάμια. Έπιαναν ψάρια το βράδυ με καντήλια. Μετά την βιομηχανοποίηση της φλοκάτης και τα φυτοφάρμακα τα πράγματα άλλαξαν''.

Φίλες και φίλοι ως Επικούρειος στάθηκα σ' αυτή την παράγραφο γιατί στο ξεκίνημά της η προσέγγιση που κάνει ο συγγραφέας θυμίζει έντονα την φιλοσοφία του Επίκουρου. Άρα ο κ. Θανάσης ή έχει μελετήσει τον Επίκουρο, ή είναι Επικούρειος και δεν τον γνωρίζει.
Δυστυχώς η εποχή που βρίσκαμε  ψάρια στο ποτάμι έχει παρέλθει, τα πράγματα τώρα νομίζω πως είναι ακόμα χειρότερα λόγω των πολλών ταπητοκαθαριστηρίων.

Συνέχεια από την σελίδα 9 τα λόγια ανήκουν στον συγγραφέα.
''Ήταν τόσο δύσκολα τα χρόνια που αν κανένα παιδί ζητούσε ψωμί το γιόμα του έλεγαν ότι δεν κάνει να φας ψωμί το γιόμα γιατί θα πεθάνει η μάνα σου!!! Μολογούσε η μάνα μου πως πέρασε ένας που είχε λυκοτόμαρο και χάλεψε [ζήτησε] λίγο ψωμί. Εκείνη του απάντησε : ''Μην λες αυτή την κουβέντα για ψωμί καθάριο εδώ μπροστά στα λιανοπαίδια, γιατί έχουν από προχτές να βάλουν μπουκιά στο στόμα τους.''

Φίλες και φίλοι για όσους είναι πάνω από 50 ετών, θα έλεγα ίσως πάνω από 60 αυτά τα λόγια είναι συγκλονιστικά, δυστυχώς όταν μιλάς για όλα αυτά στους κάτω των 50 νομίζουν πως τους λες παραμύθια. Κι όμως όλα αυτά τα έζησαν πάρα πολλά παιδιά εκείνης της εποχής, να, γιατί είπα πως αυτός ο άνθρωπος είναι πολύ σημαντικός γιατί παρ' ό,τι πέρασε όλα εκείνα τα δύσκολα χρόνια κατάφερε να παραμείνει χαμογελαστός και να διακριθεί.
 
Απόσπασμα από την σελίδα 13 τα λόγια ανήκουν στον συγγραφέα και μιλάει για τον πατέρα του.
΄΄Ο Φίλιππος Παπαδημητρίου [πατέρας μου] αρνήθηκε τη σύνταξη που χορηγήθηκε στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης θεωρώντας, ότι η θυσία για την πατρίδα δεν επιδέχεται υλική αποζημίωση.΄΄
Φίλες και φίλοι κι όμως υπάρχουν και τέτοιοι άνθρωποι, απίστευτο κι όμως αληθινό.


Συνέχεια από την σελίδα 13 τα λόγια ανήκουν στον συγγραφέα.
΄΄Η θεία μου λοιπόν, αν και δεν πήγε σχολείο κανονικά, ακούγοντας τους δασκάλους από το παράθυρο, ήξερε να διδάσκει το ίδιο καλά μ' αυτούς. Κι έλεγε πως ''τα γράμματα μένουν μόνο αν τα γράψεις στο μυαλό, στην πλάκα περνάς ένα λαγοπόδαρο και σβήνουν''.
Σ΄αυτή χρωστάω τις πρώτες μου γραμματικές γνώσεις. 

Φίλες και φίλοι που να βρεις τα κατάλληλα λόγια για να πεις ευχαριστώ σε 'κείνη την υπέροχη θεία; 
Και πόσα εύγε αξίζουν στον συγγραφέα που παρά τις πολλές δυσκολίες που αντιμετώπισε στα παιδικά του χρόνια κατάφερε να φτάσει εκεί που έφτασε;
Κάπου εδώ θα σταματήσω το σημερινό αφιέρωμα στον υπέροχο άνθρωπο κ. Θανάση Παπαδημητρίου. Σας χαιρετώ με σεβασμό και Επικούρεια διάθεση ο Επικούρειος Πέπος.

ΥΓ. 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020
Αυτή τι στιγμή που γράφω αυτό το κείμενο ο θεατράνθρωπος Θανάσης Παπαδημητρίου βρίσκεται στην εντατική στο νοσοκομείο στην Λάρισα.
Στο βουνό που αγάπησε όσο κανείς άλλος, δηλαδή στο Κερκέτιο Όρος είχε ένα ατύχημα με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο κεφάλι και αυτή τη στιγμή να δίνει ακόμα μία μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.
Οι ευχές των ανθρώπων της οικογένειας και όλων όσων τον αγαπούμε τον συνοδεύουν ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη περιπέτεια. Είναι μεγάλος μαχητής και με την βοήθεια του θεού ελπίζουμε να τα καταφέρει. Άλλωστε, έχει τόσα πολλά να μας πει ακόμα που δεν χώρεσαν μέσα στο βιβλίο.

Εις ό,τι με αφορά ευχαριστώ το θεό που μ' αξίωσε πέρυσι το καλοκαίρι να διοργανώσω εκείνη την μαγική βραδιά στην αυλή των θαυμάτων για να τιμήσω τον ίδιο, και τον κ. Βασίλη Μπιλιάλη για την προσφορά τους στα θεατρικά δρώμενα του χωριού τους.
ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΣ ΠΕΠΟΣ.

18.6.20

Πάντων Κτημάτων Κράτιστον Εστί Φίλος Σαφής Και Αγαθός. Ευθύμης και Αντώνης μια ευλογημένη ιστορία φιλίας από την εποχή της θητείας τους.

Φίλες και Φίλοι καλημέρα, η σημερινή ανάρτηση είναι εξόχως σημαντική κι ευλογημένη αφού μετά από 48!!! χρόνια εδέησε να συναντηθούν δύο φίλοι.
Το 1972 περίπου, υπηρετούσαν την θητεία τους δύο νέοι σε κάποια μονάδα στην περιοχή των Σερρών.
Ο ένας ως έφεδρος αξιωματικός στο λόχο υποστήριξης, και ο άλλος ως ειδικός πεζικάριος ειδικών αποστολών και χειριστής  Π.Α.Ο.
Κατά την διάρκεια της θητείας τους δημιουργήθηκε μεταξύ τους μια υπέροχη φιλία, μια φιλία που μόνο στο στρατό μπορούσε να δημιουργηθεί.
Σήμερα τα παιδιά που υπηρετούν 9 μήνες δεν προλαβαίνουν ούτε καν να γνωριστούν, εκείνη την εποχή η θητεία ξεπερνούσε πολλές φορές τους 28 μήνες.

Να γιατί υπήρχαν οι προϋποθέσεις τότε να δημιουργηθούν υπέροχες και μοναδικές φιλίες.
Ανάλογες περιπτώσεις είχα την τύχη να έχω ζήσει κι εγώ με τους: Παναγιώτη Λαδιά, Ράπτη Κωνσταντίνο και Βαλιούτη Κωνσταντίνο με τον οποίο μάλιστα στην πορεία γίναμε και κουμπάροι αφού του βάπτισα την πανέμορφη κόρη του.
Ας έρθω όμως στον Δόκιμο Αντώνη και στον στρατιώτη Ευθύμη, κάποια στιγμή απολύθηκαν και οι συνθήκες το έφεραν έτσι που δεν μπόρεσαν να βρεθούν.
Τα χρόνια περνούσαν, αλλά η θύμηση εκείνης της φιλίας συνέχισε να ζεσταίνει τις καρδιές τους.
Ο Αντώνης κάπου διορίστηκε δάσκαλος και ήταν τυχερά τα παιδιά που μαθήτευσαν κοντά του.
Ο Ευθύμης προσλήφθηκε ως μηχανικός στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Τα χρόνια συνέχισαν να διαβαίνουν χωρίς ωστόσο τα δύο φιλαράκια να καταφέρουν να επικοινωνήσουν, αυτό όμως δεν τους εμπόδισε να διατηρούν μέσα τους αναμμένη την σπίθα της παλιάς φιλίας.

Ο Ευθύμης γνώρισε μια εκπληκτική και πάντα χαμογελαστή νησιωτοπούλα και την νυμφέφθηκε, ήθελε να καλέσει στον γάμο του το φιλαράκι του από τον στρατό αλλά δεν γνώριζε που βρισκόταν.
Δεν υπήρχε βλέπετε τότε το fase book ώστε να τον αναζητήσει.
Το ίδιο έκανε και Αντώνης, τυχερός κι αυτός γιατί γνώρισε μια υπέροχη κοπέλα την οποία πολιορκούσαν πολλοί αλλά η κοπέλα επέλεξε τον δάσκαλο γιατί με το που τον αντίκρισε τον ερωτεύτηκε αμέσως και σφόδρα.
Ήθελε κι' αυτός να καλέσει το φιλαράκι του στον γάμο του αλλά είχε κι αυτός το ίδιο πρόβλημα δεν γνώριζε που να τον αναζητήσει.
Ο Ευθύμης απόκτησε 3 παιδιά και ο Αντώνης 4, ήθελαν να μοιραστούν τις χαρές τους, αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε τρόπος επικοινωνίας.
Τα χρόνια περνούσαν και η φλογίτσα της παλιάς φιλίας συνέχισε να παραμένει αναμμένη λες και κάτι περίμενε για να φουντώσει.

Ο Ευθύμης αξιώθηκε να πάρει στην αγκαλιά του -μέχρι στιγμής- 4 εγγόνια, η μία κόρη του αγάπησε και παντρεύτηκε ένα παλληκάρι από την Κρήτη.
Σε κάποια συζήτηση που έκανε ο Ευθύμης ή με τους συμπέθερους ή με κάποιους φίλους ανάφερε το περιστατικό με τον φίλο του από τον στρατό και ο από μηχανής θεός έκανε το θαύμα του!!
Πληροφορήθηκε πως το άτομο που ζητούσε είναι παπάς σε κάποια περιοχή της Κρήτης!!
Το πήρε απόφαση πως είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου πια για να αναζητήσει το φιλαράκι του. 

Λόγω ελλείψεως χρόνου ο Ευθύμης ανάθεσε την έρευνα για τον εντοπισμό του Αντώνη στον καθ' ύλην αρμόδιο, τον Επικούρειο Πέπο, δηλαδή σε μένα.
Εγώ με τη σειρά μου επικοινώνησα με το κλιμάκιο της Ο.ΚΡ.Α. στην Κρήτη και ζήτησα σε εύλογο χρονικό διάστημα να μου προσκομίσουν τις απαραίτητες πληροφορίες για Τον Πατέρα Αντώνιο!!
Παρέδωσα τον φάκελο με τις πληροφορίες στον Ευθύμη και πριν λίγους μήνες υπήρξε για πρώτη φορά τηλεφωνική επικοινωνία των δύο φίλων μετά από σχεδόν μισόν αιώνα.
Το ραντεβού της ιστορικής συνάντησης κλείστηκε για Τέταρτη 17 Ιουνίου 2020.
'Έτσι και έγινε, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του Αντώνη ο οποίος 
-ειρήσθω εν παρόδω- να πω πως από δάσκαλος έγινε και παπάς, το κλίμα της συνάντησης λόγω της συγκίνησης και της νοσταλγίας ήταν κάτι πρωτόγνωρο για όλη την παρέα.
Τα φιλαράκια της θητείας με τα μαύρα μαλλιά είχαν χιόνι τώρα πια στο κεφάλι τους.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν και η γυναίκες τους.
Έγινε μεγάλη "τράπεζα'' με πολλά εδέσματα και ο πατήρ Αντώνιος με την πρεσβυτέρα είχαν στο τραπέζι και του πουλιού το γάλα προκειμένου να τιμήσουν τον Ευθύμη και την γυναίκα του.
Ο οίνος βιολογικός, σπιτικός και αφρώδης έρεε σαν νεράκι και εύφραινε τις καρδιές τους.
Για μια ακόμη φορά το πάντων κτημάτων κράτιστον εστί φίλος σαφής και αγαθός πήρε σάρκα και οστά.
Ελπίζω πως κάποια στιγμή στο μέλλον θα έχω την ευλογία να συναντηθώ μαζί με τους δύο φίλους για να μου διηγηθούν περιστατικά από την θητεία τους και όχι μόνο.
Ο πατήρ Αντώνιος και η πρεσβυτέρα ξεπροβόδισαν τους φίλους με πολύ αγάπη και πλούσια δώρα μοναδικής γεύσης της Κρητικής γης.
Εύχομαι από καρδιάς ο θεός να τους χαρίζει υγεία και από τώρα και στο εξής να βρίσκονται πιο τακτικά.
Σας χαιρετώ με σεβασμό και Επικούρεια διάθεση ο δόκιμος Επικούρειος και δόκιμος άνθρωπος Επικούρειος Πέπος.
ΥΓ. Οι φωτογραφίες είναι από την συνάντηση.
 Η επιμέλεια της ανάρτησης έγινε από τον Επικούρειο Πέπο.