Life for Life
"Το θαύμα δεν είναι πουθενά
παρά κυκλοφορεί μέσα
στις φλέβες του ανθρώπου!!!"


"Στης σκέψης τα γυρίσματα μ’ έκανε να σταθώ
ιδέα περιπλάνησης σε όμορφο βουνό.
Έτσι μια μέρα το ’φερε κι εμέ να γυροφέρει
τ’ άτι το γοργοκίνητο στου Γοργογυριού τα μέρη !!!"


ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ
Εμείς στο χωριό μας έχουμε ακόμα αυλές. Εκεί μαζευόμαστε, αμπελοφιλοσοφούμε,
καλαμπουρίζουμε, ψιλοτσακωνόμαστε μέχρι τις... πρώτες πρωινές ώρες! Κοπιάστε ν' αράξουμε!!!
-Aναζητείστε το"Ποίημα για το Γοργογύρι " στο τέλος της σελίδας.

6.2.23

Λίγα λόγια για τον σεισμό στην Τουρκία με πόνο ψυχής. Επικούρειος Πέπος.

Αγαπητή φίλη, αγαπητέ φίλε καλησπέρα σε σένα και σε όσους το αξίζουν. Σήμερα 06/02/23 είναι μία μέρα δύσκολη γιατί ο σεισμός που έγινε στην Τουρκία άφησε πίσω του μεγάλες καταστροφές και κυρίως πάρα πολλούς νεκρούς.  Αν εδώ και πολλά χρόνια η Τουρκία και η Ελλάδα αντί να ξοδεύουν πολλά δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς, είχαν πράξει το αυτονόητο, δηλαδή να είχαν συμφωνήσει να έχουμε ειρήνη, θα μπορούσαν με όλα αυτά τα χρήματα να έχουν κάνει κτίρια αντισεισμικά, και να έχουν πολλά σχέδια και εγκαταστάσεις σε ετοιμότητα, ώστε, κάθε φορά που ο Εγκέλαδος θα ξυπνούσε να μην είχαμε όλες αυτές τις καταστροφές σε υποδομές και σε ανθρώπινες ψυχές. Έζησα τον σεισμό του 1981 στην Αθήνα, που δεν είχε καμία σχέση μ' αυτό που ζούνε σήμερα στην Τουρκία, και ακόμα αντηχεί στ' αυτιά μου η βουή που προηγήθηκε του σεισμού. Ήταν συγκλονιστικές εκείνες οι στιγμές γιατί η Λαμπρινή ήταν ήδη έγκυος στον όγδοο μήνα και υπήρχε ο φόβος μιας πρόωρης γέννας. Ευτυχώς ήταν εκεί ο πατέρας μου ο οποίος κατάλαβε αμέσως τι έρχεται και πριν αρχίσει το κούνημα, μας είπε να κατέβουμε, να βγούμε γρήγορα εκτός σπιτιού, εμείς δεν είχαμε ιδέα για το τι σημαίνει σεισμός. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά με την Λαμπρινή και η κόρη γεννήθηκε στους 9 μήνες. Πριν λίγο επικοινώνησα με τον φίλο μου τον Κιαμήλ που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και μου είπε πως ο κόσμος εκεί είναι πολύ ανήσυχος γιατί φοβούνται πως θα γίνει κι άλλος σεισμός. Ελπίζω να διαψευσθεί.  'Ενυ γουέυ  που λέει και ο Γκοτζιό εγώ σήμερα έπραξα το καθήκον μου και περιμένω ενημέρωση από την πρεσβεία της Τουρκίας. Επικούρειος Πέπος.

Πάμε  τώρα στην προτροπή της Ιοκάστης η οποία έψαξε λίγο στην στρατόσφαιρα και βρήκε κάποια μαργαριτάρια. Το μόνο που απομένει είναι να συνηγορήσεις κι εσύ αναγνώστη μ' αυτή την εκτίμηση. Αυτό θα φανεί όταν διαβάσεις το πιο κάτω κείμενο.


Μίλα Αληθινά. 

Μην κάνεις τις σχέσεις σου ναρκοπέδιο, μιλά καθαρά και θα δεις λουλούδια να ανθίζουν.

Αυτό το υπέροχο στόμα που έχεις, άνοιξέ το και μίλα, μίλα στους ανθρώπους, πες καλημέρα, πες καληνύχτα, πες οτιδήποτε, μιλά μην περιμένεις να μαντεύουν οι άλλοι το τι έχεις εσύ στο μυαλό σου, εν ανάγκη μιλά για την ΟΚΡΑ, η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός, αυτού του είδους η σιωπή θα σε οδηγήσει σε σκοτεινά μονοπάτια της ψυχής σου.

Πες τα ευθέως, χωρίς υπεκφυγές, με λόγια σταράτα.

Πόσες φορές παρεξηγήθηκες, μούτρωσες, και έχασες ανθρώπους από κοντά σου. Μιλά τους, πες, τι σε ενόχλησε, τι σε πλήγωσε, τι σε αποκαρδίωσε, τι σε θύμωσε.

Μπορεί να φταίει ο άλλος, αλλά και εσύ περισσότερο αν δεν μιλήσεις, αν δεν ακούσεις την εκδοχή του, αν δεν συζητήσετε, αν δεν μαλώσετε, αν δεν ξεκαθαρίσετε.

Μην πετάς σπόντες, μισόλογα, και μην μουτρώνεις, είναι παιδιάστικο αρκετά. Μην διστάζεις γιατί αυτό δηλώνει την αδυναμία σου, να αντιμετωπίσεις τον κόσμο, να έχεις άμυνα την αλήθεια.

Μην αφήνεις νάρκες παντού, ένα πάτημα και θα σκάσουν, και θα διαλυθούν όλα. Αν μίλαγες, όλα τα κακά συμβάντα των ανθρωπίνων σχέσεων, ίσως είχαν πάρει άλλο δρόμο.

Δεν θέλει πολλά ο άνθρωπος, στις καταιγίδες της ζωή του. 

Μία γλυκιά κουβέντα, μια γλυκιά ματιά, μία ζεστή αγκαλιά και να μοιραστεί ένα καφεδάκι. 

Οι στενοχώριες για πέντε λεπτά σβήνουν.

Έχεις δει πόσο όμορφο γίνεται το μέσα σου, όταν μοιράζεσαι τον καφέ σου, όταν μοιράζεσαι τα παράπονά σου, τις στενοχώριες σου και τις χαρές σου, απλώνει η ψυχή σου, ανοίγει σαν το στρείδι, και όλα είναι απλά, απλά πράγματα θέλει ο άνθρωπος για να είναι Ευτυχισμένος.

Μην ψάχνεις πουθενά αλλού. Η ομορφιά κρύβεται στην πιο απλή στιγμή που ζεις. Αυτή η στιγμή τις περισσότερες φορές βρίσκεται δίπλα μας, απλά εμείς δεν την βλέπουμε γιατί κοιτάζουμε άλλου.

Εσύ τι λες;

Ένα γράμμα από την Ιοκάστη προς τον Επικούρειο Πέπο.

Φίλες και Φίλοι καλησπέρα, το πιο κάτω κείμενο το έλαβα από την Ιοκάστη, και επειδή η Ιοκάστη ανήκει στα άτομα που είναι φιλοσοφικά, και ορθολογικά σωστά δομημένα, αποφάσισα λοιπόν να σας την παρουσιάσω.  Εγώ πάντως κάθε φορά που διαβάζω τα κείμενά της νιώθω μια θετική αύρα να με περιλούζει. Ελπίζω πως τα ίδια θετικά συναισθήματα θα περιλούσουν κι εσάς. Καλή ανάγνωση. Επικούρειος Πέπος.

Όλοι οι άνθρωποι κουβαλούν τη δική τους ιστορία, τα δικά τους βιώματα. Άλλοι έχουν ευτυχισμένο παρελθόν ή παρόν, και άλλους κάτι τους έχει πονέσει και υποφέρουν. 

Με κάποιο τρόπο, όμως, θα περάσουμε από κάποιες δοκιμασίες, οι οποίες, ως εμπειρίες ζωής, θα σχηματίσουν τον τρόπο σκέψης μας και το ποιόν του χαρακτήρα μας.

Θα έχεις προσέξει πως οι πιο γελαστοί και ευγενικοί άνθρωποι συνήθως είναι οι άνθρωποι που έχουν πληγωθεί πιο πολύ. 

Είναι αυτοί που επειδή έχουν νιώσει πως είναι να είσαι πληγωμένος, θυμωμένος, στενοχωρημένος φροντίζουν ώστε να μη νιώσει κανείς άλλος αυτά τα συναισθήματα. 

Είναι αυτοί που, αν παρατηρήσουν πως τελικά κάποιος βιώνει τον πόνο, θα προσπαθήσουν να τον απαλύνουν είτε με συζήτηση είτε με μια ζεστή αγκαλιά, είτε με έναν παρηγορητικό λόγο.

Ο άνθρωπος που έχει βιώσει στη ζωή του πολλές δυσκολίες, επιθυμία του είναι να παραμείνει καλός άνθρωπος. Αυτά που στερήθηκε από τη ζωή του και τα λαχτάρησε όπως την αγάπη, την κατανόηση και την εμπιστοσύνη, έχει θέληση να τα προσφέρει στον υπερβολικό βαθμό.


Για παράδειγμα, θυμάμαι τις ιστορίες που μου έλεγε ο γέροντας του χωριού, ένας αγρότης της επαρχίας που πέρασε την παιδική του ηλικία καταπιεσμένος από τους γονείς του και την κοινωνία. Δεν μπορούσε να σπουδάσει γιατί έπρεπε να αναλάβει τα κτήματα. Δεν μπορούσε να παίξει με τους φίλους του γιατί έπρεπε να βοηθάει τον πατέρα του.

Δεν είχε δικαίωμα ακόμα να επιλέξει και τη γυναίκα του, καθώς αυτή είχε επιλεγεί από άλλους γι’ αυτόν. Σε αντίθετη περίπτωση που πρόβαλλε τις απόψεις του ή τις αντιρρήσεις του, θα πληγωνόταν είτε σωματικά είτε συναισθηματικά.

Παρόλα αυτά, είναι ο πιο γελαστός άνθρωπο που γνωρίζω. Είναι ο άνθρωπος με τις πιο φιλελεύθερες απόψεις, με τα πιο ωραία ανέκδοτα, με τις πιο παρήγορες κουβέντες. Είναι ο άνθρωπος που παρά τις δυσκολίες της ζωής, φτώχεια, καταπίεση, πόλεμο, σωματική και ψυχολογική βία θέλει να βλέπει τους ανθρώπους γύρω του να είναι χαρούμενοι και να μη το βάζουν κάτω. Είναι ο άνθρωπος που προσφέρει σε μεγάλες δόσεις την αγάπη και την καλοσύνη του, καθώς τα έχει στερηθεί στη ζωή του. Είναι ο πιο ευγενικός άνθρωπος.

Οι ευγενικοί άνθρωποι έχουν ζήσει τη ζωή τους με όλες τις πτυχές της. Γνωρίζουν κάθε αρνητικό συναίσθημα και επιθυμούν κάθε θετικό συναίσθημα.

Έχουν καταφέρει να μετατρέψουν την θλίψη σε χαρά, την απογοήτευση σε εμπειρία, την αποτυχία σε μάθημα ζωής. Από αυτές τις καταστάσεις βγήκαν πιο δυνατοί και ανθεκτικοί. 

Δεν γεννήθηκαν έτσι αλλά διαμορφώθηκε ο χαρακτήρας τους από τις εμπειρίες αυτές.

Τέλος, το πιο εύκολο είναι μέσα από τις δυσκολίες της ζωής να γίνουμε αρνητικοί, κακοί και μίζεροι. 

Η ευγένεια, η καλοσύνη και η αγάπη είναι ο δύσκολος δρόμος, θα πρέπει να πολεμήσετε, να πληγωθείτε και να βγείτε δυνατότεροι. Η επιλογή είναι δική σου.

Εσύ τι λες 

Ποια είναι η δική σου άποψη;