Φίλες και Φίλοι αγαπητοί αναγνώστες του ιστολογίου μας καλημέρα και καλησπέρα ταυτόχρονα γιατί σε κάποια μέρη του πλανήτη, π.χ. στην Αυστραλία και στην Ιαπωνία έχουμε 8 ώρες διαφορά, χαιρετώ την Στεφανία και τον Γιάννη στην Μελβούρνη και φυσικά τα εκλεκτά φιλαράκια μας στην Ιαπωνία και όχι μόνο. Η σημερινή ανάρτηση ξεκινάει με την δασκάλα μας την Κυρία Μάρθα, ειρήσθω έν παρόδω να πω χθες έμαθα και μία δυσάρεστη είδηση, ακόμη ένας μαθητής τής Κυρίας Μάρθας μάς αποχαιρέτησε... Τον πρόδωσε η καρδιά του. Δυστυχώς ο καλός μας φίλος Μιχάλης Γακόπουλος [Άρχοντας της νύχτας] δεν είναι πια μαζί μας, καλό ταξίδι φίλε στη μνήμη των αγαπημένων σου.
ΟΤΑΝ Η ΟΚΡΑ ΒΡΑΒΕΥΣΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΜΑΡΘΑ ΤΖΑΝΕΑ - ΚΑΡΔΟΥΛΑ δηλαδή την αγαπημένη μας δασκάλα το 2013 και από την συνάντηση που έγινε τον ΑΥΓΟΥΣΤΟ του 2022 στον κήπο του ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ στο Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι.
Στους γονείς μου οφείλω το ζην
Στους δασκάλους μου το ευ ζην.
Φίλες και Φίλοι καλησπέρα, θα συμπληρώσω σήμερα 27/09/2022 λίγα λόγια για την δασκάλα μου την Κυρία Μάρθα, λίγο πριν φύγουμε από το χωριό, δηλαδή προς το τέλος Αυγούστου έκανα μία πολύ ωραία σκέψη την οποία και υλοποίησα άμεσα. Κάλεσα ένα απόγευμα την δασκάλα μου στο σπίτι, και χωρίς να της έχω αναφέρει κάτι, είχα προσκαλέσει και κάποιες κοπέλες που ήταν μαθήτριές της και έναν μαθητή της. Παραβρέθηκαν οι: Χριστίνα Βερβέρα - Ντακούλα, κορυφαία μαθήτρια με ειδική αποστολή, η Μαρία Γκοβίνα - Τσιούνη, κι αυτή κορυφαία, ο πατέρας της την προόριζε για το πολυτεχνέιο αλλά ο έρωτας την κράτησε στο χωριό, η Φαίη Γκοβίνα -Τσίρκα, δεν ήταν κορυφαία αλλά ήταν εύστροφη και ειδικότερα στα μαθηματικά ήταν το κάτι άλλο, όλοι οι μαθητές όταν είχαν δυσκολία στα μαθήματα πήγαιναν στην Φαίη για να τους λύσει τις ασκήσεις, η Βαγγελιώ Τσίρκα - Γιαννιού ήταν όντως πάρα πολύ καλή, και φυσικά η οικοδέσποινα Λαμπρινή, η οποία μαζί με τον Γκοτζιό ήταν τα φαινόμενα του σχολείου, και ο μαθητής της Θωμάς Ντακούλας ο αγαπημένος μαθητής της κυρίας Μάρθας γιατί ήταν πολύ σεμνός και υπάκουος.
Ήταν πολύ συγκινητικές οι στιγμές που ζήσαμε, όλοι μας είχαμε πολλά να θυμηθούμε από τα μαθητικά μας χρόνια που ζήσαμε κοντά σ' αυτή την υπέροχη δασκάλα. Το χάρηκε ιδιαίτερα η κ. Μάρθα και γι' αυτό όταν την μετέφερα στο σπίτι της με το αυτοκίνητο μου είπε: Σπύρο, εγώ θα σε αποκαλώ Σπύρο γιατί μ' αυτό το όνομα σε είχα γνωρίσει, σ' ευχαριστώ, σ' ευχαριστώ πολύ γι' αυτό που έκανες σήμερα. Σ' ευχαριστώ επίσης και για τα βιβλία που μου δανείζεις κάθε φορά που έρχεσαι στο χωριό. ΥΓ. Επειδή η δασκάλα μας είναι βιβλιοφάγος -το μετέδωσε και σε μένα αυτό- λίγο πριν φύγω από το χωριό της αφήνω 10 βιβλία για την χειμερινή περίοδο.
Κάντζα 24-06-13 όταν ο μαθητής mr pepos μετά από σαρανταεννιά χρόνια συνάντησε τη δασκάλα του, την Κυρία Μάρθα Τζανέα-Καρδούλα. Την αγαπημέ του του δασκάλα.
Θα επιστρέψω λίγα χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στο 1964, σ’ ένα χωριό των Τρικάλων το μαγευτικό και πανέμορφο Γοργογύρι έφτασε μια νεράιδα από την Μάνη. Όταν πληροφορηθήκαμε από τον κύριο Καραμίτζιο πως αυτή θα είναι η νέα μας δασκάλα πετάξαμε από τη χαρά μας.
Ήταν Ιανουάριος του 1964 και η νέα μας δασκάλα ήταν μόλις 24 ετών πανέμορφη και ψηλή,[φέρτε στη μνήμη σας την Ειρήνη Παππά για να καταλάβετε τι εννοώ] ήταν ένα λουλούδι μέσα στον χειμώνα, σ’ έναν βαρύ χειμώνα που ο ερχομός όμως της νέας δασκάλας-νεράιδας ήταν για εμάς τα παιδιά όπως οι αλκυονίδες μέρες που περιμέναμε και που με τον ερχομό της ήρθαν πιο νωρίς. Η δασκάλα – νεράιδα με το μαγικό της ραβδάκι άγγιξε όλα τα παιδιά και ενώ ήμασταν στην αδράνεια και στην αμάθεια ξαφνικά το κλίμα άλλαξε για αρκετά παιδιά και γίναμε ενεργοί και φιλομαθείς.
Είχαμε βρει την δασκάλα των ονείρων μας, στο δικό μας σχολείο έτυχε να έρθει η εκπαιδευτικός που θα κοσμούσε την εκπαιδευτική κοινότητα. Αν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα η πλειονότητα ήταν όπως η κυρία Μάρθα Τζανέα ο τόπος μας δεν θα είχε τα χάλια που έχει σήμερα, η παιδεία μας θα ήταν πολύ διαφορετική. Πόσους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς είχαμε και έχουμε? Πολύ φοβάμαι ελάχιστους, σίγουρα πάντως είναι μειονότητα.
Ας επιστρέψω όμως πίσω στο 1964, πλησιάζοντας το καλοκαίρι είχε αρχίσει να φωλιάζει μέσα μας ο φόβος μήπως στην επόμενη σεζόν δεν θα είχαμε ξανά μαζί μας την δασκάλα μας. Την αγωνία μας αυτή την έλυσε ο έρωτας!!! Ναι καλά διαβάσατε ο έρωτας, αυτός ο μικρός φτερωτός θεός με τα βέλη του «πλήγωσε» την καρδιά της δασκάλας μας και ενός συγχωριανού μας του Βασίλη Καρδούλα. Σε έξι μήνες έγινε ο γάμος, τώρα πια ο φόβος έφυγε από την ψυχή μας ήμασταν ευτυχείς που θα ήταν για πάντα κοντά μας.
Η δασκάλα μας ήταν από τους Γαργαλιάνους και είχε άλλα τρία αδέρφια αγόρια και τα τρία. Η μητέρα της μετά το θάνατο της μητέρας της, δηλαδή τη γιαγιά της δασκάλας μας είχε αναγκαστεί να διακόψει τις σπουδές της και να επιστρέψει στην οικογένεια. Το ανεκπλήρωτο όνειρο της μητέρας της δασκάλας μας ήταν που συνέδραμε και παρότρυνε την κόρη της να σπουδάσει και να γίνει δασκάλα, ευτυχώς για μας τα παιδιά του Γοργογυρίου.
Θα μου επιτρέψετε να παραθέσω εδώ τα λόγια του L. Wittgenstein «τα έργα των μεγάλων δασκάλων είναι ήλιοι που δύουν και ανατέλλουν ολόγυρά μας. Θά ‘ρθει καιρός για κάθε μεγάλο έργο, που τώρα βρίσκεται στη δύση του, να ανατείλει ξανά». Αυτό ήταν για μας η νέα δασκάλα μας, ήταν ο ανατέλλων ήλιος. Και θα μου ξαναεπιτρέψετε αυτή τη φορά να παραθέσω τα λόγια ενός πολύ φωτισμένου δασκάλου του Αλέξανδρου Δελμούζου «μορφώνω ένα άτομο θα πει δίνω μορφή στον ψυχικό του κόσμο, σε κάτι άμορφο ακόμα. Στο άτομο όμως δεν μπορούμε να δώσουμε αυθαίρετα όποια μορφή εμείς θέλουμε, παρά μόνο να το βοηθήσουμε να πάρει με τον καιρό την μορφή που ορίζουν, όσα ζωντανά και διαλεχτά στοιχεία κλείνει μέσα του. Αυτά με τη συστηματική ανάπτυξη και καλλιέργεια δίνουν στον καθένα τον ατομικό του τύπο». Αυτό ξεκίνησε να κάνει η νέα μας δασκάλα, το κατά πόσο θα την άφηναν οι δυνάμεις της αδράνειας και της αντίδρασης ήταν ένα ζητούμενο.
Αυτή λοιπόν την καταπληκτική δασκάλα, τη δασκάλα μας είχαμε αποφασίσει να την τιμήσουμε το 2007 στην ανεπανάληπτη εκδήλωση που είχαμε διοργανώσει ως Λ.Ο.Γ στην αυλή των θαυμάτων αλλά που δυστυχώς δεν μπόρεσε να παραβρεθεί. Κάλλιο αργά λοιπόν παρά ποτέ γι’ αυτό χθές 23-06 που είχαμε πανσέληνο [ το πιο μεγάλο φεγγάρι εδώ και πενήντα χρόνια] μαζευτήκαμε στην Κάντζα κάποιοι από τους μαθητές της και με πολύ συγκίνηση της απονέμαμε μια αναμνηστική πλακέτα ως ένδειξη ευγνωμοσύνης στην εκπαιδευτικό της καρδιά μας.
Παρόντες ήταν η Βούλα Λιατίφη, η καλύτερη μαθήτριά της, ο Αριστοτέλης, η Ράνια, ο Αλέκος, η Βασιλική-Μελισσάνθη, η Λαμπρινή, η Ντόνα καθώς επίσης και ο «κορυφαίος» Χρήστος-Μποράτος και στα λίγα υπόλοιπα ο mr pepos. Ήταν μία πολύ ξεχωριστή μέρα γεμάτη από μνήμες και συγκίνηση. Κυρία Μάρθα σας ευχαριστούμε γιατί χάρη σ' εσάς αρκετά παιδιά μπόρεσαν να ξετρυπώσουν τα γράμματα. Σας ευχόμαστε να συνεχίσετε να έχετε σωματική και πνευματική υγεία.
ΥΓ. Αληθινός δείκτης του πολιτισμού δεν είναι το επίπεδο του πλούτου ή της μόρφωσης, το μέγεθος των πόλεων και ούτε η αφθονία των συγκομιδών αλλά το ήθος των ανθρώπων που ανατρέφει η χώρα. Έμερσον
Με αγάπη οι μαθητές σας.
Επιμέλεια κειμένου και ανάρτησης mr pepos.
Παρακαλώ διαβάστε τα πιο κάτω κείμενα αφορούν επίσης μία ξεχωριστή δασκάλα που ανήκει στην κατηγορία της Ουτοπίας.
Α' επιστολή προς κ. Γογώνη
Κάντζα 28/03/22
Αγαπητή κυρία Γογώνη καλημέρα σε σας και στους τυχερούς μαθητές σας.
Κυρία Γογώνη ονομάζομαι Επίκουρος - Σπύρος Γκοβίνας και επικοινωνώ μαζί σας για καλό λόγο.
Ας γίνω όμως πιο σαφής.
Χθες, επισκεφθήκαμε με την σύζυγό μου τους κουμπάρους μας στην Μάνδρα την οικογένεια του Κωνσταντίνου Βαλιούτη δηλαδή την γιαγιά και τον παππού μιας μαθήτριάς σας της Σοφίας Νικολάου Βαλιούτη.
Κάποια στιγμή η γιαγιά της Σοφίας, η Νίκη της Καλύμνου, άρχισε να μας μιλάει για ένα γράμμα που είχε γράψει η δασκάλα τής εγγονής της και το οποίο απηύθυνε σε όλα τα παιδιά που διδάσκει λόγω της εθνικής μας γιορτής.
Δεν θα σας το κρύψω πως εν όσο η Νίκη μας διάβαζε το γράμμα, τα μάτια όλων μας ήταν βουρκωμένα....
Επειδή γνωρίζω το τι επικρατεί γενικότερα στα σχολεία και ειδικότερα στην κοινότητα των εκπαιδευτικών νόμιζα πως αυτό το γράμμα το έχει γράψει κάποια ιδανική δασκάλα από την χώρα της Ουτοπίας, δυστυχώς ενώ θα έπρεπε να είσαστε ο κανόνας είσαστε η εξαίρεση. Θα μου επιτρέψετε εδώ να αποτυπώσω και μια προσωπική άποψη:
Αν η ελληνική κοινωνία επιθυμεί να αλλάξει η παρούσα κατάσταση στην παιδεία και γενικότερα στον πολιτισμό, στις συμπεριφορές μας και στην αισθητική μας υπάρχει μόνο μία λύση, να τοποθετήσει τους δασκάλους στο βάθρο που τους αξίζει είτε ηθικά, είτε μισθολογικά, είτε κοινωνικά και φυσικά να τους εκπαιδεύσει σωστά με τις ανάλογες υποδομές. Όταν θα δούμε αυτό να συμβαίνει, τότε μπορούμε να φωνάξουμε όλοι μας, υπάρχει ελπίδα!!
Ως τότε ευτυχώς που θα υπάρχουν φάροι όπως η δασκάλα τής τυχερής Σοφίας που όπως μας είπε η ίδια χθες - ήταν παρούσα - έχω την καλύτερη δασκάλα!!!
Αγαπητή Κυρία Γογώνη σας αξίζουν συγχαρητήρια, είμαι πολύ χαρούμενος που υπάρχετε και κοσμείται την εκπαιδευτική κοινότητα.
Αφιερωμένο
Στις δασκάλες και στους δασκάλους της ψυχής μας.
Ένα ποίημα του Κωστή Παλαμά.
🌹💐
Σμίλεψε πάλι, δάσκαλε, ψυχές!
Κι ότι σ' απόμεινε ακόμη στη ζωή σου,
Μην τ' αρνηθείς! Θυσίασέ το ως τη στερνή πνοή σου!
Χτισ' το παλάτι, δάσκαλε σοφέ!
Κι αν λίγη δύναμη μεσ' το κορμί σου μένει,
Μην κουρασθείς. Είν' η ψυχή σου ατσαλωμένη.
Θέμελα βάλε τώρα πιο βαθειά,
Ο πόλεμος να μη μπορεί να τα γκρεμίσει.
Σκάψε βαθειά. Τι κι' αν πολλοί σ’ έχουνε λησμονήσει;
Θα θυμηθούνε κάποτε κι αυτοί
Τα βάρη που κρατάς σαν Άτλαντας στην πλάτη,
Υπομονή! Χτίζε, σοφέ, της κοινωνίας το παλάτι!
💐🌹
Σας χαιρετώ με σεβασμό και θαυμασμό Επίκουρος - Σπύρος Γκοβίνας.
Απάντηση της κ. Γογώνη.
Αξιότιμε κύριε Γκοβίνα,
συγχωρήστε μου τον χρόνο που κύλησε δίχως απάντηση στην ευγενέστατη και συγκινητική επιστολή σας. Μέρες τώρα θέλω να απαντήσω, αλλά ούτε η κούραση ούτε η έλλειψη χρόνου μου το επέτρεψαν.
Εκτιμάω βαθύτατα τα τόσο όμορφα και τιμητικά λόγια που γράψατε για το πρόσωπό μου. Τα έχω διαβάσει πολλές φορές και αναρωτιέμαι "τι να απαντήσω εγώ σε αυτόν τον άνθρωπο;".
Αρχικά, ευχαριστώ θερμά τη γιαγιά της αγαπημένης μου μαθήτριας για την τόση εκτίμηση και τον θαυμασμό. Δεν θεωρώ ότι είμαι κάτι ξεχωριστό... Αν κάτι με ξεχωρίζει είναι ότι πάντα μιλάω στους ανθρώπους γύρω μου, ως εκ τούτου και στους μαθητές μου, μέσα από την καρδιά μου. Και σε κάθε περίπτωση ελπίζω ό,τι μεταδίδω να είναι μόνο προς βελτίωση των εαυτών μας και γιατί όχι, και του κόσμου μας. Είμαι από τη φύση μου ένας ευσυγκίνητος άνθρωπος και με τα παιδιά αυτό ενδυναμώνεται. Μίλησα από καρδιάς με την ελπίδα ό,τι θα ξεχάσουν τις αλλεπάλληλες φωνές μου και θα συγκρατήσουν ο,τι πρόκειται να τους πάει μπροστά, να τους κάνει ευτυχισμένους και με σεβασμό στους συνανθρώπους τους και στις αξίες μας. Διότι, δυστυχώς, ζούμε σε μια εποχή που τα περισσότερα ρέουν γύρω από την προχειρότητα, την επιφάνεια και την επιπολαιότητα.
Αυτές είναι οι δικές μου απόψεις. Ειλικρινά, πιστεύω ότι ο κάθε εκπαιδευτικός κάνει ο,τι καλύτερο μπορεί, με τις δικές του δυνάμεις. Το σημείο που καθένας φτάνει είναι ορισμένο... Αλλά σίγουρα ο κόπος του για εκεί είναι αξιοσημείωτος. Επειδή όλοι προερχόμαστε από διαφορετικά περιβάλλοντα, δε μπορώ να κρίνω με τα δικά μου κριτήρια. Θα ήταν άδικο ! Πιστεύω και θέλω να συνεχίσω έτσι, ο,τι πράγματι ο καθένας κάνει το καλύτερό του!
Συγχωρήστε μου, την ολιγόλεπτη επικοινωνία μας στο τηλέφωνο. Για λόγους διακριτικότητας και σεβασμού στους συναδέλφους που βρίσκονταν στο γραφείο δασκάλων, δεν μπορούσα να πω περισσότερα.
Βαθύτατα με συγκινήσατε.
Ο,τι κάνω είναι αφιερωμένο στα παιδιά μου!
Θα ήθελα πολύ να σας συναντήσω από κοντά κάποια στιγμή, να δω ποιοι είναι αυτοί οι υπέροχοι άνθρωποι που αφιέρωσαν από τον χρόνο τους για να γράψουν στη δασκάλα της μικρής Σοφίας!
Μετά βαθύτατης εκτίμησης,
Γογώνη Γιώτα
η δασκάλα της Σοφίας !
Καλό υπόλοιπο Σαββατοκύριακου!
ΥΓ: Αγαπώ πολύ το ποίημα που αφιέρωσατε!
08/08/23 Μία Μαγική Βραδιά στον Κήπο του Ασκληπιού στην ιστορική και πνευματική Πιάλεια.
Φίλες και φίλοι Καλημέρα, Τετάρτη σήμερα και τα καλά νέα έχουν ήδη ξεκινήσει από χθες Τρίτη, η ώρα που ξεκίνησα να γράφω το πιο κάτω κείμενο είναι 02:24 πριν λίγα λεπτά επιστρέψαμε από την Πιάλεια όπου ζήσαμε ανεπανάληπτες - μοναδικές στιγμές γεμάτες εκπλήξεις και μεγάλες συγκινήσεις. Ας ξεκινήσω όμως από την αρχή λίγες μέρες πριν έλαβα μία πρόσκληση από τον εκλεκτό μας φίλο τον διδάσκαλο Δημήτρη Παπαγιαννόπουλο από την Πιάλεια.
ΠΡΌΣΚΛΗΣΗ
ΑΥΡΙΟ Τρίτη 08/08/23 και ώρα 21.00 σας περιμένουμε στον κήπο του Ασκληπιού στην όμορφη και ιστορική Πιάλεια σε μια φιλική συνάντηση Γιαννακοπουλαίων και επικούρειων φίλων να συνδειπνήσουμε (ελαφρώς) μετά συνοδείας οίνου ή ζύθου και φυσικά να ακούσουμε τα πρόσφατα ποιητικά έργα του Επικούρειου Πέπου και να θαυμάσουμε τις νέες δημιουργίες στην μετώπη της οικίας του οικοδεσπότη. Τις προσφωνήσεις θα κάνει ο μικρός μας φίλος Γιάννης Γιαννακόπουλος τζούνιορ, και στον ρόλο συγκεντρωσιάρχη θα είναι η εύχαρις και αγαπητή μας Αφροδίτη.
Στις 20:55 περνούσαμε την πύλη του Μεγάρου της οικογένειας Δημήτρη και Γιώτας Παπαγιαννοπούλου, αρχικά μας υποδέχθηκαν οι οικοδεσπότες και στην συνέχεια τα επίτιμα μέλη του κήπου, ο Ασκληπιός, η Νίκη, ο Αχιλλέας, η Αφροδίτη, ο Ηρακλής, ο Αλέξανδρος, και ο Κολοκοτρώνης. Σε λίγα λεπτά κατέφθασαν και τα υπόλοιπα μέλη της συναστρίας, ο μικρός Γιαννάκης, η Στέλλα, ο Πάνος, ο Γιάννης, η Κασσιανή, ο Ηλίας και η Αφροδίτη. Όλοι τους εκλεκτοί φίλοι, φίλοι αληθινοί, φίλοι που γι' αυτούς ο μέγιστος Παπανούτσος είχε γράψει τα πιο κάτω λόγια.
Η φιλίας είναι θησαυρός του ώριμου και άξιου ανθρώπου.
Συνδέει όσους ξέρουν να εκτιμήσουν και εμπιστευθούν τον άνθρωπο σαν άνθρωπο.
Τη φιλία διαλύουν ή ιδιοτέλεια, ό φθόνος, η αχαριστία, ή αντιζηλία.
Μεγάλος εχθρός της: ή καχυποψία.
"Η φιλία, δώρο ακριβό και ευτύχημα σπάνιο, έχει πανάρχαιους τίτλους ευγένειας.
Την εχάρηκαν άνθρωποι εκλεκτοί, σε όλα τα γεωγραφικά και τα ιστορικά πλάτη της οικουμένης, και την εγκωμίασαν ποιητές, σοφοί, πολιτικοί με τον τρόπο του ο καθ' ένας, αλλά όλοι με την ίδια συγκίνηση.
Η φιλία είναι θησαυρός του ώριμου και άξιου ανθρώπου, όπως προείπα, και προσφέρεται σ' έναν επίσης ώριμο και άξιο άνθρωπο. Παπανούτσος.
Όταν ο Παπανούτσος έγραφε τα πιο πάνω λόγια για την φιλία σίγουρα είχε στο μυαλό του τα μέλη της χθεσινής συναστρίας. Ας επανέλθω όμως στη χθεσινή βραδιά, μετά την ξενάγηση στον πανέμορφο κήπο που μας έκανε ο οικοδεσπότης ήρθε η ώρα να γευτούμε τα εκλεκτά εδέσματα, και όπως είχε πει και κάποιος σοφός "δεν έχει σημασία τι τρως και τι πίνεις αλλά με ποιους τρως και πίνεις''. Εμείς πετύχαμε και τα δύο, και εκλεκτούς φίλους και εκλεκτά εδέσματα, όπως ταιριάζει σε επικούρειους, απλά και λιτά. Αφού είπαμε πολλά και διάφορα, κυρίως κάναμε πολλά σχέδια για το μέλλον μας, θυμήθηκαμε βέβαια και στιγμές από το παρελθόν, ειδικά ο Γιάννης ο οποίος ετοιμάζει κάτι πολύ προχώ και ελπίζω να το υλοποιήσει κάποια στιγμή, τον λόγο πήρε ο φίλος μας ο Δημήτρης για να μας απαγγείλει δύο ποιήματα του Επικούρειου Πέπου. Το πρώτο ποίημα ήταν αφιερωμένο στην αγαπημένη μας Αφροδίτη της Πιάλειας, ακολουθεί το ποίημα.
" Στην Αφροδίτη της Πιάλειας "
του Επικούρειου Πέπου, με την ευγενική χορηγία - βοήθεια ενός σοφού διδασκάλου.
Ω! της ψυχής μου όμορφα, αηδόνια αγαπημένα/
που τις φωλιές σας έχετε στα δέντρα του Κερκετίου όρους/
αφιερώστε σήμερα όλες τις μελωδίες σας/
στους φίλους επισκέπτες μας, αγαπημένους ξένους/
που θα ‘ρθουν στο Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι./
Να νοιώσουν όλοι τους το μελωδικό φτερούγισμα, στον απαλό σκοπό σας/
που δίνει φτερά στα όνειρα κι ελπίδα στην ψυχή μας /
για να πετάξει εκεί ψηλά, στο τρύπιο το Λιθάρι/
στην πιο ψηλή του κορφή του Κερκετίου όρους./
Στην Αστραπή την λαμπερή, των κεραυνών λιμέρι που
ακουμπά τα σύννεφα με τ’απλωμένο χέρι/
Κι όταν χορτάσεις ουρανό, ψυχή μου έλα πίσω/
στο ένα το Μαγευτικό, Πανέμορφο Γοργογύρι/
Στον κήπο του Επίκουρου, τα άνθη του να τρυγήσεις
που τρέμουνε στο θρόισμα του παιχνιδιάρη ανέμου./
Κι αν δεις το ρόδο που ανθεί μόνον σ’ αυτόν τον κήπο/
Ν’ απλώνει κατακόκκινο άρωμα στον αέρα/
Μην κόψεις απ’ τα πέταλα, μον’ σκύψε και μύρισέ το/
Και πες του, απ’ τον Επίκουρο, γλυκά μια καλημέρα./
Ακολουθεί το δεύτερο ποίημα που ήταν αφιερωμένο σε όλους τους αληθινούς φίλους και είναι από την συλλογή που φέρει τον τίτλο ''εικόνες μιας άλλης εποχής''.
Επάνω σ' ένα σύννεφο με άσπρα γιασεμιά/
Γλυκά ήρθε και μ’ αγκάλιασε ανάλαφρα ο ύπνος/
Κι ούτε που το κατάλαβα πως φθάσαμε εκεί/
στου Κερκετίου τις ψηλές κι απάτητες κορφές/.
Το γέρικο κι αγέρωχο βουνό στο ψήλωμά του/
λίγες σταγόνες έστειλε βροχής να με ξυπνήσει/.
Έπρεπε, λέει, να ιδώ τ’ ολόγιομο φεγγάρι/
που χόρευε για χάρη μου στις κορυφές των δέντρων/.
Οπου η αγάπη φώλιασε σ' ένα ζευγάρι αγαπημένο/
τον μυθικό Κερκέτη μας με την γλυκιά Αηδόνα/
τον έρωτ’ όταν ένοιωσαν ανάμεσα στα δέντρα/,
στο μονοπάτι της ζωής που διαπερνά τις φτέρες/.
Και φτάνει ως το σύννεφο αγνάντιο στο φεγγάρι/
που παίζει τα παιχνίδια του τα ερωτικά κι εκείνο/
με την γλυκιά Π ι ά λ ε ι α του Κερκετίου την νύμφη/,
όταν την βρίσκει ανέμελη στον ίσκιο ξαπλωμένη/.
ΥΓ. Για όσους δεν το γνωρίζουν η Πιάλεια ήταν κόρη του Πίαλου γενάρχη των Πιαλέων, την ερωτεύτηκε σφόδρα ο Ασκληπιός και χάρη σ' αυτή την όμορφη κόρη πήρε το όνομα η ιστορική Πιάλεια, εννοείται με την παρέμβαση του Ασκληπιού. Οι Πιαλειώτες προς τιμήν του Ασκληπιού κάθε χρόνο οργανώνουν τα Ασκληπιεία.
Ρίγη συγκίνησης είχαν συνεπάρει τον Επικούρειο Πέπο, το να απαγγέλλει στίχους ο διδάσκαλος Δημήτρης Παπαγιαννόπουλος αυτό από μόνο του είναι κάτι ξεχωριστό, το να υπάρχουν στην παρέα τα εκλεκτά μέλη που προανάφερα και να ακούνε αυτούς τους ερασιτεχνικούς στίχους ξεπερνούσε όλα τα όρια της φαντασίας του Επικούρειου Πέπου, ήταν κάτι ασύλληπτο, αυτή τη χαρά μπορούν να την προσφέρουν ΜΟΝΟ Αληθινοί φίλοι. Η χαριστική βολή ήρθε αμέσως μετά την απαγγελία των ποιημάτων όταν ο διδάσκαλος πήρε ξανά τον λόγο. Από μία τσάντα έβγαλε ένα κόσμημα, ένα ιερό κειμήλιο τρόπον τινά!! Όταν ο Επικούρειος Πέπος το αντίκρυσε και διάβασε το περιεχόμενο δεν άντεξε, δακρυσμένος αγκάλιασε τον διδάσκαλο για την μεγάλη τιμή. Αγαπημένε φίλε Δημήτρη, αγαπημένη φίλη Γιώτα, αυτό που έζησα στο σπιτικό σας θα το κουβαλάω μαζί μου όσο η μνήμη μου θα συνεχίσει να λειτουργεί, από τα βάθη της ψυχής μου σας ευχαριστώ για την μεγάλη τιμή που μου κάνατε. Τώρα πια ξέρω τι είναι αυτό που θα πάρω μαζί μου για το μεγάλο ταξίδι. Ευχαριστώ επίσης τον Γιαννάκη, την Στέλλα, τον Πάνο, την Κασσιανή, τον Γιάννη, την Αφροδίτη μας και τον Ηλία. Στην επιστροφή η Λαμπρινή έβαλε τα πράγματα στη σωστή τους θέση: δηλαδή ο δάσκαλος από την Πιάλεια τίμησε έναν Γοργογυραίο, έναν Γοργογυραίο που έχει κάνει τόσα πολλά για το χωριό του και δεν σκέφτηκε ποτέ κανείς να του πει ένα ευχαριστώ, και ήρθε ο κ. Δημήτρης να κάνει όλα αυτά προς τιμήν σου; Ουδείς προφήτης στον τόπο του.
Διδάσκαλε σ' ευχαριστώ και πάλι. Φίλες και φίλοι ήδη η ώρα είναι 06:05 και προσπαθώ να διαχειριστώ τα κύματα συγκίνησης που με κατακλύζουν. Συγχωρέστε με για τα λάθη, με τόση συγκίνηση ήταν αναπόφευκτο.
Αυτά τα υπέροχα δρώμενα, και άλλα πολλά συνέβησαν στον φιλόξενο κήπο του Ασκληπιού στην ιστορική Πιάλεια.
============================
Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι μία κορυφαία πράξη εθελοντισμού.
Φίλες και φίλοι, αγαπητές Γοργογυρέϊσσες, Γοργογυραίοι, Φιλογοργογυραίοι, Χορηγοί, Εθελόντριες και Εθελοντές καλημέρα, η σημερινή ανάρτηση είναι για μένα πολύ πολύ ξεχωριστή γιατί με βρίσκει "πλημμυρισμένο" από ταπεινή περηφάνια λόγω της Μοναδικής στα χρονικά πράξης εθελοντισμού που έγινε ποτέ στο Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι, - θα τολμούσα μάλιστα να πω - και στην ευρύτερη περιοχή. Είναι αυτές οι στιγμές που σε κάνουν να λες: Δεν έχω το δικαίωμα να λέγομαι άνθρωπος αν δεν συμμετέχω κι εγώ σε παρόμοιες πράξεις. Είναι κάτι τέτοιες στιγμές που σε κάνουν να λες: Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι ευαίσθητοι ανάμεσα στον κατακλυσμό του ωχαδερφισμού και του ελαμωρετωρατισμού. Ο εθελοντισμός στο Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι έγραψε ιστορία, δράσαμε όπως η ΟΚΡΑ, αστραπιαία, όταν οι δήμοι και άλλοι φορείς συνεδρίαζαν για το πώς και το πότε, εμείς, τα μέλη της εθελοντικής ομάδας διαχείρισης κρίσεων Γοργογυρίου δράσαμε αστραπιαία, την Κυριακή στις 10 Σεπτεμβρίου ήμασταν ήδη κοντά στους πληγέντες του Παραποτάμου και του Βαλομανδρίου με την πιο γευστική Φασολάδα, όπως ομολογούν οι άνθρωποι που του διανέμαμε το φαγητό, τις επόμενες ημέρες βέβαια απλώσαμε την αγάπη μας και σε άλλα χωριά.
Ας ξεκινήσω από την αρχή, όλα ξεκίνησαν από μια τυχαία συνάντηση που είχε ο Επικούρειος Πέπος με τον Σάκη Γκοβίνα, εκεί έπεσε ο πρώτος σπόρος και σε χρόνο ρεκόρ φύτρωσε και έβγαλε πεντανόστιμους γευστικούς καρπούς. Όπως καλά γνωρίζουν οι συγχωριανοί στις 8 Σεπτεμβρίου γιορτάζουμε την γέννηση της Θεοτόκου και λόγω της γιορτής στην εκκλησία, ανάλογα με την ημέρα, Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή μαγειρεύουμε φαγητό νηστίσιμο και τις άλλες μέρες κάτι με κρέας. Αυτή τη φορά λόγω Παρασκευής το πρόγραμμα είχε Φασολάδα Γκουρμέ. Αναβάλαμε όμως όλη την γιορτή λόγω του κατακλυσμού που έγινε σε όλη την Θεσσαλία, για την Κυριακή στις 10 Σεπτεμβρίου. Κάποια ή κάποιος δεν έχει σημασία, έριξε την ιδέα το φαγητό που θα ετοιμάζαμε να το πάμε στους πληγέντες. Οι ιδέα βρήκε άμεσα ευήκοα ώτα και την Κυριακή το μεσημέρι το καραβάνι της αγάπης με την βοήθεια των νέων παιδιών έφθασε στους πληγέντες, θα μου επιτρέψετε εδώ να αναφέρω τα ονόματά τους:
Γιάννης Μπέης, Γιάννης Γούναρης, Δημήτρης Κουφονίκος, Βασίλης Κοτσιούμπας, Σάκης Γκοβίνας, Παναγιώτης Αργυρίου, Ανδρέας Τσιούνης, Δημήτρης Γκοβίνας ο καθένας από το μετερίζι του έπραξε τα δέοντα και Κυρίως όλη αυτή η πράξη πήρε σάρκα και οστά χάρη στις Μαγείρισσες μας και γενικότερα τις γυναίκες του χωριού: την Στέλα Γακοπούλου, την Φαίη Τσίρκα, την Λόλα Γκοβίνα, την Μαρίζα Τσιούνη, την Τζωρτζίνα Μπέη, την Λίτσα Γούναρη, την Εύη Ραρρά, την Χαρούλα Τσιούνη, την Χαρούλα Ντακούλα, την Φανή Τσιούνη, την Μάνια Γκοβίνα, την Αρετή Αργυρίου, την Ζωή Μπλάτσα, την Λίτσα Κωτούλα, την Ειρήνη Κοτσιούμπα, την Νικολέτα Τσιούνη, τις κοπέλες Νικολέτα Ραρρά, Αλεξάνδρα Ραρρά, και Εβελίνα Πατσιατζή, ελπίζω να μην ξεχνάω κάποιον/κάποια, χάρη σε όλες αυτές τις Υπέροχες Κυρίες και τα νέα παιδιά ήμασταν παρόντες, δίπλα στους συνανθρώπους μας που είχαν χάσει σχεδόν τα πάντα.
Η πρώτη μέρα όπως σας είπα είχε Φασολάδα, η δεύτερη Μακαρόνια με κιμά, η τρίτη Μανέστρα με κριθαράκι!! δηλαδή με κρέας αλλά ο Chef μπερδεύτηκε και έλεγε στους πληγέντες πως το μενού ήταν Μανέστρα με κριθαράκι!! η τέταρτη μέρα είχε Γίγαντες με ελιές και η πέμπτη μέρα Μακαρόνια Ναπολιτέν. Δεν θέλω να το παινευτώ αλλά οι Μαγείρισσες μας ζωγράφισαν! Όλα τα φαγητά ήταν πεντανόστιμα, η ποιότητα των υλικών άριστη, η συσκευασία υποδειγματική, η διανομή στην ώρα της, όλη η ομάδα λειτουργούσε σαν καλοκουρδισμένη ορχήστρα υπό την διεύθυνση της αρχημαγείρισσας Στέλλας Γακοπούλου όπου με την κουτάλα διεύθυνε όλη την ορχήστρα υπό την υψηλή εποπτεία του Πεντάστερου κορυφαίου Chef Φούτζι Τόμο Κάζου. Τα δε μέλη της τεχνικής υποστήριξης τι να λέμε τώρα, όλες και όλοι λειτουργούσαν σαν συμπαγής ομάδα με αγάπη και χαμόγελο, ότι έκαναν το έκαναν με περίσσια εθελοντική αγάπη.
Οι στιγμές που ζήσαμε τα μέλη της ομάδας που διανέμαμε το φαγητό, και στο τέλος τα είδη ατομικής υγιεινής και γενικής καθαριότητας δεν περιγράφονται, μιλάμε για συγκλονιστικές στιγμές που θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη μας. Για να καταλάβει κάποια/κάποιος το μέγεθος αυτής της πράξης εθελοντισμού θα αναφέρω μόνο το εξής: ασχολήθηκε μέχρι και ο μέγιστος φίλος της σοφίας - διανοητής των Τρικάλων κ. Ηλίας Γιαννακόπουλος με άρθρο που δημοσίευσε στο ιστολόγιο ΙΔΕΟπολις όπου με τον τίτλο.
"Γοργογύρι: Ξεχείλισμα ανθρωπιάς…
- Σεπτεμβρίου 14, 2023
* Ένα χωριό των Τρικάλων δίνει το πραγματικό περιεχόμενο της "Κοινωνικής Αλληλεγγύης" και του Εθελοντισμού, ο Ηλιας μιλάει με τα καλύτερα λόγια, στάζει μέλι η πένα του συγγραφέα. Αν με ρωτούσε κάποιος συνάνθρωπος μου τι κρατώ εγώ ο Επικούρειος Πέπος από όλη αυτή την γλυκιά περιπέτεια θα του έλεγα το εξής: τον απαράμιλλο ενθουσιασμό για προσφορά των γυναικών και των νέων παιδιών. Σε όλη αυτή την προσπάθεια είχαμε δίπλα μας τους επιτρόπους της εκκλησίας στους οποίους θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, και φυσικά στους χορηγούς μας τους οποίους θα αναφέρω αμέσως μετά,ειδική μνεία θα μου επιτρέψετε να κάνω σε κάποιους φίλους από το Κορωπί Αττικής που νε μεν δεν είναι Γοργογυραίοι, αλλά έδωσαν ένα βροντερό οικονομικό παρών, ίσως κάποια στιγμή θα πρέπει να τους κάνουμε και επίτιμους δημότες μιας και είναι ήδη Φιλογοργογυραίοι, όπως λέμε Φιλέλληνες. Είναι ίσως από τις λίγες φορές, μάλλον η μοναδική που όλοι οι Γοργογυραίοι ήθελαν με τον Α' ή τον Β' τρόπο να συμμετάσχουν σε όλη αυτή την προσπάθεια, εγώ από μέρους μου λόγω του ότι είχα την διαχείριση των χρημάτων είχα υποχρέωση να αποδώσω λογαριασμό σε όλους τους χορηγούς μας, αυτό και έκανα με επιστολή που παρέδωσα στους ίδιους και στους οικείους τους, οφείλω σε όλες και όλους εκ μέρους των πληγέντων ένα μεγάλο ευχαριστώ. Και κάτι σημαντικό, σημασία έχει η συμμετοχή, ο καθένας έδωσε ότι μπορούσε, δεν έχει σημασία αν εγώ π.χ. έδωσα 10 ή 20€ σημασία έχει η συμμετοχή και η συμμετοχή ήταν συγκλονιστική.
Επίσης, τα όποια λάθη έγιναν χρεώστε τα σε μένα αποκλειστικά, αν σε κάποιο κείμενο διαπιστώσατε κάτι που δεν ήταν σωστό δείξτε παρακαλώ επιείκεια γιατί δεν ήταν και τόσο εύκολο όλο αυτό που συνέβη, ακόμα και φτασμένοι αρθρογράφοι στις εφημερίδες εκ παραδρομής κάνουν κι αυτοί λάθη, σημασία έχει πως τίποτα δεν έγινε κακοπροαίρετα, και θερμή παράκληση να προσέχουμε την σημασία των λέξεων, π.χ. η λέξη Παρέδωσε είχε άλλη έννοια από την λέξη Έδωσε, λεπτομέρεια μεν αλλά ουσιαστική, άλλωστε λίγο πιο κάτω, στο κείμενο, υπήρχαν τα ονόματα των δωρητών απ' όπου προέκυπτε η ουσία των πραγμάτων. Επίσης, κατανοώ πως τα μακροσκελή κείμενα που σας έστελνα δεν ήταν και ότι καλύτερο για τους πιο πολλούς από εσάς, π.χ. η ξαδέρφη μου η Φαίη κάθε φορά μου έλεγε: βρε Πέπο δεν μπορείς να γίνεις πιο λακωνικός; να λες πολλά με λίγα λόγια; Δυστυχώς δεν έχω αυτό το ταλέντο, ίσως δεν μ' έχει εκπαιδεύσει σωστά ο φίλος μου ο Ηλίας. Εν κατακλείδι ας μην μένουμε στις όποιες λεπτομέρειες και ας εστιάσουμε στην μεγαλειώδη προσπάθεια εθελοντισμού που έγινε ποτέ στο Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι. Το γεγονός πως κάποιες γυναίκες δεν έλαβαν μέρος έχει να κάνει απλά και μόνο με την συγκυρία, γνωρίζω πολύ καλά πως αν συνεχίζαμε θα ήταν κι αυτές εκεί, να μην ξεχνάμε πως δικοί μας άνθρωποι είχαν την ανάγκη μας για βοήθεια, αυτός ήταν ένας από τους λόγους που κάποιες γυναίκες δεν ήταν παρούσες, ήταν εκεί που τις χρειαζόταν περισσότερο.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ.
Ενημερωτικό σημείωμα. Απολογισμός εσόδων και εξόδων από εθελοντική ομάδα διαχείρισης κρίσεων.
Προς όλους όσους βοήθησαν ώστε το όνειρο να γίνει πραγματικότητα.
Ένα πολύ όμορφο ταξίδι εθελοντισμού έλαβε τέλος.
Φίλες και φίλοι αγαπητοί συγχωριανοί, ευγενέστατοι και ευαίσθητοι χορηγοί μας καλημέρα, θα σας παρουσιάσω σήμερα τον οικονομικό απολογισμό της πιο σημαντικής προσπάθειας εθελοντισμού που έγινε ποτέ στο Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι. Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω από τις επιχειρήσεις που στάθηκαν δίπλα μας.
Γιώτα Σοφία (Πρίνος)
Βασδέκης Γ. (Πρόδρομος)
Τζώνης (Δενδροχώρι)
Χασαπάκια (Γοργογύρι)
Παπαποστόλου (Γοργογύρι)
Galileo cafe (Γοργογύρι)
Θα συνεχίσω με φίλους από το Κορωπί Αττικής.
Πλατσατούρας Βάιος, Παληγιάννης Γιώργος, Θάνος Πρασίδης,
Κονταξής Παναγιώτης (Αρκάς), Βίκυ Μιχελουδάκη.
Προσφορές σε είδη διατροφής.
Παππάς Νικόλαος. Σάκης Αργυρίου, Άλκης Γκοβίνας Ιωάννη,Φώφη Γκοβίνα, Τζερεμές Γιώργος, Α/Κ σούπερ μάρκετ, Καλογράνας, Βίκυ Τσιούνη, Γιώργος Μεγαρχιώτης, Ντίνα Μπούκα, Άρης Πλεξίδας, Coral Gass Victor.
Πάμε τώρα στα καθ' ημάς, χρήματα έδωσαν οι:
Σάκης Γκοβίνας, Σταματίου Γεώργιος, Μιχάλης Μυλωνάς, Κώστας Τσιούνης, Ντακούλα - Βερβέρα Χριστίνα, Ντακούλας Θωμάς - Θεόφραστος, Γούναρης Νικόλαος, Μπέης Χαρίλαος, Κουφονίκος Δημήτριος, Κουφονίκος Παππούς, Αργυρίου Κώστας, Αργυρίου Κωνσταντίνος-Κάντζιου Γεωργία, Τσιούνης Ανδρέας, Τσιούνης Κώστας του Χρήστου, Γκοβίνας Κωνσταντίνος (Γκοτζιό), Αννίτα Ντακούλα του Αθανασίου και της Ελένης, Πατσιατζή - Γκοβίνα Μάνια, Γκοβίνα Λαμπρινή, Γκουβίνας Αλέξανδρος, Γκουβίνας Νικόλαος, Γκοβίνα Αθηνά (Χρήστου), Γκοβίνας Δημήτριος, Ανώνυμος, φίλος του Γκοτζιό, Αντώνης Γακόπουλος, Γακοπουλος Χρήστος (κομμωτής), Αργυρίου Γιώργος, Βερβέρας Βασίλειος, Αργυρίου Λευτέρης, Αργυρίου Αρετή (ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ), Ντάσκας Παναγιώτης, Ελένη Τσιούνη (Χαρούλας), Βερβέρας Χρήστος, Βάνα Ρίζου, Μπαντής Ευάγγελος, Γακόπουλος Κώστας (Καμακώτσιος), Ντακούλας Ηλίας (Μπαντόλιας), Ζωγράφου Αλέξανδρος, Μπλάτσας Κωνσταντίνος, Κωτούλας Σπυρίδων, Γακόπουλος Στέφανος, Λίτσα Τίγκα.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους τους πληγέντες που χάρη σε σας μπορέσαμε και σταθήκαμε πλάι τους. Εγώ προσωπικά δεν έχω λόγια για την προσφορά σας.
=========================
ΟΚΡΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ, ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2023
Φίλες και φίλοι αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου της Λογοτεχνικής Ομάδας Γοργογυρίου καλημέρα, είθισται αυτόν τον μήνα που είναι ο τελευταίος του χρόνου να κάνουμε έναν απολογισμό, έναν απολογισμό σε πολλούς τομείς, οικογενειακό, κοινωνικό, οικονομικό, παιδείας και πολιτισμού, εθελοντικών δράσεων, πολιτιστικών δράσεων, ανάγνωσης, επισκέψεων σε χώρους αγωγής της ψυχής, συναντήσεων, συμπεριφορών ατόμων και ομάδων ανθρώπων, κυβερνητικών και δημοτικών παραγόντων, σχέσεων φιλίας, και σχέσεων γενικότερα, και να απονέμουμε τους σχετικούς επαίνους - βραβεία. Αφορμή για να γράψω αυτό το κείμενο ήταν η ετήσια έκθεση της υπεύθυνης του τομέα Παιδείας και πολιτισμού της ΟΚΡΑ της δραστήριας και δημιουργικής Πανδώρας η οποία, κάθε Δεκέμβριο στις 12/12 μας παρουσιάζει την ετήσια έκθεση αγωγής της ψυχής. Στην παρουσίαση παραβρίσκονται πάντα τα 9 ιδρυτικά μέλη και ο CEO αυτή είναι η σύνθεση διαχρονικά, από το 1999 υπάρχει αναφορά στο καταστατικό όπου ρητά αναφέρεται πως κάθε 12/12 θα πρέπει να ανακοινώνει η ΟΚΡΑ που απονέμει το ή τα βραβεία, επίσης στο καταστατικό υπάρχει ρητή αναφορά πως όποιο μέλος κλείσει τα 70 αυτόματα δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στον πυρήνα και ανήκει πλέον στην ομάδα σοφών της Γερουσίας. Δικαίωμα παραμονής δύο ακόμα ετών έχει μόνο ο CEO που σημαίνει πως κι εγώ σε τρία χρόνια θα μεταπηδήσω στην Γερουσία με ότι αυτό σημαίνει. Ας έρθω όμως στην έκθεση της Πανδώρας η οποία έκανε την αξιολόγηση και την τελική εισήγηση. Η επιτροπή αφού μελέτησε καλά τον φάκελο με τις προτάσεις, τίς αποδέχθηκε στο σύνολό τους και σας παρουσιάζω αμέσως μετά τα βραβεία.
Βραβείο εθελοντισμού και ανθρωπιάς ''ΑΛΚΗΣΤΗ''
Το απονέμουμε στα μέλη της Ε.Ο.Δ. [εθελοντικής ομάδας δράσης Γοργογυραίων] που τον περασμένο Σεπτέμβριο έκαναν την υπέρβαση και στάθηκαν δίπλα στους πληγέντες με φαγητά, είδη πρώτης ανάγκης και ατομικής υγιεινής από τις πρώτες μέρες. ΄0πως μας έλεγαν οι πληγέντες τις πρώτες μέρες ήμασταν οι μοναδικοί που τους πηγαίναμε φαγητό. Ήταν η πρώτη φορά που μια πράξη εθελοντισμού είχε τέτοια μαζική συμμετοχή προσφοράς στο Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι, θύμιζε τις ημέρες που κάναμε την εικαστική παρέμβαση στο δημοτικό σχολείο. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ όπως και τότε έτσι και τώρα από τον πρόεδρο και τους κοινοτικούς συμβούλους δεν είχαμε ΚΑΜΙΑ βοήθεια και καμία συμπαράσταση, ούτε ηθική ούτε οικονομική. Τα συμπεράσματα δικά σας.
Βραβείο Αλληλεγγύης και Αλτρου'ι'σμού ''ΑΡΜΟΝΙΑ''
Το απονέμουμε στην κ. Σοφία Γιώτα με καταγωγή από το Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι παντρεμένη στο Πρίνος για την Μέγιστη προσφορά της σε είδη διατροφής και όχι μόνο που χρειαζόμασταν προκειμένου να παρασκευάσουμε τα φαγητά που ετοιμάζαμε για τους πλημμυροπαθείς. Μακάρι να υπήρχαν πολλές Σοφίες στην κοινωνία γιατί τότε θα μιλούσαμε για την ιδανική κοινωνία. Συγχαρητήρια ανήκουν σε όλη την υπέροχη οικογένεια Γιώτα. Σοφία είθε η κόρη σου και τα εγγόνια σου να κληρονομήσουν από εσένα τον αλτρου'ι'σμό και την καλοσύνη σου. Σ' ευχαριστούμε για όλα όσα έκανες.
Βραβείο ωχαδερφισμού και ανευθυνότητας ''ΕΡΥΣΙΧΘΩΝ''.
ΤΟ απονέμουμε σε όλους τους ''υπεύθυνους'' της κοινότητας Γοργογυρίου και του δήμου μας για τις σκουριασμένες σκάλες που υπήρχαν μέσα στο υδραγωγείο και την απαράδεκτη κατάσταση που υπήρχε στον περιβάλλοντα χώρο. Καθώς επίσης και για το γεγονός πως αν και όφειλαν οι αρμόδιοι του δήμου να απαντήσουν εντός 60 ημερών στις επιστολές ενός ενεργού πολίτη που έλαβαν προ τριμήνου, δυστυχώς δεν το έχουν πράξει ακόμα, άραγε κάνουν την πάπια; κάποιος θα πρέπει να τους εξηγήσει πως δεν έχουν μόνο δικαιώματα, πρωτίστως έχουν υποχρεώσεις απέναντι στους δημότες και υπάρχουν κάποιοι δημότες που γνωρίζουν τα δικαιώματά τους. Επ' αυτού θα επανέλθω σύντομα.
Βραβείο παιδείας και φιλοξενίας ''ΕΥΤΕΡΠΗ''.
Το απονέμουμε στον Διδάσκαλο κ. Δημήτρη Παπαγιαννόπουλο για την διαχρονική του προσφορά στον πολιτισμό και στην παιδεία. Το Λαογραφικό Μουσείο της Πιάλειας είναι δικό του έργο, καθώς επίσης και για την γενικότερη συνεισφορά στην γενέτειρά του, για την ευγενική χορηγία της καλοσύνης του, για την εξαίσια μελωδική φωνή, για την παροχή ενέργειας στους φίλους του και για την φιλοξενία στον κήπο του Ασκληπιού στην ιστορική Πιάλεια.
Εκ μέρους της επιτροπής ο CEO Επικούρειος Πέπος.
=============================
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΙΑΛΕΙΑ 31/12/23 ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΓΟΡΓΟΓΥΡΙ 01/01/24 Βραβεύσεις και Δρώμενα.
Φίλες και φίλοι αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου της Λογοτεχνικής Ομάδας Γοργογυρίου, καλημέρα και καλή χρονιά, επικοινωνώ σήμερα μαζί σας μέσω αυτής της ανάρτησης για να σας παρουσιάσω κάποιες σκέψεις και κυρίως τα δρώμενα που έλαβαν χώρα λίγες μέρες πριν την άφιξη του νέου έτους, και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Αυτή η ανάρτηση είναι αφιερωμένη στους παρατηρητές και συλλέκτες όμορφων στιγμών, και γενικότερα στους κατοίκους της Ουτοπίας. Θα ξεκινήσω με μια όμορφη ευχή: Ερρωσθε και μπουνου σανατατιι Μουλτι χιριτιματι!! Δύο μέρες πριν τα Χριστούγεννα είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε και να φιλοξενήσουμε ένα ιδρυτικό και επίλεκτο μέλος της ΟΚΡΑ τον Λευτέρη με την οικογένειά του, την σύζυγό του Βασιλική και τα διδυμάκια την Μαρίλια και τον Εύθυμη. Όπως καλά γνωρίζετε οι φίλοι για μας είναι το άλας της γης που είχε πει και ο Χριστός για τους μαθητές του. Αμέσως μετά τη σκυτάλη πήρε η αδερφή του Λευτέρη η Εύα, όχι με τον Αδάμ αλλά με τον Μιχάλη και τα τρία τους παιδιά, τον Σταυρό, την Εβελίνα και τον μικρό Εύθυμη. Παράλληλα με ειδική τελετή άφιξης υποδεχθήκαμε τον φοβερό και τρομερό Καπτάν Φατούργο με την σύζυγό του. Είχαμε επίσης πολλές αφίξεις μελών της οικογένειας, Ηγέτης, Mr Alex, Ράνια, Περσεφόνη, Ηρώ, Αστροτόμ, Ειρήνη, Μίνωας και Μελισσάνθη. Κάπως έτσι περνούσαν οι μέρες αναμένοντας την τελευταία μέρα του χρόνου, την πιο σημαντική έτσι κι αλλιώς αλλά και για μένα ιδιαίτερα. Ας ξεκινήσω όμως από την αρχή, αν δεν με απατά η μνήμη μου την περασμένη άνοιξη ενημερώθηκα από τον Διδάσκαλο της Πιάλειας κ. Δημήτρη Παπαγιαννόπουλο για την θεσμοθέτηση του βραβείου ΜΗΤΣΙΑΚΗ.
Η επιτροπή σοφών της Πιάλειας αποφάσισε να απονέμει το βραβείο για το 2023, δηλαδή την πρώτη φορά της θεσμοθέτησης, στην καλύτερη ιστορία Μυθοπλασίας που θα είχε σχέση με το ΚΕΡΚΕΤΙΟΝ όρος, με τον ΑΣΚΛΗΠΙΟ και την ΠΙΑΛΕΙΑ. Με ρώτησε τότε ο διδάσκαλος αν θα επιθυμούσα να λάβω κι εγώ μέρος ως φιλοπιαλειώτης μιας και τα τελευταία χρόνια έχω αναπτύξει πολλές σχέσεις με υπέροχους φίλους από την Πιάλεια, γνώριζε επίσης κάποιες αληθινές ιστορίες με βάση την Μυθοπλασία που είχα γράψει ήδη για το Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι. Αποδέχθηκα την πρόταση και την περίοδο του καλοκαιριού που βρισκόμουν στο χωριό, και συγκεκριμένα στις 10 Ιουνίου με επισκέφθηκε στον ύπνο μου η καλή νεράιδα για να μου ανακοίνωση ευχάριστα νέα, σύντομα θα δεχόμουν την επίσκεψη των Μουσών προκειμένου να μου μεταφέρουν πληροφορίες για την αληθινή ιστορία της Μυθοπλασίας που ήθελα να γράψω. Πράγματι σε λίγες μέρες ένα βράδυ με πανσέληνο μ' επισκέφθηκαν οι Μούσες και άρχισαν να μου μιλάνε για το ΚΕΡΚΕΤΙΟΝ ΟΡΟΣ, για τον ΑΣΚΛΗΠΙΟ και για την ΠΙΑΛΕΙΑ. Για τρεις ώρες περίπου μου υπαγόρευαν τις πληροφορίες που χρειαζόμουν για την συγγραφή, ευτυχώς που έχω καλή μνήμη και συγκράτησα σχεδόν το 100% των πληροφοριών. Αμέσως μετά σηκώθηκα και πήγα στο αρχηγείο και κατέγραψα την ιστορία που κατέθεσα στην επιτροπή σοφών της Πιάλειας. Η επιτροπή αφού μελέτησε όλες τις ιστορίες που είχαν κατατεθεί κατέληξε στην επιλογή 5 ιστοριών που θα ελάμβαναν μέρος στο τελικό στάδιο. Κάποια στιγμή ενημερώθηκα από τον Διδάσκαλο πως μεταξύ των 5 ιστοριών ήταν και η δική μου!! Αυτό από μόνο του ήταν για μένα ένας θρίαμβος, το να βρίσκομαι στο τελικό στάδιο ήταν σα να είχα πάρει ήδη το πρώτο βραβείο, αν τώρα στο άκουσμα των ιστοριών το κοινό ψήφιζε ως καλύτερη ιστορία την δική μου αυτό θα ήταν τεράστια τιμή για μένα και ίσως η καλύτερη στιγμή της ζωής μου από συγγραφική άποψη. Κάποιες φίλες και κάποιοι φίλοι γνωρίζουν ήδη πολύ καλά το πόσο μ' αρέσει να γράφω, για μένα το αναπνέω σημαίνει να γράφω. Επίσης σκεφτόμουν το εξής, το πόσο χαρούμενους θα έκανα 4 δασκάλους μου, την κ. Μάρθα - Τζανέα Καρδούλα, τον Θάνο Καρρά, τον Ηλία Γιαννακόπουλο και τον Δημήτρη Παπαγιαννόπουλο. Μ' αυτές τις σκέψεις λοιπόν και με αγαπημένα πρόσωπα όπως η Λαμπρινή, η Μελισσάνθη, ο Μίνωας, η Φαίη, ο Γιάννης Γούναρης, ο Γιάννης Μπέης, ο Κώστα και η Αλέκα που ήρθαν από τα Τρίκαλα, παραβρέθηκα στο πνευματικό κέντρο του Ντόκα στην Πιάλεια όπου θα γινόταν η σχετική εκδήλωση. Και Ω! του θαύματος η πλειοψηφία ψήφισε ως την καλύτερη ιστορία Μυθοπλασίας αυτή που είχε γράψει ο Γοργογυραίος Επικούρειος Πέπος. Ίσως να έπαιξε ρόλο και η καταπληκτική αφήγηση της κυρίας που διάβασε το κείμενο, ήταν συναρπαστική και παραστατική, όσοι άκουγαν νόμιζαν πως συμμετείχαν στην ιστορία. Φίλες και φίλοι δεν μπορώ να σας περιγράψω τα υπέροχα συναισθήματα που με πλημμύρισαν, ήταν μοναδικά, το χάρηκα ιδιαίτερα που έδωσα χαρά στους δασκάλους μου και στα αγαπημένα πρόσωπα που ήταν παρόντες, και φυσικά σε όλες τις φίλες και τους φίλους που γνωρίζω πως η δική μου χαρά είναι και δικοί τους. Τα ευχάριστα νέα σαν αστραπή ταξίδεψαν στη Νότια Αφρική, στην Φινλανδία, στην Ιαπωνία, στην Γαλλία και στην Αυστραλία. Το χρηματικό ποσό που συνόδευε το βραβείο θεώρησα υποχρέωσή μου να το παραχωρήσω στο Λαογραφικό Μουσείο της Πιάλειας που πάντα έχει την ανάγκη της οικονομική μας στήριξης. Φίλες και φίλοι Πιαλειώτες και όχι μόνο, σας ευχαριστώ για τη χαρά που μου δώσατε. Θα πρέπει εδώ να συγχαρώ τον κύριο ΜΗΤΣΙΑΚΗ για την υπέροχη πρωτοβουλία του και μακάρι να τον μιμηθούν και κάποιοι Γοργογυραίοι. Υ.Γ. εξίσου πολύ καλές ήταν και οι υπόλοιπες ιστορίες, απλά πιστεύω πως άρεσε πιο πολύ η δική μου λόγω και της παρέμβασης των Μουσών, η παρέμβαση αυτή ήταν καταλυτική. Επίσης αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον άνθρωπο ορχήστρα που είχε αναλάβει την οργάνωση όλης αυτής της προσπάθειας, φίλε Διδάσκαλε Δημήτρη Παπαγιαννόπουλε είσαι Μοναδικός, μόνον εσύ θα μπορούσες να φέρεις σε πέρας όλη αυτή την υπέροχη πρωτοβουλία. Υ.Γ. 2 δυστυχώς δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν αγαπημένοι φίλοι όπως η Αφροδίτη και ο Ηλίας που έλειπαν στην Αθήνα. Κάπως έτσι μ' αυτά τα υπέροχα νέα έκλεισε το 2023 που τόσο πολύ μας είχε πληγώσει με τις φωτιές και τις πλημμύρες τους προηγούμενους μήνες.
==========================
31/12/2023 ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ ''ΧΡ. Β. ΜΗΤΣΙΑΚΗ'' στην ιστορική και πνευματική - λογοτεχνική Πιάλεια.
Με την όμορφη εκδήλωση που έγινε στην ιστορική και πνευματική Πιάλεια για την απονομή του βραβείου << ΧΡ. Β. ΜΗΤΣΙΑΚΗ>> έκλεισε και το 2023, << ΤΟ ΈΤΟΣ ΤΗΣ ΠΙΑΛΕΙΑΣ>
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο ιερέας μας πατήρ Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του χωριού κ. Β. Παφίλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Καπέλος, Δ. Καλατζής και Ευθ. Ζάχος.
Η κ. Φ. Υφαντή, πρόεδρος του συλλόγου γυναικών, και ο κ. Κ. Κανδύλης, πρόεδρος του συλλόγου πεζοπορίας και ορειβασίας.
Πολλοί Πιαλειώτες αλλά και αρκετοί επισκέπτες μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Φιλύρας κ Παπαχαρίσης Κ, τέσσερα μέλη της ομάδας εθελοντών από το Γοργογύρι, και ο Αθ. Μπρέντας ο συγγραφέας της γενεαλογίας των Φιλυριωτών και ερευνητής αλλά και πολυτάλαντος αφού με την κιθάρα του τραγουδήσαμε το «Αρχιμηνιά»,τα «Τρίγωνα κάλαντα «κλπ''.
Τις πέντε ιστορίες-μυθοπλασίες διάβασαν με πολύ ωραία ανάγνωση οι:
Σοφία Πατσιούρα, Χριστίνα Ζαρίδα, Ραφαηλία Νάκου, Ρούλα Χατζιάρα και ο Αθανάσιος Μπρέντας και τους ευχαριστούμε.
Και οι πέντε εργασίες ήταν υπέροχες και ισάξιες.
Το κοινό που ψήφισε τις κατέταξε με τη σειρά:
Α’Βραβείο (με έπαθλο 200 €):<< Η Πιάλεια, ο Ασκληπιός και ο μικρός Κερκέτης>> που έγραψε ο Επικούρειος Πέπος (Σπύρος Γκοβίνας από το Γοργογύρι).
Β’ Βραβείο: << Η νεράιδα Πιάλεια>> αγνώστου συγγραφέα μέχρι στιγμής.
Γ’ Βραβείο:<< Η θεραπεία του Στρατόνικου >> του προέδρου μας Β. Παφίλη.
Δ’ Βραβείο: << Η παραμυθένια Πιάλεια>> του δασκάλου Απ. Σπαθή από τη Φιλύρα.
Ε’ Βραβείο: << Ο κότσυφας Ασκληπιός>> του Χρ.Β.Μητσιάκη που το έστειλε από τη Γερμανία (ήταν εκτός συναγωνισμού).
Ο βραβευθείς Επικούρειος Πέπος, [Σπύρος Γκοβίνας] επέστρεψε το έπαθλο των 200 € στον διδάσκαλο Δημήτρη Παπαγιαννόπουλο που είχε τον συντονισμό και την παρουσίαση της εκδήλωσης με την παράκληση να αξιοποιηθεί αυτό το ποσό για το Λαογραφικό Μουσείο ή για την Πιάλεια όπου νομίζει ο διδάσκαλος πως υπάρχει ανάγκη. Θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση για την διάθεση των χρημάτων. Τελικά τα χρήματα τα διέθεσε ο διδάσκαλος για την πινακίδα που υπάρχει στην είσοδο του χωριού ''ΠΙΑΛΕΙΑ''.
Το σημαντικό και άξιο συγχαρητηρίων είναι ό,τι ο κ. Χρήστος Μητσιάκης ανακοίνωσε ότι το ΒΡΑΒΕΙΟ του θα συνεχίσει να το προσφέρει κάθε χρόνο . Και για το 2024 θα δοθεί στην καλύτερη ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΆ είτε είναι ατομική είτε είναι ομαδική.
Έτσι, τόσο όμορφα και τόσο ελπιδοφόρα έκλεισε η εκδήλωση μαζί με το κλείσιμο του ΕΤΟΥΣ της ΠΙΑΛΕΙΑΣ
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Εκπολιτιστικός σύλλογος «Φίλοι του Μουσείου» Πιάλειας με τη συμμετοχή του συλλόγου Γυναικών, του συλλόγου Πεζοπορίας και Ορειβασίας και του απερχόμενου προέδρου Κ. Πατσιούρα.
Τον συντονισμό και την παρουσίαση είχε ο δάσκαλος Δημήτριος Παπαγιαννόπουλος που με τον δικό του ξεχωριστό και υπέροχο τρόπο διεύθυνε μία απόλυτα επιτυχημένη εκδήλωση! Πηγή: pylinews.gr
----------------------------------
Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι 06/01/24
Αγαπητέ κύριε Μητσιάκη καλημέρα, Χρόνια Καλά! Καλή χρονιά! Σήμερα λόγω της ημέρας θα ήθελα να σας πω το πόσο φωτεινό παράδειγμα είσαστε, η κορυφαία πράξη σας που είχατε την τύχη να την υλοποιήσει ο κατ' εμέ κορυφαίος Διδάσκαλος Δημήτρης Παπαγιαννόπουλος, ίσως φωτίσει και κάποιους άλλους συνανθρώπους μας ώστε να πράξουν κι αυτοί κάτι ανάλογο. Ο φίλος μου ο Δημήτρης μού έχει μιλήσει για εσάς με τα καλύτερα λόγια. Αμφιβάλω πάντως αν οι φίλοι μου οι Πιαλειώτες έχουν καταλάβει το πόσο σημαντικός είναι ο Δημήτρης Παπαγιαννόπουλος για την Πιάλεια, τι κρίμα.. Κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να οργανώσει καλύτερη εκδήλωση, αν μάλιστα υπήρχαν - ως έπρεπε - αρκετοί ακόμα Πιαλειώτες θα ήταν μια τομή για τα δρώμενα της ιστορικής και πνευματικής Πιάλειας. Σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, χάρηκα που γνώρισα τα δύο ανίψια σας, ελπίζω κάποια στιγμή να σας συναντήσω. Ως αναφορά για τα χρήματα είπα στον Δημήτρη να τα διαθέσει αυτός όπου νομίζει όπου μπορούν να πιάσουν τόπο, ας επιλέξει ο Διδάσκαλος αν θα τα διαθέσει στο Μουσείο, ή για κάποιον άλλον σκοπό στην Πιάλεια, αυτός γνωρίζει καλύτερα το πως και το που. Στάθηκα τυχερός στη ζωή μου, γνώρισα υπέροχους φίλους, τα τελευταία χρόνια είχα την εύνοια των θεών και των ανθρώπων με αποτέλεσμα να γνωρίσω τον Ηλία Γιαννακόπουλο και την σύζυγό του την Αφροδίτη, τον Δημήτρη και την Γιώτα, αυτοί οι δύο δάσκαλοι έχουν γίνει οι μέντορες μου, γεμίζουν τις δεξαμενές της ύπαρξης μου και αυτό μου επιτρέπει να παραμένω Όλβιος και Ευδαίμων. Υ.Γ. Πάντων κτημάτων κράτιστον εστί φίλος σαφής και αγαθός!
Μ' αυτό το απόφθεγμα πορεύθηκα στη ζωή μου. Αγαπητέ κύριε Μητσιάκη έρρωσθε και Ευδαιμονείτε που λέει και ο σοφός διδάσκαλος της Πιάλειας.
Σας χαιρετώ με σεβασμό και επικούρεια διάθεση Επίκουρος ο Γοργογυραίος, κατά κόσμον Σπυρίδων Γκοβίνας.
------------------------------------------
Ένα ποίημα για την Μούσα του Κερκετίου όρους, την ιστορική Πιάλεια.
Μούσα, εσύ, Πιάλεια, πανταχού παρούσα/
Στίς καρδιές μας και στις σκέψεις μας/
Προστάτιδα εσύ της ποίησης, οιστροκυματούσα/
Γλυκόφθαλμη Κερκέτια Μούσα/
Αχτιδομίλησε και στάσου απόψε/
Στον κήπο του Ασκληπιού στην ιστορική Πιάλεια/
Άνοιξε και φώτισε τις ψυχές των κατοίκων/
Ν' αστράψει μέσα τους η φλόγα της ποίησης/
Που σιγοκαίει βαθιά τα σωθικά των πνευματικών ανθρώπων/
Βοήθησέ τους να υμνήσουν τον έρωτα και την φιλία/
Εσύ μόνο Μυστηριομάτα Μούσα, ιστορική Πιάλεια/
Μπορείς να δώσεις φωνή στις λέξεις που μας κατακλύζουν/
Για να συνεχίσουμε να σε υμνούμε Πιάλεια αγαπημένη.
Το πιο πάνω, τρόπον τινά, ''ποίημα'' είναι του δόκιμου ποιητή Επικούρειου Πέπου και ανήκει στην συλλογή με τον τίτλο "Μούσες και Νύμφες".
Έρρωσθε.
=========================
Ακολουθεί η αληθινή μυθοπλασία που πήρε το πρώτο βραβείο, αφού πρώτα σας διηγηθώ το πως προέκυψε η συμμετοχή μου.
Η επιτροπή σοφών της Πιάλειας αποφάσισε να απονέμει το βραβείο για το 2023, δηλαδή την πρώτη φορά της θεσμοθέτησης, στην καλύτερη ιστορία Μυθοπλασίας που θα είχε σχέση με το ΚΕΡΚΕΤΙΟΝ όρος, με τον ΑΣΚΛΗΠΙΟ και την ΠΙΑΛΕΙΑ. Με ρώτησε τότε ο διδάσκαλος αν θα επιθυμούσα να λάβω κι εγώ μέρος ως φιλοπιαλειώτης μιας και τα τελευταία χρόνια έχω αναπτύξει πολλές σχέσεις με υπέροχους φίλους από την Πιάλεια, γνώριζε επίσης κάποιες αληθινές ιστορίες με βάση την Μυθοπλασία που είχα γράψει ήδη για το Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι. Αποδέχθηκα την πρόταση και την περίοδο του καλοκαιριού που βρισκόμουν στο χωριό, και συγκεκριμένα στις 10 Ιουνίου με επισκέφθηκε στον ύπνο μου η καλή νεράιδα για να μου ανακοίνωση ευχάριστα νέα, σύντομα θα δεχόμουν την επίσκεψη των Μουσών προκειμένου να μου μεταφέρουν πληροφορίες για την αληθινή ιστορία της Μυθοπλασίας που ήθελα να γράψω. Πράγματι σε λίγες μέρες ένα βράδυ με πανσέληνο, μ' επισκέφθηκαν οι Μούσες και άρχισαν να μου μιλάνε για το ΚΕΡΚΕΤΙΟΝ ΟΡΟΣ, για τον ΑΣΚΛΗΠΙΟ και για την ΠΙΑΛΕΙΑ. Για τρεις ώρες περίπου μου υπαγόρευαν τις πληροφορίες που χρειαζόμουν για την συγγραφή, ευτυχώς που έχω καλή μνήμη και συγκράτησα σχεδόν το 100% των πληροφοριών. Αμέσως μετά σηκώθηκα και πήγα στο αρχηγείο και κατέγραψα την ιστορία που κατέθεσα στην επιτροπή σοφών της Πιάλειας. Η επιτροπή αφού μελέτησε όλες τις ιστορίες που είχαν κατατεθεί κατέληξε στην επιλογή 5 ιστοριών που θα ελάμβαναν μέρος στο τελικό στάδιο. Κάποια στιγμή ενημερώθηκα από τον Διδάσκαλο πως μεταξύ των 5 ιστοριών ήταν και η δική μου!! Αυτό από μόνο του ήταν για μένα ένας θρίαμβος, το να βρίσκομαι στο τελικό στάδιο ήταν σα να είχα πάρει ήδη το πρώτο βραβείο, αν τώρα στο άκουσμα των ιστοριών το κοινό ψήφιζε ως καλύτερη ιστορία την δική μου αυτό θα ήταν τεράστια τιμή για μένα και ίσως η καλύτερη στιγμή της ζωής μου από συγγραφική άποψη. Κάποιες φίλες και κάποιοι φίλοι γνωρίζουν ήδη πολύ καλά το πόσο μ' αρέσει να γράφω, για μένα το αναπνέω σημαίνει να γράφω. Επίσης σκεφτόμουν το εξής, το πόσο χαρούμενους θα έκανα 4 δασκάλους μου, την κ. Μάρθα - Τζανέα Καρδούλα, τον Θάνο Καρρά, τον Ηλία Γιαννακόπουλο και τον Δημήτρη Παπαγιαννόπουλο. Μ' αυτές τις σκέψεις λοιπόν και με αγαπημένα πρόσωπα όπως η Λαμπρινή, η Μελισσάνθη, ο Μίνωας, η Φαίη, ο Γιάννης Γούναρης, ο Γιάννης Μπέης, ο Κώστα και η Αλέκα που ήρθαν από τα Τρίκαλα, παραβρέθηκα στο πνευματικό κέντρο του Ντόκα στην Πιάλεια όπου θα γινόταν η σχετική εκδήλωση. Και Ω! του θαύματος η πλειοψηφία ψήφισε ως την καλύτερη ιστορία Μυθοπλασίας αυτή που είχε γράψει ο Γοργογυραίος Επικούρειος Πέπος. Ίσως να έπαιξε ρόλο και η καταπληκτική αφήγηση της κυρίας Ρούλας που διάβασε το κείμενο, ήταν συναρπαστική και παραστατική, όσοι άκουγαν νόμιζαν πως συμμετείχαν στην ιστορία. Φίλες και φίλοι δεν μπορώ να σας περιγράψω τα υπέροχα συναισθήματα που με πλημμύρισαν, ήταν μοναδικά, το χάρηκα ιδιαίτερα που έδωσα χαρά στους δασκάλους μου, και στα αγαπημένα πρόσωπα που ήταν παρόντες, και φυσικά σε όλες τις φίλες και τους φίλους που γνωρίζω πως η δική μου χαρά είναι και δικοί τους. Τα ευχάριστα νέα σαν αστραπή ταξίδεψαν στη Νότια Αφρική, στην Φινλανδία, στην Ιαπωνία, στην Γαλλία και στην Αυστραλία. Το χρηματικό ποσό που συνόδευε το βραβείο θεώρησα υποχρέωσή μου να το παραχωρήσω στο Λαογραφικό Μουσείο της Πιάλειας που πάντα έχει την ανάγκη της οικονομική μας στήριξης, ή να το διαθέσει ο διδάσκαλος όπου υπάρχει ανάγκη αφού ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα που πρέπει να γίνει κάτι χρήσιμο για την Πιάλεια. Φίλες και φίλοι Πιαλειώτες και όχι μόνο, σας ευχαριστώ για τη χαρά που μου δώσατε. Θα πρέπει εδώ να συγχαρώ τον κύριο ΧΡΗΣΤΟ ΜΗΤΣΙΑΚΗ για την υπέροχη πρωτοβουλία του και μακάρι να τον μιμηθούν και κάποιοι Γοργογυραίοι. Υ.Γ. εξίσου πολύ καλές ήταν και οι υπόλοιπες ιστορίες, απλά πιστεύω πως άρεσε πιο πολύ η δική μου λόγω και της παρέμβασης των Μουσών, η παρέμβαση αυτή ήταν καταλυτική. Επίσης αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον άνθρωπο ορχήστρα που είχε αναλάβει την οργάνωση όλης αυτής της προσπάθειας, φίλε Διδάσκαλε Δημήτρη Παπαγιαννόπουλε είσαι Μοναδικός, μόνον εσύ θα μπορούσες να φέρεις σε πέρας όλη αυτή την υπέροχη πρωτοβουλία. Υ.Γ. 2 δυστυχώς δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν αγαπημένοι φίλοι όπως η Αφροδίτη και ο Ηλίας που έλειπαν στην Αθήνα. Κάπως έτσι μ' αυτά τα υπέροχα νέα έκλεισε το 2023 που τόσο πολύ μας είχε πληγώσει με τις φωτιές και τις πλημμύρες τους προηγούμενους μήνες.
ΚΕΡΚΕΤΙΟΝ ΟΡΟΣ, ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ ΚΑΙ ΠΙΑΛΕΙΑ.
Η αληθινή ιστορία.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΗΤΣΙΑΚΗ
Φίλες και φίλοι καλημέρα, θα σας παρουσιάσω σήμερα την μικρή, πλην όμως αληθινή ιστορία για το ΚΕΡΚΕΤΙΟΝ ΟΡΟΣ, ΤΟΝ ΑΣΚΛΗΠΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΑΛΕΙΑ την κόρη του ΠΙΑΛΟΥ, (δηλαδή του Γενάρχη των Πιαλαίων), την οποία, με βάση τις πληροφορίες που μετέφεραν οι Μούσες στον Επίκουρο τον Γοργογυραίο όταν τον επισκέφθηκαν στον ύπνο του ένα βράδυ με πανσέληνο, τότε που οι λέξεις πετούσαν σαν πουλιά, την ερωτεύτηκε ο Ασκληπιός και προς τιμήν της ονόμασε - το ως τότε άγνωστο και ασήμαντο χωριό Ουτοπία - με το όνομα Πιάλεια, που εκ παραδρομής κάποιοι αποκαλούσαν και αποκαλούν ακόμα και σήμερα Πιαλεία!! Χρειάστηκε να δώσει γραφειοκρατική μάχη ο διδάσκαλος Δημήτρης Παπαγιαννόπουλος προκειμένου να επανέλθει το πραγματικό - ιστορικό όνομα Πιάλεια.
"Το άτομο που ζει σε ένα σπίτι, γνωρίζει περισσότερα για αυτό, από τον αρχιτέκτονα που το σχεδίασε". Ryo Ogawa
Έτσι κι εσύ σοφέ «Τσοπάνη», λόγω του ότι ζούσες πολλά χρόνια στο βουνό, γνωρίζεις πάρα πολλά για το ΚΕΡΚΕΤΙΟΝ ΟΡΟΣ.
Γι' αυτό σε παρακαλώ να μας πεις την αληθινή ιστορία του βουνού, και της ιστορικής Πιάλειας είπε η μικρή Μαρίλια.
Και άρχισε ο «Τσοπάνης» την διήγηση με την παρακάτω εισαγωγή:
Θα σου διηγηθώ Μαρίλια, αφού μου το ζήτησες, την αληθινή ιστορία όπως την άκουσα από τον παππού τού πατέρα μου, ο οποίος την είχε ακούσει στην πλατεία του χωριού, όταν ήταν μικρός να την διηγούνται οι επτά σοφοί γέροντες του χωριού οι οποίοι συνεδρίαζαν δημόσια τέσσερις φορές το χρόνο, ώστε να δίνουν και τις κατάλληλες συμβουλές στους συγχωριανούς για διάφορα θέματα.
Σύμφωνα λοιπόν με την προφορική παράδοση αλλά και την μυθολογία, και με βάση τις πληροφορίες που έδιναν παλιά οι Μούσες στους καλοπροαίρετους κατοίκους, υπάρχει η πιο κάτω εκδοχή για το «ΚΕΡΚΕΤΙΟΝ ΟΡΟΣ», για τον Ασκληπιό και την όμορφη Πιάλεια.
Ο Ασκληπιός όπως είναι σε όλους γνωστό γεννήθηκε στην Πιάλεια, εκεί μεγάλωσε κι εκεί γνώρισε την πανέμορφη κόρη τού Πίαλου την τρισχαριτωμένη και γλυκοφθαλμούσα Πιάλεια, η οποία ήταν ένα αριστούργημα θε'ι'κής ομορφιάς, ο έρωτας ήταν αμοιβαίος και κεραυνοβόλος. Η μεγαλύτερη και πιο γοητευτική ιστορία αγάπης που υπήρξε και έχει καταγραφεί στην αρχαιότητα είναι του Ασκληπιού και της Πιάλειας. Δυστυχώς όμως δεν χάρηκαν για πολύ τον έρωτά τους γιατί την Πιάλεια την τσίμπησε ένα φίδι, ο Ασκληπιός δεν είχε ανακαλύψει ακόμα κάποιο βότανο για την θεραπεία από το τσίμπημα του φιδιού και η δαντελένια και ελκυστική κόρη μετά από λίγες μέρες, άφηνε στην αγκαλιά του Ασκληπιού, την τελευταία της πνοή. Πέρασαν αρκετά χρόνια ώσπου ο Ασκληπιός να γνωρίσει και να αγαπήσει την Ηπιόνη, ποτέ όμως δεν ξέχασε την Πιάλεια της καρδιάς του και γι' αυτό πρότεινε στην επιτροπή σοφών να δώσουν στην περιοχή το όνομα της αγαπημένης του. Η επιτροπή σοφών για να τιμήσει τον Ασκληπιό και την Πιάλεια έκανε άμεσα δεκτή την πρόταση και από τότε η ευρύτερη περιοχή πήρε την ονομασία Πιάλεια. Να γιατί δεν πρέπει να προφέρουμε λάθος το όνομα της Πιάλειας, από σεβασμό και μόνο θα πρέπει όλοι μας να το προφέρουμε σωστά.
Και ο «Τσοπάνης» συνεχίζει την διήγησή του με το ποίημα που φημολογείται πως έγραψε τότε ο μικρός Κερκέτης για την Πιάλεια. και το τραγουδούσαν οι Μούσες του βουνού:
Όπου βρεθώ κι όπου σταθώ η σκέψη μου τριγυρίζει/
μέσα στο όμορφο βουνό στα ξακουσμένα μέρη/
Όπου γροικάς πανέμορφες Μούσες να τριγυρίζουν/
Μαζί με Νύμφες του δάσους και του ποταμού, χαρωπές σαν ξωτικά το νού να ξεμυαλίζουν…
Κι αναμεσά τους πάντα η όμορφη Πιάλεια/
Όπου γοργόφτερα πουλιά που αναπετούν στ’ αστέρια/
στων αετών τ’ απάτητα στ’ απόκρυμνα λημέρια/
Αυτήν υμνούν και τραγουδούν την κόρη του Κερκετίου/
Την Πανέμορφη και γλυκοφθαλμούσα Πιάλεια.
Κάπου εδώ κλείνει η αληθινή ιστορία της Πιάλειας και αρχίζει η επίσης αληθινή ιστορία του Κερκετίου όρους με πρωταγωνιστή φυσικά και πάλι τον Ασκληπιό, και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού χάρη στον Ασκληπιό συνέβησαν όλα όσα μας διηγήθηκε ο σοφός γέροντας; Θα ξεκινήσω με το κορυφαίο ποίημα που έγραψε ο μέγιστος ποιητής Επικούρειος Πέπος.
ΚΕΡΚΕΤΙΟΝ ΟΡΟΣ
Κάθισε δίπλα μου ἀντίκρυ στή δύση
και θα σου πω μία ιστορία.
Ὁ ἥλιος χαμήλωσε κι ἔχω
πολλά νά σοῦ εἰπῶ.
Λοιπόν, Το Κερκέτιον όρος δέν ἦταν βουνό!!
Δέν σέ ὑποψίασε τό ἀπίθανο ὕψος
καί τό ἀπίθανο φῶς πού τό κάνουν
νά μοιάζει ὅπως ἕνα, πότε χρυσό
καί πότε γαλάζιο, πολυπτέρυγο
στόν ὁρίζοντα;
Κι αὐτή του ἡ ἔξαρση
πού ἀνελίσσεται κάποτε καί χωρίζει
τ’ αστέρια σέ ἀπό κεῖ κι ἀπό δῶ,
δεν σου έκανε εντύπωση ώστε να αναρωτηθείς;
Όχι, δέν ἦταν βουνό. Ἠταν τό πρῶτο ποίημα
πού ἀνοίγοντας τά μάτια μου μού
διάβασε, ὁ πρῶτος μου φίλος, ο μικρός Κερκέτης
πού συνόριαζε μέ τό φῶς.
Καί γι’ αὐτό:
το μετονόμασε σε Κερκέτιον όρος ο Ασκληπιός,
από αγάπη στον μικρό Κερκέτη.
Σε κάποια επίσκεψη τού Ασκληπιού, στο βουνό, έτσι το αποκαλούσαν τότε, [το Κερκέτιον όρος] όπου συνέλεγε τα βότανά του, συνάντησε τον μικρό Κερκέτη!!! Από εκείνη την ημέρα και μετά ο μικρός Κερκέτης έγινε ο πιο καλός μαθητής και φίλος του Ασκληπιού. Ήταν μόνο 10 χρονών αλλά γνώριζε τα πάντα για το βουνό που ζούσε.
Κάποιοι λένε πως ο μικρός Κερκέτης ήταν το μικρότερο παιδί μιας οικογένειας τσοπαναραίων που ζούσε στο βουνό και ο ίδιος λένε, ήταν αυτός που γνώριζε το βουνό από την μια άκρη ως και την άλλη και φυσικά γνώριζε πού υπάρχουν τα καλύτερα βότανα, διότι τού τα είχε μάθει η γιαγιά του η Ευτέρπη η οποία ήταν αυτοδίδακτη βοτανολόγος. Όμως και ο ίδιος αγαπούσε πάρα πολύ τη φύση και ήταν εξαιρετικά παρατηρητικός.
Άλλοι λένε πως ο Κερκέτης ήταν το πνεύμα του βουνού το οποίο παρουσιαζόταν μόνον στον Ασκληπιό για να του υποδείξει τα καλύτερα σημεία όπου μπορούσε να συλλέξει τα αρωματικά και φαρμακευτικά του βότανα.
Λένε επίσης πως ο Ασκληπιός αγάπησε πάρα πολύ τον μικρό Κερκέτη και τον έκανε βοηθό του λόγω των γνώσεων που είχε για τα βότανα και γενικότερα για το βουνό.
Επειδή λοιπόν, έως εκείνη τη στιγμή, το βουνό δεν είχε κάποιο γνωστό όνομα και ο καθένας έδινε την δική του ονομασία, ο Ασκληπιός πρότεινε να το ονομάσουν ΚΕΡΚΕΤΙΟΝ ΟΡΟΣ προς τιμήν του μικρού του φίλου και βοηθού.
Αυτό και έγινε, το βουνό πήρε το όνομα του μικρού Κερκέτη του βοτανολόγου και όλοι πια το γνώριζαν ως Κερκέτιον όρος. Αργότερα όμως και επί τουρκοκρατίας, οι Τούρκοι τού έδωσαν το όνομα Κόζιακας, δηλαδή μεγάλος γιακάς. Δυστυχώς αυτό επικρατεί μέχρι σήμερα και είναι λίγοι αυτοί που το προφέρουν πια ως ΚΕΡΚΕΤΙΟΝ ΟΡΟΣ. Γι' αυτό και η μικρή Βανέσα όταν ακούει τον παππού της να το αποκαλεί Κόζιακα τον μαλώνει.
Αυτός είναι ένας, ίσως ο πιο αληθινός μύθος από τους πολλούς που υπάρχουν γι' αυτό το πανέμορφο βουνό που αγκαλιάζει την ιστορική και πανέμορφη Πιάλεια με όλα τα γειτονικά της χωριά που υπάρχουν στους πρόποδές του.
Τα τελευταία χρόνια ένας λαϊκός καλλιτέχνης, ο ξυλογλύπτης Άγγελος - Φειδίας Πατσιατζής αποφάσισε να ζωντανέψει αυτόν τον μύθο και δημιούργησε με την φαντασία την πανέμορφη Πιάλεια και τον μικρό Κερκέτη ξυλογλυπτικά.
Έκανε τις προτομές τους στο μονοπάτι του Ασκληπιού που υπάρχει δίπλα στο ποτάμι, τον Κερκέτη ως φύλακας του δάσους πια, και την Πιάλεια ως Μούσα του δάσους για να βρίσκεται για πάντα κοντά στον αγαπημένο της Ασκληπιό, αυτό το μονοπάτι υπάρχει στο Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι, το οποίο συνδέεται με την ιστορική Πιάλεια με άρρηκτους φιλικούς δεσμούς και πάνω απ’ όλα με το μονοπάτι του Ασκληπιού το οποίο ενώνει τα δυο χωριά στην υψηλότερη κορυφή του Κερκετίου, την Αστραπή.
Αυτή είναι η αληθινή ιστορία που πήρε το βραβείο ''ΜΗΤΣΙΑΚΗ''.
Φίλες και Φίλοι εδώ λαμβάνει τέλος το τέταρτο μέρος, ακολουθεί το Πέμπτο και σίγουρα το Έκτο, μάλλον θα υπάρξει και Έβδομο και ίσως να φθάσουμε έως το καλό το Δέκα!!!! Καλή υπομονή.
Κι όταν χορτάσεις ουρανό, ψυχή μου έλα πίσω/
στο ένα το Μαγευτικό, Πανέμορφο Γοργογύρι/
Στον κήπο του Επίκουρου, τα άνθη του να τρυγήσεις
που τρέμουνε στο θρόισμα του παιχνιδιάρη ανέμου./
Κι αν δεις το ρόδο που ανθεί μόνον σ’ αυτόν τον κήπο/
Ν’ απλώνει κατακόκκινο άρωμα στον αέρα/
Μην κόψεις απ’ τα πέταλα, μον’ σκύψε και μύρισέ το/
Και πες του, απ’ τον Επίκουρο, γλυκά μια καλημέρα./
Ακολουθεί το δεύτερο ποίημα που ήταν αφιερωμένο σε όλους τους αληθινούς φίλους και είναι από την συλλογή που φέρει τον τίτλο ''εικόνες μιας άλλης εποχής''.
Επάνω σ' ένα σύννεφο με άσπρα γιασεμιά/
Γλυκά ήρθε και μ’ αγκάλιασε ανάλαφρα ο ύπνος/
Κι ούτε που το κατάλαβα πως φθάσαμε εκεί/
στου Κερκετίου τις ψηλές κι απάτητες κορφές/.
Το γέρικο κι αγέρωχο βουνό στο ψήλωμά του/
λίγες σταγόνες έστειλε βροχής να με ξυπνήσει/.
Έπρεπε, λέει, να ιδώ τ’ ολόγιομο φεγγάρι/
που χόρευε για χάρη μου στις κορυφές των δέντρων/.
Οπου η αγάπη φώλιασε σ' ένα ζευγάρι αγαπημένο/
τον μυθικό Κερκέτη μας με την γλυκιά Αηδόνα/
τον έρωτ’ όταν ένοιωσαν ανάμεσα στα δέντρα/,
στο μονοπάτι της ζωής που διαπερνά τις φτέρες/.
Και φτάνει ως το σύννεφο αγνάντιο στο φεγγάρι/
που παίζει τα παιχνίδια του τα ερωτικά κι εκείνο/
με την γλυκιά Π ι ά λ ε ι α του Κερκετίου την νύμφη/,
όταν την βρίσκει ανέμελη στον ίσκιο ξαπλωμένη/.
ΥΓ. Για όσους δεν το γνωρίζουν η Πιάλεια ήταν κόρη του Πίαλου γενάρχη των Πιαλέων, την ερωτεύτηκε σφόδρα ο Ασκληπιός και χάρη σ' αυτή την όμορφη κόρη πήρε το όνομα η ιστορική Πιάλεια, εννοείται με την παρέμβαση του Ασκληπιού. Οι Πιαλειώτες προς τιμήν του Ασκληπιού κάθε χρόνο οργανώνουν τα Ασκληπιεία.
Ρίγη συγκίνησης είχαν συνεπάρει τον Επικούρειο Πέπο, το να απαγγέλλει στίχους ο διδάσκαλος Δημήτρης Παπαγιαννόπουλος αυτό από μόνο του είναι κάτι ξεχωριστό, το να υπάρχουν στην παρέα τα εκλεκτά μέλη που προανάφερα και να ακούνε αυτούς τους ερασιτεχνικούς στίχους ξεπερνούσε όλα τα όρια της φαντασίας του Επικούρειου Πέπου, ήταν κάτι ασύλληπτο, αυτή τη χαρά μπορούν να την προσφέρουν ΜΟΝΟ Αληθινοί φίλοι. Η χαριστική βολή ήρθε αμέσως μετά την απαγγελία των ποιημάτων όταν ο διδάσκαλος πήρε ξανά τον λόγο. Από μία τσάντα έβγαλε ένα κόσμημα, ένα ιερό κειμήλιο τρόπον τινά!! Όταν ο Επικούρειος Πέπος το αντίκρυσε και διάβασε το περιεχόμενο δεν άντεξε, δακρυσμένος αγκάλιασε τον διδάσκαλο για την μεγάλη τιμή. Αγαπημένε φίλε Δημήτρη, αγαπημένη φίλη Γιώτα, αυτό που έζησα στο σπιτικό σας θα το κουβαλάω μαζί μου όσο η μνήμη μου θα συνεχίσει να λειτουργεί, από τα βάθη της ψυχής μου σας ευχαριστώ για την μεγάλη τιμή που μου κάνατε. Τώρα πια ξέρω τι είναι αυτό που θα πάρω μαζί μου για το μεγάλο ταξίδι. Ευχαριστώ επίσης τον Γιαννάκη, την Στέλλα, τον Πάνο, την Κασσιανή, τον Γιάννη, την Αφροδίτη μας και τον Ηλία. Στην επιστροφή η Λαμπρινή έβαλε τα πράγματα στη σωστή τους θέση: δηλαδή ο δάσκαλος από την Πιάλεια τίμησε έναν Γοργογυραίο, έναν Γοργογυραίο που έχει κάνει τόσα πολλά για το χωριό του και δεν σκέφτηκε ποτέ κανείς να του πει ένα ευχαριστώ, και ήρθε ο κ. Δημήτρης να κάνει όλα αυτά προς τιμήν σου; Ουδείς προφήτης στον τόπο του.
Διδάσκαλε σ' ευχαριστώ και πάλι. Φίλες και φίλοι ήδη η ώρα είναι 06:05 και προσπαθώ να διαχειριστώ τα κύματα συγκίνησης που με κατακλύζουν. Συγχωρέστε με για τα λάθη, με τόση συγκίνηση ήταν αναπόφευκτο.
Αυτά τα υπέροχα δρώμενα, και άλλα πολλά συνέβησαν στον φιλόξενο κήπο του Ασκληπιού στην ιστορική Πιάλεια.
============================
Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι μία κορυφαία πράξη εθελοντισμού.
Φίλες και φίλοι, αγαπητές Γοργογυρέϊσσες, Γοργογυραίοι, Φιλογοργογυραίοι, Χορηγοί, Εθελόντριες και Εθελοντές καλημέρα, η σημερινή ανάρτηση είναι για μένα πολύ πολύ ξεχωριστή γιατί με βρίσκει "πλημμυρισμένο" από ταπεινή περηφάνια λόγω της Μοναδικής στα χρονικά πράξης εθελοντισμού που έγινε ποτέ στο Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι, - θα τολμούσα μάλιστα να πω - και στην ευρύτερη περιοχή. Είναι αυτές οι στιγμές που σε κάνουν να λες: Δεν έχω το δικαίωμα να λέγομαι άνθρωπος αν δεν συμμετέχω κι εγώ σε παρόμοιες πράξεις. Είναι κάτι τέτοιες στιγμές που σε κάνουν να λες: Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι ευαίσθητοι ανάμεσα στον κατακλυσμό του ωχαδερφισμού και του ελαμωρετωρατισμού. Ο εθελοντισμός στο Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι έγραψε ιστορία, δράσαμε όπως η ΟΚΡΑ, αστραπιαία, όταν οι δήμοι και άλλοι φορείς συνεδρίαζαν για το πώς και το πότε, εμείς, τα μέλη της εθελοντικής ομάδας διαχείρισης κρίσεων Γοργογυρίου δράσαμε αστραπιαία, την Κυριακή στις 10 Σεπτεμβρίου ήμασταν ήδη κοντά στους πληγέντες του Παραποτάμου και του Βαλομανδρίου με την πιο γευστική Φασολάδα, όπως ομολογούν οι άνθρωποι που του διανέμαμε το φαγητό, τις επόμενες ημέρες βέβαια απλώσαμε την αγάπη μας και σε άλλα χωριά.
Ας ξεκινήσω από την αρχή, όλα ξεκίνησαν από μια τυχαία συνάντηση που είχε ο Επικούρειος Πέπος με τον Σάκη Γκοβίνα, εκεί έπεσε ο πρώτος σπόρος και σε χρόνο ρεκόρ φύτρωσε και έβγαλε πεντανόστιμους γευστικούς καρπούς. Όπως καλά γνωρίζουν οι συγχωριανοί στις 8 Σεπτεμβρίου γιορτάζουμε την γέννηση της Θεοτόκου και λόγω της γιορτής στην εκκλησία, ανάλογα με την ημέρα, Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή μαγειρεύουμε φαγητό νηστίσιμο και τις άλλες μέρες κάτι με κρέας. Αυτή τη φορά λόγω Παρασκευής το πρόγραμμα είχε Φασολάδα Γκουρμέ. Αναβάλαμε όμως όλη την γιορτή λόγω του κατακλυσμού που έγινε σε όλη την Θεσσαλία, για την Κυριακή στις 10 Σεπτεμβρίου. Κάποια ή κάποιος δεν έχει σημασία, έριξε την ιδέα το φαγητό που θα ετοιμάζαμε να το πάμε στους πληγέντες. Οι ιδέα βρήκε άμεσα ευήκοα ώτα και την Κυριακή το μεσημέρι το καραβάνι της αγάπης με την βοήθεια των νέων παιδιών έφθασε στους πληγέντες, θα μου επιτρέψετε εδώ να αναφέρω τα ονόματά τους:
Γιάννης Μπέης, Γιάννης Γούναρης, Δημήτρης Κουφονίκος, Βασίλης Κοτσιούμπας, Σάκης Γκοβίνας, Παναγιώτης Αργυρίου, Ανδρέας Τσιούνης, Δημήτρης Γκοβίνας ο καθένας από το μετερίζι του έπραξε τα δέοντα και Κυρίως όλη αυτή η πράξη πήρε σάρκα και οστά χάρη στις Μαγείρισσες μας και γενικότερα τις γυναίκες του χωριού: την Στέλα Γακοπούλου, την Φαίη Τσίρκα, την Λόλα Γκοβίνα, την Μαρίζα Τσιούνη, την Τζωρτζίνα Μπέη, την Λίτσα Γούναρη, την Εύη Ραρρά, την Χαρούλα Τσιούνη, την Χαρούλα Ντακούλα, την Φανή Τσιούνη, την Μάνια Γκοβίνα, την Αρετή Αργυρίου, την Ζωή Μπλάτσα, την Λίτσα Κωτούλα, την Ειρήνη Κοτσιούμπα, την Νικολέτα Τσιούνη, τις κοπέλες Νικολέτα Ραρρά, Αλεξάνδρα Ραρρά, και Εβελίνα Πατσιατζή, ελπίζω να μην ξεχνάω κάποιον/κάποια, χάρη σε όλες αυτές τις Υπέροχες Κυρίες και τα νέα παιδιά ήμασταν παρόντες, δίπλα στους συνανθρώπους μας που είχαν χάσει σχεδόν τα πάντα.
Η πρώτη μέρα όπως σας είπα είχε Φασολάδα, η δεύτερη Μακαρόνια με κιμά, η τρίτη Μανέστρα με κριθαράκι!! δηλαδή με κρέας αλλά ο Chef μπερδεύτηκε και έλεγε στους πληγέντες πως το μενού ήταν Μανέστρα με κριθαράκι!! η τέταρτη μέρα είχε Γίγαντες με ελιές και η πέμπτη μέρα Μακαρόνια Ναπολιτέν. Δεν θέλω να το παινευτώ αλλά οι Μαγείρισσες μας ζωγράφισαν! Όλα τα φαγητά ήταν πεντανόστιμα, η ποιότητα των υλικών άριστη, η συσκευασία υποδειγματική, η διανομή στην ώρα της, όλη η ομάδα λειτουργούσε σαν καλοκουρδισμένη ορχήστρα υπό την διεύθυνση της αρχημαγείρισσας Στέλλας Γακοπούλου όπου με την κουτάλα διεύθυνε όλη την ορχήστρα υπό την υψηλή εποπτεία του Πεντάστερου κορυφαίου Chef Φούτζι Τόμο Κάζου. Τα δε μέλη της τεχνικής υποστήριξης τι να λέμε τώρα, όλες και όλοι λειτουργούσαν σαν συμπαγής ομάδα με αγάπη και χαμόγελο, ότι έκαναν το έκαναν με περίσσια εθελοντική αγάπη.
Οι στιγμές που ζήσαμε τα μέλη της ομάδας που διανέμαμε το φαγητό, και στο τέλος τα είδη ατομικής υγιεινής και γενικής καθαριότητας δεν περιγράφονται, μιλάμε για συγκλονιστικές στιγμές που θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη μας. Για να καταλάβει κάποια/κάποιος το μέγεθος αυτής της πράξης εθελοντισμού θα αναφέρω μόνο το εξής: ασχολήθηκε μέχρι και ο μέγιστος φίλος της σοφίας - διανοητής των Τρικάλων κ. Ηλίας Γιαννακόπουλος με άρθρο που δημοσίευσε στο ιστολόγιο ΙΔΕΟπολις όπου με τον τίτλο.
"Γοργογύρι: Ξεχείλισμα ανθρωπιάς…
- Σεπτεμβρίου 14, 2023
* Ένα χωριό των Τρικάλων δίνει το πραγματικό περιεχόμενο της "Κοινωνικής Αλληλεγγύης" και του Εθελοντισμού, ο Ηλιας μιλάει με τα καλύτερα λόγια, στάζει μέλι η πένα του συγγραφέα. Αν με ρωτούσε κάποιος συνάνθρωπος μου τι κρατώ εγώ ο Επικούρειος Πέπος από όλη αυτή την γλυκιά περιπέτεια θα του έλεγα το εξής: τον απαράμιλλο ενθουσιασμό για προσφορά των γυναικών και των νέων παιδιών. Σε όλη αυτή την προσπάθεια είχαμε δίπλα μας τους επιτρόπους της εκκλησίας στους οποίους θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, και φυσικά στους χορηγούς μας τους οποίους θα αναφέρω αμέσως μετά,ειδική μνεία θα μου επιτρέψετε να κάνω σε κάποιους φίλους από το Κορωπί Αττικής που νε μεν δεν είναι Γοργογυραίοι, αλλά έδωσαν ένα βροντερό οικονομικό παρών, ίσως κάποια στιγμή θα πρέπει να τους κάνουμε και επίτιμους δημότες μιας και είναι ήδη Φιλογοργογυραίοι, όπως λέμε Φιλέλληνες. Είναι ίσως από τις λίγες φορές, μάλλον η μοναδική που όλοι οι Γοργογυραίοι ήθελαν με τον Α' ή τον Β' τρόπο να συμμετάσχουν σε όλη αυτή την προσπάθεια, εγώ από μέρους μου λόγω του ότι είχα την διαχείριση των χρημάτων είχα υποχρέωση να αποδώσω λογαριασμό σε όλους τους χορηγούς μας, αυτό και έκανα με επιστολή που παρέδωσα στους ίδιους και στους οικείους τους, οφείλω σε όλες και όλους εκ μέρους των πληγέντων ένα μεγάλο ευχαριστώ. Και κάτι σημαντικό, σημασία έχει η συμμετοχή, ο καθένας έδωσε ότι μπορούσε, δεν έχει σημασία αν εγώ π.χ. έδωσα 10 ή 20€ σημασία έχει η συμμετοχή και η συμμετοχή ήταν συγκλονιστική.
Επίσης, τα όποια λάθη έγιναν χρεώστε τα σε μένα αποκλειστικά, αν σε κάποιο κείμενο διαπιστώσατε κάτι που δεν ήταν σωστό δείξτε παρακαλώ επιείκεια γιατί δεν ήταν και τόσο εύκολο όλο αυτό που συνέβη, ακόμα και φτασμένοι αρθρογράφοι στις εφημερίδες εκ παραδρομής κάνουν κι αυτοί λάθη, σημασία έχει πως τίποτα δεν έγινε κακοπροαίρετα, και θερμή παράκληση να προσέχουμε την σημασία των λέξεων, π.χ. η λέξη Παρέδωσε είχε άλλη έννοια από την λέξη Έδωσε, λεπτομέρεια μεν αλλά ουσιαστική, άλλωστε λίγο πιο κάτω, στο κείμενο, υπήρχαν τα ονόματα των δωρητών απ' όπου προέκυπτε η ουσία των πραγμάτων. Επίσης, κατανοώ πως τα μακροσκελή κείμενα που σας έστελνα δεν ήταν και ότι καλύτερο για τους πιο πολλούς από εσάς, π.χ. η ξαδέρφη μου η Φαίη κάθε φορά μου έλεγε: βρε Πέπο δεν μπορείς να γίνεις πιο λακωνικός; να λες πολλά με λίγα λόγια; Δυστυχώς δεν έχω αυτό το ταλέντο, ίσως δεν μ' έχει εκπαιδεύσει σωστά ο φίλος μου ο Ηλίας. Εν κατακλείδι ας μην μένουμε στις όποιες λεπτομέρειες και ας εστιάσουμε στην μεγαλειώδη προσπάθεια εθελοντισμού που έγινε ποτέ στο Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι. Το γεγονός πως κάποιες γυναίκες δεν έλαβαν μέρος έχει να κάνει απλά και μόνο με την συγκυρία, γνωρίζω πολύ καλά πως αν συνεχίζαμε θα ήταν κι αυτές εκεί, να μην ξεχνάμε πως δικοί μας άνθρωποι είχαν την ανάγκη μας για βοήθεια, αυτός ήταν ένας από τους λόγους που κάποιες γυναίκες δεν ήταν παρούσες, ήταν εκεί που τις χρειαζόταν περισσότερο.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ.
Ενημερωτικό σημείωμα. Απολογισμός εσόδων και εξόδων από εθελοντική ομάδα διαχείρισης κρίσεων.
Προς όλους όσους βοήθησαν ώστε το όνειρο να γίνει πραγματικότητα.
Ένα πολύ όμορφο ταξίδι εθελοντισμού έλαβε τέλος.
Φίλες και φίλοι αγαπητοί συγχωριανοί, ευγενέστατοι και ευαίσθητοι χορηγοί μας καλημέρα, θα σας παρουσιάσω σήμερα τον οικονομικό απολογισμό της πιο σημαντικής προσπάθειας εθελοντισμού που έγινε ποτέ στο Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι. Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω από τις επιχειρήσεις που στάθηκαν δίπλα μας.
Γιώτα Σοφία (Πρίνος)
Βασδέκης Γ. (Πρόδρομος)
Τζώνης (Δενδροχώρι)
Χασαπάκια (Γοργογύρι)
Παπαποστόλου (Γοργογύρι)
Galileo cafe (Γοργογύρι)
Θα συνεχίσω με φίλους από το Κορωπί Αττικής.
Πλατσατούρας Βάιος, Παληγιάννης Γιώργος, Θάνος Πρασίδης,
Κονταξής Παναγιώτης (Αρκάς), Βίκυ Μιχελουδάκη.
Προσφορές σε είδη διατροφής.
Παππάς Νικόλαος. Σάκης Αργυρίου, Άλκης Γκοβίνας Ιωάννη,Φώφη Γκοβίνα, Τζερεμές Γιώργος, Α/Κ σούπερ μάρκετ, Καλογράνας, Βίκυ Τσιούνη, Γιώργος Μεγαρχιώτης, Ντίνα Μπούκα, Άρης Πλεξίδας, Coral Gass Victor.
Πάμε τώρα στα καθ' ημάς, χρήματα έδωσαν οι:
Σάκης Γκοβίνας, Σταματίου Γεώργιος, Μιχάλης Μυλωνάς, Κώστας Τσιούνης, Ντακούλα - Βερβέρα Χριστίνα, Ντακούλας Θωμάς - Θεόφραστος, Γούναρης Νικόλαος, Μπέης Χαρίλαος, Κουφονίκος Δημήτριος, Κουφονίκος Παππούς, Αργυρίου Κώστας, Αργυρίου Κωνσταντίνος-Κάντζιου Γεωργία, Τσιούνης Ανδρέας, Τσιούνης Κώστας του Χρήστου, Γκοβίνας Κωνσταντίνος (Γκοτζιό), Αννίτα Ντακούλα του Αθανασίου και της Ελένης, Πατσιατζή - Γκοβίνα Μάνια, Γκοβίνα Λαμπρινή, Γκουβίνας Αλέξανδρος, Γκουβίνας Νικόλαος, Γκοβίνα Αθηνά (Χρήστου), Γκοβίνας Δημήτριος, Ανώνυμος, φίλος του Γκοτζιό, Αντώνης Γακόπουλος, Γακοπουλος Χρήστος (κομμωτής), Αργυρίου Γιώργος, Βερβέρας Βασίλειος, Αργυρίου Λευτέρης, Αργυρίου Αρετή (ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ), Ντάσκας Παναγιώτης, Ελένη Τσιούνη (Χαρούλας), Βερβέρας Χρήστος, Βάνα Ρίζου, Μπαντής Ευάγγελος, Γακόπουλος Κώστας (Καμακώτσιος), Ντακούλας Ηλίας (Μπαντόλιας), Ζωγράφου Αλέξανδρος, Μπλάτσας Κωνσταντίνος, Κωτούλας Σπυρίδων, Γακόπουλος Στέφανος, Λίτσα Τίγκα.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους τους πληγέντες που χάρη σε σας μπορέσαμε και σταθήκαμε πλάι τους. Εγώ προσωπικά δεν έχω λόγια για την προσφορά σας.
=========================
ΟΚΡΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ, ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2023
Φίλες και φίλοι αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου της Λογοτεχνικής Ομάδας Γοργογυρίου καλημέρα, είθισται αυτόν τον μήνα που είναι ο τελευταίος του χρόνου να κάνουμε έναν απολογισμό, έναν απολογισμό σε πολλούς τομείς, οικογενειακό, κοινωνικό, οικονομικό, παιδείας και πολιτισμού, εθελοντικών δράσεων, πολιτιστικών δράσεων, ανάγνωσης, επισκέψεων σε χώρους αγωγής της ψυχής, συναντήσεων, συμπεριφορών ατόμων και ομάδων ανθρώπων, κυβερνητικών και δημοτικών παραγόντων, σχέσεων φιλίας, και σχέσεων γενικότερα, και να απονέμουμε τους σχετικούς επαίνους - βραβεία. Αφορμή για να γράψω αυτό το κείμενο ήταν η ετήσια έκθεση της υπεύθυνης του τομέα Παιδείας και πολιτισμού της ΟΚΡΑ της δραστήριας και δημιουργικής Πανδώρας η οποία, κάθε Δεκέμβριο στις 12/12 μας παρουσιάζει την ετήσια έκθεση αγωγής της ψυχής. Στην παρουσίαση παραβρίσκονται πάντα τα 9 ιδρυτικά μέλη και ο CEO αυτή είναι η σύνθεση διαχρονικά, από το 1999 υπάρχει αναφορά στο καταστατικό όπου ρητά αναφέρεται πως κάθε 12/12 θα πρέπει να ανακοινώνει η ΟΚΡΑ που απονέμει το ή τα βραβεία, επίσης στο καταστατικό υπάρχει ρητή αναφορά πως όποιο μέλος κλείσει τα 70 αυτόματα δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στον πυρήνα και ανήκει πλέον στην ομάδα σοφών της Γερουσίας. Δικαίωμα παραμονής δύο ακόμα ετών έχει μόνο ο CEO που σημαίνει πως κι εγώ σε τρία χρόνια θα μεταπηδήσω στην Γερουσία με ότι αυτό σημαίνει. Ας έρθω όμως στην έκθεση της Πανδώρας η οποία έκανε την αξιολόγηση και την τελική εισήγηση. Η επιτροπή αφού μελέτησε καλά τον φάκελο με τις προτάσεις, τίς αποδέχθηκε στο σύνολό τους και σας παρουσιάζω αμέσως μετά τα βραβεία.
Βραβείο εθελοντισμού και ανθρωπιάς ''ΑΛΚΗΣΤΗ''
Το απονέμουμε στα μέλη της Ε.Ο.Δ. [εθελοντικής ομάδας δράσης Γοργογυραίων] που τον περασμένο Σεπτέμβριο έκαναν την υπέρβαση και στάθηκαν δίπλα στους πληγέντες με φαγητά, είδη πρώτης ανάγκης και ατομικής υγιεινής από τις πρώτες μέρες. ΄0πως μας έλεγαν οι πληγέντες τις πρώτες μέρες ήμασταν οι μοναδικοί που τους πηγαίναμε φαγητό. Ήταν η πρώτη φορά που μια πράξη εθελοντισμού είχε τέτοια μαζική συμμετοχή προσφοράς στο Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι, θύμιζε τις ημέρες που κάναμε την εικαστική παρέμβαση στο δημοτικό σχολείο. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ όπως και τότε έτσι και τώρα από τον πρόεδρο και τους κοινοτικούς συμβούλους δεν είχαμε ΚΑΜΙΑ βοήθεια και καμία συμπαράσταση, ούτε ηθική ούτε οικονομική. Τα συμπεράσματα δικά σας.
Βραβείο Αλληλεγγύης και Αλτρου'ι'σμού ''ΑΡΜΟΝΙΑ''
Το απονέμουμε στην κ. Σοφία Γιώτα με καταγωγή από το Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι παντρεμένη στο Πρίνος για την Μέγιστη προσφορά της σε είδη διατροφής και όχι μόνο που χρειαζόμασταν προκειμένου να παρασκευάσουμε τα φαγητά που ετοιμάζαμε για τους πλημμυροπαθείς. Μακάρι να υπήρχαν πολλές Σοφίες στην κοινωνία γιατί τότε θα μιλούσαμε για την ιδανική κοινωνία. Συγχαρητήρια ανήκουν σε όλη την υπέροχη οικογένεια Γιώτα. Σοφία είθε η κόρη σου και τα εγγόνια σου να κληρονομήσουν από εσένα τον αλτρου'ι'σμό και την καλοσύνη σου. Σ' ευχαριστούμε για όλα όσα έκανες.
Βραβείο ωχαδερφισμού και ανευθυνότητας ''ΕΡΥΣΙΧΘΩΝ''.
ΤΟ απονέμουμε σε όλους τους ''υπεύθυνους'' της κοινότητας Γοργογυρίου και του δήμου μας για τις σκουριασμένες σκάλες που υπήρχαν μέσα στο υδραγωγείο και την απαράδεκτη κατάσταση που υπήρχε στον περιβάλλοντα χώρο. Καθώς επίσης και για το γεγονός πως αν και όφειλαν οι αρμόδιοι του δήμου να απαντήσουν εντός 60 ημερών στις επιστολές ενός ενεργού πολίτη που έλαβαν προ τριμήνου, δυστυχώς δεν το έχουν πράξει ακόμα, άραγε κάνουν την πάπια; κάποιος θα πρέπει να τους εξηγήσει πως δεν έχουν μόνο δικαιώματα, πρωτίστως έχουν υποχρεώσεις απέναντι στους δημότες και υπάρχουν κάποιοι δημότες που γνωρίζουν τα δικαιώματά τους. Επ' αυτού θα επανέλθω σύντομα.
Βραβείο παιδείας και φιλοξενίας ''ΕΥΤΕΡΠΗ''.
Το απονέμουμε στον Διδάσκαλο κ. Δημήτρη Παπαγιαννόπουλο για την διαχρονική του προσφορά στον πολιτισμό και στην παιδεία. Το Λαογραφικό Μουσείο της Πιάλειας είναι δικό του έργο, καθώς επίσης και για την γενικότερη συνεισφορά στην γενέτειρά του, για την ευγενική χορηγία της καλοσύνης του, για την εξαίσια μελωδική φωνή, για την παροχή ενέργειας στους φίλους του και για την φιλοξενία στον κήπο του Ασκληπιού στην ιστορική Πιάλεια.
Εκ μέρους της επιτροπής ο CEO Επικούρειος Πέπος.
=============================
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΙΑΛΕΙΑ 31/12/23 ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΓΟΡΓΟΓΥΡΙ 01/01/24 Βραβεύσεις και Δρώμενα.
Φίλες και φίλοι αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου της Λογοτεχνικής Ομάδας Γοργογυρίου, καλημέρα και καλή χρονιά, επικοινωνώ σήμερα μαζί σας μέσω αυτής της ανάρτησης για να σας παρουσιάσω κάποιες σκέψεις και κυρίως τα δρώμενα που έλαβαν χώρα λίγες μέρες πριν την άφιξη του νέου έτους, και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Αυτή η ανάρτηση είναι αφιερωμένη στους παρατηρητές και συλλέκτες όμορφων στιγμών, και γενικότερα στους κατοίκους της Ουτοπίας. Θα ξεκινήσω με μια όμορφη ευχή: Ερρωσθε και μπουνου σανατατιι Μουλτι χιριτιματι!! Δύο μέρες πριν τα Χριστούγεννα είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε και να φιλοξενήσουμε ένα ιδρυτικό και επίλεκτο μέλος της ΟΚΡΑ τον Λευτέρη με την οικογένειά του, την σύζυγό του Βασιλική και τα διδυμάκια την Μαρίλια και τον Εύθυμη. Όπως καλά γνωρίζετε οι φίλοι για μας είναι το άλας της γης που είχε πει και ο Χριστός για τους μαθητές του. Αμέσως μετά τη σκυτάλη πήρε η αδερφή του Λευτέρη η Εύα, όχι με τον Αδάμ αλλά με τον Μιχάλη και τα τρία τους παιδιά, τον Σταυρό, την Εβελίνα και τον μικρό Εύθυμη. Παράλληλα με ειδική τελετή άφιξης υποδεχθήκαμε τον φοβερό και τρομερό Καπτάν Φατούργο με την σύζυγό του. Είχαμε επίσης πολλές αφίξεις μελών της οικογένειας, Ηγέτης, Mr Alex, Ράνια, Περσεφόνη, Ηρώ, Αστροτόμ, Ειρήνη, Μίνωας και Μελισσάνθη. Κάπως έτσι περνούσαν οι μέρες αναμένοντας την τελευταία μέρα του χρόνου, την πιο σημαντική έτσι κι αλλιώς αλλά και για μένα ιδιαίτερα. Ας ξεκινήσω όμως από την αρχή, αν δεν με απατά η μνήμη μου την περασμένη άνοιξη ενημερώθηκα από τον Διδάσκαλο της Πιάλειας κ. Δημήτρη Παπαγιαννόπουλο για την θεσμοθέτηση του βραβείου ΜΗΤΣΙΑΚΗ.
Η επιτροπή σοφών της Πιάλειας αποφάσισε να απονέμει το βραβείο για το 2023, δηλαδή την πρώτη φορά της θεσμοθέτησης, στην καλύτερη ιστορία Μυθοπλασίας που θα είχε σχέση με το ΚΕΡΚΕΤΙΟΝ όρος, με τον ΑΣΚΛΗΠΙΟ και την ΠΙΑΛΕΙΑ. Με ρώτησε τότε ο διδάσκαλος αν θα επιθυμούσα να λάβω κι εγώ μέρος ως φιλοπιαλειώτης μιας και τα τελευταία χρόνια έχω αναπτύξει πολλές σχέσεις με υπέροχους φίλους από την Πιάλεια, γνώριζε επίσης κάποιες αληθινές ιστορίες με βάση την Μυθοπλασία που είχα γράψει ήδη για το Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι. Αποδέχθηκα την πρόταση και την περίοδο του καλοκαιριού που βρισκόμουν στο χωριό, και συγκεκριμένα στις 10 Ιουνίου με επισκέφθηκε στον ύπνο μου η καλή νεράιδα για να μου ανακοίνωση ευχάριστα νέα, σύντομα θα δεχόμουν την επίσκεψη των Μουσών προκειμένου να μου μεταφέρουν πληροφορίες για την αληθινή ιστορία της Μυθοπλασίας που ήθελα να γράψω. Πράγματι σε λίγες μέρες ένα βράδυ με πανσέληνο μ' επισκέφθηκαν οι Μούσες και άρχισαν να μου μιλάνε για το ΚΕΡΚΕΤΙΟΝ ΟΡΟΣ, για τον ΑΣΚΛΗΠΙΟ και για την ΠΙΑΛΕΙΑ. Για τρεις ώρες περίπου μου υπαγόρευαν τις πληροφορίες που χρειαζόμουν για την συγγραφή, ευτυχώς που έχω καλή μνήμη και συγκράτησα σχεδόν το 100% των πληροφοριών. Αμέσως μετά σηκώθηκα και πήγα στο αρχηγείο και κατέγραψα την ιστορία που κατέθεσα στην επιτροπή σοφών της Πιάλειας. Η επιτροπή αφού μελέτησε όλες τις ιστορίες που είχαν κατατεθεί κατέληξε στην επιλογή 5 ιστοριών που θα ελάμβαναν μέρος στο τελικό στάδιο. Κάποια στιγμή ενημερώθηκα από τον Διδάσκαλο πως μεταξύ των 5 ιστοριών ήταν και η δική μου!! Αυτό από μόνο του ήταν για μένα ένας θρίαμβος, το να βρίσκομαι στο τελικό στάδιο ήταν σα να είχα πάρει ήδη το πρώτο βραβείο, αν τώρα στο άκουσμα των ιστοριών το κοινό ψήφιζε ως καλύτερη ιστορία την δική μου αυτό θα ήταν τεράστια τιμή για μένα και ίσως η καλύτερη στιγμή της ζωής μου από συγγραφική άποψη. Κάποιες φίλες και κάποιοι φίλοι γνωρίζουν ήδη πολύ καλά το πόσο μ' αρέσει να γράφω, για μένα το αναπνέω σημαίνει να γράφω. Επίσης σκεφτόμουν το εξής, το πόσο χαρούμενους θα έκανα 4 δασκάλους μου, την κ. Μάρθα - Τζανέα Καρδούλα, τον Θάνο Καρρά, τον Ηλία Γιαννακόπουλο και τον Δημήτρη Παπαγιαννόπουλο. Μ' αυτές τις σκέψεις λοιπόν και με αγαπημένα πρόσωπα όπως η Λαμπρινή, η Μελισσάνθη, ο Μίνωας, η Φαίη, ο Γιάννης Γούναρης, ο Γιάννης Μπέης, ο Κώστα και η Αλέκα που ήρθαν από τα Τρίκαλα, παραβρέθηκα στο πνευματικό κέντρο του Ντόκα στην Πιάλεια όπου θα γινόταν η σχετική εκδήλωση. Και Ω! του θαύματος η πλειοψηφία ψήφισε ως την καλύτερη ιστορία Μυθοπλασίας αυτή που είχε γράψει ο Γοργογυραίος Επικούρειος Πέπος. Ίσως να έπαιξε ρόλο και η καταπληκτική αφήγηση της κυρίας που διάβασε το κείμενο, ήταν συναρπαστική και παραστατική, όσοι άκουγαν νόμιζαν πως συμμετείχαν στην ιστορία. Φίλες και φίλοι δεν μπορώ να σας περιγράψω τα υπέροχα συναισθήματα που με πλημμύρισαν, ήταν μοναδικά, το χάρηκα ιδιαίτερα που έδωσα χαρά στους δασκάλους μου και στα αγαπημένα πρόσωπα που ήταν παρόντες, και φυσικά σε όλες τις φίλες και τους φίλους που γνωρίζω πως η δική μου χαρά είναι και δικοί τους. Τα ευχάριστα νέα σαν αστραπή ταξίδεψαν στη Νότια Αφρική, στην Φινλανδία, στην Ιαπωνία, στην Γαλλία και στην Αυστραλία. Το χρηματικό ποσό που συνόδευε το βραβείο θεώρησα υποχρέωσή μου να το παραχωρήσω στο Λαογραφικό Μουσείο της Πιάλειας που πάντα έχει την ανάγκη της οικονομική μας στήριξης. Φίλες και φίλοι Πιαλειώτες και όχι μόνο, σας ευχαριστώ για τη χαρά που μου δώσατε. Θα πρέπει εδώ να συγχαρώ τον κύριο ΜΗΤΣΙΑΚΗ για την υπέροχη πρωτοβουλία του και μακάρι να τον μιμηθούν και κάποιοι Γοργογυραίοι. Υ.Γ. εξίσου πολύ καλές ήταν και οι υπόλοιπες ιστορίες, απλά πιστεύω πως άρεσε πιο πολύ η δική μου λόγω και της παρέμβασης των Μουσών, η παρέμβαση αυτή ήταν καταλυτική. Επίσης αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον άνθρωπο ορχήστρα που είχε αναλάβει την οργάνωση όλης αυτής της προσπάθειας, φίλε Διδάσκαλε Δημήτρη Παπαγιαννόπουλε είσαι Μοναδικός, μόνον εσύ θα μπορούσες να φέρεις σε πέρας όλη αυτή την υπέροχη πρωτοβουλία. Υ.Γ. 2 δυστυχώς δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν αγαπημένοι φίλοι όπως η Αφροδίτη και ο Ηλίας που έλειπαν στην Αθήνα. Κάπως έτσι μ' αυτά τα υπέροχα νέα έκλεισε το 2023 που τόσο πολύ μας είχε πληγώσει με τις φωτιές και τις πλημμύρες τους προηγούμενους μήνες.
==========================
31/12/2023 ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ ''ΧΡ. Β. ΜΗΤΣΙΑΚΗ'' στην ιστορική και πνευματική - λογοτεχνική Πιάλεια.
Με την όμορφη εκδήλωση που έγινε στην ιστορική και πνευματική Πιάλεια για την απονομή του βραβείου << ΧΡ. Β. ΜΗΤΣΙΑΚΗ>> έκλεισε και το 2023, << ΤΟ ΈΤΟΣ ΤΗΣ ΠΙΑΛΕΙΑΣ>
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο ιερέας μας πατήρ Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του χωριού κ. Β. Παφίλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Καπέλος, Δ. Καλατζής και Ευθ. Ζάχος.
Η κ. Φ. Υφαντή, πρόεδρος του συλλόγου γυναικών, και ο κ. Κ. Κανδύλης, πρόεδρος του συλλόγου πεζοπορίας και ορειβασίας.
Πολλοί Πιαλειώτες αλλά και αρκετοί επισκέπτες μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Φιλύρας κ Παπαχαρίσης Κ, τέσσερα μέλη της ομάδας εθελοντών από το Γοργογύρι, και ο Αθ. Μπρέντας ο συγγραφέας της γενεαλογίας των Φιλυριωτών και ερευνητής αλλά και πολυτάλαντος αφού με την κιθάρα του τραγουδήσαμε το «Αρχιμηνιά»,τα «Τρίγωνα κάλαντα «κλπ''.
Τις πέντε ιστορίες-μυθοπλασίες διάβασαν με πολύ ωραία ανάγνωση οι:
Σοφία Πατσιούρα, Χριστίνα Ζαρίδα, Ραφαηλία Νάκου, Ρούλα Χατζιάρα και ο Αθανάσιος Μπρέντας και τους ευχαριστούμε.
Και οι πέντε εργασίες ήταν υπέροχες και ισάξιες.
Το κοινό που ψήφισε τις κατέταξε με τη σειρά:
Α’Βραβείο (με έπαθλο 200 €):<< Η Πιάλεια, ο Ασκληπιός και ο μικρός Κερκέτης>> που έγραψε ο Επικούρειος Πέπος (Σπύρος Γκοβίνας από το Γοργογύρι).
Β’ Βραβείο: << Η νεράιδα Πιάλεια>> αγνώστου συγγραφέα μέχρι στιγμής.
Γ’ Βραβείο:<< Η θεραπεία του Στρατόνικου >> του προέδρου μας Β. Παφίλη.
Δ’ Βραβείο: << Η παραμυθένια Πιάλεια>> του δασκάλου Απ. Σπαθή από τη Φιλύρα.
Ε’ Βραβείο: << Ο κότσυφας Ασκληπιός>> του Χρ.Β.Μητσιάκη που το έστειλε από τη Γερμανία (ήταν εκτός συναγωνισμού).
Ο βραβευθείς Επικούρειος Πέπος, [Σπύρος Γκοβίνας] επέστρεψε το έπαθλο των 200 € στον διδάσκαλο Δημήτρη Παπαγιαννόπουλο που είχε τον συντονισμό και την παρουσίαση της εκδήλωσης με την παράκληση να αξιοποιηθεί αυτό το ποσό για το Λαογραφικό Μουσείο ή για την Πιάλεια όπου νομίζει ο διδάσκαλος πως υπάρχει ανάγκη. Θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση για την διάθεση των χρημάτων. Τελικά τα χρήματα τα διέθεσε ο διδάσκαλος για την πινακίδα που υπάρχει στην είσοδο του χωριού ''ΠΙΑΛΕΙΑ''.
Το σημαντικό και άξιο συγχαρητηρίων είναι ό,τι ο κ. Χρήστος Μητσιάκης ανακοίνωσε ότι το ΒΡΑΒΕΙΟ του θα συνεχίσει να το προσφέρει κάθε χρόνο . Και για το 2024 θα δοθεί στην καλύτερη ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΆ είτε είναι ατομική είτε είναι ομαδική.
Έτσι, τόσο όμορφα και τόσο ελπιδοφόρα έκλεισε η εκδήλωση μαζί με το κλείσιμο του ΕΤΟΥΣ της ΠΙΑΛΕΙΑΣ
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Εκπολιτιστικός σύλλογος «Φίλοι του Μουσείου» Πιάλειας με τη συμμετοχή του συλλόγου Γυναικών, του συλλόγου Πεζοπορίας και Ορειβασίας και του απερχόμενου προέδρου Κ. Πατσιούρα.
Τον συντονισμό και την παρουσίαση είχε ο δάσκαλος Δημήτριος Παπαγιαννόπουλος που με τον δικό του ξεχωριστό και υπέροχο τρόπο διεύθυνε μία απόλυτα επιτυχημένη εκδήλωση! Πηγή: pylinews.gr
----------------------------------
Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι 06/01/24
Αγαπητέ κύριε Μητσιάκη καλημέρα, Χρόνια Καλά! Καλή χρονιά! Σήμερα λόγω της ημέρας θα ήθελα να σας πω το πόσο φωτεινό παράδειγμα είσαστε, η κορυφαία πράξη σας που είχατε την τύχη να την υλοποιήσει ο κατ' εμέ κορυφαίος Διδάσκαλος Δημήτρης Παπαγιαννόπουλος, ίσως φωτίσει και κάποιους άλλους συνανθρώπους μας ώστε να πράξουν κι αυτοί κάτι ανάλογο. Ο φίλος μου ο Δημήτρης μού έχει μιλήσει για εσάς με τα καλύτερα λόγια. Αμφιβάλω πάντως αν οι φίλοι μου οι Πιαλειώτες έχουν καταλάβει το πόσο σημαντικός είναι ο Δημήτρης Παπαγιαννόπουλος για την Πιάλεια, τι κρίμα.. Κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να οργανώσει καλύτερη εκδήλωση, αν μάλιστα υπήρχαν - ως έπρεπε - αρκετοί ακόμα Πιαλειώτες θα ήταν μια τομή για τα δρώμενα της ιστορικής και πνευματικής Πιάλειας. Σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, χάρηκα που γνώρισα τα δύο ανίψια σας, ελπίζω κάποια στιγμή να σας συναντήσω. Ως αναφορά για τα χρήματα είπα στον Δημήτρη να τα διαθέσει αυτός όπου νομίζει όπου μπορούν να πιάσουν τόπο, ας επιλέξει ο Διδάσκαλος αν θα τα διαθέσει στο Μουσείο, ή για κάποιον άλλον σκοπό στην Πιάλεια, αυτός γνωρίζει καλύτερα το πως και το που. Στάθηκα τυχερός στη ζωή μου, γνώρισα υπέροχους φίλους, τα τελευταία χρόνια είχα την εύνοια των θεών και των ανθρώπων με αποτέλεσμα να γνωρίσω τον Ηλία Γιαννακόπουλο και την σύζυγό του την Αφροδίτη, τον Δημήτρη και την Γιώτα, αυτοί οι δύο δάσκαλοι έχουν γίνει οι μέντορες μου, γεμίζουν τις δεξαμενές της ύπαρξης μου και αυτό μου επιτρέπει να παραμένω Όλβιος και Ευδαίμων. Υ.Γ. Πάντων κτημάτων κράτιστον εστί φίλος σαφής και αγαθός!
Μ' αυτό το απόφθεγμα πορεύθηκα στη ζωή μου. Αγαπητέ κύριε Μητσιάκη έρρωσθε και Ευδαιμονείτε που λέει και ο σοφός διδάσκαλος της Πιάλειας.
Σας χαιρετώ με σεβασμό και επικούρεια διάθεση Επίκουρος ο Γοργογυραίος, κατά κόσμον Σπυρίδων Γκοβίνας.
------------------------------------------
Ένα ποίημα για την Μούσα του Κερκετίου όρους, την ιστορική Πιάλεια.
Μούσα, εσύ, Πιάλεια, πανταχού παρούσα/
Στίς καρδιές μας και στις σκέψεις μας/
Προστάτιδα εσύ της ποίησης, οιστροκυματούσα/
Γλυκόφθαλμη Κερκέτια Μούσα/
Αχτιδομίλησε και στάσου απόψε/
Στον κήπο του Ασκληπιού στην ιστορική Πιάλεια/
Άνοιξε και φώτισε τις ψυχές των κατοίκων/
Ν' αστράψει μέσα τους η φλόγα της ποίησης/
Που σιγοκαίει βαθιά τα σωθικά των πνευματικών ανθρώπων/
Βοήθησέ τους να υμνήσουν τον έρωτα και την φιλία/
Εσύ μόνο Μυστηριομάτα Μούσα, ιστορική Πιάλεια/
Μπορείς να δώσεις φωνή στις λέξεις που μας κατακλύζουν/
Για να συνεχίσουμε να σε υμνούμε Πιάλεια αγαπημένη.
Το πιο πάνω, τρόπον τινά, ''ποίημα'' είναι του δόκιμου ποιητή Επικούρειου Πέπου και ανήκει στην συλλογή με τον τίτλο "Μούσες και Νύμφες".
Έρρωσθε.
=========================
Ακολουθεί η αληθινή μυθοπλασία που πήρε το πρώτο βραβείο, αφού πρώτα σας διηγηθώ το πως προέκυψε η συμμετοχή μου.
Η επιτροπή σοφών της Πιάλειας αποφάσισε να απονέμει το βραβείο για το 2023, δηλαδή την πρώτη φορά της θεσμοθέτησης, στην καλύτερη ιστορία Μυθοπλασίας που θα είχε σχέση με το ΚΕΡΚΕΤΙΟΝ όρος, με τον ΑΣΚΛΗΠΙΟ και την ΠΙΑΛΕΙΑ. Με ρώτησε τότε ο διδάσκαλος αν θα επιθυμούσα να λάβω κι εγώ μέρος ως φιλοπιαλειώτης μιας και τα τελευταία χρόνια έχω αναπτύξει πολλές σχέσεις με υπέροχους φίλους από την Πιάλεια, γνώριζε επίσης κάποιες αληθινές ιστορίες με βάση την Μυθοπλασία που είχα γράψει ήδη για το Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι. Αποδέχθηκα την πρόταση και την περίοδο του καλοκαιριού που βρισκόμουν στο χωριό, και συγκεκριμένα στις 10 Ιουνίου με επισκέφθηκε στον ύπνο μου η καλή νεράιδα για να μου ανακοίνωση ευχάριστα νέα, σύντομα θα δεχόμουν την επίσκεψη των Μουσών προκειμένου να μου μεταφέρουν πληροφορίες για την αληθινή ιστορία της Μυθοπλασίας που ήθελα να γράψω. Πράγματι σε λίγες μέρες ένα βράδυ με πανσέληνο, μ' επισκέφθηκαν οι Μούσες και άρχισαν να μου μιλάνε για το ΚΕΡΚΕΤΙΟΝ ΟΡΟΣ, για τον ΑΣΚΛΗΠΙΟ και για την ΠΙΑΛΕΙΑ. Για τρεις ώρες περίπου μου υπαγόρευαν τις πληροφορίες που χρειαζόμουν για την συγγραφή, ευτυχώς που έχω καλή μνήμη και συγκράτησα σχεδόν το 100% των πληροφοριών. Αμέσως μετά σηκώθηκα και πήγα στο αρχηγείο και κατέγραψα την ιστορία που κατέθεσα στην επιτροπή σοφών της Πιάλειας. Η επιτροπή αφού μελέτησε όλες τις ιστορίες που είχαν κατατεθεί κατέληξε στην επιλογή 5 ιστοριών που θα ελάμβαναν μέρος στο τελικό στάδιο. Κάποια στιγμή ενημερώθηκα από τον Διδάσκαλο πως μεταξύ των 5 ιστοριών ήταν και η δική μου!! Αυτό από μόνο του ήταν για μένα ένας θρίαμβος, το να βρίσκομαι στο τελικό στάδιο ήταν σα να είχα πάρει ήδη το πρώτο βραβείο, αν τώρα στο άκουσμα των ιστοριών το κοινό ψήφιζε ως καλύτερη ιστορία την δική μου αυτό θα ήταν τεράστια τιμή για μένα και ίσως η καλύτερη στιγμή της ζωής μου από συγγραφική άποψη. Κάποιες φίλες και κάποιοι φίλοι γνωρίζουν ήδη πολύ καλά το πόσο μ' αρέσει να γράφω, για μένα το αναπνέω σημαίνει να γράφω. Επίσης σκεφτόμουν το εξής, το πόσο χαρούμενους θα έκανα 4 δασκάλους μου, την κ. Μάρθα - Τζανέα Καρδούλα, τον Θάνο Καρρά, τον Ηλία Γιαννακόπουλο και τον Δημήτρη Παπαγιαννόπουλο. Μ' αυτές τις σκέψεις λοιπόν και με αγαπημένα πρόσωπα όπως η Λαμπρινή, η Μελισσάνθη, ο Μίνωας, η Φαίη, ο Γιάννης Γούναρης, ο Γιάννης Μπέης, ο Κώστα και η Αλέκα που ήρθαν από τα Τρίκαλα, παραβρέθηκα στο πνευματικό κέντρο του Ντόκα στην Πιάλεια όπου θα γινόταν η σχετική εκδήλωση. Και Ω! του θαύματος η πλειοψηφία ψήφισε ως την καλύτερη ιστορία Μυθοπλασίας αυτή που είχε γράψει ο Γοργογυραίος Επικούρειος Πέπος. Ίσως να έπαιξε ρόλο και η καταπληκτική αφήγηση της κυρίας Ρούλας που διάβασε το κείμενο, ήταν συναρπαστική και παραστατική, όσοι άκουγαν νόμιζαν πως συμμετείχαν στην ιστορία. Φίλες και φίλοι δεν μπορώ να σας περιγράψω τα υπέροχα συναισθήματα που με πλημμύρισαν, ήταν μοναδικά, το χάρηκα ιδιαίτερα που έδωσα χαρά στους δασκάλους μου, και στα αγαπημένα πρόσωπα που ήταν παρόντες, και φυσικά σε όλες τις φίλες και τους φίλους που γνωρίζω πως η δική μου χαρά είναι και δικοί τους. Τα ευχάριστα νέα σαν αστραπή ταξίδεψαν στη Νότια Αφρική, στην Φινλανδία, στην Ιαπωνία, στην Γαλλία και στην Αυστραλία. Το χρηματικό ποσό που συνόδευε το βραβείο θεώρησα υποχρέωσή μου να το παραχωρήσω στο Λαογραφικό Μουσείο της Πιάλειας που πάντα έχει την ανάγκη της οικονομική μας στήριξης, ή να το διαθέσει ο διδάσκαλος όπου υπάρχει ανάγκη αφού ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα που πρέπει να γίνει κάτι χρήσιμο για την Πιάλεια. Φίλες και φίλοι Πιαλειώτες και όχι μόνο, σας ευχαριστώ για τη χαρά που μου δώσατε. Θα πρέπει εδώ να συγχαρώ τον κύριο ΧΡΗΣΤΟ ΜΗΤΣΙΑΚΗ για την υπέροχη πρωτοβουλία του και μακάρι να τον μιμηθούν και κάποιοι Γοργογυραίοι. Υ.Γ. εξίσου πολύ καλές ήταν και οι υπόλοιπες ιστορίες, απλά πιστεύω πως άρεσε πιο πολύ η δική μου λόγω και της παρέμβασης των Μουσών, η παρέμβαση αυτή ήταν καταλυτική. Επίσης αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον άνθρωπο ορχήστρα που είχε αναλάβει την οργάνωση όλης αυτής της προσπάθειας, φίλε Διδάσκαλε Δημήτρη Παπαγιαννόπουλε είσαι Μοναδικός, μόνον εσύ θα μπορούσες να φέρεις σε πέρας όλη αυτή την υπέροχη πρωτοβουλία. Υ.Γ. 2 δυστυχώς δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν αγαπημένοι φίλοι όπως η Αφροδίτη και ο Ηλίας που έλειπαν στην Αθήνα. Κάπως έτσι μ' αυτά τα υπέροχα νέα έκλεισε το 2023 που τόσο πολύ μας είχε πληγώσει με τις φωτιές και τις πλημμύρες τους προηγούμενους μήνες.
ΚΕΡΚΕΤΙΟΝ ΟΡΟΣ, ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ ΚΑΙ ΠΙΑΛΕΙΑ.
Η αληθινή ιστορία.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΗΤΣΙΑΚΗ
Φίλες και φίλοι καλημέρα, θα σας παρουσιάσω σήμερα την μικρή, πλην όμως αληθινή ιστορία για το ΚΕΡΚΕΤΙΟΝ ΟΡΟΣ, ΤΟΝ ΑΣΚΛΗΠΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΑΛΕΙΑ την κόρη του ΠΙΑΛΟΥ, (δηλαδή του Γενάρχη των Πιαλαίων), την οποία, με βάση τις πληροφορίες που μετέφεραν οι Μούσες στον Επίκουρο τον Γοργογυραίο όταν τον επισκέφθηκαν στον ύπνο του ένα βράδυ με πανσέληνο, τότε που οι λέξεις πετούσαν σαν πουλιά, την ερωτεύτηκε ο Ασκληπιός και προς τιμήν της ονόμασε - το ως τότε άγνωστο και ασήμαντο χωριό Ουτοπία - με το όνομα Πιάλεια, που εκ παραδρομής κάποιοι αποκαλούσαν και αποκαλούν ακόμα και σήμερα Πιαλεία!! Χρειάστηκε να δώσει γραφειοκρατική μάχη ο διδάσκαλος Δημήτρης Παπαγιαννόπουλος προκειμένου να επανέλθει το πραγματικό - ιστορικό όνομα Πιάλεια.
"Το άτομο που ζει σε ένα σπίτι, γνωρίζει περισσότερα για αυτό, από τον αρχιτέκτονα που το σχεδίασε". Ryo Ogawa
Έτσι κι εσύ σοφέ «Τσοπάνη», λόγω του ότι ζούσες πολλά χρόνια στο βουνό, γνωρίζεις πάρα πολλά για το ΚΕΡΚΕΤΙΟΝ ΟΡΟΣ.
Γι' αυτό σε παρακαλώ να μας πεις την αληθινή ιστορία του βουνού, και της ιστορικής Πιάλειας είπε η μικρή Μαρίλια.
Και άρχισε ο «Τσοπάνης» την διήγηση με την παρακάτω εισαγωγή:
Θα σου διηγηθώ Μαρίλια, αφού μου το ζήτησες, την αληθινή ιστορία όπως την άκουσα από τον παππού τού πατέρα μου, ο οποίος την είχε ακούσει στην πλατεία του χωριού, όταν ήταν μικρός να την διηγούνται οι επτά σοφοί γέροντες του χωριού οι οποίοι συνεδρίαζαν δημόσια τέσσερις φορές το χρόνο, ώστε να δίνουν και τις κατάλληλες συμβουλές στους συγχωριανούς για διάφορα θέματα.
Σύμφωνα λοιπόν με την προφορική παράδοση αλλά και την μυθολογία, και με βάση τις πληροφορίες που έδιναν παλιά οι Μούσες στους καλοπροαίρετους κατοίκους, υπάρχει η πιο κάτω εκδοχή για το «ΚΕΡΚΕΤΙΟΝ ΟΡΟΣ», για τον Ασκληπιό και την όμορφη Πιάλεια.
Ο Ασκληπιός όπως είναι σε όλους γνωστό γεννήθηκε στην Πιάλεια, εκεί μεγάλωσε κι εκεί γνώρισε την πανέμορφη κόρη τού Πίαλου την τρισχαριτωμένη και γλυκοφθαλμούσα Πιάλεια, η οποία ήταν ένα αριστούργημα θε'ι'κής ομορφιάς, ο έρωτας ήταν αμοιβαίος και κεραυνοβόλος. Η μεγαλύτερη και πιο γοητευτική ιστορία αγάπης που υπήρξε και έχει καταγραφεί στην αρχαιότητα είναι του Ασκληπιού και της Πιάλειας. Δυστυχώς όμως δεν χάρηκαν για πολύ τον έρωτά τους γιατί την Πιάλεια την τσίμπησε ένα φίδι, ο Ασκληπιός δεν είχε ανακαλύψει ακόμα κάποιο βότανο για την θεραπεία από το τσίμπημα του φιδιού και η δαντελένια και ελκυστική κόρη μετά από λίγες μέρες, άφηνε στην αγκαλιά του Ασκληπιού, την τελευταία της πνοή. Πέρασαν αρκετά χρόνια ώσπου ο Ασκληπιός να γνωρίσει και να αγαπήσει την Ηπιόνη, ποτέ όμως δεν ξέχασε την Πιάλεια της καρδιάς του και γι' αυτό πρότεινε στην επιτροπή σοφών να δώσουν στην περιοχή το όνομα της αγαπημένης του. Η επιτροπή σοφών για να τιμήσει τον Ασκληπιό και την Πιάλεια έκανε άμεσα δεκτή την πρόταση και από τότε η ευρύτερη περιοχή πήρε την ονομασία Πιάλεια. Να γιατί δεν πρέπει να προφέρουμε λάθος το όνομα της Πιάλειας, από σεβασμό και μόνο θα πρέπει όλοι μας να το προφέρουμε σωστά.
Και ο «Τσοπάνης» συνεχίζει την διήγησή του με το ποίημα που φημολογείται πως έγραψε τότε ο μικρός Κερκέτης για την Πιάλεια. και το τραγουδούσαν οι Μούσες του βουνού:
Όπου βρεθώ κι όπου σταθώ η σκέψη μου τριγυρίζει/
μέσα στο όμορφο βουνό στα ξακουσμένα μέρη/
Όπου γροικάς πανέμορφες Μούσες να τριγυρίζουν/
Μαζί με Νύμφες του δάσους και του ποταμού, χαρωπές σαν ξωτικά το νού να ξεμυαλίζουν…
Κι αναμεσά τους πάντα η όμορφη Πιάλεια/
Όπου γοργόφτερα πουλιά που αναπετούν στ’ αστέρια/
στων αετών τ’ απάτητα στ’ απόκρυμνα λημέρια/
Αυτήν υμνούν και τραγουδούν την κόρη του Κερκετίου/
Την Πανέμορφη και γλυκοφθαλμούσα Πιάλεια.
Κάπου εδώ κλείνει η αληθινή ιστορία της Πιάλειας και αρχίζει η επίσης αληθινή ιστορία του Κερκετίου όρους με πρωταγωνιστή φυσικά και πάλι τον Ασκληπιό, και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού χάρη στον Ασκληπιό συνέβησαν όλα όσα μας διηγήθηκε ο σοφός γέροντας; Θα ξεκινήσω με το κορυφαίο ποίημα που έγραψε ο μέγιστος ποιητής Επικούρειος Πέπος.
ΚΕΡΚΕΤΙΟΝ ΟΡΟΣ
Κάθισε δίπλα μου ἀντίκρυ στή δύση
και θα σου πω μία ιστορία.
Ὁ ἥλιος χαμήλωσε κι ἔχω
πολλά νά σοῦ εἰπῶ.
Λοιπόν, Το Κερκέτιον όρος δέν ἦταν βουνό!!
Δέν σέ ὑποψίασε τό ἀπίθανο ὕψος
καί τό ἀπίθανο φῶς πού τό κάνουν
νά μοιάζει ὅπως ἕνα, πότε χρυσό
καί πότε γαλάζιο, πολυπτέρυγο
στόν ὁρίζοντα;
Κι αὐτή του ἡ ἔξαρση
πού ἀνελίσσεται κάποτε καί χωρίζει
τ’ αστέρια σέ ἀπό κεῖ κι ἀπό δῶ,
δεν σου έκανε εντύπωση ώστε να αναρωτηθείς;
Όχι, δέν ἦταν βουνό. Ἠταν τό πρῶτο ποίημα
πού ἀνοίγοντας τά μάτια μου μού
διάβασε, ὁ πρῶτος μου φίλος, ο μικρός Κερκέτης
πού συνόριαζε μέ τό φῶς.
Καί γι’ αὐτό:
το μετονόμασε σε Κερκέτιον όρος ο Ασκληπιός,
από αγάπη στον μικρό Κερκέτη.
Σε κάποια επίσκεψη τού Ασκληπιού, στο βουνό, έτσι το αποκαλούσαν τότε, [το Κερκέτιον όρος] όπου συνέλεγε τα βότανά του, συνάντησε τον μικρό Κερκέτη!!! Από εκείνη την ημέρα και μετά ο μικρός Κερκέτης έγινε ο πιο καλός μαθητής και φίλος του Ασκληπιού. Ήταν μόνο 10 χρονών αλλά γνώριζε τα πάντα για το βουνό που ζούσε.
Κάποιοι λένε πως ο μικρός Κερκέτης ήταν το μικρότερο παιδί μιας οικογένειας τσοπαναραίων που ζούσε στο βουνό και ο ίδιος λένε, ήταν αυτός που γνώριζε το βουνό από την μια άκρη ως και την άλλη και φυσικά γνώριζε πού υπάρχουν τα καλύτερα βότανα, διότι τού τα είχε μάθει η γιαγιά του η Ευτέρπη η οποία ήταν αυτοδίδακτη βοτανολόγος. Όμως και ο ίδιος αγαπούσε πάρα πολύ τη φύση και ήταν εξαιρετικά παρατηρητικός.
Άλλοι λένε πως ο Κερκέτης ήταν το πνεύμα του βουνού το οποίο παρουσιαζόταν μόνον στον Ασκληπιό για να του υποδείξει τα καλύτερα σημεία όπου μπορούσε να συλλέξει τα αρωματικά και φαρμακευτικά του βότανα.
Λένε επίσης πως ο Ασκληπιός αγάπησε πάρα πολύ τον μικρό Κερκέτη και τον έκανε βοηθό του λόγω των γνώσεων που είχε για τα βότανα και γενικότερα για το βουνό.
Επειδή λοιπόν, έως εκείνη τη στιγμή, το βουνό δεν είχε κάποιο γνωστό όνομα και ο καθένας έδινε την δική του ονομασία, ο Ασκληπιός πρότεινε να το ονομάσουν ΚΕΡΚΕΤΙΟΝ ΟΡΟΣ προς τιμήν του μικρού του φίλου και βοηθού.
Αυτό και έγινε, το βουνό πήρε το όνομα του μικρού Κερκέτη του βοτανολόγου και όλοι πια το γνώριζαν ως Κερκέτιον όρος. Αργότερα όμως και επί τουρκοκρατίας, οι Τούρκοι τού έδωσαν το όνομα Κόζιακας, δηλαδή μεγάλος γιακάς. Δυστυχώς αυτό επικρατεί μέχρι σήμερα και είναι λίγοι αυτοί που το προφέρουν πια ως ΚΕΡΚΕΤΙΟΝ ΟΡΟΣ. Γι' αυτό και η μικρή Βανέσα όταν ακούει τον παππού της να το αποκαλεί Κόζιακα τον μαλώνει.
Αυτός είναι ένας, ίσως ο πιο αληθινός μύθος από τους πολλούς που υπάρχουν γι' αυτό το πανέμορφο βουνό που αγκαλιάζει την ιστορική και πανέμορφη Πιάλεια με όλα τα γειτονικά της χωριά που υπάρχουν στους πρόποδές του.
Τα τελευταία χρόνια ένας λαϊκός καλλιτέχνης, ο ξυλογλύπτης Άγγελος - Φειδίας Πατσιατζής αποφάσισε να ζωντανέψει αυτόν τον μύθο και δημιούργησε με την φαντασία την πανέμορφη Πιάλεια και τον μικρό Κερκέτη ξυλογλυπτικά.
Έκανε τις προτομές τους στο μονοπάτι του Ασκληπιού που υπάρχει δίπλα στο ποτάμι, τον Κερκέτη ως φύλακας του δάσους πια, και την Πιάλεια ως Μούσα του δάσους για να βρίσκεται για πάντα κοντά στον αγαπημένο της Ασκληπιό, αυτό το μονοπάτι υπάρχει στο Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι, το οποίο συνδέεται με την ιστορική Πιάλεια με άρρηκτους φιλικούς δεσμούς και πάνω απ’ όλα με το μονοπάτι του Ασκληπιού το οποίο ενώνει τα δυο χωριά στην υψηλότερη κορυφή του Κερκετίου, την Αστραπή.
Αυτή είναι η αληθινή ιστορία που πήρε το βραβείο ''ΜΗΤΣΙΑΚΗ''.
Φίλες και Φίλοι εδώ λαμβάνει τέλος το τέταρτο μέρος, ακολουθεί το Πέμπτο και σίγουρα το Έκτο, μάλλον θα υπάρξει και Έβδομο και ίσως να φθάσουμε έως το καλό το Δέκα!!!! Καλή υπομονή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου