Life for Life
"Το θαύμα δεν είναι πουθενά
παρά κυκλοφορεί μέσα
στις φλέβες του ανθρώπου!!!"


"Στης σκέψης τα γυρίσματα μ’ έκανε να σταθώ
ιδέα περιπλάνησης σε όμορφο βουνό.
Έτσι μια μέρα το ’φερε κι εμέ να γυροφέρει
τ’ άτι το γοργοκίνητο στου Γοργογυριού τα μέρη !!!"


ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ
Εμείς στο χωριό μας έχουμε ακόμα αυλές. Εκεί μαζευόμαστε, αμπελοφιλοσοφούμε,
καλαμπουρίζουμε, ψιλοτσακωνόμαστε μέχρι τις... πρώτες πρωινές ώρες! Κοπιάστε ν' αράξουμε!!!
-Aναζητείστε το"Ποίημα για το Γοργογύρι " στο τέλος της σελίδας.

5.10.22

ΤΟ ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΓΟΡΓΟΓΥΡΙ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΚΕΤΙΟΥ ΟΡΟΥΣ και τόπος ιδρύσεως της Λ.Ο.Γ. [Λογοτεχνική Ομάδα Γοργογυρίου].

Το  Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι είναι κτισμένο στην ανατολική πλευρά της οροσειράς του ΚΕΡΚΕΤΙΟΥ ΟΡΟΥΣ  σε υψόμετρο 300 μέτρων και σε απόσταση 20 χλμ από την πόλη των Τρικάλων. Ανήκει στον δήμο ΤΡΙΚΑΙΩΝ  και συνορεύει με τα χωριά Ξυλοπάροικο, Πρόδρομος, Πρίνος και Δενδροχώρι. Το Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι έχει πάρει το όνομα του από τα νερά του ποταμιού Κεφαλοπόταμος - που το διασχίζει -, τα Μαντάνια και τις Δριστέλες που δούλευαν με τη δύναμη του νερού. Ο μεγαλύτερος όγκος των κατοίκων που ήρθαν στο χωριό, προέρχεται από την ορεινή Πίνδο, ως και την Ήπειρο, και εικάζεται ότι ως κύρια ασχολία τους ήταν η κτηνοτροφία. Η καθημερινή διατροφή των οικογενειών προερχότανε και συνεχίζει να προέρχεται από προϊόντα που παράγουν οι ίδιοι, μιλάμε για το 2007. Στην κορυφή του βουνού και σε υψόμετρο άνω των 800 μέτρων, η περιοχή ανήκει στην μονή Δουσικού και έχει καλή ξυλεία από οξιά και έλατα. Στα 880 μέτρα υψόμετρο υπάρχει ένας εξοχικός οικισμός με το όνομα ΚΟΡΗ είναι η ''κόρη'' των βλάχων όπως τους αποκαλούμε. 

Στο Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι, όπως προκύπτει από επίσημο μεταφρασμένο έγγραφο, που αναφέρεται σε χαραγμένη γραφή επί της πέτρινης πλάκας που βρίσκεται στην κεντρική είσοδο του Ιερού Ναού «Το Γενέσιο της Θεοτόκου» - γιορτάζει την 8η Σεπτεμβρίου - , το 1857 υπήρχε ικανοποιητικός αριθμός ατόμων τα οποία, με την προσωπική τους εργασία και με τη συνδρομή των μοναχών της Ι.Μ. Δούσικου, άρχισαν να κτίζουν την εκκλησία αυτή. Το πρώτο σχολείο του χωριού πιθανολογείται πως άρχισε να λειτουργεί την περίοδο 1920-28 όχι όμως σε μόνιμη βάση. Το πρώτο σχολείο έγινε με προσωπική εργασία των κατοίκων του χωριού όπως αναφέρει και στο βιβλίο που έγραψε ο Δάσκαλος του χωριού ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ.

Το 1955 κτίστηκε ένα διθέσιο σχολείο το οποίο το 1994 γκρεμίστηκε για να κτιστεί ένα σύγχρονο κτίριο, το σημερινό νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο, είναι το σημερινό κτίριο όπου το 2019 με πρωτοβουλία μερικών ανθρώπων που αγαπούν τον τόπο τους, έκαναν την εικαστική παρέμβαση και σήμερα αυτό το ΚΟΣΜΗΜΑ το καμαρώνουν ακόμα κι αυτοί που εναντιώθηκαν σ' αυτή την πρωτοβουλία. Δυστυχώς γι' αυτό στην πατρίδα μας βρισκόμαστε σ' αυτό το σημείο που βρισκόμαστε γιατί υπάρχουν άνθρωποι που αντιδρούν γιατί φοβούνται τις αλλαγές αφού οι ίδιοι είναι πρεσβευτές της αδράνειας. Σε απόσταση 1200 μέτρων από το χωριό, πάνω προς το βουνό, έχει τις πηγές του ο Κεφαλοπόταμος, ο οποίος ξεχύνεται προς το χωριό διασχίζοντάς το ορμητικά.

Η παράδοση λέει πως την ονομασία του την πήρε από τους πρώτους κατοίκους του χωριού οι οποίοι βρήκαν στην κοίτη του ανθρώπινα κρανία. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ονομάστηκε έτσι γιατί έχει τις πηγές του ψηλά στο βουνό. Το νερό του ποταμού βγαίνει γάργαρο και δροσερό μέσα από τα σπλάχνα του ΚΕΡΚΕΤΙΟΥ ΟΡΟΥΣ και ορμητικά κυλάει στον Θεσσαλικό κάμπο., αποτελώντας πηγή ζωής και οικονομίας. Σε όλη τη διαδρομή του υπάρχει πυκνή βλάστηση, πλατανιών και θάμνων, που συντελεί στην δημιουργία ενός μαγευτικού τοπίου.

Εκεί στο Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι το 2007 ιδρύθηκε η Λογοτεχνική Ομάδα Γοργογυρίου από μία ομάδα παιδιών χάρη στον ζήλο και την αγάπη για τα γράμματα και τις τέχνες. Χάρη σ' αυτή την ομάδα έγιναν πράγματα και θαύματα και θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα πάρα πολλά αλλά δυστυχώς επενέβησαν οι δυνάμεις τις αδράνειας και το τρένο εκτροχιάστηκε. Όσο κράτησε ήταν πολύ όμορφο. Ήταν ένα όνειρο και όπως καλά γνωρίζουμε τα όνειρα δεν κρατούν πολύ. 

Απόσπασμα από την τοπική εφημερίδα της Λ.Ο.Γ. Τεύχος Μάιος-Ιούνιος '07 Το άρθρο έγραψε η ΖΑΝ ΝΤ' ΑΡΚ η νεότερη. 

  • Όπως ο άνεμος φυσάει όπου κι όποτε θέλει, έτσι και η ευτυχία θα εμφανιστεί από μόνη της όποτε εκείνη το θελήσει. Αφήστε τη φωνή σας και τον άνεμο να σας πάνε όπου θέλουν!
  • Καλλιέργησε τη διαίσθησή σου ώστε με αυτήν και μόνο με αυτή να πορεύεσαι στη ζωή!
  • Τα πουλιά πετούν, τα ψάρια κολυμπούν, τα αγρίμια τρέχουν. Ότι τρέχει πέφτει στο δόκανο, ότι κολυμπά πιάνεται στο δίχτυ, ότι πετά το πετυχαίνει η σαϊτα. Μόνο οι ιδέες, η αγάπη προς τον πλησίον και όχι μόνο είναι αλεξίσφαιρες.
  • Έχε την αγάπη στην καρδιά σου. Η ζωή χωρίς αυτή είναι ένας κήπος χωρίς ήλιο όπου τα άνθη του είναι νεκρά.
  • Το να ονειρεύεται κάποιος είναι ανθρώπινο δικαίωμα, όπως ακριβώς το να τρώει και να πίνει. Αφήστε τη φαντασία ελεύθερη και σύντομα οι άλλοι θα σκέφτονται: Να ένας άνθρωπος που ξέρει τι θέλει. Ένας άνθρωπος που ατενίζει το μέλλον. Μόνο ατενίζοντας το μέλλον μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο και να τον κάνουμε καλύτερο.
  • Δεν έχει σημασία πόσο ψηλός είσαι. Το αληθινό ύψος καθορίζεται από το πόσο ψηλοί είναι οι στόχοι σου.
  • Η πρώτη πρόεδρος της ΛΟΓ ήταν η ΖΑΝ ΝΤ' ΑΡΚ - ΔΙΟΤΙΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: