Life for Life
"Το θαύμα δεν είναι πουθενά
παρά κυκλοφορεί μέσα
στις φλέβες του ανθρώπου!!!"


"Στης σκέψης τα γυρίσματα μ’ έκανε να σταθώ
ιδέα περιπλάνησης σε όμορφο βουνό.
Έτσι μια μέρα το ’φερε κι εμέ να γυροφέρει
τ’ άτι το γοργοκίνητο στου Γοργογυριού τα μέρη !!!"


ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ
Εμείς στο χωριό μας έχουμε ακόμα αυλές. Εκεί μαζευόμαστε, αμπελοφιλοσοφούμε,
καλαμπουρίζουμε, ψιλοτσακωνόμαστε μέχρι τις... πρώτες πρωινές ώρες! Κοπιάστε ν' αράξουμε!!!
-Aναζητείστε το"Ποίημα για το Γοργογύρι " στο τέλος της σελίδας.

4.4.23

Επικούρεια συνάντηση λόγω επετείου ενός γάμου, της Ευρυδίκης και του Φιλίπ, στον κήπο του Ασκληπιού στην ιστορική Πιάλεια. Πρώτη ανάρτηση 31/07/2021Οικογένεια Δημήτρη Παπαγιαννόπουλου.

Διά χειρός κ. Γιώτας
Φίλες και φίλοι καλημέρα, η σημερινή ανάρτηση είναι καθαρά Επικούρεια και έχει να κάνει με την Επικούρεια συνάντηση που έγινε χθες βράδυ στον όμορφο κήπο του Ασκληπιού της οικογένειας Παπαγιαννοπούλου στην ιστορική Πιάλεια.

Ας ξεκινήσω όμως από την αρχή. Πριν δύο χρόνια η οικογένεια Παπαγιαννοπούλου πάντρεψε την κόρη τους με τον Γερμανό φιλέλληνα Φιλίπ Χαΐτμαν σε μία λαμπρή τελετή που όμοια δεν είχε ξαναγίνει στην ιστορική Πιάλεια. Καρπός αυτού του γάμου είναι ο 17 μηνών γιος της Ευρυδίκης και του Φιλίπ, ο Ηρακλής ο οποίος παρ' ό,τι μόνο 17 μηνών έκανε ήδη τον πρώτο του άθλο!!

Διά χειρός παππού.
Σας μεταφέρω τα λόγια του παππού τού Ηρακλή ο οποίος παρακολούθησε τη σκηνή του άθλου που θα περιγράψω αμέσως μετά.

Αρχές της εβδομάδας ο Ηρακλής ο νεότερος βρισκόταν στον κήπο του παππού του στην Πιάλεια όταν για κακή του τύχη εμφανίσθηκε μια τεράστια σαύρα 🦎 ο Ηρακλής ο νεότερος ως απόγονος του  Ηρακλή της μυθολογίας όταν την αντίκρισε έδρασε κι αυτός αστραπιαία, μη έχοντας κάποιο ρόπαλο κοντά του έβαλε αμέσως τα κλάματα!! Ήταν τόσο δυνατό το κλάμα που η σαύρα τρομοκρατήθηκε και το έβαλε στα πόδια!!

Ο παππούς Δημήτριος που παρακολουθούσε όλο το σκηνικό ήταν πολύ περήφανος γιατί διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τον εγγονό του να πραγματοποιεί τον πρώτο του άθλο!! Αυτά που γράφω είναι αληθινή ιστορία δια στόματος του παππού τού Ηρακλή, το τονίζω αυτό γιατί δεν θέλω να νομίζουν οι αναγνώστες του κειμένου πως αυτή την αληθινή ιστορία την έπλασε ο γράφων.

Όμορφες παρουσίες.
Θα μου επιτρέψετε να επιστρέψω ξανά δύο χρόνια πριν και συγκεκριμένα στον Αύγουστο του 2019 όταν εγώ και η οικογένειά μου διοργανώσαμε την γιορτή προς τιμήν της θεατρικής ομάδας του διπλανού χωριού (Ξυλοπάροικο) και ειδικότερα για τους δύο πυλώνες αυτής της ομάδας τον κ. Θανάση Παπαδημητρίου και τον κ. Βασίλη Μπιλιάλη, σε εκείνη την εκδήλωση είχα φυσικά καλέσει και τους εκλεκτούς μου φίλους Ηλία Γιαννακόπουλο και την σύζυγό του την Αφροδίτη της Πιάλειας. 

υπό το βλέμμα του Ασκληπιού. 
Από το ζευγάρι των φίλων μου είχα ακούσει πολύ καλά λόγια για κάποιον δραστήριο και δημιουργικό συγχωριανό τους και συγγενή, δάσκαλο συνταξιούχο που προσπαθούσε να αναδείξει στην Πιάλεια την ιστορία του Ασκληπιού με πολλούς τρόπους. Παρακάλεσα τον Ηλία να μεταφέρει την πρόσκληση μας σ' αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο ώστε να μας τιμήσει με την παρουσία του. Φανταστείτε τη χαρά μου όταν εκείνο το βράδυ του Αυγούστου υποδέχθηκα τον ΔΑΣΚΑΛΟ στην αυλή των θαυμάτων και στον Επικούρειο κήπο.

Ήταν μάλιστα ο ένας εκ των τριών που απένειμε την πλακέτα στο μέλος της θεατρικής ομάδας Βασιλική εγγονή του Βασίλη Μπιλιάλη.

Ο Δάσκαλος, όπως μου είπε μετά από εκείνη την συνάντηση μυήθηκε στην φιλοσοφία του Επίκουρου και αναζήτησε πληροφορίες για την ζωή και το έργο του Έλληνα φιλοσόφου της αρχαιότητας. Σιγά σιγά άρχισε να ωριμάζει στο μυαλό του η σκέψη μιας Επικούρειας συνάντησης στον δικό του κήπο που είχε ονομάσει ο κήπος του Ασκληπιού μιας και ο Ασκληπιός όταν δεν ερχόταν στο Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι για να συναντήσει τον μικρό του φίλο τον Κερκέτη για να συλλέξουν τα βότανα, επισκεπτόταν την Πιάλεια και σ' αυτόν τον κήπο έπινε τον πρώτο του καφέ που τότε δεν ήταν καφές αλλά βότανα από το Κερκέτιον όρος, εκεί λοιπόν σ' αυτόν τον κήπο που τώρα φέρει την ονομασία ο κήπος του Ασκληπιού οι πρόγονοι της οικογένειας Παπαγιαννοπούλου και Γιαννακοπούλου πρόσφεραν το πρώτο ρόφημα στον Ασκληπιό, εκεί λοιπόν χθες βράδυ ζήσαμε στιγμές μαγικές. 

Ο Δάσκαλος σκέφτηκε πως με την ευκαιρία της επετείου του γάμου της Ευρυδίκης και του Φιλίπ να διοργανώσει και την Επικούρεια συνάντηση - συμπόσιο και είχε την καλοσύνη να μας καλέσει να παραβρεθούμε κι εμείς, εγώ ο Επικούρειος Πέπος και η Λαμπρινή. Το να εξιστορήσω όλα όσα έγιναν θα χρειαζόταν πολλές σελίδες θα σταθώ στα πιο σημαντικά. Με τα υπόλοιπα ας ασχοληθεί ο ιστορικός του μέλλοντος. 
Α) το δώρο των γονιών προς το ζευγάρι.


Β) το ποίημα του παππού για τον Ηρακλή τον εγγονό του που ως Ηρακλής ο νεότερος θα κάνει κι αυτός όταν χρειαστεί τους δέκα άθλους και θα επιλέξει φυσικά τον δρόμο της αρετής. Ευτυχισμένε παππού σου ευχόμαστε σύντομα να κρατήσεις στην αγκαλιά σου την/τον αδερφή/αδερφό του Ηρακλή και ο μικρός Ηρακλής εκτός από τον Ηρακλή της μυθολογίας να κληρονομήσει και της χάρες του παππού του που σας άλλος Ήφαιστος μεταμορφώνει τα μέταλλα σε έργα τέχνης.


[«Βάζει τη γης, βάζει τη θάλασσα, βάζει τα ουράνια απάνω, βάζει τον ήλιο τον ακούραστο, τ’ ολόγιομο φεγγάρι, κι’ όλα τ’ αστέρια, ως στεφανώνουνε τον ουρανό…» Με αυτά τα λόγια περιγράφει σε μερικούς από τους 134 στίχους του στην Ιλιάδα ο Όμηρος την μυθική ασπίδα του Αχιλλέα. Μια ασπίδα έργο τέχνης που έχει συζητηθεί και αναλυθεί όσο λίγα αντικείμενα της αρχαίας ιστορίας. Και ποιος άλλος θα μπορούσε να είχε φτιάξει αυτή την ασπίδα αν όχι ο Ήφαιστος; απόσπασμα από την Ιλιάδα.]

Γ) την καταπληκτική ομιλία του οικοδεσπότη Δημήτρη Παπαγιαννόπουλου ενός ανθρώπου που ανήκει όπως και ο ξάδερφός του Ηλίας Γιαννακόπουλος στα άξια τέκνα της Πιάλειας και όχι μόνο.

Δ] Την απαγγελία ποιημάτων και στίχων από τον ποιητή και στιχουργό Χριστόφορο Χατζηγιάννη ο οποίος έχει ήδη εκδώσει την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο ''ΑΛΛΗΛΟΥΙΑ'' στον οποίο εύχομαι σύντομα οι στίχοι του να μελοποιηθούν γιατί όπως λέει και ο Δάσκαλος ο οποίος είναι ειδικός επί του θέματος, οι στίχοι του Χριστόφορου κρύβουν θησαυρούς. Καλή τύχη Χριστόφορε σε σένα και στην Ρούλα

Ε) τον 15χρονο Ορφέα κορυφαίο μουσικό ταλέντο ανιψιό του δασκάλου ο οποίος με το βιολί 🎻 στα νησιώτικα και το κλαρίνο στα στεριανά δημοτικά και με τραγουδιστή τον οικοδεσπότη ο οποίος τραγούδησε μέχρι και ριζίτικα, μας ξεσήκωσαν για χορό και δεν θέλαμε να καθίσουμε. Ο δεξιοτέχνης Ορφέας έδωσε ρεσιτάλ, όταν δε ένας προσκεκλημένος του κόλλησε στο βιολί 🎻 ένα 20ευρω τα έδωσε όλα, έγινε το έλα να δεις. Αργά το πρωί αποφασίσαμε να λύσουμε την συνεδρίαση και ο Ορφέας μας συνόδευσε μέχρι το αυτοκίνητο παίζοντας τον σκάρο!!


Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι αυτά και άλλα πολλά συνέβησαν χθες βράδυ στην Επικούρεια συνάντηση που έγινε στον φιλόξενο κήπο του Ασκληπιού στην Πιάλεια.

Ευχαριστούμε τους οικοδεσπότες για την φιλοξενία.

Σας χαιρετώ με σεβασμό και Επικούρεια διάθεση ο δόκιμος Επικούρειος και δόκιμος άνθρωπος Επίκουρος ο Γοργογυραίος.

Ακολουθεί σχόλιο του ευτυχισμένου παππού.

''Αγαπητέ και φίλτατε Επίκουρε από το μαγευτικό και πανέμορφο και γειτονικό μας Γοργογύρι. ο κήπος του Ασκληπιού αισθάνεται από χθες ευτυχής και πιο πλήρης. Η παρουσία σας εδώ μας ενέπνευσε και μας έδωσε περίσσια χαρά. Ο πρώτος στόχος για την συνάντηση των δύο ΚΉΠΩΝ επετεύχθη παρά τα φυσικά εμπόδια της ζέστης και του κοροναϊου. Ευγνώμων και ευτυχής για την εδώ παρουσία σας, θα συνεχίσω την * Αφοβον Θεόν * επικούρεια σκέψη και δράση σας''. Καλό Σ/κ.

Ο Ασκληπιός στον κήπο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: