Life for Life
"Το θαύμα δεν είναι πουθενά
παρά κυκλοφορεί μέσα
στις φλέβες του ανθρώπου!!!"


"Στης σκέψης τα γυρίσματα μ’ έκανε να σταθώ
ιδέα περιπλάνησης σε όμορφο βουνό.
Έτσι μια μέρα το ’φερε κι εμέ να γυροφέρει
τ’ άτι το γοργοκίνητο στου Γοργογυριού τα μέρη !!!"


ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ
Εμείς στο χωριό μας έχουμε ακόμα αυλές. Εκεί μαζευόμαστε, αμπελοφιλοσοφούμε,
καλαμπουρίζουμε, ψιλοτσακωνόμαστε μέχρι τις... πρώτες πρωινές ώρες! Κοπιάστε ν' αράξουμε!!!
-Aναζητείστε το"Ποίημα για το Γοργογύρι " στο τέλος της σελίδας.

29.12.20

ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ μια συγκλονιστική ιστορία. Μέρος Α' Από τον Επικούρειο Πέπο.

 ΚΑΝΤΖΑ 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020.

Φίλες και Φίλοι καλημέρα, και καλησπέρα γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ταυτόχρονα σε κάποιο άλλο σημείο της γης μπορεί να νυχτώνει, και κάπου αλλού να ξημερώνει.

Αφορμή για να σας στείλω το πιο κάτω κείμενο είναι απορία κάποιον ευλογημένων φίλων που  όταν έμαθαν την αληθινή ιστορία, δηλαδή το πως είμαι δίδυμος, με παρότρυναν να γράψω αυτή τη συγκλονιστική ιστορία, αυτό ξεκίνησα να κάνω σήμερα δύο μέρες πριν μας αφήσει αυτός ο χρόνος. Ένας χρόνος που άλλαξε ριζικά τις ζωές μας προς το χειρότερο. Η δίδυμη αδερφή μου  ακούει στο όνομα Διονυσία!!  και είναι η πιο γλυκιά σε ολόκληρο τον πλανήτη, ειλικρινά δεν υπερβάλω καθόλου.

Είναι μια συγκλονιστική ιστορία που την εξομολογούμαι για πρώτη φορά. Ίσως κάποιος αναρωτηθεί γιατί αυτή η ιστορία να είναι τόσο συγκλονιστική; τι το διαφορετικό έχει; θα σας εξηγήσω, φαντασθείτε λοιπόν το πιο κάτω σενάριο: 
να έχεις εσύ τα γενέθλιά σου στις 23/05 και η δίδυμη αδερφή σου στις 03/01!!!!!!!!!!! γίνεται; δεν γίνεται είπατε; έλα όμως που η πραγματικότητα πολλές φορές ξεπερνάει τη φαντασία!!!!!! 
Κι όμως αυτό συνέβη στη δική μου περίπτωση και της αδερφής μου. 
Η μόνη διαφορά που υπήρχε ήταν τα 2 με τρία λεπτά διαφοράς που γεννήθηκε πιο πριν η αδερφή μου. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή γιατί η ιστορία εκτός από απίστευτα συγκλονιστική είναι και αρκετά περιπετειώδης και θα χρειασθεί να σας την κοινωνήσω σε συνέχειες. Σήμερα θα διαβάσετε το πρώτο μέρος.

Σας έχει τύχει να διαβάσετε, η ν' ακούσετε αυτό που είχε γράψει ο ΚΟΥΕΛΙΟ ΣΤΟΝ ΑΛΧΗΜΗΣΤΗ πως κάποιες φορές συνωμοτεί το σύμπαν; ε! αυτό συνέβη στη δική μας περίπτωση. Φαντασθείτε να ήσασταν εσείς στη θέση τη δική μου και της αδερφή μου και από ένα παιχνίδι της τύχης να συναντήσεις τη δίδυμη αδερφή σου -εντελώς τυχαία- το 1977, 
δηλαδή 22 χρόνια μετά τη γέννησή μας, και που δεν ήξερες βέβαια, όχι πως έχεις αδερφή, αλλά ούτε καν πως ήσουν δίδυμος, δηλαδή δεν το ήξερε ούτε η ίδια η μάνα σου και ο πατέρας σου, και φυσικά ούτε η αδερφή σου!!!! πως είπατε; τη σας λέω τώρα;;;;;;;;;;; 
Ψυχραιμία φίλοι μου, ψυχραιμία  και θα σας τα διηγηθώ όλα με τη σειρά, κάντε λίγη υπομονή, εγώ το έμαθα στα 55μου, δηλαδή 55 χρόνια μετά, απίστευτο; κι όμως είναι ΑΛΗΘΙΝΟ.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, το 1977 κι ενώ βρίσκομαι στην Αρεοπαγίτου 18 όπου κάνω το μεταπτυχιακό μου στη μαγειρική στο διεθνούς φήμης εργαστήριο ''PEPOS SCOOL OF DELICATESEN'' ξεκινάει το ξετύλιγμα του κουβαριού της πιο απίστευτης, αλλά αληθινής, όπως προείπα,  ιστορίας, της δικής μου ιστορίας και της δίδυμης πανέμορφης Θεάς αδερφής μου που έως το 2010 γιόρταζε τα γενέθλιά της στις 03/01

Ας αφήσουμε τον Επικούρειο Πέπο σ' αυτό το σημείο, κι εγώ ο αφηγητής αυτής της ιστορίας, δηλαδή ο Πεπέ, θα πάρω τη σκυτάλη για να σας διηγηθώ τη συνέχεια. Για να έχετε στο κάδρο σας όλα τα κομμάτια του παζλ θα πρέπει να σας μεταφέρω πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα στο 1953 και ειδικότερα στο κτίριο της πρεσβείας της Νοτίου Αφρικής. 
Εκεί έχουν μετατεθεί από τις αρχές του 53 ένα ζευγάρι διπλωματών ηλικίας 37 χρονών ο άνδρας και 35 η γυναίκα. Το ζευγάρι μιλάει άπταιστα τα ελληνικά, γιατί εκτός από καλοί διπλωμάτες είναι και φιλέλληνες και η μετάθεση αυτή ήταν γι' αυτούς όνειρο ζωής. Είχαν αποφασίσει πως όταν με το καλό θα αποκτούσαν παιδιά, θα τους έδιναν ελληνικά ονόματα, το αγόρι θά το ονόμαζαν  Όμηρο, και το κορίτσι Αμάλθεια.
Δυστυχώς όμως παρ' ό,τι ήταν ήδη επτά χρόνια μαζί, αυτό λόγω κάποιου προβλήματος της γυναίκας δεν ήταν εφικτό. Μετά από δυο χρόνια παραμονής στην Ελλάδα είχαν σχεδόν ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία. Κάποια στιγμή ένας φίλος τους γιατρός, ο ενδοκρινολόγος που παρακολουθούσε τη γυναίκα, τους έκανε την πρόταση να υιοθετήσουν κάποιο παιδί. 
Το ζευγάρι αποδέχθηκε πια το γεγονός πως δεν θα είχαν δικό τους βιολογικά παιδί και η πρόταση του γιατρού άρχισε να τους απασχολεί. Το ξανασυζήτησαν με το γιατρό και του άναψαν το πράσινο φως προκειμένου να τους ενημερώσει για τις απαραίτητες ενέργειες που έπρεπε να κάνουν για την υιοθεσία. Η καταγωγή του γιατρού ήταν από τα Τρίκαλα, ο αδερφός του είχε γυναικολογική κλινική στα Τρίκαλα.

Ας αφήσουμε το ζευγάρι των Νοτιοαφρικανών για την ώρα και ας μεταφερθούμε σ' ένα χωριό των Τρικάλων το Γοργογύρι, [τότε δεν ήταν ακόμα ούτε Μαγευτικό ούτε Πανέμορφο] με τα δυο ποτάμια, εκεί σ' αυτό το χωριό ζούσε ένα ζευγάρι που είχαν ήδη ένα αγόρι και η σύζυγος ήταν ήδη έγκυος, βρισκόμαστε στο έτος 1954 όπου ένας πολύ βαρύς χειμώνας ταλαιπωρεί το σύνολο της επαρχίας, το χιόνι στο Γοργογύρι εκείνον το χειμώνα είχε φθάσει σχεδόν τα δυο μέτρα. 
Η γυναίκα σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκανε θα έπρεπε να γεννήσει περίπου στα μέσα Μα'ί'ου, ο βαρύς χειμώνας συνεχίστηκε μέχρι τα τέλη Απριλίου και η μάνα πολλές φορές φοβήθηκε πως το παιδί της θα το γένναγε πρόωρα λόγω των συνθηκών. 
Ευτυχώς αυτό δεν συνέβη, και μετά την πρωτομαγιά ο καιρός έφτιαξε, σε μια βδομάδα τίποτα δεν θύμιζε πια το χιονισμένο τοπίο. Η γυναίκα ηρέμησε και περίμενε στωικά να έρθει η ώρα της γέννας. Το πρώτο παιδί το είχε γεννήσει στο σπίτι αλλά για το δεύτερο είχαν συνεννοηθεί με τον σύζυγό της πως θα το γεννούσε στην κλινική των Τρικάλων γιατί λόγω της ταλαιπωρίας του χειμώνα, και λόγω κάποιων επίσης προβλημάτων που είχε όλους αυτούς τους μήνες είχε μια φοβία και ήθελε να νιώθει ασφαλής. 

Ας αφήσουμε όμως την υποψήφια μητέρα στη γαλήνη της αναμονής του νέου της παιδιού και κάνοντας ένα άλμα ας μεταφερθούμε  στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην οδό Δ. Αρεοπαγίτου 18, και ειδικότερα στο πανεπιστημιακό εργαστήριο γκουρμέ μαγειρικής το φημισμένο ''PEPOS YARD SCOOL OF DELICATESEN''. 

Ιούλιος 07/07/77 η ζέστη στην Αθήνα αφόρητη και ο τουρισμός στο αποκορύφωμά του, εκείνη την εποχή οι επισκέπτες-τουρίστες έμεναν στην Αθήνα κάποιες μέρες γιατί τότε η πόλη ήταν ελκυστική, δεν είχε αυτό το χάλι που έχει σήμερα. Στο εργαστήριο εκείνη την ημέρα βρισκόταν ο μεταπτυχιακός σπουδαστής γαστρονομίας Επίκουρος, ο δόκιμος σπουδαστής Πλάτων-Κωνσταντίνος Γκοτζιό, ο καθηγητής Μαστορίκας Νικόλαος- Αίσωπος, και ο αρχιμάγειρας  Βασίλειος  Σκρούτζ. 
Όλα, έως εκείνη την ώρα έδειχναν πως θα ήταν μια συνηθισμένη μέρα, στο εργαστήρι γαστρονομίας ήταν έτοιμοι να υποδεχθούν τους πεινασμένους επισκέπτες.
Για να βοηθήσω λίγο τους φίλους που γνωρίζουν την περιοχή το εργαστήριο σπουδών ήταν απέναντι από το σημερινό Μουσείο, για την ακρίβεια ήταν 50 μέτρα δεξιά όπως κοιτάζουμε την οδό Θρασύλλου. Το πιάτο ημέρας ήταν ''γεμιστές πιπεριές και τομάτες'' και ''μοσχαράκι γιουβέτσι'' σε πήλινα σκεύη, κατά τις 14.30 κι ενώ ο Επίκουρος βρισκόταν  στον πανέμορφο κήπο και εξηγούσε στον μικρό Γκοτζιό, ο οποίος τον παρακολουθούσε με ανοιχτό το στόμα, μια συνήθεια που την έχει ακόμα και σήμερα όταν του μιλάει ο ''δάσκαλός του'' έτσι τον αποκαλούσε τον Επίκουρο για ειδικούς λόγους, του έλυνε λοιπόν διάφορες απορίες, όπως π.χ. γιατί οι περισσότερες τουρίστριες δεν φορούσαν σουτιέν; 
αυτή ήταν η απορία που είχε ο μικρός Κωστάκης από τότε που τον δέχθηκαν στο ''PEPOS SCOOL'' και κάθε μέρα ρωτούσε το ίδιο πράγμα, να σκεφτείτε πως ακόμα και σήμερα όταν ο Επίκουρος επισκέπτεται τη γενέτειρά του τον ρωτάει το ίδιο πράγμα. 

Ενώ λοιπόν βρίσκονται στον κήπο, όπως προείπα, βλέπουν ένα ζευγάρι να έρχεται αναζητώντας κάποιο τραπέζι, προς στιγμήν έμειναν  και οι δυο στήλη άλατος!!!!!!!
Η γυναίκα θύμιζε την Αφροδίτη τη  θεά της ομορφιάς. 
Ο άνδρας θύμιζε τον Θεό Απόλλωνα, είχε μαλλιά σαν του Υπερίωνα, μέτωπο όμοιο με του Ασκληπιού, μάτια σαν του Άρη που φοβερίζουν και προστάζουν, κορμοστασιά σαν του κήρυκα Ερμή.
Αγνωστο γιατί, με το που ο Επίκουρος αντίκρισε αυτό το ζευγάρι, και ειδικότερα τη γυναίκα ένιωσα μια φοβερή ταραχή.... 
Αφού χαιρέτησε τους νεοφερμένους τους πρότεινε  να καθίσουν στο μοναδικό τραπέζι που ήταν ελεύθερο, είχε εντυπωσιασθεί τόσο πολύ από την παρουσία του ζευγαριού που δεν ήταν  σε θέση να λειτουργήσει σωστά. Χρειάστηκε να περάσει αρκετή ώρα έως ότου συνέλθει, όταν κάθισε μαζί τους για να τους ρωτήσει τι είχαν επιλέξει από τον κατάλογο, του είπαν:  
''δεν έχουμε επιλέξει κάτι απλά θέλουμε να μας προτείνετε εσείς'' 
Τους πρότεινε τα δυο πιάτα ημέρας, συν σαλάτα Γοργογυρέϊκη, συν ορεκτικά, και κρασί ροζέ Καλιγά.

Εντωμεταξύ εν όσο το ζευγάρι γευμάτιζε ο Επίκουρος δεν ξεκολλούσε τα μάτια του από πάνω τους. Επειδή αυτό το κατάλαβαν τους πλησίασε και τους εξήγησε το τι του συμβαίνει χωρίς να μπορεί  να το εξηγήσει, τους ρώτησε αν είχαν ξανάρθει και του απάντησαν, όχι, ήταν η πρώτη φορά που ερχόντουσαν στο κατάστημα, και η πρώτη φορά που επισκεπτόντουσαν την Ελλάδα. 

Ούτε και οι ίδιοι μπόρεσαν να δώσουν κάποια λογική εξήγηση γι' αυτό και δεν δώσανε συνέχεια. Αφού στην πορεία είπαν πολλά και διάφορα, έμαθε ο Επίκουρος πως η καταγωγή του ζευγαριού ήταν από Νότια Αφρική (Γιοχάνεσμπουργκ) πως πριν έρθουν στην Ελλάδα είχαν διαβάσει αρκετά για τους αρχαίους Έλληνες, πως ο άνδρας ήταν γιατρός, καρδιολόγος, και πως το ιατρείο-διαγνωστικό το είχε ονομάσει ''ΠΑΡΘΕΝΩΝ''!!!!!!!!! πως ο γιατρός είχε τρέλα με τα παλιά κτίρια, αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που επέλεξε το δικό τους εργαστήριο γαστρονομίας, και πως τα ονόματά τους ήταν Ντέρικ-Derrick και Ντενίς-Denice. 
Κάποια στιγμή αφού τους είχαν ήδη προσφέρει τα σχετικά κεράσματα σε φρούτα και οίνο, ζήτησαν το λογαριασμό. 
Όταν πήγε ο Επίκουρος το λογαριασμό o γιατρός διαπίστωσε πως δεν είχε μαζί του αρκετά μετρητά και ζήτησε να πληρώσει με κάρτα!! την εποχή εκείνη η λέξη κάρτα ήταν ακόμα άγνωστη στην Ελλάδα. 

Τους εξήγησε πως αυτό δεν ήταν εφικτό και τους παρακάλεσε να δεχθούν να τους κάνει το τραπέζι. Ο γιατρός πρότεινε να πεταχτεί έως το ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ για να πάρει χρήματα και να έμεινε εκεί η γυναίκα του έως ότου γυρίσει. Εννοείται πως αυτό δεν το επέτρεψε ο Έπικουρος  και τις αντιρρήσεις τους της έκαμψε μόνο όταν  τους είπε πως αυτό θα τον βοηθούσε να ηρεμήσει σχετικά με την ταραχή που τους είχε εξηγήσει στην αρχή, με την παρέμβαση της θεάς!!  έγινε αυτό αποδεκτό. Ζήτησαν μια κάρτα για να επικοινωνούν μαζί του και αποχαιρετίστηκαν, όταν ο Επίκουρος αποχαιρέτησε την κοπέλα, η οποία  θα πρέπει να ήταν κάτω από 25 και ο σύζυγός της το πολύ 30ρης η καρδιά τού Επίκουρου πήγε να σπάσει!!! το ανάφερε αυτό στον γιατρό, μιας και ήταν και καρδιολόγος, και επιτόπου του πήρε τους σφυγμούς, είχε 140!!!!!!!!!! παλμούς, του έβαλε το αυτί του στο στήθος του για να αφουγκραστεί την καρδιά του και τότε για πρώτη φορά άκουσε τη λέξη ''μεγαλοκαρδία'' είχε πιο μεγάλη καρδιά!!! 
Κάπως έτσι έληξε η πρώτη συνάντηση, από το κατάστημα που ήταν δίπλα με είδη λα'ι'κής τέχνης ο Επίκουρος είχε ήδη αγοράσει τον όρκο του Ιπποκράτη και ένα μικρό αγαλματίδιο με την Αφροδίτη τα οποία χάρισε στους νέους φίλους. όταν άνοιξαν τα δώρα ξετρελάθηκαν από τη χαρά τους.

Την επόμενη κατά τις 10.30 που πήγε  στο εργαστήριο βρήκε έξω από την είσοδο μία τεράστια γλάστρα κι ένα γράμμα ήταν από το ζευγάρι, τα ονόματά τους ήταν DENICE KAI DERRICK ήταν ένα πολύ συγκινητικό γράμμα, είχαν ξετρελαθεί με την πράξη του, τους είχε κάνει φοβερή εντύπωση, ήταν γι' αυτούς κάτι το πρωτόγνωρο, την ίδια μέρα αναχώρησαν με την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ για ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ. 

Όλα αυτά συνέβησαν την εβδόμη Ιουλίου του έτους 1977 την επόμενη 08/07/77 
ο Επίκουρος πήρε μεν μεγάλη χαρά από το γράμμα, αλλά δεν ήταν  πια ο ίδιος άνθρωπος, κάτι μέσα του είχε αλλάξει, κάτι τον είχε συγκλονίσει, κάτι τον είχε αναστατώσει, σκεφτόταν  συνέχεια το ζευγάρι, οι μορφές τους, και ειδικότερα της γυναίκας είχαν χαραχθεί πολύ έντονα στη μνήμη του. 
Προσπαθούσε να δώσει μια λογική εξήγηση αλλά, μάταια, για ένα πράγμα μόνο ήταν σίγουρος, η έλξη που ένιωθε δεν ήταν ερωτική, κάθε άλλο, ναι μεν η γυναίκα ήταν Θεά, αλλά αυτό το συναίσθημα που είχε ο Επίκουρος ήταν κάτι ξεχωριστό, τί όμως; Όταν ανάφερε το περιστατικό στον φίλο του τον σοφό γέροντα τον Πατροκοσμά, τον γίγαντα της περιοχής Μακρυγιάννη-Πλάκα του έδωσε μια λογικοφανή εξήγηση που την αποδέχθηκε. 
Του είχε αναφέρει τη δική του θεωρία η οποία ήταν η εξής: 
Αν με κάποιον άνθρωπο τύχει και γεννηθείς την ίδια ώρα, είτε ο ένας γεννηθεί στην Ελλάδα και ο άλλος στην Ιαπωνία, και κάποια στιγμή συναντηθούν αυτά τα πρόσωπα, θα νιώσουν και οι δυο το ίδιο συναίσθημα που ένιωσε ο Επίκουρος!! 
Κρίμα που δεν είχε ρωτήσει την DENICE πότε είχε γεννηθεί. Η άποψη του Πατροκοσμά του άρεσε και σκέφτηκε σε κάποιο γράμμα του να ρωτούσε την DENICE, το θέμα ήταν να του γράψουν όμως γιατί το ζευγάρι είχε τη διεύθυνση του αλλά αυτός δεν είχε τη δική τους, άρα όλα ήταν στο χέρι τους.
Κάπου εδώ θα σταματήσω την εξιστόρηση αυτής της συγκλονιστικής ιστορίας, αν όλα πάνε καλά αύριο θα συνεχίσω με το δεύτερο μέρος. Θερμές ευχαριστίες εκφράζω στον αφηγητή τον κράτιστο φίλο μου Πεπέ για την βοήθειά του. Εις αύριον τα νεότερα.

1 σχόλιο:

Pialeus είπε...

Φανταστικό!!! Και μάλλον μοναδική περίπτωση. Αν και μαντεύω τη συνέχεια, όμως ανυπομονώ να την διαβάσω με τον ωραίο Επικούρειο λόγο.