Life for Life
"Το θαύμα δεν είναι πουθενά
παρά κυκλοφορεί μέσα
στις φλέβες του ανθρώπου!!!"


"Στης σκέψης τα γυρίσματα μ’ έκανε να σταθώ
ιδέα περιπλάνησης σε όμορφο βουνό.
Έτσι μια μέρα το ’φερε κι εμέ να γυροφέρει
τ’ άτι το γοργοκίνητο στου Γοργογυριού τα μέρη !!!"


ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ
Εμείς στο χωριό μας έχουμε ακόμα αυλές. Εκεί μαζευόμαστε, αμπελοφιλοσοφούμε,
καλαμπουρίζουμε, ψιλοτσακωνόμαστε μέχρι τις... πρώτες πρωινές ώρες! Κοπιάστε ν' αράξουμε!!!
-Aναζητείστε το"Ποίημα για το Γοργογύρι " στο τέλος της σελίδας.

26.9.22

ΟΤΑΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΚΡΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΤΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ.

 

Φίλες και Φίλοι αγαπητοί συνταξιδιώτες του διαστήματος σας καλημερίζω, τελικά χθες 9 μέλη επισκεφθήκαμε το Αστεροσκοπείο στην Πεντέλη και ζήσαμε μαγικές στιγμές και όσο απίστευτο και αν σας φανεί συναντήσαμε κι έναν εξωγήινο!!!!!!!!! ειλικρινά σας μιλάω με τη γλώσσα της αλήθειας, αν δεν με πιστεύετε ρωτήστε κάποιον από την παρέα, είτε τον Mr Alex είτε τον Αρκά, είτε τον Γενικό. Ο πρώην πρόεδρος της ΟΚΡΑ  με την δημοσιογραφική του ιδιότητα προσπάθησε να πάρει μια συνέντευξη από τον εξωγήινο αλλά αυτό στάθηκε αδύνατον λόγω γλώσσας, και γιατί κατά διαστήματα ο εξωγήινος που άκουγε στο όνομα γκοτζιόλ ήταν αλλού!!!!!!!!!!! το μόνο που κατάφερε ήταν να μάθει τ' όνομά του, του είπε πως οι δικοί του τον φώναζαν γκοτζιολ Αμπάκακα!!!!!!!!!!! Για όσους δεν έχουν επισκεφθεί το Αστεροσκοπείο προτείνω να βάλουν μια επίσκεψη στο πρόγραμμά τους, και αν είσαστε τυχεροί ίσως συναντήσετε κι εσείς τον εξωγήινο. Θα πρέπει να σταθώ ιδιαίτερα στον κ. Άρη Μυλωνά που μας ξενάγησε σ' αυτό το υπέροχο ταξίδι στ' άστρα, ένας υπέροχος ομιλητής, ένας καταρτισμένος επιστήμων αυτό που έκανε το έκανε με την ψυχή του και όχι με βαρεμάρα. Από το τηλεσκόπιο παρατηρήσαμε τον Δία, τους κρατήρες της Σελήνης και τον εντυπωσιακό Κρόνο με τα δαχτυλίδια του κρίμα που δεν ήταν μαζί μας και ο Τζιμ Άνταμς-Αστροτόμ ώστε να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πιο πολλά πράγματα. Ο Αστροτόμ ήταν αυτός που συνάντησε τον αστροναύτη ΠΑΟΛΟ ΝΕΣΠΟΛΙ και του πήρε μια διαπλανητική συνέντευξη την οποία θα σας παρουσιάσω αύριο. Υ.Γ. στις 27/05 για τους λάτρεις και όχι μόνο του διαστήματος μπορούν να επισκεφθούν το Αστεροσκοπείο στο λόφο των Μουσών (Φιλοππάπου) και να ζήσουν μια μαγική βραδιά. Σας χαιρετώ με σεβασμό και Επικούρεια διάθεση ο Επικούρειος Πέπος. Σας στέλνω και κάποιες φωτογραφίες από την επίσκεψη. Σύντομα θα σας παρουσιάσουμε και μια συνέντευξη με τον κ. Άρη Μυλωνά.









Ακολουθεί  άρθρο του Προέδρου της Ο.ΚΡ.Α Γενικού μαζί με τον επίτιμο Mr Alex.

Κυριακή 24 Μαΐου 2015 Ώρα 19:00
Λόφος Κουφός , Πεντέλη
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης
15 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας σε ένα μαγικό μέρος που αξίζει να πας!

Όλα ξεκίνησαν κατόπιν μίας ιδέας που είχα εγώ ( Γενικός) να πάμε κάπου διαφορετικά...
Από μικρός στο περίπτερο διαβάζαμε μαζί με τον Mr Alex για πλανήτες, γενικά για το διάστημα...
Περισκόπιο της Επιστήμης , Τρίτο Μάτι , Strange , Nexus και το απίστευτο Millenium... Περιοδικά για γνώστες ή παλαβούς κατά την κοινή γνώμη...
Ωραία χρόνια...
Ας αφήσω την αυτοβιογραφία μου και να πάω στα του Αστεροσκοπείου...
Φτάσαμε στον χώρο γύρω στις 7 παρά είκοσι... Σε ένα σημείο που βλέπεις την Αθήνα και τα Μεσόγεια στο πιάτο...

Η θέα από εκεί που είμασταν!
Μαγεμένοι από την υπέροχη θέα περιμέναμε να ανοίξει η πύλη για να μπούμε μέσα...

Κάποια από τα ηγετικά στελέχη της Ο.ΚΡ.Α , Αρκάς ( Αντιπρόεδρος ) , Βας ( Εκπρόσωπος Τύπου ) και ο Γενικός (  ο συντάκτης της ανάρτησης - Πρόεδρος Ο.ΚΡ.Α ) σε συζήτηση υψηλού επιπέδου!
Ανοίγει η πύλη με τα πολλά πολλά και μπαίνουμε στον χώρο... Ο δρόμος στην αρχή του ήταν καλός αλλά μετά ήθελες γαϊδούρι για να πας... Πολύ λακκούβα... Λες και έπεσαν εκεί οι μετεωρίτες από τον ουρανό...
Φτάνουμε στην κορυφή του λόφου και το μάτι μας πάει απευθείας στον επιβλητικό θόλο του τηλεσκοπίου...

Λίγη ώρα μετά μπήκαμε μέσα για να ξεκινήσει η ξενάγηση μας.
Ομιλητής ήταν ο κύριος Άρης Μυλωνάς , που με τον πολύ καλό λόγο του , μπορούσε να κάνει κάποιον με IQ 0,1 να καταλάβει τι είναι αυτά τα φωτάκια πάνω στον ουρανό...
Ξεκινάει η ομιλία του κυρίου Μυλωνά και μετά ακολούθησε βίντεο διάρκειας 22 λεπτών για το τι γίνεται εκεί πάνω πέρα από τα συννεφάκια...
Κατά την διάρκεια του βίντεο ένας κύριος , εκ των συμμετεχόντων της επίσκεψης , μας έδωσε να καταλάβουμε μέσω του ροχαλητού του πως το μυαλό του ταξίδεψε πέρα από τα όρια της Γης. Το απίστευτο ήταν ότι μετά το τέλος του βίντεο είχε απορίες. Ξυπνάς και έχεις απορίες? Πως γίνεται αυτό? Αργότερα βγήκαμε έξω για να μας δείξει ο κύριος Μυλωνάς , με τη βοήθεια ενός Laser , τους αστερισμούς και κάποιους πλανήτες... Επίσης είχαμε και τεστ οράσεως που το 95% του κοινού κόπηκε και πρέπει να πάει στον οφθαλμίατρο...
Μετά την τραγωδία από το τεστ οράσεως μπήκαμε πάλι μέσα και ανεβήκαμε στον χώρο του τηλεσκοπίου Newall
Κάποια στοιχεία σχετικά με το τηλεσκόπιο Newall που βρήκαμε στο Internet :
Τηλεσκόπιο Newall: Κατασκευή & λειτουργία μέχρι το 1950.

Το τηλεσκόπιο Newall οφείλει το όνομά του στον Robert Stirling Newall (1812-1889), που ξεκινώντας σαν ερασιτέχνης αστρονόμος οραματίστηκε, σχεδίασε και προώθησε την κατασκευή του. Ο Newall, έβαλε σε εφαρμογή την υλοποίηση των σχεδίων του, όταν το 1862 ανακάλυψε τυχαία 2 κρύσταλλα μεγάλων διαστάσεων από στεφανύαλο και πυριτύαλο, κατασκευασμένα από τον οίκο Chance του Birmingham, εταιρία που διέθετε την κατάλληλη σχετική τεχνογνωσία κι ειδικευόταν στην κατασκευή κρυστάλλων. Αφού προμηθεύτηκε τα κρύσταλλα, ανάθεσε στον οίκο Thomas Cooke & Sons, που αποτελούσε το πρώτο εργοστάσιο κατασκευής ισημερινών τηλεσκοπίων στη Μ. Βρετανία, την κατασκευή του μεγαλύτερου τηλεσκοπίου της εποχής του.
Ο Thomas Cooke, δέχτηκε την ανάληψη του έργου υποσχόμενος μάλιστα αρχικά να το ολοκληρώσει σε διάστημα ενός έτους. Όμως οι δυσκολίες που προέκυψαν παράτειναν διαρκώς το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του τηλεσκοπίου, γεγονός που σε συνδυασμό με τον υπερβολικό φόρτο εργασίας που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο Cooke, οδήγησε τον ίδιο σε ψυχοσωματική κατάπτωση και τελικά στο θάνατό του πριν την ολοκλήρωση της κατασκευής. Το τηλεσκόπιο ολοκλήρωσαν τα παιδιά του ένα χρόνο αργότερα, το 1869.
Παρά τη μέγιστη σημασία που είχε το γεγονός της κατασκευής ενός τόσο σύγχρονου για την εποχή του αστρονομικού οργάνου, για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα περίπου 20 χρόνων το τηλεσκόπιο παρέμεινε σε αχρηστία στο κτήμα του Newall, όπου τοποθετήθηκε αρχικά. Ο Newall, αντιλαμβανόμενος την ανάγκη να μεταφερθεί το τηλεσκόπιο σε έναν πιο κατάλληλο χώρο, όπου θα μπορούσε να υπηρετήσει πραγματικά την επιστήμη, άρχισε να κινεί διαδικασίες δανεισμού ή δωρεάς του σε ενδιαφερόμενους φορείς. Ανάμεσα στους υποψήφιους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση και αξιοποίησή του ήταν το νέο για την εποχή αστροφυσικό παρατηρητήριο της Αγγλίας, καθώς και ο αστρονόμος David Gill του αστεροσκοπείου της Καλής Ελπίδας, όμως τόσο στις δύο αυτές, όπως και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, το υπερβολικό οικονομικό κόστος δεν επέτρεπε τη μεταφορά του οργάνου.
Τελικά το 1891 με πολλά χρόνια καθυστέρηση το τηλεσκόπιο Newall έγινε δεκτό από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, ύστερα από τη μεσολάβηση του Hugh Frank Newall, γιου του Robert Stirling, ο οποίος πρότεινε στη διοίκηση του πανεπιστημίου όχι μόνο να αναλάβει την κάλυψη των εξόδων για τη μεταφορά του, αλλά και να δουλέψει αμισθί για 5 χρόνια σαν κύριος παρατηρητής και υπεύθυνος του τηλεσκοπίου. Η συμφωνία επιτεύχθηκε και το τηλεσκόπιο μεταφέρθηκε στο Cambridge στα τέλη του 1891, 2 χρόνια μετά το θάνατο του εμπνευστή του, που δεν πρόλαβε να δει την πλήρη αξιοποίησή του.
Τα επόμενα χρόνια το τηλεσκόπιο Newall χρησιμοποιήθηκε για πλήθος αστρονομικών παρατηρήσεων, συμβάλλοντας στην καταγραφή σημαντικών επιστημονικών συμπερασμάτων. Παράλληλα ο μηχανισμός του αναβαθμίστηκε, καθώς στο εσωτερικό του τοποθετήθηκε ένα διορθωτικός φακός κατασκευής Cooke, εγκαταστάθηκε νέος αστροστάτης κατασκευής H. Crubb, και αποκτήθηκαν δυο αντικειμενικά πρίσματα διαμέτρου 10,5 ιντσών, που διευκόλυναν τις μετρήσεις και διεύρυναν σημαντικά τις δυνατότητες των παρατηρήσεων. Επιπλέον κρίθηκε αναγκαία η τοποθέτηση νέου φασματογράφου μεγαλύτερης διασποράς, τα πρίσματα του οποίου αποκτήθηκαν χάρη σε ιδιωτική δωρεά, ενώ τα μηχανικά του μέρη κατασκευάστηκαν στο Αστεροσκοπείο του Cambridge. Αργότερα, το 1899 αυτός ο φασματογράφος αντικαταστάθηκε από άλλον νεότερο αποτελούμενο από τέσσερα πρίσματα.
Στη διάρκεια της παραμονής του τηλεσκοπίου Newall στο Cambridge, έγιναν σημαντικές παρατηρήσεις κι ανακαλύψεις, κάποιες από τις οποίες σχετίζονταν με τις ακτινικές ταχύτητες των αστέρων, τα ηλιακά φαινόμενα και τα αστρικά φάσματα. Με την πάροδο των ετών και την εξέλιξη της τεχνολογίας, το τηλεσκόπιο άρχισε να θεωρείται παρωχημένο, όμως παρόλα αυτά η αξιοποίησή του συνεχίστηκε μέχρι τον Β’ Π.Π.
Γύρω στα 1950 η κακή συντήρηση και η συνεχής υπολειτουργία του το είχαν πλέον οδηγήσει σε αχρηστία, γεγονός που ώθησε τους υπεύθυνους λειτουργίας του να αποφασίσουν τη δωρεά του.

Προς το παρόν ας ακούσουμε τους ήχους του γαλαξία μας όπως τους κατέγραψε το Voyager...

Εκεί είδαμε με τα μάτια μας το μεγαλείο του Σύμπαντος...
Ξεκινήσαμε με τον όμορφο Δία και την περίφημη κόκκινη κηλίδα του...
Μετά είδαμε το Φεγγαράκι μου λαμπρό φέγγε μου να περπατώ με τους κρατήρες του...

Και για τέλος είδαμε τον εντυπωσιακό Κρόνο με τα δαχτυλίδια του...

Ακολούθησαν φωτογραφίες με τα μοντέλα...
Σχεδόν όλα τα μέλη της Ο.ΚΡ.Α
Επιμέλεια ανάρτησης : ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΣ ΠΕΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: